Welke kleuren vinden katten het leukst?

Je kat heeft favoriete voedingsmiddelen, favoriete speeltjes en heeft waarschijnlijk een voorkeursplek om een dutje te doen. Ze hebben emoties en meningen die net zo geldig zijn als die van iemand anders in de familie. Maar heb je je ooit afgevraagd of je kat een favoriete kleur heeft?

Kunnen katten kleuren zien zoals mensen?

Welnu, voor mensen zijn favoriete kleuren volledig subjectief. Het is moeilijk te zeggen wat een bepaalde persoon aantrekt tot een bepaalde kleur.

Als het echter om katten gaat, kan de betekenis achter een favoriete kleur meer biologisch dan emotioneel zijn. Het gaat over kattenzicht en hoe katten de wereld anders zien dan mensen.

Voordat u een gok kunt nemen op de favoriete kleur van uw kat, moet u een paar feiten over het gezichtsvermogen van katten begrijpen.

Het oude geloof dat katten en honden de wereld zien in tinten zwart, wit en grijs is niet waar. Wetenschappers hebben sindsdien geleerd dat katten deuteranomaly hebben.

Zijn katten kleurenblind?

Het oude geloof dat katten en honden de wereld zien in tinten zwart, wit en grijs is niet waar. Wetenschappers hebben sindsdien geleerd dat katten deuteranomaly hebben. Dit betekent dat ze in wezen rood-groen kleurenblind zijn. Veel mensen hebben ook dit gezichtsvermogen, maar het heeft zelden invloed op het dagelijks leven.

Katten kunnen geen onderscheid maken tussen rood, oranje, roze en sommige tinten bruin. Hun ogen kunnen echter kleuren in het blauw / violet bereik en groen / geel weergeven. Andere tinten in het kleurenspectrum zien er saai of enigszins ‘uit’ uit. Hoe een kat een specifieke kleur bekijkt, hangt af van hoeveel blauw of groen wordt gebruikt om die kleur te maken.

De kleur paars wordt bijvoorbeeld gemaakt door rood en blauw te mengen. Katten kunnen geen rood zien, dus paars ziet eruit als een tint blauw. Kleuren die geen blauw of groen bevatten, zoals rood, zien er grijs uit. Oranje, dat is gemaakt van rood en geel, verschijnt ook als een grijstint.

Wanneer je geconfronteerd wordt met een stapel speelgoed in allerlei kleuren, zal het blauwe speelgoed het meest opvallen voor je kat.

De favoriete kleur van een kat

Je moet een kleur kunnen zien om je favoriet te zijn, zodat we rood, oranje, bruin, paars en die andere tinten die je kat als vergelijkbare grijstinten ziet, veilig kunnen uitsluiten.

Hoewel er nog steeds een emotioneel element kan zijn waarvan we ons niet bewust zijn, suggereren de meeste onderzoekers dat de favoriete kleur van een kat blauw is. Dit komt omdat blauw de kleur is die katten het duidelijkst zien. Ze kunnen ook geelgroene kleuren goed zien, dus die tinten kunnen ook in de running zijn voor de favoriet van je kat.

Wanneer je geconfronteerd wordt met een stapel speelgoed in allerlei kleuren, zal het blauwe speelgoed het meest opvallen voor je kat. Hetzelfde geldt voor blauwe dekens, kussens en kleding. Er wordt ook aangenomen dat kleuren in het blauwe spectrum een gevoel van rust oproepen.

Animal Wellness Magazine meldt dat elke kleur een meetbare trillingsfrequentie heeft. Deze subtiele vibraties beïnvloeden het lichaam op verschillende manieren en kunnen zelfs worden gebruikt om genezing en ontspanning te bevorderen. Koele kleuren, waaronder blauw, worden verondersteld een kalmerend effect te hebben op katten, honden en zelfs mensen.

Wetenschappers speculeren echter op basis van kattenzicht dat katten zich angstig of ongemakkelijk kunnen voelen met helder wit.

Zijn er kleuren waar katten een hekel aan hebben?

Hoewel katten zich waarschijnlijk aangetrokken voelen tot de kleur blauw, zijn er andere kleuren die meer negatieve emoties oproepen? Er zijn geen betrouwbare wetenschappelijke studies over het onderwerp, maar anekdotisch bewijs suggereert dat katten meestal geen negatieve emoties hebben als het gaat om kleur.

Wetenschappers speculeren echter op basis van kattenzicht dat katten zich angstig of ongemakkelijk kunnen voelen met helder wit.

Hoewel katten minder kleuren zien dan mensen, overtreffen ze ons als het gaat om zien bij weinig licht. De fotoreceptoren in het netvlies van de katachtige kunnen ze duidelijk zien met ongeveer 20% minder licht dan wat een mens nodig zou hebben. Ze kunnen niet in pikzwart zien, maar hun uitzonderlijke nachtzicht stelt hen in staat om in het donker te jagen en te navigeren.

Overdag gaat die lichtgevoeligheid niet uit. Hun netvliezen verzamelen nog steeds meer licht dan wat een mens doet, en dit kan de kleur wit bijzonder helder laten lijken.

Lees ook: Kunnen katten in het donker zien?

Er wordt getheoretiseerd dat een helderwitte muur, kledingstuk, bank, enz., Zal lijken te gloeien in de ogen van een kat. Dit zou begrijpelijkerwijs verontrustend en irritant zijn als je omringd bent door gloeiende kleuren en niet weg kunt komen.

Om deze reden schilderen veterinaire kantoren en dierenasielen hun muren meestal niet wit. Een mooie pasteltint blauw is veel aantrekkelijker voor dierenogen.

We kunnen onze katten niet om hun favoriete kleur vragen en een duidelijk antwoord krijgen, maar biologie geeft ons een hint over welke kleur ze verkiezen. Om t te testende theorie, probeer je kat meerdere speeltjes, dekens of kussens in verschillende kleuren aan te bieden. Doe dit experiment meerdere keren en houd bij welke voorwerpen je kat kiest. Het zal je misschien verbazen als er een patroon ontstaat.

We kunnen onze katten niet om hun favoriete kleur vragen en een duidelijk antwoord krijgen, maar biologie geeft ons een hint over welke kleur ze verkiezen.

Veelgestelde vragen

Houden katten van de kleur groen

De meeste onderzoekers suggereren dat de favoriete kleur van een kat eigenlijk de kleur blauw is. Dit komt door het feit dat blauw de kleur is die katten het duidelijkst zien. Ze kunnen ook geelgroene kleuren goed zien

Zijn katten kleurenblind zoals honden?

Wetenschappers hebben sindsdien geleerd dat katten deuteranomaly hebben. Net als bij honden betekent dit dat ze in wezen rood-groen kleurenblind zijn

Houden katten van de kleur rood?

Katten kunnen niet echt rode kleur zien per zeg. Ze kunnen geen onderscheid maken tussen kleuren zoals rood, oranje, roze en sommige tinten bruin.

Houden katten van de kleur oranje?

Voor katten lijken kleuren die geen blauw of groen bevatten, zoals oranje, grijs. Oranje, dat is gemaakt van rood en geel, verschijnt ook als een grijstint.

Bronnen weergeven