Dragon Li kat

  • Temperament: Slim, actief, waakzaam, vriendelijk
  • Herkomst: China
  • Andere namen: Li Hua, Li Hua Mao, Chinese Li Hua
  • Groep: Middelgroot kortharig
  • Hoogte: 30-35 cm
  • Lichaamslengte: 30-40 cm”
  • Gewicht: 4-5 kg
  • Levensverwachting: 12-15 jaar
  • Prijs: €400-€1.000

Dragon Li

Over de Dragon Li kat

Ook bekend als de Chinese Li Hua en de bijnaam van de Chinese Fox Flower kat, de Dragon Li kat is een oude raskat met een duidelijke wilde uitstraling. Net als hun wilde voorouders staan deze katten bekend om hun onafhankelijkheid en intelligentie. Tegelijkertijd zijn ze trouw aan hun familie, met een speels karakter.
Dragon Li Kat
Als u een Dragon Li kat in uw gezin opneemt, zult u beloond worden met veel plezier en spelletjes. Helaas voor degenen die de voorkeur geven aan schootkatten, houdt dit specifieke ras helemaal niet van knuffelen. In feite kunnen deze katten angstig worden als ze geen tijd en ruimte voor zichzelf krijgen.

Dragon Li katten houden van het buitenleven en zijn uitstekende jagers. Ze zijn het gelukkigst als ze toegang hebben tot veilig afgesloten buitenruimten, zoals kattenbakken, en als ze van jongs af aan leren om aan de lijn te lopen.

Het is heel belangrijk op te merken dat deze unieke katachtigen niet van kleine, besloten binnenruimtes houden. Terwijl de meeste katten heel graag een appartement delen met een attente menselijke familie, heeft de Dragon Li kat een groot huis nodig met veel ruimte om te zwerven als hij volledig binnenshuis wordt gehouden. Deze kat vereist duidelijk speciale omstandigheden en is niet het beste ras voor iedereen.

Verzorging

Dragon Li verzorging
Voeding

Hoewel de Dragon Li kat geen speciale voedingsbehoeften heeft, is het van vitaal belang om een hoogwaardige voeding met voldoende eiwitten aan te bieden. Deze katten hebben een grote eetlust, mede door hun voorkeur voor een zeer actieve levensstijl.

Verzorging

Hoewel het Dragon Li kattenras kort haar heeft, kunt u de vacht één of twee keer per week even borstelen om het verharen tegen te gaan en het risico op haarballen te verminderen. Leer uw kitten van jongs af aan het knippen van de nagels en overweeg ook het tandenpoetsen.

Oefening

De Dragon Li kat is uitzonderlijk actief. Hoewel u deze katten niet hoeft aan te moedigen om te spelen, zullen ze interactief speelgoed op prijs stellen. Uw Dragon Li kat zal graag meedoen als u hem de mogelijkheid biedt om een laserstraal te achtervolgen of achter de veren van een plaagstafje aan te gaan.

Omdat klimmen een favoriete bezigheid is, kunt u uw Dragon Li kat het beste trakteren op een toren of boom van hoge kwaliteit, die bestand is tegen ruw spel. Het bespaart uw meubels van overmatige slijtage, en het geeft uw kat een gewild uitkijkpunt van waaruit hij zijn domein kan overzien. Zorg ook voor meerdere krabpalen.

Gezondheid

Dragon Li katten zijn over het algemeen gezond; sommige ontwikkelen echter heupdysplasie.

Geschiedenis

Dragon Li geschiedenis
De Dragon Li is een van de oudste bekende kattenrassen. In feite zijn deze verbazingwekkende katachtigen directe afstammelingen van de Chinese bergkat (Felis bieti), een wilde kat die oorspronkelijk uit China komt. Het ras heeft oude wortels, die ten minste dateren uit de Xiang-dynastie.

Ondanks zijn eerbiedwaardige achtergrond werd het Chinese Li Hua kattenras pas onlangs gestandaardiseerd. Het ras werd voor het eerst getoond op een evenement georganiseerd door de Chinese Cat Aficionado Association in 2004, en is een vrij recente toevoeging aan de lijst van geaccepteerde kattenrassen van de Cat Fanciers Association. CFA verleende het ras officiële erkenning in 2010.

Gestandaardiseerde, gefokte vertegenwoordigers van het Dragon Li kattenras zijn nog steeds zeldzaam, waardoor deze katachtige moeilijk te verkrijgen is. Het heeft internationale belangstelling getrokken.

Wist u dat?

De oorspronkelijke rasnaam, Li Hua Mao, betekent letterlijk Vossenbloemkat. Dit is een verwijzing naar de vosachtige kop van de kat en zijn tabby vacht, met vlekken die oorspronkelijk werden geïnterpreteerd als een bloemenpatroon.

Deze katten houden van jagen en apporteren. Een beroemde Dragon Li kat leerde zelfs de ochtendkrant te halen voor zijn menselijke metgezel!

Dragon Li katten worden geacht een bovengemiddelde intelligentie te hebben. Mentale stimulatie is een must, en deze katten waarderen gezelschap.

Ook al houden ze niet van knuffelen, ze vormen een sterke band met hun gezin en met een zorgvuldige introductie kunnen ze goede vrienden worden met andere huisdieren, waaronder honden.

De rasstandaard

Dragon Li ras

Lichaam

De Dragon Li is een middelgrote kat met een bobbelige, ronde lichaamsvorm en een sterke, brede borstkas. Het maximale gewicht is ongeveer 15 pond, maar de gemiddelde Li Hua Mao kat is kleiner dan dat, met een gewicht van 8 tot 12 pond.

Kop

De kop is een grote, afgeronde ruitvorm met alerte, vosachtige trekken en een ietwat wilde uitstraling. Het voorhoofd vertoont typisch een “M” patroon, en er zouden kleine zwarte vlekjes bij de hoeken van de lippen van de kat moeten zitten.

Oren

De oren moeten in verhouding staan tot de kop en afgeronde punten hebben met zwarte punten.

Vacht

De vacht moet kort en dik zijn, met duidelijke ticking. De haren moeten het donkerst zijn aan de uiteinden.

Kleur

Terwijl de vacht ringen rond de staart en de poten kan vertonen, moet het lichaam een mackerel tabby patroon hebben. Dragon Li katten hebben altijd een goudbruine kleur, met een lichtere schakering op de buik. Slechts één vachtkleur en patroon is aanvaardbaar.

Ogen

Groene, gouden en bruine ogen zijn aanvaardbaar. De ogen moeten vrij groot zijn en een duidelijke amandelvorm hebben.

Poten

De benen en poten moeten kracht en stevigheid uitstralen. Beide moeten goed geproportioneerd zijn en de poten moeten afgerond zijn in plaats van ovaal.

Staart

De staart moet in verhouding staan tot het lichaam. Hij is gewoonlijk van gemiddelde lengte met een lichte convergentie naar het einde toe.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een Dragon Li kat?

Dragon Li katten kosten tussen de €400-€1.000.

Hoe groot worden Dragon Li katten?

Dragon Li katten worden meestal middelgroot. Een volgroeide Dragon Li kat kan tussen de 4-5 kg of meer wegen en varieert in hoogte van ongeveer 30-35 cm.

Hoe lang leven Dragon Li katten?

De gemiddelde levensduur voor Dragon Li is 12-15 jaar.

Verharen Dragon Li katten?

Dragon Li zijn kortharige katten. Daarom verharen ze niet zoveel als langharige kattenrassen.