Wat kunnen katten drinken naast water? 3 veilige opties

Wist je dat je kat waarschijnlijk niet genoeg water drinkt? Urinewegproblemen zijn de reden achter veel dierenartsbezoeken, of het nu gaat om de behandeling van blaasstenen, cysten of andere problemen die onder urinewegaandoeningen vallen. Urinewegproblemen zijn eigenlijk de belangrijkste doodsoorzaak bij katten.1 En uitdroging is een echt probleem, vooral als ze een droogvoerdieet volgen. Omdat katten al niet genoeg water drinken, is H2O de juiste keuze om je kat iets te drinken te geven. Er zijn echter nog een paar andere veilige opties. Laten we het meer hebben over wat wel en niet thuishoort in de waterschaal van je kat.

kattenpootverdeler

De 3 geweldige drankjes die veilig zijn voor katten

Vanwege hun kieskeurige spijsverteringsstelsel is water de enige volledig veilige drankoptie voor katten. In bepaalde gevallen kunnen geitenmelk, bouillon en meloen echter in kleine hoeveelheden in orde zijn.

1. Geitenmelk

Geitenmelk
Image Credit: ha11ok, Pixabay

Hoewel we katten melk hebben zien drinken in cartoons en andere populaire cultuur, zouden katten echt niet veel melk moeten drinken omdat velen van hen het niet kunnen verwerken vanwege de lactose erin. Als je ze wilt verwennen, is geitenmelk echter een veiligere optie dan koemelk, omdat het minder lactose bevat. Bovendien zit het vol met gunstige probiotica die een gezond maagdarmkanaal ondersteunen. Zorg er gewoon voor dat het gewoon is, zonder toegevoegde zoetstoffen of smaakstoffen, en geef ze slechts af en toe een klein beetje nadat ze zijn gespeend. Als u merkt dat uw kat maagklachten heeft na het drinken van geitenmelk, is het het beste om deze drank ook te vermijden, omdat geitenmelk nog steeds lactose bevat.

thematische pauze

2. Cantaloupe Sap

Glas heerlijk meloensap
Afbeelding credit: MRizly, Shutterstock

Sommige katten zijn geobsedeerd door meloen omdat het naar vlees ruikt, en dat is eigenlijk oké. Hoewel je ze niet meer dan een stuk of twee wilt geven vanwege het suikergehalte, bestaat meloen voor 89% uit water en heeft het een aantal gezonde vitamines voor je kat, evenals een verfrissende zomersnack. Als je je kat meloen geeft, knijp dan een paar stukjes rechtstreeks in hun gerecht voor de meest verse portie. Cantaloupe is een geweldige manier om je kat gehydrateerd te houden als ze iets anders willen dan water, zorg er alleen voor dat ze de zaden niet consumeren en schil of de buitenste huid likken.

thematische pauze

3. Bouillon

Bottenbouillon in een pan
Afbeelding credit: Alp Aksoy, Shutterstock

Een andere smakelijke, hydraterende optie voor katten is bouillon, op voorwaarde dat het natriumarm is en vrij van smaakmakers zoals ui en knoflook. Tonijnsap en bouillon kunnen goed zijn, afhankelijk van de ingrediënten. Veel voorkomende smaakmakers zoals knoflook en ui in alle vormen zijn zeer giftig voor katten, maar worden vaak opgenomen in commercieel geproduceerde bouillons.

De meeste bouillons, soepen en ingeblikt vlees zijn ook gevaarlijk voor uw kat vanwege de hoge hoeveelheid natrium. Zout is een lastig ingrediënt om met je kat te finaglen. Hoewel natrium een voedingsstof is die nodig is voor het leven, maakt een met zout beladen dieet ze gemakkelijk vatbaar voor zoutvergiftiging, die giftig kan zijn. Als uw kat een AAFCO-goedgekeurd dieet volgt, krijgt hij al het natrium dat hij nodig heeft.

Als u uw kat bouillon gaat geven, is het het beste om ervoor te zorgen dat u een optie ophaalt bij uw plaatselijke dierenwinkel die is ontworpen voor huisdieren in plaats van mensen om ervoor te zorgen dat de ingrediënten en het zoutgehalte veilig zijn.

kattenpootverdeler

Kunnen katten melk krijgen?

Net als mensen worden de meeste katachtigen geboren met het vermogen om lactose te verwerken, maar verliezen geleidelijk het noodzakelijke enzym naarmate ze ouder worden. Koemelk bevat een overvloed aan lactose, vet en suiker. Geen van deze ingrediënten is super gunstig voor je kat. Katachtigen zijn obligate carnivoren die alleen kattenmelk als kitten nodig hebben. Nadat ze zijn gespeend, moeten katten een op vlees gebaseerd dieet eten met weinig koolhydraten, vetten of suikers uit andere bronnen, zelfs als ze nog niet lactose-intolerant zijn.

kat die melk drinkt uit een glazen kom
Image Credit: Red Bow Tie Photo, Shutterstock

Welke drankjes je je kat niet moet geven

Bijna alle drankjes in onze koelkast of voorraadkast vormen om verschillende redenen potentiële gezondheidsrisico’s voor onze katten, waaronder de meeste vruchtensappen. Dit is waarom:

Vruchtensappen

Het spijsverteringsstelsel van uw kat weet niet wat te doen met fruit, omdat ze het hoge suikergehalte niet echt nodig hebben in een uitgebalanceerd dieet. Naast de ongezonde toegevoegde suikers zijn sommige vruchtensappen zelfs giftig, zoals sinaasappelsap.

Koffie en thee

We kunnen het brouwen om ons ’s ochtends op de been te houden, maar koffie en thee zijn kopjes van problemen voor onze huisdieren. Cafeïne is een giftig stimulerend medicijn dat schade kan aanrichten aan de neurologische, spijsverterings- en cardiovasculaire systemen van uw kat. Overmatige consumptie kan leiden tot epileptische aanvallen en zelfs de dood. Zorg ervoor dat je ze ook uit de buurt van de mokken warme chocolademelk houdt.

Alcohol

Het maakt niet uit of het in een glas wijn of een fles bier komt. Alle alcohol is zeer giftig voor zowel katten als honden. Als het wordt ingenomen, kan het een cocktail van problemen veroorzaken, waaronder leverschade, abnormale hartritmes, toevallen en de dood.

kattenpootverdeler

Conclusie

Water is absoluut de veiligste drank om onze katten te geven. Chronische urinewegproblemen bewijzen dat onze koppige katachtigen al niet genoeg drinken om ze gezond te houden. Als je ze wilt trakteren op iets extra moois, kun je ze verwennen met een klein schoteltje geitenmelk of wat bouillon om hun maagdarmkanaal gelukkig te houden. Zorg ervoor dat u potentieel giftige dranken buiten het bereik van uw kat houdt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: rihaij, Pixabay