Hoe een kat een hoofdmassage te geven (4 belangrijke aanwijzingen)

Je zou niet denken dat het geven van een hoofdmassage aan een kat iets zou zijn dat de katachtige zou willen, maar je zou verrast zijn. Hoewel niet alle katten ontvankelijk zijn om gemasseerd te worden, helpt het voor sommigen hen om te ontspannen, te kalmeren na een stressvolle gebeurtenis of zich geliefd en verzorgd te voelen.

Als je hebt overwogen om je kat een massage te geven, is het het beste om te beginnen met het hoofd van de kat en je een weg naar beneden te werken. Je moet voorzichtig zijn om ervoor te zorgen dat de kat inderdaad geniet van de massage en nooit proberen je kat te dwingen om stil te liggen voor een massage.

We geven je een paar kritische tips voor het masseren van het hoofd van je kat en meer in het onderstaande artikel.

divider-catclaw1De 4 stappen om uw kat een hoofdmassage te geven

1. Een cirkelvormige beweging gebruiken

De meeste katachtigen houden ervan om hun hoofd te laten masseren. Om te beginnen kunt u beginnen aan de bovenkant van het hoofd van uw huisdier; gebruik een cirkelvormige beweging, neem de palmen van je hand en masseer langzaam het hoofd van de kat. Werk geleidelijk aan naar beneden om de wangen en slapen van je kat te masseren en gebruik vervolgens je vingertoppen om hun oren te masseren.

Het is het beste om te kijken hoe je kat reageert op het masseren van zijn kop, omdat sommige katten het wrijven over hun hoofd als een bedreiging zien. Als je kat zich angstig gedraagt of zo’n last heeft, is het het beste om je terug te trekken. Als je kat zich angstig of gespannen gedraagt wanneer je zijn hoofd masseert, probeer dan terug te komen naar het hoofd en op het lichaam te bewegen om te zien hoe de kat reageert.

Kattenmassage
Afbeelding Credit: Gumpanat, Shutterstock

thematische pauze

2. Masseer de nek en kin van uw kat

Zodra uw kat in orde is met het masseren van zijn kop, kunt u naar zijn nek en kin werken. Zorg ervoor dat je langzaam en zachtjes onder de nek van de kat wrijft. Maak kleine cirkels met je vingertoppen op en neer in de nek van je kat.

Zorg ervoor dat je niet te hard op hun nek drukt, anders loop je het risico je kat pijn te doen. Dit is een ander gebied dat de kat gevoelig kan zijn voor aanrakingen door jou, dus let op hun reactie tijdens deze stap van de massage om te zien hoe ze zich gedragen. Als de kat overstuur is, is het misschien tijd om een pauze te nemen en de hoofdmassage later opnieuw te bezoeken.

thematische pauze

3. Masseer het gezicht van uw kat

Zodra uw kat tolereert dat u zijn kop, nek en kin masseert, gaat u naar het gezicht van de kat. Maak kleine, cirkelvormige bewegingen op de wangen en het voorhoofd van de kat. Het is mogelijk om je handpalmen te gebruiken om over elke kant van het gezicht van de kat te wrijven, zolang deze de beweging verdraagt.

Als de kat geniet van de massage, kunnen ze je ook laten masseren rond hun ogen, neus en snorharen. Omdat katten bijna nooit op hun gezicht worden aangeraakt, kan het goed voor je voelen om daar te masseren, en de kat kan ontspannen en je helemaal geen probleem geven.

Kattenmassage
Afbeelding Credit: Olga Smolyak, Shutterstock
thematische pauze

4. Houd de reactie van uw kat in de gaten

U wilt de reactie van uw kat volgen tijdens het hele proces van het geven van een hoofdmassage aan uw kat. Als uw kat constant probeert op te staan en weg te lopen, is hij misschien niet in de stemming om te gaan liggen en gemasseerd te worden.

Aan de andere kant, als uw kat een beetje kwijlt, er versuft uitziet of zelfs in slaap begint te vallen, kunt u er zeker van zijn dat uw katachtige vriend ervan geniet om gemasseerd en verwend te worden. Als je kat je probeert te krabben of slecht reageert, is het het beste om de massage te stoppen. U kunt het in plaats daarvan over een paar uur of een paar dagen opnieuw proberen.

Als u het hoofd van uw kat met succes kunt masseren, kunt u de kat lang genoeg laten stilleggen om ook een lichaamsmassage te doen.

Kattenkogelverdeler 12 dingen om te vermijden bij het masseren van uw kat

Als het gaat om het masseren van je kat, moet je een paar dingen vermijden.

1. Te veel druk uitoefenen

Je wilt nooit te veel druk uitoefenen op je kat bij het masseren van zijn kop of lichaam. Je wilt dat de kat zich kan ontspannen, dus te hard aaien zal het tegenovergestelde effect hebben en kan uiteindelijk je harige vriend pijn doen.

Slapende kat op een massagedoek met oils_Olga Smolyak_shutterstock
Afbeelding Credit: Olga Smolyak, Shutterstock
thematische pauze

2. Druk niet op de maag

Druk niet op de buik van je kat wanneer je hem een lichaamsmassage geeft, vooral als hij net heeft gegeten. Op zijn minst kan het je kat doen overgeven, en in het ergste geval kun je je kat gemakkelijk verwonden door te hard te drukken. Het is ook beter om te voorkomen dat je je kat masseert als hij in een slecht humeur is, omdat dat ertoe kan leiden dat je klauw krijgt.

3 katten gezichtsverdeler

Gezondheidsvoordelen van massages voor katten

Er zijn ook een paar gezondheidsvoordelen verbonden met het masseren van een kat. Deze omvatten het verbeteren van de bloedsomloop, het stimuleren van hun zenuwen, het verlichten van gewrichtspijn, het verminderen van angst en het verminderen van spierpijn en spasmen. Massage kan ook een natuurlijke vorm van pijnverlichting zijn voor katten en andere dieren.

Dit is ook de perfecte manier om een band met je kat op te bouwen. Dwing je kat echter niet om te gaan liggen voor een massage. Als dit de eerste keer is dat je dit hebt geprobeerd, dan is het het beste om het rustig aan te doen en te kijken hoe de kat reageert. Zodra je kat gewend is aan de hoofdmassage, kun je overgaan tot de lichaamsmassage en kijken of de kat daar ook goed op reageert.

Kat die op zijn rug ligt
Afbeelding Credit: Bolanu Teslaru Andrei, Pixabay

divider-catclaw1Conclusie

Wanneer je een kat een hoofdmassage geeft, moet je oppassen dat dit is wat je kat wil. Katten zijn om te beginnen geen aanhankelijke wezens en vaak houden ze er niet van om aangeraakt te worden. Volg de bovenstaande aanwijzingen om uw kat een hoofdmassage te geven, maar forceer het probleem niet als uw kat probeert weg te komen of niet stil wil liggen. Alleen omdat de kat in het begin niet meewerkt, betekent niet dat het niet zal gebeuren als je het over een paar dagen opnieuw probeert.

Het masseren van je kat is een geweldige manier om alles te bieden, van pijnverlichting tot verlichting van angst. Probeer het eens met je kat, maar let op tekenen dat de kat niet gelukkig is. Als de kat probeert te vertrekken, laat het dan toe en probeer het een andere dag opnieuw.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Nils Jacobi, Shutterstock