Waar de kattenbak in een klein huis of appartement te plaatsen

In een klein huis of klein appartement kan het al moeilijk genoeg zijn om ruimte te vinden voor je eigen spullen, laat staan voor de kattenbak van de kat. Maar het is belangrijk om het goed te doen. Problemen met kattenbakken zijn een belangrijk gedragsprobleem dat aan dierenartsen is gemeld en de oorzaak is van mensen die hun katten opgeven.

Het doel is om uw beperkte ruimte voor jullie beiden te laten werken, wat betekent dat de kattenbak uit de weg moet zijn, maar gemakkelijk toegankelijk. Het schijnbare nadeel van minder ruimte in een klein huis is niet noodzakelijk; hoe kleiner de ruimte, hoe vaker je de kattenbak zult zien (en ruiken), dus hoe groter de kans dat je hem schoonhoudt – een overwinning voor jullie beiden.

Voordat u beslist waar u de kattenbak wilt plaatsen, moet u uitzoeken hoeveel u nodig hebt.

Hoeveel kattenbakken heb je nodig?

Als algemene regel geldt dat u één kattenbak per kat plus één extra. Als je één kat hebt, kun je misschien wegkomen met één kattenbak in een klein huis of appartement als je hem vaak schoonmaakt; anders zou je een tweede moeten hebben. Die extra kattenbak zorgt ervoor dat uw kat een alternatieve plek heeft om naartoe te gaan als hij de eerste onaantrekkelijk (onrein) of niet beschikbaar vindt (deur is dicht, gasten zijn voorbij, enz.).

Als je meerdere katten in een klein huis kan het moeilijk worden om ruimte te vinden voor een passend aantal kattenbakken. Je kunt kiezen voor minder kattenbakken, maar dan moet je wel zorgen dat je één keer ’s ochtends en één keer ’s avonds schept.

Ragdoll kat in Litter-Robot 4 in slaapkamer

Als het twee keer per dag schoonmaken van meerdere kattenbakken een hele klus lijkt, wil je misschien investeren in een zelfreinigende kattenbak. Automatische kattenbakken zoals Nest-Robot 4 ruim op direct nadat de kat het gebruikt, zodat je geen tijd hoeft te besteden aan scheppen, en elke kat heeft elke keer een schone plek om naartoe te gaan. Litter-Robot heeft dezelfde voetafdruk als een traditionele grote kattenbak, dus hij past gemakkelijk in uw kleine huis of appartement.

Nu je weet hoeveel kattenbakken je moet huisvesten, waar moet je ze dan neerzetten?

We zijn niet zo verschillend

Zonder al te intiem te worden, denk aan de beste plek om de kattenbak te vinden als de beste plek om een badkamer te hebben. (Misschien is er geen ontkomen aan de intimiteit; hier zijn we, dus laten we erin duiken!) Je wilt waarschijnlijk dat de badkamer ergens handig is – er is niets erger dan een lange afstand te moeten lopen als je moet gaan! En de badkamer moet ergens privé zijn, weg van andere mensen (iets wat wij mensen meestal bereiken met een deur). Ten slotte wilt u waarschijnlijk dat de badkamer en het toilet schoon en vrij van… restanten van eerdere gebruikers… Je snapt het wel! Deze zelfde kwaliteiten zijn wat uw kat zoekt in zijn kattenbak.

De beste plek voor de kattenbak

Nogmaals, de beste plaats voor de kattenbak is ergens uit de weg, maar gemakkelijk toegankelijk—voor jullie beiden. Je kat moet bij de kattenbak kunnen komen als het tijd is om te gaan en je moet hem gemakkelijk kunnen schoonmaken. Hoewel dat misschien voor de hand liggend klinkt, zijn de inspanningen van sommige mensen om verberg de kattenbak of plaats het uit het zicht en creëer alleen maar meer gedoe. Dit is wat u nog meer moet zoeken op een ideale locatie:

Privé

Plaats de kattenbak ergens privé of zorg voor privacy met een behuizing, gordijn of hoes. Een geweldige plek om de kattenbak te vinden is uw eigen badkamer, zolang je er maar voor zorgt dat je de deur wagenwijd openhoudt als deze niet in gebruik is. Veel mensen stoppen de kattenbak naast het toilet, tussen het toilet en het bad, of onder de gootsteen.

Siberische kat die kattenbakmeubilair verlaat

U kunt veel manieren vinden om de kattenbak te verbergen, waarvan sommige voor uw ruimte kunnen werken. Bijvoorbeeld kattenbakmeubels is ontworpen om de kattenbak van uw kat te verbergen in een meubelstuk, terwijl het opgaat in andere woondecoratie en stijl.

Gastenkamers zijn ook een keuzeplek voor de kattenbak, maar in een studio-appartement of klein huis bestaat er misschien niet zoiets als een extra kamer! Soms zijn er echter entree- of gangkasten die plaats biedt aan een kattenbak en privacy biedt. Zorg ervoor dat u de deuropening opent (of een gat in de deur snijdt als u de eigenaar bent van de plaats), zodat uw kat consistente toegang heeft.

Als u een was- of modderkamer, dit zijn ook veel voorkomende plaatsen waar mensen de kattenbak plaatsen. Ze zijn echter misschien niet ideaal; wasmachines en drogers zijn luidruchtig omdat ze in de droger zijn kleding en geluidszoemers en modderkamers zijn gevoelig voor veel verkeer. Als je een schichtige kat hebt en de kattenbak in deze ruimtes moet plaatsen, overweeg dan om hem in een andere ruimte te plaatsen meubelstuk om uw kat te helpen zich veilig te voelen.

Rustig, kalm, weinig verkeer

Plaats de kattenbak niet in gebieden met veel verkeer, harde of abrupte geluiden of waar honden kunnen gemakkelijk rondneuzen. De kattenbak moet ergens worden geplaatst waar je kat zich veilig voelt, zodat ze nooit het gevoel heeft dat ze ergens anders heen moet voor verlichting. In kleine ruimtes kan het vinden van een altijd rustige plek een uitdaging zijn, dus denk verder dan voor de hand liggende ruimtes.

Opnieuw configureren of meubels herbestemmen die al uw ruimte inneemt om de kattenbak te huisvesten. Dressoirs en bijzettafels kan achteraf worden ingebouwd om de kattenbak en benodigdheden te huisvesten. Aan de voorkant kun je niet zien dat het is aangepast, maar vanaf de zijkant zie je een ingang ter grootte van een kat. Er zijn veel doe-het-zelf-opties, of u kunt vooraf gemaakte multitasking-items kopen, zoals een planter daar staat de kattenbak in.

Zoek naar feedback en pas aan

tabby kat verlaat Litter-Robot 4 in wasruimte

Zodra u de ideale plek voor de kattenbak in uw kleine huis of kleine appartement hebt gevonden, let dan op het gedrag van uw kat. Zorg ervoor dat je kat makkelijk in en uit de kattenbak kan en dat toegang wordt niet per ongeluk onderbroken door wasgoed, schoenen, boodschappentassen of gasten die onbewust deuren sluiten.

Als de locatie werkt, geweldig! Anders moet u de kattenbak mogelijk naar een betrouwbaardere locatie verplaatsen. Als dat het geval is, is het het beste om verplaats de kattenbak geleidelijk naar de nieuwe locatie in plaats van deze abrupt te laten verdwijnen. Of misschien wilt u tijdelijk een kattenbak op een nieuwe locatie introduceren en afval laten ophopen in de kattenbak op de oude locatie om het minder aantrekkelijk te maken. Katten geven de voorkeur aan een schone plek om naartoe te gaan en de nieuwe, schone kattenbak wordt haar nieuwe topkeuze.