Heterochromie: katten met verschillend gekleurde ogen

Elke kat is bijzonder, maar af en toe kun je gewoon zien hoe speciaal: We hebben het over heterochromie, of katten met verschillend gekleurde ogen! Een kat met vreemde ogen, zoals ze soms worden genoemd, is niet zo zeldzaam als je zou denken. Laten we eens kijken waarom de aandoening optreedt en bij welke rassen het waarschijnlijker is dat het verschijnt.

Wat is heterochromie?

Heterochromie komt voor bij mensen en andere dieren zoals katten en honden. De term verwijst meestal naar een verschil in kleuring tussen twee irissen, maar het kan zich ook uitstrekken tot haarkleur en huidskleur. Neem bijvoorbeeld een van de meest extreme voorbeelden van de aandoening in de natuur: Venus the Two Face Cat!

Heterochromie kan genetisch zijn of verworven door ziekte of letsel. Sommige experts zeggen dat Venus een “katachtige chimaera” kan zijn, wat betekent dat haar cellen twee soorten DNA bevatten, veroorzaakt wanneer twee embryo’s samensmelten. Haar ene blauwe oog – hoewel zeldzaam bij katten – is typerend voor gevallen van volledige heterochromie.

Soorten heterochromie

Er zijn verschillende soorten katten met verschillend gekleurde ogen. Mensen met complete heterochromie, zoals eerder vermeld, hebben meestal één blauw en één “normaal” oog, zoals groen, geel, koper of oranje. Gedeeltelijke heterochromie verwijst naar één iris met twee verschillende kleuren. Eindelijk centrale heterochromie geeft aan dat het gebied rond de pupil een andere kleur heeft dan de rest van de iris.

Veel voorkomende kattenrassen met vreemde ogen

Heterochromie komt het meest voor bij katten met een witte vacht. Helaas, wanneer een witte kat een blauw oog en een oog van een andere kleur heeft, is het waarschijnlijk dat doofheid optreedt in het oor aan de zijkant van het blauwe oog.

Khao Manee

Khao Manee witte kat met heterochromie

De Khao Manee, wat ‘witte edelsteen’ betekent, wordt verondersteld een favoriet te zijn geweest in oude Siamese koninklijke paleizen. Zelfs vandaag de dag wordt ze gekoesterd in heel Thailand en andere Indonesische culturen. Deze kat met vreemde ogen is speels, nieuwsgierig en liefdevol.

Turkse Angora

Turkse Angora witte kat met heterochromie

De Turkse Angora-kat is traditioneel effen wit met een lang, goed gespierd lichaam. Hij was misschien wel de eerste langharige kat die in Europa aankwam. Er wordt gezegd dat Turkse sultans deze katten in de zestiende eeuw als geschenken naar de edelen van Frankrijk en Engeland stuurden.

Turkse Bestelwagen

Turkse Van kat buiten

De Turkse Van is een zeldzaam, oud ras, bekend om zijn intelligentie en een bijzondere liefde voor water. Hij is een grote, behendige kat die meestal een combinatie van witte en gekleurde vacht draagt.

Hondenrassen met heterochromie

Siberische Husky met heterochromie

Siberische Husky’s hebben vaak volledige heterochromie, terwijl rassen zoals de Australian Shepherd, Border Collie, Shetland Sheepdog, Welsh Corgi, Great Dane, Dachshund en Chihuahua vaker gedeeltelijk sporten.

Heterochromie bij de mens

De aandoening bij de mens is zeldzaam en treft minder dan 1% van de bevolking. Er wordt aangenomen dat Alexander de Grote het had (en misschien ook een paard met vreemde ogen zocht). Andere bekende gezichten met verschillend gekleurde ogen zijn Christopher Walken, Kate Bosworth, Mila Kunis en Simon Pegg.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, had David Bowie deze aandoening niet. Zijn unieke blik komt voort uit een permanent verwijde pupil, die werd veroorzaakt door een tienerruzie.

Katten met verschillend gekleurde ogen zijn niet bepaald een dubbeltje op een dozijn, maar hun heterochromie komt vaker voor dan bij de meeste andere soorten. Nog een reden om de ware singulariteit van katachtigen te koesteren!