Waarom zijn de oren van mijn katten koud? Wat is normaal versus waarschuwingssignalen

Katten genieten van zonlicht. Hun lichaam straalt warmte uit en ze hebben een hekel aan koud weer. Net als onze reptielenvrienden verdragen katachtigen temperaturen rond de 60ºF, maar gedijen ze echt in de zone van 86ºF tot 100ºF.1 Toch Het is niet erg ongebruikelijk dat de oren van uw kat koud aanvoelen omdat hun buitenste ledematen eerst warmte verliezen. Af en toe kunnen ernstig koude oren echter een waarschuwingssignaal zijn voor onderkoeling of bevriezing, samen met andere ongewone omstandigheden. Hier leest u hoe u kunt zien of u uw kat naar de dierenarts moet brengen of gewoon de thermostaat hoger moet zetten.

3 kattenverdelers

Waarom zijn de oren van een kat koud?

Meestal is een kat met koude oren volkomen normaal. Hun oren zijn meer blootgesteld dan andere delen van het lichaam en ze hebben een lagere circulatie in hun oren dan in delen die meer gecentraliseerd zijn. De oren verliezen hierdoor ook sneller warmte. Andere delen van uw kat die kouder kunnen aanvoelen, zijn het puntje van hun staart en hun poten. Het kan dus gewoon een teken zijn dat je kat het koud heeft. Je kat zal over het algemeen zijn lichaam opkrullen om warmte te behouden en zichzelf op te warmen, dus de oren moeten ook opwarmen.

De oren van een kat moeten echter over het algemeen warm aanvoelen, dus oren die erg koud zijn of die niet snel opwarmen terwijl uw kat opgerold is, kunnen een teken zijn dat er iets ernstigers mis is. Vooral als uw kat een binnen- / buitenkat is, kunnen ze het te koud hebben gekregen, wat leidt tot bevriezing of onderkoeling, die beide heel snel in een noodsituatie kunnen veranderen.

De hand van een man krabt een donzige kat achter het oor
Afbeelding credit: Ekaterina34, Shutterstock

Hoe u kunt zien of uw kat het gewoon koud heeft

Mensen dragen vaak lagen kleding, dus het kan comfortabel of zelfs een beetje geroosterd aanvoelen in de kamer voor ons. Je kat is het er echter misschien niet mee eens, omdat hij geen trui kan aantrekken of zich in thermisch ondergoed kan wurmen. Katten verafschuwen de kou. Ze proberen misschien hun ongemak te communiceren door zure blikken door de kamer te sturen vanuit hun favoriete fauteuil of door extra dicht bij je te kruipen om extra warmte te verzamelen. Hun oren en poten voelen vaak koud aan, omdat ze eerst warmte verliezen.

Hier zijn enkele andere belangrijke tekenen dat uw kat het te koud heeft:

 • Opkrullen
 • Hun neus onder hun poten verbergen
 • Dicht bij u of andere familieleden kruipen
 • Slapen op warme plekken, zoals bij de radiator of open haard
 • Op zoek naar een deken
 • Verbergen

Je kunt je kat troosten door de thermostaat hoger te zetten, zijn bed te verhogen en hem voldoende dekens te geven om zich in te nestelen. Je kat kan zelfs wat koekjes maken om zijn dankbaarheid te tonen.

Hoe bevriezing en onderkoeling te herkennen

Als je een binnenkat hebt, wil je ze natuurlijk zo comfortabel mogelijk houden, maar je hoeft je waarschijnlijk geen zorgen te maken over ernstige gezondheidscomplicaties die kunnen voortvloeien uit ernstigere temperaturen buiten.

Buiten- of binnen-buitenkatten hebben extra zorg nodig om ervoor te zorgen dat ze het niet te koud krijgen. Temperaturen lager dan 45ºF kunnen gevaarlijk zijn.

Langharige kat met Henry's zak in het oor
Afbeelding credit: Ali Khaled2020, Shutterstock

Bevriezing

Vriestemperaturen kunnen amputaties van door vorst gebeten ledematen vereisen en kunnen zelfs dodelijk zijn.

Enkele tekenen van bevriezing zijn:

 • Blaren
 • Pijn, vooral wanneer u het getroffen gebied aanraakt
 • Blauwe, grijze, zwarte of paarse verkleurde huid

Bevriezing is een medisch noodgeval dat een onmiddellijke reis naar de dierenarts vereist om te proberen het beschadigde weefsel te herstellen.

Hypothermie

Onderkoeling kan even eng zijn. Deze aandoening treedt op wanneer de bloedtemperatuur te laag wordt. Katten hebben een normaal lichaamstemperatuurbereik van 100ºF tot 102ºF. Als de temperatuur van een kat onder 99ºF daalt, kunnen ze het risico lopen op onderkoeling, vooral als ze deze tekenen vertonen:

 • Koude oren
 • Bleek tandvlees
 • Moeite met ademhalen
 • Zwakheid
 • Reageren
 • Rillen

Als u onderkoeling vermoedt, breng uw kat dan in een warme omgeving en wikkel hem in een deken. Breng ze dan naar je dierenarts. De dierenarts kan de temperatuur van uw kat nauwkeurig meten, de lichaamstemperatuur weer op peil krijgen en uw kat indien nodig behandelen.

Het is ook belangrijk op te merken dat rillen of schudden bij katten een teken kan zijn van een lage bloedsuikerspiegel of andere gezondheidsproblemen. Als je hebt vastgesteld dat het probleem iets anders is dan het weer, wil je misschien nog steeds je kat naar de dierenarts brengen voor een checkup om er zeker van te zijn dat er niets aan de hand is. Onderkoelde shock is een medisch noodgeval.

3 kattenverdelers

Conclusie

Koude oren zijn niet helemaal ongewoon bij katten, omdat hun ledematen eerst warmte verliezen. Rode, gezwollen of hete oren zijn eigenlijk meer zorgwekkend, omdat dat een teken van infectie kan zijn. Als je je zorgen maakt over de koude oren van je kat, neem dan wat extra stappen om ervoor te zorgen dat ze warm zijn. Misschien wilt u ook hun temperatuur nemen om ervoor te zorgen dat hun lichaam zich in het normale bereik van 100ºF tot 102ºF bevindt. Als het min of meer is, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts en laat hen weten of u iets anders ongewoons hebt opgemerkt om hen te helpen het probleem te diagnosticeren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: akirEVarga, Pixabay