Mogen katten bonen eten?

Vandaag is het Nationale Bonendag! Hoewel het midden in de winter valt (dus het planten van bonen is misschien niet de beste manier om het te vieren), kun je je waardering voor peulvruchten tonen door deze geweldige bron van eiwitten vandaag aan een maaltijd toe te voegen. Maar hoe zit het met de harige geliefden die rond je bord snuffelen: kunnen katten bonen eten? Ontdek het hieronder!

drie houten lepels met witte, nier- en pintobonen - kunnen katten bonen eten?

Dus, kunnen katten bonen eten?

Ja, katten kunnen bonen eten – met kanttekeningen, die we hieronder zullen behandelen. Bonen zijn echter geen “eiwitkrachtpatser” voor katten zoals voor mensen.

Terwijl bonen zijn boordevol eiwitten, het is niet het soort eiwit dat je kat nodig heeft. Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze specifieke voedingsstoffen nodig hebben die alleen kunnen worden geleverd door de inname van dierlijke eiwitten. Hoewel menselijke vegetariërs in staat zijn om eiwitbronnen zoals bonen en linzen te vervangen voor dierlijk vlees, is dit niet mogelijk voor katachtigen.

Dat gezegd hebbende, bonen vormen niet noodzakelijkerwijs een gevaar voor uw kat – zolang de bonen worden geserveerd gewoon, gekookt en alleen als incidentele snack. Neem bij twijfel eerst contact op met uw dierenarts als uw kat specifieke medische aandoeningen heeft (zoals pancreatitis) die kunnen worden verergerd door het eten van bonen.

Kunnen katten kikkererwten eten?

Kikkererwten, ook bekend als garbanzo-bonen, kunnen voor sommige katten moeilijk te verteren zijn. Bonen in het algemeen zijn geen natuurlijk onderdeel van een kattendieet. Als uw kat gewone, gekookte kikkererwten eet, is de kans groot dat het goed komt met hem of haar. Maak er echter geen gewoonte van om je kat kikkererwten te voeren.

Kunnen katten zwarte bonen eten?

Nogmaals, zwarte bonen zullen je kat waarschijnlijk niet schaden als ze worden gegeten, maar ze zijn niet de beste snackkeuze. Als je je kat toestaat om zwarte bonen te eten, zorg er dan voor dat ze gewoon en gaar zijn. Als de zwarte bonen uit een blikje komen, zorg er dan voor dat je de overtollige sappen afspoelt voordat je ze serveert.

Kunnen katten gebakken bonen eten?

Als je gefrituurde bonen helemaal opnieuw maakt en dus weet dat er geen extra kruiden zijn toegevoegd, kun je je kat een kleine hoeveelheid laten hebben. Echter Niet doen geef je kat gebakken bonen uit blik, omdat ze waarschijnlijk kruiden zoals knoflook en ui bevatten. Knoflook, ui en andere leden van de alliumfamilie kunnen hoogst giftig voor katten indien ingenomen. Zelfs kleine hoeveelheden knoflookpoeder kunnen leiden tot de vernietiging van de rode bloedcellen van een kat, een dodelijke aandoening die bekend staat als hemolytische bloedarmoede.

Kunnen katten sperziebonen eten?

Sperziebonen zijn dat niet technisch bonen, maar dat laten we glijden. Gekookte of gestoomde sperziebonen zijn een goede optie voor katten die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in het eten van groenten (de meeste zijn dat niet!). Bepaalde groenten bevatten de toegevoegde voedingsstoffen, vezels en water die elke kat zou kunnen gebruiken, met name voor spijsverteringsproblemen. Maar geef je kat geen gerechten zoals een braadpan voor sperziebonen, die meestal ingrediënten voor ui en champignons bevatten.

witte kom gevuld met koffiebonen en koffiebonen verspreid

Laat je kat nooit cacaobonen of koffiebonen eten

Nogmaals, we spelen snel en los met de term “bonen” – zowel cacaobonen als koffiebonen zijn eigenlijk zaden. Hoe dan ook, je moet je kat nooit cacaobonen of koffiebonen laten eten, rauw, gekookt of anderszins.

Zowel koffiebonen als cacaobonen bevatten cafeïne, terwijl cacao of “cacao” bonen ook bevatten Theobromine. Cafeïne en theobromine zijn chemische verbindingen die worden aangetroffen in de chemische methylxanthinegroep. Deze verbindingen kunnen aanzienlijke medische problemen veroorzaken bij katten en honden – daarom mogen noch katten noch honden chocolade eten! Vooral Theobromine heeft een negatieve invloed op uw huisdieren op meerdere manieren: het werkt als een stimulerend middel, dat de hartslag verhoogt; het werkt als een diureticum en veroorzaakt een verhoogd verlies van lichaamsvloeistoffen; het veroorzaakt gastro-intestinale overstuur; en het verstoort het zenuwstelsel.

Als u zich zorgen maakt dat uw kat cacao of koffiebonen heeft gegeten, houd dan de volgende symptomen in de gaten die verband houden met een overdosis cafeïne of theobromine:

  • Braken
  • Diarree
  • Verhoogde lichaamstemperatuur
  • Verhoogde reflexreacties
  • Spierstijfheid
  • Snelle ademhaling
  • Verhoogde hartslag
  • Lage bloeddruk
  • Vangsten
  • Gevorderde tekenen (hartfalen, zwakte en coma)

Als u vermoedt dat uw huisdier een overd ervaarteen, ga meteen naar een spoeddierenkliniek. U kunt thuis niet veilig braken bij katten veroorzaken, dus zorg ervoor dat u zo snel mogelijk een professional inschakelt.

Dus, kunnen katten bonen eten? Al met al is het het beste om National Bean Day te vieren zonder je harige familieleden. Hoewel de meeste katten geen problemen zullen ondervinden van het eten van bonen, zijn er veel geschiktere eiwitbronnen voor hen. Lees meer over menselijk voedsel dat wel en niet veilig is voor katten.