Wat betekent het als een kat naar je knipoogt?

Ondanks het feit dat onze katten niet in staat zijn om met ons te praten zoals wij met elkaar praten, hebben ze absoluut hun eigen manier van communiceren met mensen. Er is misschien geen uitwisseling van woorden, maar katten zijn heel goed geworden in het overbrengen van hun boodschap.

Snel overzicht

01

Katten knipogen en knipperen vaak naar mensen, soms opzettelijk en soms onvrijwillig.

02

De knipoog van een kat kan veel dingen betekenen, maar meestal is het een blijk van genegenheid of een teken van een medisch probleem.

03

Als uw kat vaak knipoogt of knippert en andere tekenen van ziekte heeft, maak dan een afspraak met uw dierenarts.

Kat Knipoogt

Katten knipogen soms bewust naar je oogcontact, maar ze kunnen ook onwillekeurig knipperen.

Nee, je verbeeldde het je niet, je kat knipoogt zeker naar je! Er treedt een knipoog op wanneer uw kat één oog sluit en het weer opent. Als de knipoog op u is gericht, zal uw kat ook oogcontact houden.

Kattenknipogen kunnen ook een onvrijwillige actie zijn, omdat katten vaak hun ogen sluiten als een reflex om hun oogbollen te beschermen, net als wij.

Een katachtige knipoog kan langzaam of snel zijn. Ze kunnen langzaam een ooglid sluiten en openen, of het kan meer een snel fladderende beweging zijn. Als ze het langzaam doen, is de kans groter dat het opzettelijk is, maar als het een fladderende beweging is, is de waarschijnlijke verklaring dat ze een onderliggend probleem hebben met dat oog.

Lees ook: Wanneer openen kittens hun ogen?

Kat knippert met de ogen

Knipperen is meestal opzettelijk en langzaam knipperen kan liefde overbrengen.

Iets anders maar lijkt erg op de kat knippert. Dit wordt vaak verward of verward met een knipoog. Het helpt niet dat de woorden ook rijmen!

Katten gebruiken knipperen als een manier om te communiceren met mensen waar ze dol op zijn. Langzaam knipperen betekent dat de kat zich veilig en geborgen voelt, en ze vinden het leuk om in de aanwezigheid van die mens te zijn. De langzame knipperingen van de kat zijn een teken van genegenheid en het is een grote eer als je kat dit doet! Katten die langzaam knipperen, kunnen één oog of beide sluiten – er wordt gedacht dat het hetzelfde betekent.

Er zijn twee theorieën over waar de slow blink vandaan zou komen. Een daarvan is dat katten het doen om hun blik te breken, omdat katten direct oogcontact kunnen interpreteren als een teken van agressie. Katten gebruiken hun blik vaak als een bedreiging voor andere dieren, dus als ze knipperen, breekt het de blik en laat het de andere kat zien dat ze in vrede komen en geen kwaad betekenen. Als ze langzaam knipperen, geeft het een bericht dat ze niet op hun hoede zijn of op het punt staan aan te vallen.

De andere reden kan zijn dat het gedrag positief is versterkt, want wanneer katten langzaam knipperen, reageren mensen gewoon positief, zodat katten het blijven doen. Kattenknipogen en knipperen kunnen uitwisselbaar zijn.

Lees ook: Waarom knipperen katten met hun ogen?

Wat betekent het als mijn kat naar mij knipoogt?

Het decoderen van de knipoog van je kat kan je vertellen of het normaal is of iets om je zorgen over te maken.

Katten knipogen om veel verschillende redenen. De knipoog van een kat kan opzettelijk of onvrijwillig zijn. Enkele veel voorkomende redenen waarom katten knipogen zijn:

1. Ons liefde en genegenheid tonen

Knipogen en langzaam knipperen kan de manier van een kat zijn om te zeggen: “Ik hou van je.”

Knipogen is vaak een teken van liefde of vertrouwen. Zoals hierboven vermeld, zullen katten langzaam knipperen naar mensen die hen een veilig en geborgen gevoel geven. In feite wordt het “langzaam knipperen” soms ook liefkozend een kattenkus genoemd.

Een kat die knipoogt of knippert, laat ons zien dat ze comfortabel en ontspannen zijn. Katten gebruiken dit ook om met elkaar te communiceren. Als twee katten die elkaar niet kennen elkaar in het wild ontmoeten, kunnen ze langzaam naar elkaar knipperen om aan te geven dat ze geen bedreiging vormen en te vertrouwen zijn. Het is een manier waarop kattenvriendschappen worden gesmeed.

Lees ook: 5 manieren om een sterkere band met je kat op te bouwen

2. Medisch probleem

Onvrijwillig knipogen is een van de eerste tekenen dat het oog van een kat ongemakkelijk of pijnlijk is.

Katten kunnen knipogen of hun oog dichthouden als ze een gezondheidsprobleem hebben met het aangedane oog. Besteed speciale aandacht – als uw kat het op specifieke tijden op de dag doet, of als uw kat constant knipoogt, is dit een teken dat er iets mis is.

Uw kat kan een ooginfectie of een ander oogprobleem hebben. Er zijn veel ooginfecties die kunnen optreden, veroorzaakt door virussen, bacteriën, parasieten of schimmels. Ze veroorzaken meestal roodheid en zwelling en maken het oog jeukend. Vaak is er ook sprake van overtollige afscheiding. Ze delen meestal een paar veel voorkomende symptomen. De cat eye-problemen die u meestal zult zien, zijn onder meer:

  • Conjunctivitis: Dit is een zeer veel voorkomende infectie veroorzaakt door bacteriën of een virus. Uw kat zal een ontsteking van het bindvlies hebben, waar de bijnaam voor deze aandoening is “roze oog” komt van. Je ziet vaak felgroene of gele afscheiding. De oogleden kunnen gezwollen en gezwollen zijn, zodat het oog gesloten of nauwelijks open wordt gehouden. U kunt ook nasale afscheiding en niezen zien, omdat er een kanaal is dat het nasolacrimale kanaal wordt genoemd en dat het oog met de neus verbindt.
  • Allergische reactie: Uw kat kan een allergie hebben voor iets in zijn omgeving. Dit kan vaak invloed hebben op hun ogen. Ze zullen waterige ogen hebben, soms met afscheiding, en ze kunnen vaak knipogen of knipperen en in hun ogen wrijven.
  • Irriterend voor de omgeving: Als er een irriterende stof in het oog van uw kat komt, kan dit ertoe leiden dat hij knipoogt of knippert. De gebruikelijke dingen die dergelijke irritatie veroorzaken, zijn stof, vuil, schoonmaakmiddelen, parfum of aftershave en sigaretten- of sigarenrook.
  • Hoornvlieszweer: Soms ervaart uw kat schade aan het oppervlak van zijn oog, het hoornvlies. Dit kan een bewolkt gebied veroorzaken, maar er is mogelijk niets zichtbaar voor het blote oog. Uw dierenarts zal een speciale kleurstof gebruiken om het hoornvlies te beoordelen op ulceratie. Uw kat kan zijn oog dichthouden of veel knipperen, omdat dit een zeer pijnlijke aandoening kan zijn.
  • Cataract: Dit is waar een troebele vlek ontstaat op de lens van het oog. Ze zullen uiteindelijk blinde vlekken veroorzaken. Deze voorwaarde kan worden geassocieerd met andere systemische ziekten zoals Suikerziekte. Uw kat kan knipogen of knipperen als hij staar heeft.
  • Glaucoom: Dit is een andere reden waarom uw kat kan knipogen of knipperen. Glaucoom is een ernstige medische aandoening waarbij vocht niet effectief uit het oog kan wegvloeien, dus het bouwt zich op en veroorzaakt uiteindelijk blindheid. Het oog kan erg gezwollen, rood en pijnlijk zijn.

Lees ook: Wat te doen als je kat bloed niest

Het derde ooglid

Een zichtbaar derde ooglid is vaak een teken dat er iets mis is met het oog van je kat.

Uw kat heeft een derde ooglid, het nictitating-membraan, dat diagonaal over het oog kan bewegen vanuit de binnenste hoek. Het wordt bedekt door conjunctiva. Als uw kat gezond is, is het bindvlies niet zichtbaar omdat de bloedvaten een normale grootte hebben en niet ontstoken zijn.

Als conjunctivitis optreedt, zal het derde ooglid ook gezwollen en rood worden. Het derde ooglid kan om verschillende redenen uitsteken en soms knipperen katten ook met hun derde ooglid. Als het derde ooglid uitsteekt, kan het eruit zien als een half gesloten oog. Als u het derde ooglid van uw kat kunt zien, kunt u het beste advies inwinnen bij uw dierenarts.

Oogposities bij katten en wat ze betekenen

Klassieke oranje tabby

Het begrijpen van de “oogtaal” van je kat kan je vertellen hoe hij zich voelt.

Naast het knipogen nemen katten veel verschillende oogposities aan en kunnen ze verschillende dingen betekenen. Het is eigenlijk een cat-eye taal om te leren! Als je ze van dichtbij observeert, zul je merken dat je vanuit hun oogpositie voorspellingen kunt doen over hun gedrag. Hier volgen enkele van de gemeenschappelijke standpunten:

Verwijde pupillen

Verwijde pupillen kunnen veel dingen betekenen, maar als de kat ook sist, heeft dit waarschijnlijk te maken met angst.

Verwijde pupillen kunnen nogal wat verschillende dingen betekenen. Het kan zijn dat je kat bang of geschokt is, of dat hij opgewonden of angstig is. Ze hebben misschien iets gezien waar ze blij mee zijn, zoals hun favoriete persoon, hun beste speelgoed of een smakelijke snack.

Vernauwde pupillen

De pupillen van ontspannen katten zien er meestal uit als kleine spleten.

Als uw kat zijn pupillen versmald heeft, kan dit betekenen dat hij erg tevreden en gezellig is en in een verhoogde staat van ontspanning verkeert. Het kan echter ook betekenen dat ze geïrriteerd of overstuur zijn.

Semi-gesloten ogen

Semi-gesloten ogen zijn het teken van een ontspannen, tevreden en mogelijk slaperige kat.

Semi-gesloten ogen geven aan dat uw kat ontspannen en comfortabel is. Ze zijn gelukkig en voelen zich veilig en staan misschien op het punt om in slaap te vallen. Als de ogen van een kat wijd open staan, betekent dit dat uw kat alert is en zijn omgeving in zich opneemt.

Direct oogcontact houden

Katten kunnen een directe, niet-blinkende blik als een uitdaging gebruiken.

Dit kan betekenen dat uw kat u probeert te intimideren of zijn autoriteit probeert uit te oefenen. Katten interpreteren oogcontact zonder te knipperen als vijandig en een bedreiging. Als een kat oogcontact vermijdt, kan dit soms een indicatie zijn dat uw kat vriendelijke bedoelingen heeft met u of een andere kat.

Lees ook: Waarom negeert mijn kat mij?

Kat Winking: Laatste gedachten

Als uw kat vaak of constant knipoogt of knippert, maak dan een afspraak met uw dierenarts.

Als je kat je een knipoog geeft, betekent dit meestal iets positiefs. Een gelukkige kat geeft knipogen als hij zich tevreden en veilig voelt in de aanwezigheid van iemand die hij vertrouwt.

Kattenogen zijn een waardevol onderdeel van hun lichaam dat wordt gebruikt voor communicatie. Soms knipoogt je kat omdat hij een probleem heeft met zijn oog. Als u zich zorgen maakt over het oog of de ogen van uw kat, aarzel dan niet om een afspraak te maken met uw dierenarts.

Lees ook: Waarom staart mijn kat naar de muur?

Veelgestelde vragen

Wat betekent het knipogen van een kat?

Katten knipogen meestal als een teken van genegenheid voor iemand voor wie ze sterke gevoelens hebben. Ze kunnen ook knipogen als ze een gezondheidsprobleem hebben, zoals een verwonding, infectie, irritatie of een beetje puin in hun oog.

Waarom knipoogt mijn kat één oog naar mij?

Uw kat kan één oog in uw richting knipogen als een teken van vertrouwen en genegenheid. Als ze echter vaak één oog sluiten, kan het zijn omdat ze iets in hun oog hebben, of dat er iets mis is met dat oog in vergelijking met het andere oog.

Hoe weet je of een kat van je houdt?

Er zijn veel manieren waarop katten hun liefde voor hun favoriete mensen uiten. Een van de meest voorkomende manieren is langzaam naar ons knipperen. Ze zeggen immers dat de ogen de vensters in de ziel zijn!

Knipogen katten opzettelijk?

Dat doen ze absoluut! Katten gebruiken een knipoog of een knipper om verschillende dingen te communiceren met andere katten en ook met mensen. Ze kunnen ook knipogen als er een medisch probleem is met hun oog, maar ze knipogen opzettelijk, wat in feite hun unieke manier is om te zeggen dat ze van ons houden!