Wat is de Flehmen-reactie bij katten?

Let op: Je kat kruipt met zijn neus naar beneden, knijpt over de grond, voordat hij omhoog kijkt met zijn mond iets (en komisch) open. Dus, waarom openen katten hun mond nadat ze iets hebben geroken? Het blijkt dat dit een gedrag is dat de flehmen-reactie wordt genoemd. Laten we eens kijken wat precies de flehmen-reactie bij katten is!

Waarom openen katten hun mond nadat ze iets hebben geroken?

Hoewel het lijkt alsof je kat vol ongeloof met open mond staart, is er eigenlijk een reden waarom hij dit grappige gezicht trekt: je kat analyseert een nieuwe of vreemde geur – maar in plaats van dit door de neusgaten te doen, “geurzuigen” hij door het dak van zijn mond.

Dit wordt de flehmen-reactie genoemd.

Bruine en witte tabby met open mond - flehmen reactie bij katten

Dus, wat is de flehmen-reactie bij katten?

Antrozoöloog John Bradshaw legt uit dat de flehmen-reactie twee kleine kanalen op het dak van de mond van uw kat achter de snijtanden opent. Hierdoor kan de geur naar het vomeronasale orgaan, ook wel Jacobsons orgel genoemd, op het dak van de mond reizen.

“Katten gebruiken de flehmen-reactie om chemische stimuli te detecteren, zoals feromonen, die aanwezig zijn in urine en uitwerpselen, of gebieden die katten hebben gemarkeerd met geurklieren,” zegt Dr. Sasha Gibbons van Just Cats Veterinary Hospital in Stamford, Connecticut.

De flehmen-reactie is een vrijwillige actie en wordt beschouwd als een zintuig dat ergens tussen geur en smaak ligt.

Mannelijke katten vs. vrouwelijke katten

Volgens Dr. Gibbons hebben mannelijke katten meer kans om de flehmen-respons te gebruiken in relatie tot paring. Vrouwelijke katten, aan de andere kant, kunnen het gebruiken om hun kittens bij te houden.

Natuurlijk gebruiken gecastreerde mannelijke katten en gesteriliseerde vrouwelijke katten waarschijnlijk de flehmen-reactie zonder paring of kittens in gedachten.

Vrouwelijke leeuw met open mond - flehmen reactie

Welke andere dieren vertonen de flehmen-reactie?

Katten zijn slechts een van de tientallen dieren die de flehmen-reactie vertonen. Honden, kamelen, lama’s, geiten, paarden, tapirs, neushoorns, rammen, elanden, giraffen, buffels, egels en meer hebben de flehmen-reactie. Zelfs de wilde familieleden van je kat – leeuwen en tijgers – vertonen dit gedrag!

Hoewel de meeste mensen denken dat honden de overhand hebben als het gaat om reukvermogen, hebben katten eigenlijk een sterkere flehmen-reactie. Volgens Bradshaw heeft de gemiddelde tabby 30 verschillende soorten receptoren in het vomeronasale orgaan, terwijl een hond er slechts 9 heeft.

Ooit hadden mensen misschien de reactie van de flehmen – maar niet meer. Leisteen meldt dat bewijs van het vomeronasale orgaan wordt gezien tijdens de menselijke foetale ontwikkeling. Wanneer een baby echter wordt geboren, “zijn de enige overgebleven aanwijzingen een paar putten aan de onderkant van onze neusgaten waar de kanalen werden gebruikt om verbinding te maken met het orgaan.”

Verwar de flehmen-reactie bij katten niet met een ademhaling met open mond

De flehmen-reactie bij katten is niets om je zorgen over te maken – het is een volkomen normaal gedrag. Verwar het echter niet met andere tekenen van uw kat die eigenlijk reden tot bezorgdheid kunnen zijn.

Hijgen of ademhalen met open mond kan een teken zijn dat uw kat astma heeft of een soort ademnood ervaart. Als u deze symptomen consequent opmerkt of een ademhalingsfrequentie van meer dan 50 ademhalingen / minuut, bel dan uw dierenarts of maak een reis naar de spoedkliniek. (Hint: tel het aantal ademhalingen in 15 seconden en vermenigvuldig met 4 om de totale ademhalingen per minuut te krijgen.)

Hijgen kan een teken zijn van hitte-uitputting of hitteberoerte bij katten. Zelfs als het geen warme zomerdag is, houd er dan rekening mee dat uw kat problemen kan ondervinden met betrekking tot warmte nadat hij vastzit in een wasdroger of in een schuur of andere structuur met ongereguleerde temperaturen; na te zijn achtergelaten in een besloten ruimte zonder toegang tot water of schaduw, zoals een serre; of nadat je in een kooi in direct zonlicht bent achtergelaten.

Hijgen kan ook wijzen op vergiftiging bij katten, zoals na het consumeren van knoflook of ui of blootstelling aan schadelijke essentiële oliën.

Ten slotte kan hijgen na het spelen een teken zijn van hyperthyreoïdie bij katten.

Bel bij twijfel uw dierenarts of ga naar een noodkliniek om uw kat te laten controleren!

geit met open mond - flehmen reactie

Hoe meer je weet

Dus nu weet je waarom je kat dat grappige gezicht met open mond maakt nadat hij iets heeft geroken. Verspreid de kennis: De flehmen-reactie bij katten (en vele andere dieren) is een intrigerend feit waarmee je indruk kunt maken op andere huisdierouders!