Hoe vaak moet je je kat borstelen?

Katten zorgen vaak zelf voor hun verzorging omdat het zeer zorgvuldige en hygiënische dieren zijn. Het is echter nog steeds een goede gewoonte om uw kat regelmatig te borstelen, vooral als hij middellang of lang haar heeft.

Snel overzicht

01

Alle katten hebben regelmatig borstelen nodig en sommige rassen hebben het vaker nodig dan andere.

02

Regelmatig borstelen van uw kat houdt de vacht glanzend, schoon en klittenvrij en voorkomt dat er matten ontstaan.

03

Langharige kattenrassen vereisen vaker borstelen, met speciale aandacht voor hun borst, oksels en achterkant van hun benen.

Dit is vooral belangrijk in het verharingsseizoen of als uw kat niet in staat is om zichzelf goed te verzorgen vanwege ziekte, gebrek aan flexibiliteit of problemen veroorzaakt door artritis.

Waarom moeten katten borstelen?

Borstelen is een noodzakelijk onderdeel van de verzorging van uw kat en veel katten zijn er dol op.

Het borstelen van je kat biedt een aantal voordelen. Eerst en vooral kan borstelen worden gebruikt als een manier om een band met je kat op te bouwen en hem wat aandacht te geven, vooral als je het combineert met traktaties terwijl je hem eraan laat wennen. Een mooie borstel kan heel goed voelen voor katten, dus veel katten genieten van een trimsessie met jou.

Met borstelen kunt u uw kat ook controleren op vlooien, vlooienvuil, huidziekten of knobbels en bulten op het lichaam. Als u merkt dat er iets mis is, is het de moeite waard om advies in te winnen bij uw dierenarts, die de juiste behandeling voor vlooien kan bieden of u kan adviseren over wat u moet doen met huidlaesies. Gebruik een vlooienkam als je extra waakzaam wilt zijn voor vlooien.

Regelmatige verzorging houdt ook de vacht van uw kat mooi glanzend, klittenvrij en voorkomt dat bontmatten zich ophopen. Borstelen dissipeert natuurlijke oliën door de huid en vacht, wat op zijn beurt het haar en de huid gezond houdt.

Als uw kat een buitenkat is, zal het borstelen ervan vuil en buitenafval zoals bramen, twijgen en bladeren verwijderen. De vacht van een kat kan veel van je tuin oppakken en naar binnen brengen!

Zoals eerder vermeld, hebben oudere katten meer kans op artritis, wat hun mobiliteit en het vermogen om rond te buigen en hun lichaam te verzorgen beïnvloedt. Deze oudere katten hebben vaker verzorging door hun eigenaren nodig om hun onvermogen te compenseren.

Lees ook: 11 beste kattenborstels &deshedding tools voor lang & kortharige katten

Hoe vaak moet ik mijn kat borstelen?

Katten met kort haar moeten een of twee keer per week worden geborsteld, hoewel je ze meer kunt borstelen als je er allebei van geniet.

Langharige katten moeten idealiter eenmaal per dag worden geborsteld, omdat hun vacht veel vatbaarder is voor matten en overmatig verharen. Verzorging voor middellangharige en kortharige katten hoeft niet zo moeizaam te zijn – een of twee keer per week zou voldoende moeten zijn.

Welke rassen moeten vaker worden geborsteld?

Hoe korter het haar, hoe kleiner de kans dat het mat en in de knoop raakt, zodat je minder vaak kunt borstelen.

Een paar kattenrassen hebben dagelijkse verzorging nodig vanwege hun van nature lange haar.  Een paar voorbeelden zijn de Birmaanse, Perzische en Himalaya. Het is de moeite waard om de moeite te nemen en tijd vrij te maken voor dagelijks borstelen om de hoeveelheid haar die ze verharen te verminderen en je kat te redden van vervelende matten en klitten later in de rij.

Halfharige kattenrassen hebben nog steeds regelmatig borstelen nodig, maar niet zo vaak als hun langharige tegenhangers (ongeveer één keer per week in plaats van dagelijks). Dit omvat rassen zoals de Ragdoll, Maine Coon en Ragamuffin.

Lees ook: Beste kattenverzorgings- en desheddinghandschoenen

Wat u nog meer moet controleren bij het verzorgen van uw kat

Til tijdens het verzorgen de lippen van uw kat op en kijk naar hun tanden of tandvlees en let op of er iets mis lijkt te zijn.

Zoals eerder vermeld, kunt u deze hands-on sessies gebruiken om de huid van uw kat te controleren, ervoor te zorgen dat de klauwen van uw kat niet te lang zijn en de tanden en het tandvlees van uw kat te bekijken. Als u een slechte adem of tandplak opmerkt, kan uw kat een tandheelkundige aandoening hebben. Goede tandheelkundige zorg is erg belangrijk, vooral voor oudere katten, dus maak van de gelegenheid gebruik om ze een keer een goede te geven.

Lees ook: De complete gids voor gebitsreiniging voor katten

Wat gebeurt er als je je kat niet borstelt?

Regelmatig borstelen voorkomt klitten en matten, wat ongemakkelijk en zelfs pijnlijk kan zijn voor uw kat.

Wanneer katten zichzelf verzorgen, pakken ze losse haren op met hun tong en slikken ze uiteindelijk door. Het haar vormt haarballen in de maag, die vaak worden opgeknapt.

Als katten niet worden geborsteld of als ze moeite hebben om zichzelf goed te verzorgen, kunnen ze een overmatige opeenhoping van ingeslikt haar in hun darm ontwikkelen. In zeer ernstige gevallen kunnen de darmen van een kat completely geblokkeerd die fataal is zonder dringende veterinaire aandacht.

Wanneer katten (vooral langharige katten) wekenlang zonder verzorging worden achtergelaten, kunnen zich ernstige klitten vormen, die in matten kunnen veranderen. Slecht gematteerde vacht kan erg moeilijk uitkammen en kan een professionele trimmer vereisen om uw kat te dematten.

Lees ook: Beste huisdier haarverwijderaars voor katten en honden

Hoe u uw kat goed kunt borstelen

Borstel altijd in dezelfde richting als het haar groeit – borstelen tegen de haargroei is niet prettig voor katten.

Een zeer zachte borstel of een gewone kam met brede tanden wordt aanbevolen voor katten, omdat ze een veel dunnere en gevoeligere huid hebben dan honden. Probeer de borstel eerst op je arm en zorg ervoor dat deze comfortabel en niet te krassend is voordat je hem op je kat gebruikt. Een te harde borstel kan huidirritatie veroorzaken.

Laat je kat wennen aan het verzorgen vanaf het moment dat hij een jong kitten is, zodat het leuk wordt om samen te doen. Je kunt ze smakelijke traktaties en beloningen geven om ze aan te moedigen om van poetsen te houden terwijl ze de sessies kort en frequent houden.

Gebruik zachte slagen over hun hele lichaam in de richting van het haar en besteed speciale aandacht aan achter de oren, borst, buik, oksel en achterkant van de benen van uw kat. Dit zijn waar klitten en knopen zich eerder vormen.

Voor langharige katten is het een goed idee om een kam met brede tanden te gebruiken om eventuele knopen voorzichtig te ontwarren. Als uw kat gespannen begint te worden, met zijn staart begint te zwaaien of begint te sissen, stop dan onmiddellijk met de verzorgingssessie en probeer het later opnieuw wanneer uw kat rustiger is.

Lees ook: Hoe kattenverharing in 9 eenvoudige stappen te verminderen

Kattenborstelen: laatste gedachten

kat borstelen

Wanneer ze op de juiste manier worden geïntroduceerd, zijn borstelsessies voor de meeste katten plezierig.

Zorg ervoor dat je weet wat voor soort vacht je eigen kat heeft, zodat je weet hoe vaak je hem moet verzorgen. Houd poetssessies kort en frequent en gebruik ze om je band met je kat te verbeteren door hem veel aandacht en traktaties te geven.

Lees ook: Beste robotstofzuigers voor huisdierenhaar

Veelgestelde vragen

Moet je je kat elke dag borstelen?

Als uw kat een langharig ras is, zoals een Perzische, dan is het raadzaam om ze elke dag te borstelen om overmatige verharing en mattenvorming te voorkomen.

Voelen katten zich beter na het poetsen?

Veel katten vinden het leuk om geborsteld te worden en zeker als hun vacht helemaal in de knoop zit zullen ze zich daarna beter voelen.

Hoe lang moet ik mijn kat borstelen?

Poetssessies moeten niet te lang duren, omdat je kat zich misschien verveelt of een hekel aan hem begint te krijgen. Begin met korte sessies van vijf minuten en dan kun je ze geleidelijk opbouwen tot 10 tot 15 minuten.