14 kruiden veilig voor katten – en 9 om te vermijden

Kruiden hebben veel culinaire en medicinale voordelen – en niet alleen voor mensen! Huisdierouders zullen misschien verrast zijn om te horen dat er een aantal kruiden veilig zijn voor katten. Je zou zelfs kunnen overwegen om een paar van deze kruiden te planten als een schattige kleine kattentuin. Ontdek welke kruiden veilig zijn voor katten (en zelfs ten goede kunnen komen!) —en welke te vermijden.

Kruiden veilig voor katten

Hoewel de volgende kruiden veilig zijn gebleken voor de meeste katten, raden we aan om met uw dierenarts te praten voordat u aanzienlijk of regelmatig gebruik introduceert.

Valeriaan

gedroogde valeriaanwortel - kruiden veilig voor katten
Gedroogde valeriaanwortel © 3268zauber / CC-BY-3.0

Het minder bekende alternatief voor kattenkruid en zilverrank, valeriaan werkt ook als een stimulerend middel voor katten. Van dit penetrante kruid is bekend dat het luie (lees: mollige) katten transformeert in het katachtige equivalent van Richard Simmons. Valeriaan is een geweldige optie voor uw binnentuin voor katten. Vreemd genoeg wordt valeriaan onder mensen gebruikt voor ontspanning.

Toverhazelaar

Geloof het of niet, dierenartsen stellen soms voor om toverhazelaar te gebruiken om kattenacne te behandelen. Bevochtig wattenbollen met toverhazelaar en veeg de kin van je kat een of twee keer per dag af.

Echinacea

echinacea plant - kruiden veilig voor katten
Echinacea © Diego Delso / CC-BY-3.0

Van dit kruid wordt gezegd dat het helpt bij het ondersteunen van een goede immuungezondheid bij katten. Katten die terugkerende infecties van de bovenste luchtwegen ervaren, kunnen bijvoorbeeld baat hebben bij echinacea.

Zoethoutwortel

PetMD meldt dat “als een natuurlijke cortison, zoethoutwortel kan worden gebruikt om jeukende katten met allergieën, endocriene en spijsverteringsproblemen, evenals ademhalingsproblemen zoals verkoudheid te kalmeren, omdat het slijmvliezen kalmeert.”

Cat’s Claw en Paardebloemwortel

paardenbloemwortel - kruiden veilig voor katten
Paardenbloemwortel

Deze toepasselijk genaamde kruiden voor katten kunnen ook helpen bij kattenallergieën. Bovendien kan kattenklauw helpen het immuunsysteem te moduleren, terwijl paardenbloemwortel kan helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en leverontgifting.

Calendula

calendula plant - kruiden veilig voor katten
Calendula © KENPEI / CC-BY-3.0

Dit kruid wordt topisch gebruikt vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Klinische ervaring suggereert dat calendula de wondgenezing kan versnellen.

Goldenseal

goldenseal plant - kruiden veilig voor katten
Goldenseal © Eric Hunt / CC-BY-4.0

Een ander kruid dat topisch wordt gebruikt vanwege zijn antibacteriële eigenschappen is goldenseal – met andere woorden, je zou kunnen overwegen om dit te gebruiken als een natuurlijk ontsmettingsmiddel op wonden.

Culinaire kruiden

De volgende kruiden voor katten bieden misschien geen medicinale voordelen, maar ze zijn smaakvol en worden als veilig beschouwd voor katachtigen:

  • Basilicum
  • Koriander/koriander
  • Dille
  • Rozemarijn
  • Tijm

Kattenkruid

kattenkruidplant - kruiden veilig voor katten
Kattenkruidplant © Muffet / CC-BY-SA-2.0

Laten we eindigen met het voor de hand liggende: kattenkruid! Dit kruid, dat behoort tot de muntfamilie, bevat een essentiële olie genaamd nepetalacton die veel katten wild drijft. (Niet alle katten dragen het kattenkruid-reagerende gen.)

Waarschuwing: Het is belangrijk op te merken dat als een kat grote hoeveelheden kattenkruid (of een tuinmuntvariant) consumeert, hij braken en diarree kan ervaren. Houd altijd toezicht op de hoeveelheid los kattenkruid of kattenkruidknoppen waaraan uw kat wordt blootgesteld.

Kruiden om te vermijden

Knoflook en bieslook

bieslook
Kruiden uit de allium familie

Knoflook en bieslook zijn over het algemeen de gevaarlijkste kruiden voor je kat. In feite zijn alle leden van de alliumfamilie – inclusief uien, prei, lente-uitjes en sjalotten – giftig voor katachtigen. Zelfs een kleine inname hiervan kan schade aan de rode bloedcellen van uw kat veroorzaken, wat leidt tot bloedarmoede of zelfs de dood.

Marihuana

wietplant
Wietplant © Jennifer Martin / CC-BY-4.0

Helaas is de verklaring van Bob Marley dat “kruid de genezing van een natie is” niet inclusief katten. Marihuana is giftig voor zowel katten als honden; inname van de plant in welke vorm dan ook (inclusief eetwaren, tincturen, enz.) kan leiden tot de volgende symptomen van vergiftiging: langdurige depressie, braken, incoördinatie, slaperigheid of excitatie, hypersalivatie, verwijde pupillen, lage bloeddruk, lage lichaamstemperatuur, inbeslagname, coma en, zelden, de dood.

Kamille

Duitse kamilleplant
Duitse kamille © JanRehschuh / CC-BY-3.0

Veel sites vermelden kamille in de kolom met kruiden die veilig zijn voor katten; dit is echter een gevaarlijke generalisatie, omdat sommige soorten kamille giftig zijn voor zowel katten als honden. Hoewel Duitse kamille als veilig wordt beschouwd, kan Engelse / tuin / Romeinse / ware kamille contactdermatitis, braken, diarree, anorexia en allergische reacties bij huisdieren veroorzaken.

Sint-janskruid

Sint-janskruidplant
Sint-Janskruid © Leslie Seaton / CC-BY-2.0

Als uw kat naar buiten gaat, vermijd dan het kweken van sint-janskruid waar hij het kan consumeren. Het innemen van voldoende van dit kruid kan fotosensibilisatie bij huisdieren veroorzaken (ulceratieve en exsudatieve dermatitis).

Andere kruidenirriterende stoffen

Vermijd het kweken van de volgende kruiden in uw kattentuin, omdat ze braken en diarree bij uw huisdieren kunnen veroorzaken:

  • Citroengras
  • Munt
  • Oregano
  • Dragon

Zorg ervoor dat u uw dierenarts raadpleegt voordat u kruiden probeert die veilig zijn voor katten. Je kunt ook aspca’s volledige lijst met giftige en niet-giftige planten (en kruiden!) voor katten bekijken.

Nog steeds scheppen? Probeer eens een zelfreinigende kattenbak.

Omslagfoto: © Dwight Sipler / CC-BY-2.0

zwarte kat met 14 kruiden veilig voor katten en 9 te vermijden

Aanbevelingen

11 redenen waarom