Zijn vetplanten giftig voor katten?

Hoewel vetplanten een van de snelste en gemakkelijkste manieren kunnen zijn om een kamer op te fleuren, moeten ouders van huisdieren eerst even stilstaan bij het overwegen: zijn vetplanten giftig voor katten? Of je ze nu in je buitentuin hebt geplant of ze binnenshuis hebt opgepot, ontdek welke vetplanten giftig zijn voor je harige vrienden en welke veilig zijn.

Wat zijn vetplanten?

Vetplanten hebben delen die verdikt of vlezig zijn om water op te slaan. Vetplanten worden ook algemeen beschouwd als “sierplanten”, die de afgelopen decennia in populariteit zijn gegroeid vanwege hun unieke uiterlijk. De planten zijn ook populair vanwege hun hardheid, omdat ze weinig onderhoud nodig hebben om binnenshuis te overleven.

Zijn vetplanten giftig voor katten? Vermijd deze 5 vetplanten als je katten of honden hebt

Aloë Vera

zijn vetplanten giftig voor katten? cactusplant en aloë vera plant

Hoewel het sap van deze veel voorkomende huishoudelijke plant wordt gebruikt voor zonnebrand en andere medicinale doeleinden, is het ook behoorlijk giftig voor katten en honden. Als het wordt ingenomen, kan uw huisdier tekenen van vergiftiging vertonen, zoals braken, diarree en lethargie.

Crassula (Jade)

zijn vetplanten giftig voor katten? Crassula Jade plant is
Jade plant

Het miniatuurboom uiterlijk van de Jade plant kan verleidelijk lijken voor uw kat. Als uw huisdier echter de dikke, houtachtige stengels of mollige, ovale bladeren inneemt, zullen ze waarschijnlijk symptomen ervaren zoals braken, lethargie, incoördinatie en lage hartslag.

Euphorbia

zijn vetplanten giftig voor katten? Euphorbia Potlood Cactus is
Potlood Cactus

Het sap van Euphorbia-planten – zoals potloodcactus of doornenkroon – kan ook zeer irriterend zijn voor onze huisdieren (en ons!). Als Euphorbia-sap in contact komt met de huid, kan dit uitslag veroorzaken; als het wordt ingenomen, kan het leiden tot irritatie van de mond, maagpijn, braken en diarree.

Kalanchoë

zijn vetplanten giftig voor katten? Kalanchoë is
Kalanchoë bloeit

Deze tropische bloeiende vetplant is giftig voor katten en honden. Kalanchoë staat vaak bekend als Devil’s Backbone, Mother-In-Law Plant en Mother of Millions. Uw huisdier zal waarschijnlijk braken en diarree ervaren na inname van Kalanchoë, maar abnormale hartritmes kunnen ook optreden.

Sansevieria (Slangenplant)

zijn vetplanten giftig voor katten? Sansevieria Snake Plant is
Slangenplant

Ook bekend als Mother-In-Law’s Tongue en Good Luck Plant (nauwelijks!), Snake Plant kan misselijkheid, braken en diarree veroorzaken wanneer het wordt ingenomen door katten of honden. Je herkent Snake Plant aan zijn stijve, verticale bladeren.

Wat te doen als u denkt dat uw huisdier vergiftigd is

Huisdieren het vertonen van ernstige symptomen van welke aard dan ook moet onmiddellijk naar een nooddierenkliniek of dierenziekenhuis worden gebracht. Als uw huisdier milde symptomen ervaart, toezicht houdt hen voor ten minste de komende 24 uur. Bel uw dierenarts of de ASPCA Dierengif controle centrum (888-426-4435) als hun de symptomen verdwijnen niet binnen korte tijd.

5 vetplanten veilig voor katten en honden

Er zijn een aantal vetplanten die veilig zijn voor katten en honden, waaronder maar niet beperkt tot het volgende:

Echeveria

vetplanten veilig voor katten: Echeveria
Verscheidenheid aan Echeveria
 

Echeveria is een familie van roosvormige vetplanten die in een breed scala aan prachtige kleuren en tinten komen. Enkele veel voorkomende Echeveria-variëteiten zijn Blue Atoll, Princess Lace, Tippy, Ebony, Wax Agave, Prolific, Mexican Hens en Moonglow.

Haworthia (Zebra Plant)

vetplanten veilig voor katten: Haworthia Zebra Plant
Zebra Plant

Haworthia, ook bekend als Zebra Plant, wordt vaak beschreven als een miniatuur aloë plant. In tegenstelling tot Aloë Vera is Haworthia niet giftig voor katten of honden. Deze vetplanten kunnen ook vet, sappige bladeren en doorschijnend vruchtvlees hebben.

Opuntia (Cactusvijg)

vetplanten veilig voor katten: Opuntia Prickly Pear
Opuntia

Opuntia is een geslacht uit de cactusfamilie …. Deze cactussen met platte gewrichten kunnen eetbare pads hebben, flowers, en fruit. Veel voorkomende variëteiten zijn Santa Rita, Silver Dollar, Eastern, Beavertail en Bunny Ears.

Sedums (Steenkruipers)

vetplanten veilig voor katten: Sedums Stonecrops Burro's Tail
Burro’s Staart

Sedums, ook bekend als Stonecrops, is een groot geslacht van bloeiende planten. Sedums kunnen winterhard of zacht zijn. Enkele veel voorkomende Sedum-variëteiten zijn Burro’s Tail, Ghost Plant of Mother of Pearl en Hardy Baby Tears.

Sempervivum (Kippen en Kuikens)

vetplanten veilig voor katten: Sempervivum Kippen en Kuikens
Duivinnen en Kuikens

Gewoonlijk hennen en kuikens of houseleeks genoemd, sempervivum zijn sappige vaste planten die matten vormen die zijn samengesteld uit getufte bladeren in rozetten. Sempervivum zijn ideaal als je kleurrijke en koude winterharde vetplanten wilt.

Waarom eten katten planten?

Katten eten planten om dezelfde redenen als ze soms gras eten:

 • Planten bevatten vitamines en sporenvoedingsstoffen die mogelijk ontbreken in het dieet van uw kat.
 • Planten kunnen fungeren als een laxeermiddel of een manier om braken op te wekken als uw kat spijsverteringsproblemen heeft.
 • Je kat kan angstig, gestrest of gewoon verveeld zijn – en kauwen op planten is een geweldige afleiding.

 

Hoe katten uit vetplanten te houden

Katten zijn experts in het zoeken naar precies wat we niet willen dat ze vinden. Daarom is het het beste om giftige vetplanten helemaal uit huis te houden. Plaats veilige vetplanten indien mogelijk buiten bereik, want je kat kan besluiten om die goed te kauwen! Je kunt je vetplanten ook besproeien met een veilig brouwsel van ingrediënten die fungeren als een afschrikmiddel voor katten: probeer een mix van azijn, citroen (of ander citrussap) en water.

Vergeet deze andere giftige kamerplanten niet

Net als bij vetplanten zijn er veel kamerplanten die als veilig voor katten worden beschouwd. Sommige veel voorkomende planten zijn echter extreem giftig – zelfs dodelijk. Zorg ervoor dat je geen van de volgende planten in huis houdt met je katachtige:

 • Lelies – Lilium genus (paaslelies, tijgerlelies en Aziatische lelies) en Hemerocallis genus (daglelies)
 • Vingerhoedskruid
 • Philodendron
 • Azalea en Rhododendron
 • Cyclamen
 • Oleander
 • Sagopalm
 • Castor Boon
 • Taxus

Zijn vetplanten giftig voor katten? Het blijkt dat je niet te voorzichtig kunt zijn als het gaat om planten en je huisdieren. Zorg er altijd voor dat u de soort van de vetplant leert voordat u deze in een gebied plaatst dat uw huisdier kan bereiken – en selecteer vetplanten die veilig zijn voor katten en honden!

Zijn vetplanten giftig voor katten?

Bepaalde vetplanten zijn giftig voor katten en honden, waaronder Aloë Vera, Crassula (Jade), Euphorbia (zoals Potloodcactus of Doornenkroon), Kalanchoë en Sansevieria (Slangenplant).

Welke binnensucculenten zijn veilig voor katten?

Binnen vetplanten die veilig zijn voor katten en honden omvatten maar zijn niet beperkt tot Echeveria, Haworthia (Zebra plant), Opuntia (cactusvijg), sedums (stonecrops) en Sempervivum (kippen en kuikens).

Hoe houd ik mijn kat uit mijn vetplanten?

Houd giftige vetplanten buiten het huis en plaats veilige vetplanten buiten bereik, indien mogelijk. Je kunt je vetplanten ook besproeien met een mix van azijn, citroen en water als afschrikmiddel.