Waarom zijn sommige katten zo geobsedeerd door olijven?

kat ruikende olijven in lepel

Heb je ooit gemerkt dat je kat gek wordt als er olijven op tafel staan? Het klinkt misschien raar, maar je bent niet de enige.

Katten voelen zich vooral aangetrokken tot de smaak en geur van olijven en raken vaak opgewonden of vertonen vreemd gedrag waardoor het lijkt alsof ze geobsedeerd zijn door olijven. Er is een echte reden achter dit dwaze gedrag dat overkomt als een obsessie, en dat komt door de chemische verbindingen die in olijven worden aangetroffen.

Snel overzicht

01

Olijven bevatten nepetalacton, dezelfde verbinding die wordt aangetroffen in kattenkruid.

02

Olijven zijn veilig en niet giftig voor katten, hoewel de pitten in sommige soorten olijven een verstikkingsgevaar vormen.

03

Olijven bevatten veel zout en hebben weinig gezondheidsvoordelen voor katten, dus mogen alleen in kleine hoeveelheden worden gevoerd als een traktatie.

Veel eigenaren van gezelschapsdieren maken zich zorgen over de schijnbare obsessie van hun kat met olijven en vragen of olijven veilig zijn voor katten om te eten. Olijven zijn veilig en niet giftig voor katten, maar er zijn een paar veiligheidsproblemen om op te letten voordat je ze aan je katachtige metgezellen voert.

Lees ook: Lijst met voedingsmiddelen die katten wel en niet kunnen eten

Waarom worden katten gek van olijven?

gapende kat in olijfboom

Olijven bevatten dezelfde verbinding die wordt aangetroffen in kattenkruid, een stof die nepetalacton wordt genoemd.

Olijven bevatten isopreenoïden, met name een verbinding genaamd nepetalacton, dezelfde verbinding die wordt aangetroffen in kattenkruid. Het is dus geen wonder dat katten gek worden van olijven.

Nepetalacton komt in de neus wanneer uw kat olijven ruikt en wordt gedetecteerd door het zeer gespecialiseerde orgaan aan de achterkant van de keel van uw kat, het vomeronasale orgaan, een orgaan waarvan wetenschappers hebben ontdekt dat mensen het niet hebben.

Het vomeronasale orgaan is als een neusbrein en het is ontworpen om feromonen te detecteren – chemische signalen die informatie delen met andere katten, inclusief het feit dat ze klaar zijn om te fokken. Nepetalacton stimuleert de feromoonreceptoren in het vomeronasale orgaan. Er is echter een andere theorie, omdat sommige wetenschappers hebben opgemerkt dat het reuksysteem in de neus van een kat ook betrokken kan zijn bij de manier waarop katten reageren op nepetalacton.

Katten reageren hierop op verschillende manieren, maar worden meestal erg speels en opgewonden, vaak springend en huppelend, of kwijlend en strekkend. Hun ogen lijken misschien wijd met de pupillen verwijd.

Soms kunnen katten heel ontspannen en gekoeld worden en ontvankelijker voor een knuffel. Maar sommige katten reageren helemaal niet en af en toe kunnen katten zelfs agressief worden. Er wordt gedacht dat de reactie van een kat op nepetalacton genetisch is, daarom hebben sommige katten een sterke reactie en anderen helemaal geen reactie.

Verschillende olijven bevatten verschillende hoeveelheden nepetalacton, en hoe meer ze het sliberige gedrag bevatten dat uw kat waarschijnlijk zal vertonen. Groene olijven en pimentolijven bevatten de meeste, maar de verschillende variëteiten kunnen weer variëren, sommige olijven kunnen uw kat meer geïnteresseerd maken in de geur en smaak dan andere.

Lees ook: Maakt kattenkruid katten high?

Kunnen katten olijven eten?

kat die olijven eet

Het is veilig voor katten om olijven te eten, maar houd de hoeveelheden klein en voer slechts af en toe.

Alle soorten groene olijven en zwarte olijven zijn veilig en niet giftig voor katten, maar ze mogen nog steeds alleen in kleine hoeveelheden worden geconsumeerd. Olijven worden beschouwd als “gezond” voor katten, maar ze bieden katten niet echt enige voedingswaarde en bevatten geen calorieën.

Een kleine olijf af en toe is OK, maar niet vaker dan een paar keer per week. Vergeet niet dat alle traktaties slechts 10% van de dagelijkse voedselinname van uw kat mogen uitmaken.

Lees ook: 9 veilige en gezonde menselijke voedingsmiddelen katten kunnen eten

Gezondheidsvoordelen van olijven voor katten

olijven fruit en olijfolie

De antioxidanten in olijven kunnen gezondheidsvoordelen bieden aan katten wanneer ze in kleine hoeveelheden worden gevoerd.

Olijven zijn rijk aan vitamine C, A en E, waarvan wordt gedacht dat ze allemaal de immuunfunctie, de gezondheid van het oog, de gezondheid van de huid en de gezondheid van het hart verbeteren. Maar helaas hebben deze extra vitamines niet veel voordeel voor katten, omdat ze alle voeding krijgen die ze nodig hebben om gezond te blijven van hun gebruikelijke kattenvoer.

Katten zijn obligate carnivoren, dus ze moeten vooral vlees en eiwitten consumeren om gezond te blijven, waarbij groenten en fruit een veel kleiner deel van hun dieet vormen.

Van olijven wordt ook gedacht dat ze ontstekingsremmende eigenschappen hebben omdat ze antioxidanten bevatten. Deze antioxidanten verwijderen vrije radicalen die cellen kunnen beschadigen en kunnen leiden tot ziekten zoals kanker en hartaandoeningen.

Sommigen zeggen dat dit gunstige effecten kan hebben op katten die lijden aan artritis, maar er zijn een aantal andere voedingssupplementen beschikbaar waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze de symptomen van uw kat verbeteren. Neem altijd contact op met uw dierenarts voordat u uw huisdier voedingssupplementen geeft.

Lees ook: De 8 beste kattenvitaminen en -supplementen

Hoe zit het met olijfolie?

kat die naar olijfolie kijkt

Hoewel olijfolie niet giftig is voor katten, moet je het alleen in zeer kleine hoeveelheden geven om maagklachten te voorkomen.

Olijfolie wordt beschouwd als onderdeel van een gezond uitgebalanceerd dieet voor mensen, maar hoe zit het met katten? Hoewel er veel claims zijn over de voordelen ervan, moet olijfolie met voorzichtigheid aan katten worden gevoerd. Het is veilig en niet giftig, maar te veel olie kan verontrustende buikjes bij katten veroorzaken, wat leidt tot wat mild braken en diarree. Een zeer kleine hoeveelheid olie zou uw kat geen schade moeten berokkenen, maar grotere hoeveelheden zullen ervoor zorgen dat hij zich onwel voelt.

Lees ook: Beste Omega 3 visolie voor katten

Gevaren van olijven voor katten

kat die olijven en tomaat eet

De pitten in bepaalde olijven vormen verstikkingsgevaar, dus verwijder de pit voordat je een olijf aan je kat geeft.

Het grootste gevaar van olijven is de put of steen die in het midden van olijven wordt gevonden. Veel voorgebereide olijven zijn al ontpit, maar verschillende variëteiten niet. Als je je kat gaat trakteren op een olijf, verwijder de steen dan volledig en laat de stenen niet rondslingeren waar je huisdier zijn poten op kan krijgen.

De pit van een olijf is een verstikkingsgevaar voor katten, en als ze erin slagen om het door te slikken, is er een groot risico dat het een obstructie in de darm veroorzaakt die ernstige gevolgen kan hebben. Als uw kat een olijfpit heeft ingeslikt, vraag dan onmiddellijk advies aan uw dierenarts.

Olijven bevatten een grote hoeveelheid zout, vooral als ze in pekel zijn bewaard. Katten kunnen de niveaus van zout (natrium) in hun dieet niet verdragen die wij mensen kunnen, en te veel zout kan hen onwel maken. Dit is een bijzondere zorg voor katten met hart- of nieraandoeningen, omdat een teveel aan natrium schadelijkere effecten op hen kan hebben.

Symptomen van natriumvergiftiging zijn braken, diarree, lethargie, verhoogde dorst en overmatig urineren. Ernstige gevallen van natriumtoxiciteit kunnen ook leiden tot tremoren en epileptische aanvallen.  Er zijn ook enkele zorgen over olijven voor katten met diabetes, omdat ze kunnen lijden aan insulinegevoeligheid bij het consumeren van olijven en daarom moeite hebben om hun bloedsuikerspiegel te reguleren na het eten ervan.

Te veel olijfolie, of het likken van de olie waarin olijven zijn opgeslagen, kan je kat ook onwel maken. Hoewel veilig in kleine hoeveelheden, kan de olie enkele milde buikklachten veroorzaken, waaronder braken en diarree. Als uw kat last heeft van braken of diarree die niet oplost, of als hij op een andere manier onwel lijkt, vraag dan advies aan uw dierenarts.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat olijven vaak worden gevuld met andere voedingsmiddelen om hun smaak te verbeteren, waaronder knoflook en chilipepers, of andere kruiden en specerijen. Knoflook is giftig voor katten en chilipepers veroorzaken irritatie aan de binnenkant van de mond en darm van uw kat, dus u voert nooit met voedsel gevulde olijven aan uw huisdier.

Lees ook: 15 menselijke voedingsmiddelen die giftig zijn voor katten

Laatste gedachten

kat die olijven eet in salade

Het is OK voor je kat om af en toe aan een ontpitte olijf te knabbelen, maar overdrijf het niet.

Katten kunnen vaak worden gezien als een euforische reactie op olijven, en dat komt omdat olijven dezelfde verbinding bevatten als kattenkruid. Nepetalacton wordt gevonden in olijven, net als kattenkruid, daarom kunnen zoveel katten geobsedeerd lijken door de geur en smaak van olijven.

Sommige katten worden ontspannen als ze olijven ruiken of proeven, terwijl anderen schichtig of heel speels worden. Sommige katten reageren helemaal niet, waarvan wordt gedacht dat het genetisch is.

Olijven zijn een veilig en niet-toxisch voedsel voor katten, maar mogen alleen met mate worden gevoerd als een occasionele traktatie. De pitten van olijven kunnen een risico vormen voor katten en ze bevatten veel zout. Te veel olijven of te veel olijfolie kunnen katten onwel maken. Als u zich zorgen maakt, moet u altijd met uw dierenarts praten voor advies.

Lees ook: De 5 beste kattenkruidproducten voor katten (spray en speelgoed en meer verrassingen)

Veelgestelde vragen

Voelen katten zich aangetrokken tot olijven?

Ja, katten voelen zich aangetrokken tot olijven omdat ze een chemische verbinding bevatten die nepetalacton wordt genoemd en die ook in kattenkruid wordt aangetroffen.

Waarom wordt mijn kat gek van zwarte olijven?

Zwarte olijven en groene olijven bevatten nepetalacton, dezelfde verbinding die wordt aangetroffen in kattenkruid, waar katten ook gek op worden.

Worden katten gek van olijven?

Katten kunnen erg speels en opgewonden lijken na een snuifje of smaak van olijven omdat ze nepetalacton bevatten, dezelfde verbinding die wordt aangetroffen in kattenkruid. Dus katten zullen op dezelfde manier reageren op olijven als kattenkruid.