10 manieren om hyperactiviteit bij katten te kalmeren

kitten in veren

De meeste katteneigenaren geven er de voorkeur aan dat hun katten kalme, ontspannen metgezellen zijn en ons kalmeren terwijl ze in onze schoot spinnen. We willen ook dat onze katten actief zijn wanneer dat gepast is en ons vermaken tijdens het spelen terwijl ze rennen en springen door onze huizen.

Maar soms kan deze activiteit buitensporig worden. Wanneer een kat miauwt en zingt, op topsnelheid rondrent, items van planken slaat, op en neer springt van oppervlakken en hyperactief is, kan dit een overweldigende overlast zijn.

Deze uitbarstingen van energie die katten vertonen, staan soms bekend als de ‘zoomies’ of ‘het gekke half uur’. In dit artikel wordt uitgelegd wat de oorzaak is van dit gebeuren en hoe hyperactiviteit bij katten kan worden geminimaliseerd.

Waarom sommige katten zo hyperactief zijn

Kat die springt

Er zijn verschillende redenen waarom een kat hyperactiever kan zijn, van verveling tot ziekte, tot leeftijd en aanleg.

De meeste katten zijn meestal kalm in gedrag en de meeste katten hebben ook aanvallen van hyperactiviteit. Dit valt binnen het normale spectrum van kattengedrag. Er zijn een aantal redenen waarom deze hyperactiviteit meer geagiteerd en langdurig kan worden. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Ziekten– zoals hyperthyreoïdie veroorzaakt door een tumor op de schildklier.
  • Verveling– Als katten niets te doen hebben, vervelen ze zich en dit kan naar buiten komen door perioden van langdurige hyperactiviteit.
  • Genetica– Sommige katten zijn hyperactiever dan anderen en hun nakomelingen zijn waarschijnlijk ook hyperactief.
  • Leeftijd– Jongere katten zijn vaker hyperactief dan volwassen katten of langzamere, oudere katten.
  • Dieet– Katten kunnen hyperactief worden rond voedsel, voor, tijdens of soms na het eten.
  • Hormonen– Vrouwelijke katten kunnen hyperactief zijn in het seizoen en mannelijke katten kunnen hyperactief zijn als ze in het seizoen een vrouwelijke kat detecteren.

Manieren om hyperactiviteit bij katten te kalmeren

#1 Controleren op ziekten

Kat die lippen likt

Een hyperactieve kat die niet lijkt te kalmeren, kan een teken zijn van een ernstig gezondheidsprobleem.

Sommige gezondheidsproblemen, vooral hyperthyreoïdie, kunnen een verhoogd activiteitsniveau bij katten veroorzaken. Deze ziekte kan gemakkelijk worden gediagnosticeerd na een onderzoek door een dierenarts, waarbij wordt gecontroleerd op fysieke tekenen zoals gewichtsverlies en een snelle hartslag.  Dit zal meestal worden gevolgd door een bloedtest indien geïndiceerd.

Als een diagnose van een overactieve schildklier wordt gesteld, is een effectieve behandeling beschikbaar. Het is logisch dat elke hyperactieve kat door een dierenarts wordt onderzocht om ervoor te zorgen dat er geen onderliggende ziekte is die bijdraagt aan de hyperactiviteit.

Lees ook: Beste kattenvoer voor hyperthyreoïdie

#2 Castratie/Sterilisatie

Kat met een kegel op zijn kop

Wanneer katten worden gesteriliseerd en gecastreerd, hebben ze de neiging om op een meer natuurlijke manier te kalmeren.

Testosteron kan mannelijke katten actiever maken en wanneer een vrouwelijke kat in het seizoen is, zal oestrogeen ervoor zorgen dat ze zich anders gedraagt. Om deze reden, als je een hyper kitten hebt, kan het castreren van mannelijke katten en het steriliseren van vrouwelijke katten wanneer ze vier of vijf maanden oud zijn, helpen om ze te kalmeren.

Lees ook: Hoeveel kost het sterilisatie of castratie van een kat?

#3 Gebruik feromoon en kruidenverspreiders

Katten hebben een gevoelig reukvermogen en bepaalde feromonen en kruidenverspreiders kunnen hen ontspannen.

Feromonen zijn geurloze dampen die katten een gevoel van geruststelling en een gevoel van rust geven, terwijl kruidendampen soms een kalmerend effect op katten kunnen hebben. Diffusers zorgen ervoor dat deze producten in de atmosfeer worden gewaaid, dus het kan helpen om deze te gebruiken in kamers die worden bezocht door hyperactieve katten. Zorg ervoor dat u producten gebruikt die speciaal zijn geformuleerd voor kattengebruik, omdat sommige essentiële oliën giftig kunnen zijn voor katten.

#4 Creëer een katvriendelijke omgeving

Katten houden van klimmen, krabben, verkennen en jagen. Het creëren van een omgeving waarin ze deze dingen kunnen doen, zal uw kat gelukkig en goed gedragen.

Katten hebben een natuurlijke drang om een reeks gedragingen uit te drukken die ze normaal gesproken buiten uitvoeren. Deze gedragingen omvatten verbergen, in bomen klimmen, bomen krabben, op muren springen, door kreupelhout rennen en jagen. Als ze dergelijke activiteiten niet kunnen uitvoeren, is het normaal dat ze een gevoel van frustratie zullen voelen, en deze opgekropte energie kan leiden tot hyperactiviteit.

Het kan helpen om uw huis zo te ontwerpen dat het gebieden bevat die dit soort gedrag mogelijk maken, zoals kasten, rekken, kattenbomen, kattengymnastiek en krabpalen. Dit soort opstelling stelt katten in staat om deel te nemen aan een breder scala aan activiteiten, zodat ze een gevoel van rust hebbenvulling, die op zijn beurt hyperactiviteit bij katten kalmeert.

U moet er ook voor zorgen dat er voldoende kattenbakken zijn voor de kattenpopulatie van uw huis (één per kat, plus één extra) voor het geval een soort kattenbakfrustratie tot agitatie leidt.

Lees ook: Waarom zijn katten zo flexibel? Een dierenarts legt uit

#5 Vermoei de kat met spelen

Kat spelen

Door uw kat de juiste hoeveelheid speeltijd te geven, helpt dit om zijn gedrag in evenwicht te brengen tussen kalm en actief.

Als uw kat nog steeds hyperactief is nadat hij zichzelf in een verrijkte omgeving heeft laten vermaken, wilt u misschien op andere manieren ingrijpen om hem te helpen zijn energie te verbranden. Actieve speelsessies met katten kunnen toverstokken met gevederd speelgoed aan een lengte van de lijn, opwindbare speelgoedmuizen, het verbergen van kleine voedselproducten in huis en vele andere opties omvatten.

Mijn kitten houdt van speelgoed voor een korte periode, en dan verveelt ze zich. Dit is typisch en het is logisch om een scala aan kattenspeelgoed beschikbaar te hebben. Als je klaar bent met spelen, leg ze dan weg en introduceer een ander speeltje om de interesse van je kat te behouden. Misschien merk je dat ze genieten van laserpointers, jagen en springen op de plek van licht.

Ze kunnen genieten van kattenkauwen, die zijn ontworpen om extra lekker te zijn. Kattenkruid kan ook de betrokkenheid van uw kat bij sommige speeltjes vergroten.

Lees ook: De 5 beste kattenkruidproducten voor katten (spray en speelgoed en meer verrassingen)

#6 Probeer zachtaardig, langzaam aaien

Kat als huisdier.

Als uw kat het toelaat, kan rustig zacht aaien hem kalmeren en kalmeren.

De alternatieve benadering van actief spelen is om de dingen opzettelijk te vertragen. Benader je kat rustig en moedig hem aan om stil te blijven terwijl je hem zachtjes aait. Vergeet niet om je te concentreren op het aaien van hen rond het hoofd en de schouders, vermijd hun magen.  Het aanraken van een kat aan hun onderkant zorgt er vaak voor dat katten opgewondener en zelfs agressiever worden.

Katteneigenaren moeten de lichaamstaal van hun kat leren begrijpen, zodat ze kunnen zien wanneer een kat het zat is om geaaid te worden. Wanneer een kat je vertelt dat hij er genoeg van heeft, ga dan rustig weg voordat er enige opwinding begint.

Lees ook: Hoe een kat te aaien – de 3 basis do’s en don’t’s

#7 Bied een maaltijd van lekker eten aan

Kitten eten in een kom.

Het voedingsschema en dieet van uw kat kunnen een echte invloed hebben op hun gedrag.

Perioden van hyperactiviteit kunnen samenvallen met katten die honger hebben (misschien voor de maaltijd) of als ze bepaalde soorten voedsel hebben gegeten, zoals voedingsmiddelen met bepaalde ingrediënten of additieven. Houd een dagboek bij van deze episodes van hyperactiviteit, op zoek naar een verband tussen voedsel en hyperactiviteit. Je zult merken dat als je hun voedingsschema en / of het soort voedsel dat ze eten aanpast, je hun gedrag kunt veranderen.

Er zijn enkele voedingssupplementen die beweren katten te helpen rustiger te blijven, hoewel er beperkt bewijs is voor de werkzaamheid van veel van deze producten.

Lees ook: De 10 beste kattenvoer in 2022

#8 Gebruik een verwarmd bed

Kat in een bed.

Katten houden ervan om warm en gezellig te zijn, net als wij.

Katten houden van slapen, en hoe comfortabeler het bed, hoe vrediger ze zullen zijn. Ze genieten ook van het gevoel van warmte. Probeer een plug-in elektrisch verwarmingskussen onder het bed van uw kat, zodat ze de ruimte hebben om gezellig en rustig te worden.

Lees ook: De 12 beste kattenbedden

#9 Speel Calm Music

Kat die naar een radio kijkt.

Net als wij mensen genieten katten van kalmerende geluiden, die een positieve invloed kunnen hebben op hun gedrag.

Katten hebben een gevoelig gehoor en ze worden beïnvloed door de geluiden om hen heen, net als mensen. Het is nu mogelijk om online toegang te krijgen tot kalmerende kattenmuziek (bijv. relaxmycat.com). Bekijk het en kijk of je kat ook een muziekfan is!

Lees ook: Houden katten van muziek?

#10 Praat met uw dierenarts over sedativa

Kat bij de dierenarts

Sedativa voorgeschreven door een dierenarts kunnen helpen hyperactiviteit bij katten te kalmeren, maar alleen als een tijdelijke oplossing wanneer al het andere faalt.

Wanneer al het andere hyperactiviteit bij katten niet kalmeert, kunnen kalmerende middelen worden voorgeschreven door een dierenarts. Deze mogen alleen worden gebruikt onder nauw professioneel toezicht van uw dierenarts, meestal in combinatie met trainingstechnieken voor gedragsverandering. Sedativa moeten worden beschouwd als een tijdelijke manier om uw kat te kalmeren, zodat ze in de toekomst meer geschikte manieren kunnen leren om zich te gedragen.

Lees ook: Top 10 dingen die uw dierenarts wenst dat u wist

Conclusie

Hyperactiviteit bij katten kan een gespannen, angstige sfeer in een huis creëren. Bedanktkoning stappen zoals hierboven vermeld om op een constructieve manier met de hyperactieve kat om te gaan, zullen niet alleen u helpen, maar het zal uw kat ook helpen. Een hyperactieve kat is vaak een geagiteerde die een beetje hulp nodig heeft om te kalmeren en zijn gedrag in evenwicht te brengen.

Lees ook: De 7 beste kalmerende kattentraktaties

Veelgestelde vragen

Zal mijn hyperkat ooit kalmeren?

Sommige katten zijn genetisch hyperactiever dan andere, maar vaak zijn er factoren die ervoor zorgen dat ze hyperactiever zijn. Lees het bovenstaande artikel door en om redenen te identificeren waarom uw kat zo hyper is, evenals enkele tips om u te helpen uw kat rustiger te houden.

Hoe behandel je hyperactiviteit bij katten?

Een veterinaire controle is belangrijk om er zeker van te zijn dat uw kat geen medische reden heeft voor hyperactiviteit, zoals hyperthyreoïdie. Zodra dit is uitgesloten, kunt u een reeks gedragsinterventies proberen om te proberen de overmatige energie in uw kat te verspreiden.

Waarom is mijn kat altijd zo hyper?

Er is een lange lijst met mogelijke redenen, van genetica tot ziekten en van voedselreacties tot verveling. Er is altijd hoop om het gedrag van een kat in evenwicht te brengen tussen kalm en actief, zodra de reden achter de hyperactiviteit is ontdekt.