Europese Korthaar kat

  • Temperament: Kalm, betrouwbaar, onafhankelijk, vriendelijk
  • Herkomst: Zweden
  • Andere namen: Keltisch Korthaar, Europees
  • Groep: Middelgroot korthaar
  • Hoogte: 30-35 cm
  • Lichaamslengte: 30-40 cm
  • Gewicht: 5-6 kg
  • Levensverwachting: 14-20 jaar
  • Prijs: €100-€500

Europese Korthaar

Over de Europese Korthaar Kat

Een vriendelijke, plezierige katachtige die favoriet is bij gezinnen in heel Europa en daarbuiten. De Europese Korthaar wordt nauwkeurig omschreven als de gefokte versie van de Europese huiskatten.

Deze katten zijn uiterst volgzaam, met een reputatie voor het maken van vrienden met kinderen en andere huisdieren, waaronder goed opgevoede honden en niet-dominante katten. Het is vermeldenswaard dat Europese Korthaar katten individuen zijn met een breed scala aan persoonlijkheidskenmerken. Ze hebben de reputatie enigszins territoriaal te zijn, dus gezinnen met meerdere katten moeten nog meer nadruk leggen op het vinden van een kat met een compatibele persoonlijkheid bij het kiezen van een huisgenoot voor de katten die al in hun huis zijn.
Europese Korthaar Kat
Hoewel ze speels zijn, houden Europese Korthaar katten ook van slapen. Als u een van deze katten in huis haalt, kunt u er zeker van zijn dat ze overal waar ze het zich gemakkelijk kunnen maken een dutje zullen doen. Vaak kruipen ze op de warme schoot van een metgezel voor een lange luierpartij. Dankzij hun aanhalige aard zijn Europese Korthaar katten perfect voor iedereen die zich graag met een harige vriend wil ontspannen.

Verzorging

Europese Korthaar verzorging
Voeding

Europese Korthaar katten hebben geen speciale voedingsbehoeften, maar hebben wel een eiwitrijk dieet nodig. Wij adviseren een hoogwaardig kattenvoer aan te bieden met echt vlees of vis als hoofdingrediënt.

Verzorging

Europese korthaar katten hebben een dichte vacht die niet veel verzorging nodig heeft, maar ze hebben wel baat bij een of twee wekelijkse borstelbeurten. U kunt uw kat ook leren om routinematige tandverzorging en het regelmatig knippen van de teennagels te accepteren.

Oefening

Omdat Europese Korthaarkatten een uitgesproken luie kant hebben en de neiging tot overgewicht, kan het nodig zijn om actief spel aan te moedigen. Of dit nu het geval is of niet, u zult uw kat willen verwennen met veel speelgoed, waaronder interactieve opties en verleidelijke kattenspeeltjes op batterijen die uit zichzelf bewegen of geluiden maken die een prooi nabootsen.

Spaar uw meubels en help uw kat sterk en soepel te blijven door hem een krabpaal en een krabpaal te geven.

Gezondheid

De Europese Korthaar heeft de reputatie een goede gezondheid te behouden. Dit ras heeft geen bekende genetische problemen, maar overgewicht kan een probleem zijn. Een aangepaste voeding en voldoende activiteit kunnen helpen voorkomen dat dit probleem zich ooit voordoet.

Geschiedenis

Europese Korthaar geschiedenis
De huidige Europese Korthaar katten kunnen hun voorouders terugvoeren tot het oude Rome. Toen de Romeinse legioenen zich een weg baanden over het Europese continent, namen ze katten mee. Deze katten kregen de belangrijke taak om de Romeinse kampen vrij te houden van knaagdieren en ander ongedierte. Toen de mensen zich gingen vestigen en boerderijen gingen ontwikkelen, bleven de katten en verdienden hun brood als betrouwbare muizen. Tegenwoordig worden ze beschouwd als de oorspronkelijke huiskatten van Europa.

Door de eeuwen heen werden Europese Korthaar katten bekend onder verschillende namen, waaronder de Keltisch Korthaar kat. Tegenwoordig is de Keltisch Korthaar een eigen ras. De Europese Korthaar werd ontwikkeld in Zweden, met het oog op het creëren van een gedomesticeerde katachtige met een licht wild uiterlijk – net als zijn Romeinse voorouders. Ze zijn gedrongener dan hun naaste neven, de Britse Korthaar en de Amerikaanse Korthaar.

Hoewel deze katten sterk verschillen van de Brits Korthaar, die werd ontwikkeld met behulp van Perzische katten om de kenmerkende ronde kopvorm en het enigszins verkorte gezicht te creëren dat de Brits Korthaar zijn kenmerkende uiterlijk geeft, beoordeelden verenigingen van kattenliefhebbers de Europees Korthaar volgens dezelfde standaard totdat zij in 1982 hun eigen categorie kregen.

Het ras is zeer populair in Scandinavië. Vreemd genoeg wordt het nu beschouwd als een van de zeldzaamste kattenrassen van Zweden.

Wist je dat?

De Europese Korthaar is het nationale kattenras van Finland.

Terwijl sommige kattenrassen vrij terughoudend zijn in het jagen op muizen, vinden Europese Kortharen het heerlijk om achter knaagdieren aan te gaan. Als ze de kans krijgen, houden ze uw huis vrij van ongewenst ongedierte.

De Britse Korthaar kat stond enige tijd bekend als de Europese Korthaar kat, wat voor verwarring zorgde omdat dit twee duidelijk verschillende rassen zijn.

De rasstandaard

Europese Korthaar ras

Lichaam

Europese Korthaar katten zijn middelgroot tot groot, met een sterk, gedrongen lichaam. Mannetjes bereiken doorgaans een gewicht van ongeveer 15 pond, terwijl vrouwtjes iets kleiner zijn met een gemiddelde van 12 pond.

Kop

De kop moet in verhouding staan tot het lichaam en een afgeronde vorm hebben. De neus moet stevig en recht zijn, en de kin moet stevig zijn, zonder tekenen van een over- of onderbeet. Katers van de Europese Korthaar vertonen vaak prominente wangen.

Oren

De oren zijn middelgroot, met afgeronde punten. Ze moeten goed in balans op de kop liggen. De oren kunnen gestoffeerd zijn, maar vertonen doorgaans geen slingers of lange pluimen.

Vacht

De vacht is sluik en kort, met een enkele bovenlaag en geen ondervacht.

Kleur

Europese Korthaar katten in alle kleuren en patronen mogen geshowd worden. De kleur van het pootkussen en het neusleer moeten de kleur van de vacht aanvullen.

Ogen

De Europese Korthaar kat kan ogen hebben van elke kleur, inclusief blauw, groen, blauwgroen, amber, goud en bruin. Sommige Europese Korthaar katten hebben ogen in twee verschillende kleuren. Katten met vreemde ogen hebben meestal één amberkleurig oog en één blauw oog.

Poten

De poten moeten sterk en goed geproportioneerd zijn. De poten moeten rond zijn en er sterk uitzien.

Staart

De staart moet van gemiddelde lengte zijn, met een lichte tapseling naar het einde toe.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een Europese Korthaar?

Europese Korthaar katten kosten tussen de €100-€500.

Hoe groot worden Europese Kortharen?

Europees Kortharige katten worden meestal middelgroot. Een volgroeide Europese Korthaar kat kan tussen de 5-6 kg of meer wegen en variëren in hoogte van ongeveer 30-35 cm.

Hoe lang leven Europese Kortharen?

De gemiddelde levensduur van een Europese Korthaar is 14-20 jaar.

Verharen Europese Kortharen?

Europees Kortharen zijn kortharige katten. Daarom verharen ze niet zoveel als langharige kattenrassen.