Spuiten mannelijke katten? Vet-Reviewed Feiten & FAQ

Het bezitten van een kat zal zijn eigenaar zoveel vreugde brengen, maar helaas is het niet allemaal lief spinnen en knuffelen. Sommige gedragingen gaan hand in hand met het bezitten van een kat en zijn niet zo aangenaam als de positieve. Sproeien is er helaas een van, en als je een nieuwe kattenmoeder of -vader voor een mannelijke kat gaat worden, vraag je je misschien af of sproeien een van hun eigenschappen is.

Het slechte nieuws is, ja, mannelijke katten spuiten. Mannelijke en vrouwelijke katten spuiten allebei, maar het komt vaker voor bij mannelijke katten en de penetrante geur in de urine komt vaker voor bij mannelijke katten die nog intact zijn. In dit artikel bespreken we waarom mannelijke katten sproeien en hoe je dit kunt voorkomen.

verdeler-catclaw1

Wat is urine spuiten?

Sproeien is iets anders dan plassen. Een kater sproeit om verschillende redenen en het is de actie van verticaal tegen iets spuiten in plaats van horizontaal op een oppervlak. Een kat zal meestal tegen iets sproeien, zoals een tafel, plant of stoel. Sproeien is te herkennen aan een staande kat die zijn staart optilt, schudt en terugdraait naar het item waar hij op spuit.

De hoeveelheid urine is minder dan een gewone badkamerpauze, maar het ergste is dat de kleine hoeveelheid urine een sterke, dominante en penetrante geur heeft.

Sproeien is waarschijnlijker wanneer een mannelijke kat geslachtsrijp wordt na ongeveer 6 maanden.

een witte kat die de houten poort besproeit
Afbeelding credit: Igor Shoshin, Shutterstock

Waarom spuiten mannelijke katten?

Er zijn verschillende redenen waarom mannelijke katten kunnen sproeien, en wat de reden ook is, het is meestal gerelateerd aan een territoriaal gedrag of een omgevingsstressor.

Territoriaal spuiten

Wanneer een mannelijke kat om territoriale redenen sproeit, markeert hij zijn territorium, waardoor het aan andere katten bekend wordt dat het gebied is geclaimd. Ze kunnen hun territorium markeren wanneer ze een andere zwerfkat in de buurt ontdekken omdat ze het als een bedreiging zien of zelfs als er een nieuwe kat in het gezin komt.

Milieu-spuiten

Een omgevingsstressor die een mannelijke kat kan aanmoedigen om te sproeien, kan nieuwe mensen in huis zijn, een nieuw huis, nieuwe huisdieren, veranderingen in het huis, verveling en een vuile kattenbak. In wezen kan alles wat de routine van uw kat en zijn omgeving kan verstoren, stress veroorzaken en ervoor zorgen dat het spuit, waardoor het moeilijk voor u kan zijn om precies te weten wat het zou kunnen zijn.

zwarte kater sproeien in de tuin
Image Credit: anlomaja, Shutterstock

Seksueel spuiten

Mannelijke katten die niet gecastreerd zijn, hebben meer kans om te sproeien en zullen sproeien om vrouwelijke katten in het gebied aan te trekken. Het is normaal gedrag voor buitenkatten, maar het kan een aantal frustrerende problemen veroorzaken voor binnenkatten.

Medische problemen

Uw kat kan ook sproeien vanwege een medisch probleem zoals nierstenen, urineweginfecties, nierziekte of een andere aandoening die ontsteking van het urinewegstelsel kan veroorzaken.

Cat kogelverdeler 1

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat sproeien?

Als uw kater de neiging heeft om te sproeien, moet u eerst elke mogelijkheid van een medisch probleem elimineren door uw dierenarts te raadplegen. Uw dierenarts zal waarschijnlijk testen aanbevelen om eventuele problemen met het urinewegstelsel te bepalen.

Als een onderliggend medisch probleem het probleem is, zal uw dierenarts een geschikte behandeling aanbevelen, die zou moeten helpen het spuiten te verminderen of te stoppen. De volgende optie als uw kat nog intact is, is om hem te laten castreren om het spuiten te verminderen. Daarna moet u de stress en omgeving van uw kat beheren.

Dierenarts onderzoekt kat in röntgenkamer
Afbeelding credit: PRESSLAB, Shutterstock

Omgaan met stressgerelateerd spuiten

Stress kan mannelijke katten ertoe aanzetten om te sproeien, dus je moet de bron van zijn stress in zijn omgeving bepalen en proberen ze te elimineren. Denk terug aan de afgelopen week of zo en probeer te onthouden of er veranderingen zijn geweest in de routine van uw kat. Als het te wijten is aan een verhuizing of een toevoeging aan het gezin, moet het spuiten uiteindelijk stoppen als uw kat zich vestigt, maar als uw kat gestrest of angstig lijkt, kunt u met uw dierenarts praten over geschikte medicijnen.

Problemen met andere huisdieren aanpakken

Als het spuiten te wijten is aan een conflict tussen andere katten in uw huis, zorg er dan voor dat elke kat zijn middelen beschikbaar heeft, zodat het voelt alsof aan zijn behoeften wordt voldaan. Ze moeten hun eigen kattenbakken, voerbakken en slaapruimtes hebben. Als u een nieuwe kat in uw huis introduceert, moet u uw inwonende kat de kans geven om zich aan te passen. Introduceer ze langzaam en geleidelijk en geef ze de tijd om met elkaar vertrouwd te raken.

Straf je kat nooit voor spraying, omdat het waarschijnlijk meer stress voor uw kat zal veroorzaken en uiteindelijk meer kwaad dan goed kan doen zonder het gedrag te verminderen. Als uw kat sproeit om andere buurtkatten af te weren, zijn hier enkele tips die u kunt proberen om ze weg en uit het zicht van uw kat te houden.

  • Blokkeer het zicht van uw kat door de ramen te bedekken met gordijnen.
  • Gebruik enzymatische reinigingsmiddelen op de gebieden waar de andere katten hebben gespoten.
  • Overweeg om bewegingsmelder sprinklers te installeren om te voorkomen dat katten de tuin betreden.
  • Plant enkele planten die katten aanstootgevend vinden, zoals rozemarijn.

Zodra u de nodige maatregelen hebt genomen om het sproeien van uw kat te verminderen, kunt u overwegen een logboek bij te houden door het gebied en het aantal keren dat uw kat sproeit te noteren. Dit kan u helpen een record bij te houden, zodat u weet dat uw methoden effectief zijn.

Een Siamese kat die wordt onderzocht door een dierenarts in de kliniek
Afbeelding credit: Sergey Nivens, Shutterstock

Hoe zich te ontdoen van kattenspray geur

Als je een kat hebt gehad die eerder heeft gespoten, weet je hoe overheersend de geur is. Je moet het zo snel mogelijk opruimen omdat het met de tijd verergert, en als het droogt, kan het moeilijker te vinden zijn.

Gebruik papieren handdoeken om het vocht op te vegen en volg dit op met een enzymatische reiniger of een mengsel van een deel azijn en een deel zuiveringszout. Deze reinigingsmethoden neutraliseren en elimineren de geur door de zuren in de urine van de kat af te breken. Vermijd producten met een ammoniakbasis, omdat ammoniak een onderdeel is van kattenurine, dus het kan uw kat aantrekken om hetzelfde gebied opnieuw te markeren.

Als de spray zich op een tapijtoppervlak bevindt, laat de reiniger dan 10-15 minuten weken voordat u het droog dept. Plaats een vel aluminiumfolie of bedek het met een obstakel om te voorkomen dat uw kat terugkeert naar de plek terwijl u wacht tot hij droog is.

verdeler-catclaw1

Conclusie

Helaas spuiten mannelijke katten, en het zal waarschijnlijk iets zijn dat je moet beheren bij het bezitten van een mannelijke kat. Katten sproeien om verschillende redenen, maar het is waarschijnlijker met een kat die nog intact is. Er zijn manieren om te voorkomen dat uw kat gaat sproeien, zolang u de oorzaak maar kent. Uw kat zal echter minder snel sproeien als de omgeving stressvrij is en aan zijn behoeften wordt voldaan.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Helen Liam, Shutterstock