De schichtige kat: hoe je je verlegen of angstige kat kunt helpen

Verstoppen, klauteren, bevriezen op zijn plaats. Als je een schichtige kat hebt, weet je hoe hartverscheurend het kan zijn. Je denkt dat je een veilige omgeving voor je kat hebt gecreëerd, maar Kitty komt gewoon niet uit haar schulp.

Waarom is je kat zo angstig, paniekerig en vermijdend? En wat kun je doen om Kitty te helpen zich meer op haar gemak te voelen? Lees verder om erachter te komen waarom uw kat bang kan zijn en hoe u een comfortabeler huis voor uw schichtige kat kunt creëren.

Waarom zijn katten verlegen of angstig?

Verlegen of angstig gedrag wordt meestal veroorzaakt door negatieve associaties die in het vroege leven zijn gemaakt. Als een kat niet vaak met mensen omgaat of misbruik of trauma ervaart, kan hij of zij later bang zijn om menselijke verzorgers te vertrouwen en een schichtige kat te worden. Andere verlegen of angstige katten kunnen zo zijn, simpelweg omdat ze genetisch vatbaar zijn voor hogere niveaus van opwinding. Voor deze katten zal het lang duren om te kalmeren en te leren vertrouwen op nieuwe omgevingen en mensen (wat ze misschien nooit volledig zullen doen).

Hier zijn enkele veel voorkomende redenen waarom katten angstig gedrag vertonen. Onthoud: geen enkele reden is noodzakelijkerwijs de enige reden waarom uw kat bang is.

 • Uw kat is nieuw voor u

  • Je was zo opgewonden om een nieuwe harige vriend in je huis te hebben, maar tot je ontsteltenis lijkt Kitty doodsbang voor haar nieuwe omgeving. Een paar dagen of weken later, en Kitty vertoont weinig tekenen van settelen. Hoewel het een aantal dingen kan zijn, als je kat van de straat naar je toe komt (voor zover je kunt zien), sluit dan uit dat ze niet is gescheiden van haar oorspronkelijke eigenaar en niet probeert te schreeuwen: “Dit is niet mijn huis!” Controleer de pagina’s van de stad en het asiel online en laat een dierenarts controleren op een microchip om te zien of een eigenaar kan worden geïdentificeerd.
 • Kitty heeft nooit met mensen geleefd

  • Misschien had Kitty wat menselijke interactie in een asiel, maar zonder ervaring met het leven met mensen, kan het erg moeilijk zijn voor een zwerfkat om te wennen aan een eeuwig thuis met een mens. Het vergt veel geduld en consistentie om gevoelens van veiligheid en geborgenheid op te wekken in deze situatie (maar het is mogelijk!).
 • Kitty houdt niet van andere dieren – of kinderen

  • Sommige katten passen niet goed bij andere katten, honden of kleine kinderen. Let op eventuele gevechten die uw verlegen kat met andere huisdieren heeft gehad en leer kinderen om zachtaardig en voorzichtig te zijn met katten. Het kan nodig zijn om een Kitty Zone af te bakenen uit de buurt van de speeltuinen van kinderen, zodat u toezicht kunt houden op de interacties van kinderen met uw nieuwe, schichtige kat.
 • Kitty is slecht gesocialiseerd

  • Hoewel elke kat anders is, wordt het over het algemeen als waar beschouwd dat katten positieve menselijke interactie nodig hebben binnen de eerste twee maanden van het leven als ze zich op hun gemak willen voelen bij een eigenaar. Daarnaast kan de regelmatige introductie van nieuwe mensen voorkomen dat ze te verlegen of bang worden wanneer ze een nieuwe persoon tegenkomen.
 • Kitty is ziek

  • Katten houden er niet van om kwetsbaar te zijn als ze ziek of gewond zijn, dus ze zullen zich vaak verstoppen terwijl ze herstellen. Als uw kat meestal vriendelijk is, maar zich plotseling begint te verstoppen, maak dan een afspraak met uw dierenarts. Sluit letsel of ziekte uit voordat u rekening houdt met omgevingsfactoren die uw kat verlegen kunnen maken.
 • Kitty’s werd eerder mishandeld

  • Als je de details van de geschiedenis van je kat niet kent, kun je misschien raden of je schichtige kat op een gegeven moment is misbruikt. Helaas, als een kat eenmaal door één mens is mishandeld, is het waarschijnlijk dat hij bang is voor alle mensen. U kunt merken dat uw kat bepaalde triggers heeft, of ervaringen die haar herinneren aan een negatief of beledigend incident, waardoor ze terugvalt in oude manieren van omgaan (d.w.z. verbergen).

Creëer een beheersbare omgeving voor je schichtige kitty

Je denkt misschien dat het aardig is om je kat de vrijheid te geven om door je hele huis te zwerven. Voor de schichtige kat kan een groot domein echter overweldigend zijn. Katten zijn territoriaal, dus door giving je kat vrij spel, je geeft hem eigenlijk een groot territorium om te controleren en te verdedigen. Bovendien wilt u niet dat uw meubels, familieleden en activiteiten angstaanjagende obstakels worden die tussen uw kat en zijn basisbehoeften staan.

Troost in plaats daarvan je angstige kat door zijn wereld te verkleinen. Kies een rustige ruimte om tijdelijk voer- en waterbakken (indien mogelijk op afstand van elkaar), de kattenbak en speelgoed te plaatsen, waar uw kat zich kan aanpassen aan zijn nieuwe omgeving. Een logeerkamer of andere kamer die niet zwaar wordt verhandeld door mensen en andere dieren is het beste. Als je de hele dag op je werk bent en het huis is stil, laat dan een radio of tv aan in Kitty’s kamer om hem te laten wennen aan een normale hoeveelheid lawaai.

Een deel van het doel is om je schichtige kat te laten wennen aan het buiten zijn, dus bedek potentiële schuilplaatsen. (Dit kan betekenen dat je extra dekens of kussens of bakken rond de bodem van het bed en rond dressoirs moet schuiven). Laat de reismand van je kat buiten en plaats een zachte deken of oud T-shirt erin (bonus als het naar jou ruikt) om een “goedgekeurde” veilige plek te creëren waar Kitty zich kan verstoppen.

Deze beheersbare omgeving moet verstoringen verminderen en uw kat helpen verkennen zelfverzekerder. Het is belangrijk dat uw kat erop kan vertrouwen dat een reis om te eten of te elimineren hem niet te bang en blootgesteld zal maken. Elke kat is anders, maar Kitty zal waarschijnlijk enkele weken in deze gekrompen wereld blijven terwijl je werkt aan het opbouwen van vertrouwen en het socialiseren van je kat. schichtig poesje achter gordijn

Stel jezelf langzaam voor

Hoewel je routinematig voedsel en water in haar kommen doet en de kattenbak schoonmaakt – of gewoon de kattenbak leegmaakt, als je een zelfreinigende kattenbak hebt – kan Kitty je nog steeds beschouwen als een indringer in haar comfortzone. Begin jezelf langzaam voor te stellen en wees geduldig.

Sluit je kat aan in de veilige kamer en ga rustig op het bed of de grond zitten. Probeer je kat niet te aaien of zelfs maar naar haar te bellen. Begin gewoon met een niet-bedreigende aanwezigheid te zijn en laat Kitty naar je toe komen als ze er klaar voor is. Kijk weg en laat Kitty om je heen snuffelen. Bied langzaam een handje om te ruiken. Herhaal dit 10-15 minuten 2-3 keer per dag of zo vaak als je kunt. Als de veilige kamer ook uw slaapkamer is, kom en ga dan zoals u normaal zou doen; je hoeft niet elke interactie om te zetten in socialisatieoefeningen (en het geeft Kitty de kans om je op je normale snelheid te observeren).

Werk op om zachtjes tegen je kat te praten, maar pas op dat je geen harde geluiden of plotselinge bewegingen maakt. Je zult waarschijnlijk al je vooruitgang voor je ogen zien verdampen! Wanneer je denkt dat je kat er klaar voor is, probeer dan kitty’s hoofd en rond haar gezicht voorzichtig te aaien. Als ze terugdeinst of zich terugtrekt, laat haar dan. Achtervolg haar niet en probeer haar niet op te pakken. Laat haar zich volledig veilig en in controle voelen.

Raak niet ontmoedigd

Als je de kamer van je kat binnenkomt en Kitty benadert je nooit, raak dan niet ontmoedigd. Onthoud: je hebt te maken met een leven lang leren dat je kat vertelt dat je eng en bedreigend bent. Om die negatieve associaties uit te hollen, creëer je positieve. Reik diep in je kitty treat-arsenaal (denk aan vleeswaren, tonijn of andere supertraktaties) en bied ze aan je kat aan wanneer je de ruimte betreedt. Als Kitty langskomt en de traktatie opeet, praat dan zacht en zachtjes. Als Kitty niet langskomt om de traktatie op te eten, laat het dan niet voor haar liggen om te eten terwijl je weg bent. Om het socialisatieproces te laten werken, moet uw kat de positieve ervaring van de traktatie met u associëren.schichtige poes door gordijnen

Bond door te spelen

Als je schichtige kat je begint te vertrouwen en de traktaties die je aanbiedt accepteert, begin dan met het introduceren van speelgoed en speeltijd. Neem het speelgoed mee als je op bezoek bent, en neem het mee als je weggaat, zodat het een ander item wordt dat Kitty (positief) met je associeert.

Zodra Kitty je heeft benaderd, zet je het speeltje langzaam op de grond bij jou in de buurt. Wiebel het niet bij Kitty of doe in het begin niet veel; laat haar er gewoon aan snuffelen en wen er maar aan. Zodra ze geïnteresseerd is, pak je het langzaam op en aai je haar er zachtjes mee rond het hoofd en gezicht. Als uw kat ontvankelijk is, laat uw hand dan ook uw kat aaien en blijf rond haar gezicht en de bovenkant van haar hoofd. Misschien is dat alles wat je de eerste paar keer doet. Als Kitty dan meer comfort krijgt, begin dan te spelen en kijk of ze meespeelt. Als ze begint te spelen en je het speelgoed verplaatst, haar ermee aait, aai haar ook met je hand – ga dan snel terug naar het spelen. Dit proces zal helpen normaliseren en positieve associaties creëren met aanraken.

Houd tijdens je interacties tijdens de speeltijd rekening met je lichaamstaal. Blijf laag, zodat je minder bedreigend overkomt. Naarmate je schichtige kat je leert vertrouwen en je haar steeds meer kunt aaien, probeer dan ldoor de ene hand een paar minuten op haar rug te leggen en haar met de andere te aaien en haar vervolgens los te laten – dit zal haar laten wennen aan meer meeslepende aanrakingen. schichtige poes die met speelgoed speeltje speelt

Laat de deur open

Zodra je regelmatig met Kitty speelt, hem een beetje kunt aaien en hij zich op zijn gemak voelt bij het eten, drinken en regelmatig elimineren, laat je de deur naar de veilige kamer open. Als je andere katten hebt, gebruik dan deze stappen om je nieuwe kat voor te stellen aan je inwonende kat.

Laat de kommen, kattenbak en reismand van uw kat een week of zo in de veilige kamer staan en maak nieuwe voer- en eliminatiestations waar u ze het liefst in huis hebt. Als het gaat om de kattenbak, in plaats van deze uit de veilige kamer te verplaatsen, is het het beste om een tweede op een andere locatie te plaatsen (omdat het de ideale praktijk is om er meer dan één per kat te hebben). Je kunt zelfs een schep nest van de oude nemen en deze bovenop het nieuwe nest leggen, zodat het een vertrouwde geur heeft.

Al deze veranderingen zullen er waarschijnlijk voor zorgen dat je kat zich timide gedraagt, dus houd de rustige socialisatiesessies vol, zodat je kat ziet dat je nog steeds de persoon bent die je in de veilige kamer was. Raak niet ontmoedigd door tegenslagen (want er zullen er veel zijn); blijf gewoon consistent en besteed tijd aan het socialisatieproces.

schichtige kitty oranje kat

Houd de vrede

Nu Kitty is afgestudeerd en uit de veilige kamer is, moet je er rekening mee houden dat elke dag een kans is om negatieve associaties uit te hollen en positieve te versterken.

Luide, plotselinge uitbarstingen van lawaai kunnen nog stressvoller zijn dan aanhoudend hard geluid. Schreeuwende kinderen, elektronische alarmen en sirenes kunnen plotseling de vooruitgang die je hebt geboekt wissen en je kat dagenlang onder het bed sturen. Hoewel het onredelijk is om aan te nemen dat je elk hard geluid kunt voorkomen, help Kitty zich veilig te voelen door een stillere omgeving rond het huis aan te moedigen. Spreek in rustige tonen wanneer uw kat in de buurt is en speel rustgevende muziek. Schreeuw nooit tegen je kat, hoe hij zich ook heeft misdragen.

Probeer tijdens rustige momenten naar Kitty te kijken met een zachte blik en knipper langzaam – je kunt haar zelfs zien knipperen, wat geweldig is voor je relatie.

Als het gaat om speeltijd, kies dan speelgoed waarmee je van een beetje afstand kunt spelen (zoals toverstokspeelgoed met veren of ballen aan touw), dat ook kan worden gebruikt om Kitty te verleiden als ze zich verstopt. Zwaai niet en gooi geen speelgoed naar een schichtige kat, vooral niet als ze niet betrokken zijn.

Vergeet niet

Het socialiseren van een schichtige kat is een lang proces dat geduld, vastberadenheid en een groot hart vereist. Je zult goede en slechte dagen hebben, maar word aangemoedigd door de wetenschap dat je een veilig thuis voor Kitty hebt gecreëerd waar ze op kan vertrouwen. Consistentie is de sleutel, dus blijf de hier genoemde tips oefenen, ondanks veranderingen en tegenslagen. Tijdens je reis word je beloond door het enorme gevoel van trots wanneer je schichtige kat een aaisessie trotseert of naast je op de bank springt en je je realiseert dat al je inspanningen de moeite waard zijn geweest.