Hoe vaak kan een kat zwanger worden in een jaar? Vet-Reviewed Feiten & FAQ

Katten zijn vastberaden en stiekeme duiveltjes als het gaat om paren. Dus zelfs de meest verantwoordelijke katteneigenaar kan overrompeld worden door een ongewenste zwangerschap. Als je kat zwanger is geworden, ben je misschien nieuwsgierig naar haar zwangerschap en hoeveel nestjes een kat in een jaar kan dragen.

Een kat kan maar liefst vijf nesten per jaar baren, hoewel de meeste niet zo vaak zwanger worden.

Lees verder om meer te weten te komen over kattenzwangerschappen, inclusief hoe ze te voorkomen en hoeveel kittens u kunt verwachten in een typisch nest.

3 kat face divider

Hoe vaak kan een kat zwanger worden in een jaar?

De draagtijd van een kat duurt slechts ongeveer twee maanden, dus een enkele kat kan technisch gezien tot vijf keer per jaar zwanger worden. Dit is echter zeldzaam; De meeste katten kunnen maar drie keer per jaar een nestje produceren.

Verantwoordelijke fokkers zullen hun katten slechts één of twee nesten per jaar laten hebben. Dit is de tijd die het lichaam van de moeder nodig heeft om te herstellen na het krijgen van kittens. Het is niet goed voor katten om jaarlijks meerdere nesten te hebben, noch wordt het aanbevolen om door te gaan met fokken na de leeftijd van zes jaar.

Een zwangere kat

Hoe lang zijn katten zwanger?

Een draagtijd bij katten ligt tussen de 64 en 71 dagen, maar gemiddeld rond de 65 dagen (9 weken).

verdeler-catclaw1

Hoe kan ik zwangerschap voorkomen?

De meeste katteneigenaren weten dat het voorkomen van overmatig fokken de enige manier is om het aantal ongewenste nesten en het aantal katten in asielen te verminderen. Er zijn verschillende manieren om een ongewenste zwangerschap te voorkomen.

mooie zwangere kat
Afbeelding credit: Jim Polakis, Shutterstock

Sterilisatie

Sterilisatie is de meest voor de hand liggende en effectieve manier om kattenzwangerschappen te voorkomen. Dit voorkomt niet alleen ongewenste nesten van kittens, maar het kan ook het risico op eierstok- en baarmoederkanker elimineren en het risico op borstkanker verminderen.

Reuen vermijden

Een natuurlijke anticonceptiemethode is simpelweg voorkomen dat uw vrouw in contact komt met mannen.

zwangere kat op zoek naar
Afbeelding Credit: fabiansaragoza, Pixabay

Anticonceptie

Megestrolacetaat (MA) is een niet-chirurgische anticonceptieoptie die kan voorkomen dat vrouwelijke katten loops worden en zwanger worden. MA werd vaak gebruikt tijdens de COVID-19-pandemie toen sterilisatie- en castratieklinieken gedwongen werden te sluiten. Het gebruik van MA voor zwangerschapscontrole is “off-label” in de VS, wat betekent dat de FDA het nog niet specifiek heeft goedgekeurd voor de middelen om de vruchtbaarheid van vrouwelijke katten te beheersen. Niet alle dierenartsen zullen MA aanbevelen, omdat het moeilijk kan zijn om de juiste dosis voor elke kat te krijgen en er ernstige bijwerkingen kunnen zijn. Het lijkt erop dat deze methode om zwangerschap te voorkomen het beste kan worden gebruikt in het beheer van katten in de gemeenschap.

verdeler-catclaw1

Hoe weet ik of mijn kat zwanger is?

Het is een uitdaging voor ons om fysieke tekenen van zwangerschap te identificeren. De meest definitieve manier om te bevestigen dat uw kat zwanger is, is via bloedonderzoek, buikpalpatie, echografie of röntgenfoto’s.

Sommige katten kunnen pseudozwangerschap ervaren, waarbij een niet-zwangere vrouw veel voorkomende zwangerschapsverschijnselen zoals borstvoeding of borstvoeding vertoont zonder kittens te produceren. De oorzaak van pseudozwangerschap is onbekend, maar er wordt gedacht dat hormonale onevenwichtigheden een rol spelen.

Zwangere witte kat
Afbeelding credit: Boy77, Shutterstock

Hoeveel kittens zitten er in een typisch nest?

Er kunnen tussen de één en negen kittens per nest zijn; Vier tot zes is echter het gemiddelde.

Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op de grootte van een nest, waaronder:

  • Leeftijd van de moeder
  • De gezondheid van de moeder
  • Ras
  • Voedingstoestand

Leuk weetje: ’s Werelds grootste nest huiskatten was 19, geboren uit een Birmese / Siamese kat in het Verenigd Koninkrijk in 1970.

verdeler-catclaw1

Kan een zogende moederkat zwanger worden?

Een moederkat kan zwanger worden terwijl ze haar pasgeboren kittens zoogt. De eerste postpartum warmtecyclus van je kat kan slechts een paar weken na de bevalling plaatsvinden. Om een ongewenste zwangerschap te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat uw vrouwelijke katten uit de buurt zijn van niet-gecastreerde mannetjes en met uw dierenarts praten over het laten steriliseren van haar.

donzige kat zwanger bevallen en pasgeboren baby kittens_iarecottonstudio_shutterstock
Afbeelding credit: iarecottonstudio, Shutterstock

Moet een kat kittens hebben voordat hij wordt gesteriliseerd?

Sommige mensen geloven dat katten een oestruscyclus moeten doorlopen of een nest kittens moeten baren voordat ze worden gesteriliseerd, maar er zijn geen geldige redenen om dit te doen. Katten kunnen zwanger worden tijdens hun eerste oestruscyclus, dus increaZing de kans op een toevallige zwangerschap.

3 kat face divider

Laatste gedachten

Een kat kan tot vijf keer per jaar zwanger worden, hoewel de kans groter is dat hij jaarlijks twee of drie nesten heeft. Als het fokken van uw kat het doel is, raden de meeste dierenartsen slechts één of twee nesten per jaar aan om uw kat voldoende tijd te geven om te herstellen na de geboorte.

Als je zwangerschappen wilt voorkomen, is sterilisatie de meest betrouwbare optie. Omdat de procedure de verwijdering van de baarmoeder en eierstokken vereist, loopt uw kat geen risico op eierstok- of baarmoederkanker. Sterilisatie verlaagt ook het risico van uw kat op het ontwikkelen van borstkanker.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: abubibolabu, Pixabay