Foreign White – De Witte Zachte Brit

Steeds weer wordt de Foreign White ook de Siamese kat in wit gewaad of witte jurk genoemd. De reden hiervoor zou kunnen zijn dat de witte vacht het kenmerk is van dit ras. Hij heeft ook een sierlijke bouw met lange poten, een lange staart en amandelvormige, wijd uitstaande ogen. Met de Foreign White mag alleen in de kleur wit worden gefokt.
Foreign White

Oorsprong van de Foreign White

Het ras komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en is alleen toegestaan in de kleur zuiver wit. Hij kan 14 tot 17 jaar oud worden, wat bijzonder is voor een dier met een witte vachtkleur, omdat deze kleur meestal in verband wordt gebracht met genetische afwijkingen en ziekten. Het gewicht van een volwassen kat kan variëren van 2,5 tot 7 kilogram. Gemiddeld wordt de Foreign White ongeveer 25 cm hoog (schouderhoogte). Naast de witte vacht wordt de kat gekenmerkt door lichtblauwe ogen en een luide stem.

De Foreign White bezet zowel de erkende rasstandaard als de kampioensstatus. Dit ras is ontstaan uit een geplande fok waarbij witte huiskatten werden gekruist met Siamezen. Het fokken begon in de jaren 50. Pas in 1966 werd de eerste kat van dit nieuwe ras gepresenteerd. Pas in 1977 werd de Foreign White officieel als ras erkend.

De aard van de Foreign White

Naast zijn prachtige schoonheid heeft deze raskat ook een uitstekend temperament en een bijzonder karakter. Hij wordt beschouwd als zeer geschikt voor gezinnen, en kan ook heel goed overweg met kinderen. Over het algemeen is het een gezellige kat die graag tegen zijn mensen aankruipt, graag geaaid wordt en zeer aanhankelijk kan zijn tegenover mensen. Dit betekent echter ook dat de Foreign White over het algemeen graag veel aandacht van haar mensen heeft en die ook opeist als zij vindt dat zij te weinig aandacht krijgt. Verder wordt de Foreign White beschouwd als zeer sociaal, gezellig en kan ook met haar luide stem haar wil de wereld in brullen.

Veel van de basiskenmerken en eigenschappen van de Foreign White lijken op die van de Siamees. Deze witte schoonheden zijn ook zeer actief, levendig en nieuwsgierig. Deze raskat kan beter niet alleen gelaten worden, want daar houdt hij helemaal niet van. Idealiter worden ze gesocialiseerd met een metgezel. Ze zijn ook zeer intelligent en weten hoe ze hun mensen om hun poten moeten winden.

Verzorging en huisvesting van de Witte Vreemdeling

Als je af en toe je Foreign White borstelt, doe je hem een plezier. De vacht zelf is kortharig en zeer ongecompliceerd te verzorgen. Deze raskat kan ook als binnenkat worden gehouden, want hij houdt erg van het gezelschap van andere katten en zijn familie. De speelse natuur wil zich natuurlijk uitleven en daarom is het raadzaam gevarieerde spelletjes aan te bieden, een krab- en klimboom op te zetten en voldoende speelmogelijkheden te bieden.

Sommige dieren van dit ras leden vroeger aan visuele stoornissen en doofheid als gevolg van het fokken specifiek voor de kleur wit. In de daaropvolgende jaren was het doel deze gezondheidsbeperkingen en -problemen door verdere fok uit de weg te ruimen. Daarom werden witte huiskatten met groene ogen gekruist met witte Siamese katten met blauwe ogen. De beroemde fokster Patricia Turner, gaf haar naam aan de intens blauwe ogen van de katten, want deze oogkleur wordt tegenwoordig Turner blue genoemd.

Oorspronkelijk voorzag het fokplan dat het ras zuiver erfelijk moest zijn voor de kleur wit. Bovendien behoort genetisch gezien tot de Foreign White de zuivere erfelijkheid voor de Siamese aftekening en tegelijkertijd ook voor de kleur zwart. Hij mag echter geen aanleg hebben voor bont of geslachtsgebonden rood. Dit klinkt allemaal erg ingewikkeld en voor wie gewoon verliefd wordt op deze prachtige dieren: Zoek een gerenommeerde fokker van een erkende club, zodat u echt een gezond kitten krijgt.

Over fokken gesproken, er zijn inderdaad speciale gevallen in dit ras. Hoewel deze ook bij anderen voorkomen, lijken ze hier zeer interessant. Van rode ogen, tot twee verschillend gekleurde ogen, alles kan hier voorkomen. Er zijn albinokatten met een witte vacht en rode ogen. In principe moet er echter voor worden gezorgd dat het ras zo gezond mogelijk gefokt blijft. Daarom mogen bijvoorbeeld dieren met een genetisch defect niet voor de fok worden gebruikt.

Alternatieve namen zijn Oosters Korthaar en Wit Siamees. De laatste is zelfs geregistreerd bij de FiFé. Zeer belangrijke achtergrondinformatie voor iedereen die geïnteresseerd is in het ras en een dier wil opnemen: Dit ras is in Duitsland nooit gefokt als Oosters Korthaar. In Europa bestaat het alleen als Siamees Wit!

Dus als iemand u een Oosters Korthaar uit Europa of Duitsland wil verkopen, dan weet u dat dit niet mogelijk is en dat het zeker niet het dier kan zijn dat u wilt.