Waarom hebben katten een derde ooglid?

Het gebeurde opnieuw: je zag je kat ontwaken uit een diepe slaap, naar je starend door ogen die filmachtig leken, zelfs doorschijnend. Hij knipperde een paar keer met zijn ogen en die melkachtige lagen trokken zich horizontaal terug in zijn ooghoeken. Je slaakte een zucht van verlichting (want het was raar, en je was blij dat het voorbij was). Wat was dat precies? Het blijkt dat je net het derde ooglid van je kat hebt geobserveerd.

Wat is een derde ooglid?

Het derde ooglid wordt medisch een nictitating-membraan genoemd. Dit membraan is in wezen een extra beschermingslaag voor het hoornvlies en dient ook om het oog te bevochtigen met behoud van het gezichtsvermogen. Het derde ooglid wordt soms beschreven als “een ruitenwisserblad” door puin en stuifmeel van het oppervlak te verwijderen en tranen over het hoornvlies te verdelen. Het trekt zich terug in de binnenste ooghoek (waardoor het een enigszins desoriënterend schouwspel is voor menselijke waarnemers).

kat met derde ooglid

Katten en honden hebben beide een derde ooglid. Dat geldt ook voor vogels, reptielen, amfibieën, vissen en enkele andere zoogdieren. Het derde ooglid van uw kat functioneert als een schild voor zijn hoornvlies tijdens het bewegen door hoog gras en tijdens schermutselingen met buurtkatten of resistente prooien. (Pro tip: Houd hem binnen zodat hij die bescherming nooit nodig heeft!)

Waarom hebben mensen geen derde ooglid?

Geloof het of niet, wetenschappers denken dat mensen ooit een derde ooglid hadden. In de loop van de evolutie werd het nictitating-membraan gereduceerd tot de kleine roze plooi van weefsel in de hoek van je oog. Dit gebeurde waarschijnlijk omdat mensen, in tegenstelling tot katten, geen prooi hoefden te vangen door eerst door de vegetatie te bijten of te stalken.

Het opmerken van het derde ooglid van uw kat kan een slecht teken zijn

Afgezien van die korte momenten waarop je kat uit zijn slaap ontwaakt, zou je het nictitating-membraan niet moeten zien. Als het derde ooglid van uw kat in een of beide ogen aanwezig is, breng hem dan naar uw dierenarts om er zeker van te zijn dat hij niet lijdt aan een van de volgende problemen.

Trauma

Een hoornvlieszweer kan optreden als er een kras op het heldere oppervlak van uw kattenoog zit. Het derde ooglid kan verhoogd raken door dit type trauma.

Gezondheidsproblemen

Het derde ooglid presenteert zich soms als een kat ernstig uitgedroogd is of gewichtsverlies ervaart als gevolg van een ander gezondheidsprobleem. Katten met glaucoom kunnen ook het derde ooglid laten zien.

Infectie

Het nictitatingmembraan kan ook verschijnen als een symptoom van feline upper respiratory virus of conjunctivitis (roze oog).

Sommige kattenrassen zijn meer vatbaar voor problemen met het derde ooglid. De Birmezen ervaren bijvoorbeeld vaak “kersenoog”, waarbij de klier van het derde ooglid ontstoken en gezwollen raakt. In dergelijke gevallen moet het nictitatingmembraan operatief worden verplaatst.

Het derde ooglid van uw kat is een volkomen normaal onderdeel van zijn anatomietotdat het duidelijk wordt. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts.