Kat gestoken door een bij? Dit is wat u moet doen

Is je kat gestoken door een bij? Het kan eng zijn om niet te weten hoe bijensteken bij katten moeten worden behandeld, of dat de reactie ernstig kan zijn. Kunnen katten bijvoorbeeld allergisch zijn voor bijensteken zoals mensen dat kunnen zijn? Inderdaad, dat is mogelijk. Lees meer over waar u op moet letten als uw kat is gestoken door een bij en welke volgende stappen u moet nemen.

Hoe weet je of je kat is gestoken door een bij of wesp?

grijze kat die likt en kauwt op zijn poot - kat gestoken door een bij

Hoewel een bijensteek veel vaker voorkomt als je kat naar buiten gaat, is het niet ongebruikelijk dat een gevleugeld insect zich tijdens de warmere maanden van het jaar een weg naar binnen baant. Deze zoemende wezens kunnen de roofzuchtige instincten in uw kat naar voren brengen, inclusief swatting en zelfs proberen de stekende insecten op te eten.

Als u merkt dat uw kat plotseling aan zijn gezicht poot, op zijn poot kauwt of overal op zijn lichaam zwelling ervaart, is hij mogelijk gestoken door een bij of wesp.

Probeer te identificeren wat je kat heeft gestoken

Kat gestoken door een bij, een wesp of iets anders? Als u vermoedt dat uw kat is gestoken, zoek dan in het gebied naar vliegende en kruipende insecten. Je moet ook de plaats van de steek op je kat nauwkeurig inspecteren: bijen laten hun angel achter, terwijl wespen en andere vliegende insecten hun angel intact houden – en daarom meer dan eens kunnen steken.

Meestal zal de reactie mild zijn – maar bel toch je dierenarts

Meestal zal een steek resulteren in een gelokaliseerde reactie, waaronder milde zwelling en gevoeligheid. Houd er rekening mee dat een kattenbijensteek eerder op het gezicht voorkomt, vooral in de buurt van de neus of op de poot. We raden u aan om uw dierenarts voor de zekerheid te bellen, omdat zij u kunnen adviseren om uw kat ter inspectie mee te nemen of behandelingsadvies kunnen geven.

Hoe een angel te verwijderen

Een kat die door een bij wordt gestoken, zal waarschijnlijk nog steeds de angel in de huid hebben ingebed. Dit is niet alleen pijnlijk voor je kat, maar de angel kan tot drie minuten gif in de wond blijven pompen.

Gebruik uw vingers of pincet niet om een angel te verwijderen, omdat deze in de gifzak kunnen knijpen en de reactie en de resulterende pijn kunnen verergeren. In plaats van gebruik een creditcard of rijbewijskaart om voorzichtig te gebruiken schraap de angel weg uit de richting waarin het kwam.

Kunnen katten allergisch zijn voor bijensteken? Ja

Honingbij bij een paarse bloem

Net als mensen zal een kleine subgroep van katten overgevoelig zijn voor het gif van een bij of wesp. Nadat u uw dierenarts hebt gebeld, wilt u uw kat de komende 24 uur of zo zorgvuldig controleren. Hoewel de meeste allergische reacties binnen 20 minuten na een steek optreden, kunnen sommige uren worden uitgesteld. Ernstige reacties kunnen fataal zijn, dus als u een van deze tekenen bij uw kat opmerkt, ga dan meteen naar uw dierenarts, de noodkliniek of het dierenziekenhuis!

Vroege tekenen van een extreme reactie op een bijen- of wespensteek zijn onder meer:

 • Extreme zwelling, roodheid en/of pijn
 • Kreupelheid of mank lopen
 • Verontruste vocalisaties
 • Dwangmatig likken van de wondplaats

Tekenen dat uw kat mogelijk in een anafylactische shock raakt, zijn onder meer:

 • Uitbreken in netelroos
 • Desoriëntatie of struikelen
 • Moeite met ademhalen
 • Braken of diarree
 • Overmatig kwijlen
 • Bleek tandvlees
 • Lage lichaamstemperatuur en koude ledematen
 • Een abnormaal langzame of snelle hartslag
 • Vangsten

Als uw kat een extreme reactie ervaart, waaronder anafylactische shock, zal de dierenarts waarschijnlijk antihistaminica, corticosteroïden en / of epinefrine toedienen. Ze kunnen ook IV-vloeistoffen en zuurstof toedienen en bloed- en urinetests uitvoeren om te bepalen of er orgaanschade is. Daarna kan uw dierenarts een Epi-Pen voorschrijven in geval van toekomstige insectensteken.

Behandeling van een milde reactie bij uw kat

Gelukkig komt het behandelen van een kattenbijensteek meestal niet al te veel bij kijken. Gebruik de onderstaande tips om je kat te helpen herstellen van een milde reactie op een bijen- of wespensteek.

 • Vraag uw dierenarts over het geven van difenhydramine / Benadryl aan uw kat, die milde allergische reacties behandelt. Zorg ervoor dat het medicijn alleen difenhydramine als actief ingrediënt heeft en niet wordt gecombineerd met pijnstillers, decongestiva, enz.
 • Kalmeer de wondplaats door een dikke pasta van zuiveringszout en water aan te brengen. Of, als uw kat meerdere steken heeft, raadt VCA Ziekenhuizen een rustgevend havermoutbad aan.
 • Minimaliseer zwelling met een ijspakking. Breng een ijspak, zak bevroren erwten of coole aand handdoek naar het getroffen gebied gedurende 10 minuten om zwelling te verminderen.
 • Gebruik een hoofdkegel of kattenlaarzen als uw kat de helende wondplaats blijft likken, krabben of bijten.
 • Geef vers water en zacht voedsel, vooral als uw kat in of bij de mond is gespannen en het moeilijk kan vinden om droog voedsel te eten.

Kat gestoken door een bij of wesp? Nu weet je waar je op moet letten en waarom je de tijd moet nemen om je kat te controleren in geval van een extreme allergische reactie. Lees meer over wat je nog meer had moeten bereiden in een katten ehbo-kit!