Mogen katten ijs eten?

Juli is nationale ijsmaand. (Natuurlijk!) Als je van tijd tot tijd geniet van deze romige zoete traktatie, heb je je misschien afgevraagd: kunnen katten ijs eten? Helaas moeten zowel katten als honden het eten van ijs vermijden. Ontdek waarom je deze traktatie niet met je huisdieren zou moeten delen, zelfs niet tijdens de stomende dagen van juli.

Kunnen katten ijs eten? Dit is waarom ze dat niet zouden moeten doen

Katten mogen geen ijs eten om dezelfde redenen waarom het niet bepaald gezond is voor mensen: ijs heeft de neiging om veel suiker en vet te bevatten dat onnodig is voor het kattendieet. Er zijn echter andere redenen om geen ijs te eten die specifieker zijn voor onze harige vrienden.

IJs bevat propyleenglycol

Volgens de FDA is propyleenglycol een “veilige” antivries voor menselijke consumptie. Massaal geproduceerd ijs bevat meestal dit ingrediënt om te helpen voorkomen dat ijskristallen zich ontwikkelen. Pet Poison Helpline legt uit dat katten bijzonder gevoelig zijn voor propyleenglycol, wat niet langer is toegestaan in kattenvoer. Vergiftiging kan optreden wanneer katten of honden grote hoeveelheden propyleenglycol binnenkrijgen, vooral in vloeibare vorm.

Bij katten kan significante inname van voedsel of vloeistoffen die propyleenglycol bevatten, leiden tot een aandoening die Heinz-lichaamshemolytische anemie wordt genoemd, waarbij rode bloedcellen worden vernietigd. Volgens Dr. Karen Becker kunnen de symptomen van dit type bloedarmoede zijn:

  • Koorts
  • Plotselinge zwakte
  • Verlies van eetlust
  • Verkleurde urine (roodbruin)
  • Bleke slijmvliezen
  • Huidverkleuring

Als u een van de bovenstaande symptomen bij uw kat opmerkt, bel dan uw dierenarts voor advies. Als u erachter komt dat uw huisdier veel ijs of andere bloedarmoedeveroorzakende gifstoffen (knoflook, uien, zware metalen, paracetamol, enz.) heeft ingenomen, ga dan zo snel mogelijk naar een dierenziekenhuis.

De meeste katten zijn lactose-intolerant

Lactose-intolerantie is een minder ernstige maar nog steeds zorgwekkende bijwerking van uw kat die ijs eet. Als kittens worden gespeend, begint het enzym dat hen in staat stelt lactose te verteren uit de darm te verdwijnen. Dit betekent dat het consumeren van lactose – die melk en de meeste soorten ijs bevatten – kan leiden tot maagklachten, diarree en braken bij katten.

Bovendien kan ijs met zijn typische suiker-, vet- en zuivelgehalte bijdragen aan obesitas bij katten. Obesitas neemt toe onder huiskatten; in feite wordt 60-70% van de katten in de Verenigde Staten beschouwd als overgewicht tot obesitas!

Kunnen katten chocolade-ijs eten?

Chocolade-ijs is dubbel schadelijk voor katten. Net als honden mogen katten geen chocolade consumeren. Chocolade bevat de chemische verbindingen cafeïne en theobromine, die, indien ingenomen door katten, kunnen leiden tot braken, diarree, verhoogde hartslag, lage bloeddruk, toevallen en zelfs hartfalen of coma.

Kunnen katten vanille-ijs eten?

Een klein voorproefje van vanille-ijs is misschien wel de veiligste manier om je kat deze zomer te laten trakteren. Als je kat echter naar zuivel lijkt te hunkeren, raden we je aan hem een kleine hoeveelheid gewone, magere yoghurt aan te bieden in plaats van ijs.

Dus kunnen katten ijs eten? Nu weet je waarom zowel katten als honden geen ijs mogen eten. Een likje vanille-ijs hier en daar zal je huisdier waarschijnlijk niet schaden, maar maak er geen gewoonte van. (En hé, dat is meer ijs voor jou!)