Kattenpoep: wat is normaal en wat is dat niet

Hoe vaak poepen katten? Als je nog nooit een kat hebt gehad, vraag je je dat misschien af. De vraag die kattenouders zich echter eigenlijk zouden moeten stellen, is: hoe vaak horen katten poepen? Zoals het geval is met mensen, variëren die twee antwoorden soms genoeg om medische hulp te rechtvaardigen. Lees meer over wat normaal is als het gaat om kattenpoep en wanneer er reden tot bezorgdheid is.

Dus, hoe vaak moeten katten poepen?

Er is geen one-frequency-fits-all oplossing voor deze vraag, maar de algemene vuistregel van dierenartsen is dat poepen een of twee keer per dag wordt als normaal beschouwd voor katten.

Kittens hebben de neiging om vaker te poepen dan volwassen katten. Andere factoren die van invloed zijn op de frequentie van uw kat zijn dieet, activiteitsniveau, medicijnen of supplementen en onderliggende medische aandoeningen.

Wat als mijn kat meer dan twee keer per dag poept?

Als u merkt dat uw kat regelmatig naar de kattenbak gaat, moet u eerst controleren of uw kat daadwerkelijk “gaat”. Als uw kat zich bijvoorbeeld inspant om te poepen, kan dit wijzen op een aantal medische problemen die een dierenartsbezoek rechtvaardigen, zoals inflammatoire darmziekte (IBD). En als je kat gewoon veel gaat, kan dit een teken zijn van stress en angst.

Op zoek naar een eenvoudige manier om de kattenbakgewoonten van uw kat in de gaten te houden? De zelfreinigende kattenbak met WiFi-robot heeft een smartphone-app waarmee u kunt controleren hoe vaak uw kat de kattenbak gebruikt. Een piek in de activiteit van de kattenbak – of uw kat nu meer urineert, meer poept of zich inspant om überhaupt iets te doen – geeft aan dat een reis naar de dierenarts een must is.

Wat als mijn kat maar om de paar dagen gaat?

Volgens Litter-Robot dierenarts Dr. Justine Lee kan katten constipatie een ongemakkelijk, chronisch probleem zijn bij katachtigen. Constipatie komt vaker voor bij katten van middelbare leeftijd (8+ jaar) en oudere katten. Onbehandeld kan constipatie bij katten leiden tot een vergroting van de dikke darm , wat moeilijk en duur is om te behandelen.

Als u merkt dat uw kat slechts om de 2-4 dagen poept, buigt om te poepen of ongewoon lang in de kattenbak zit, maak dan een afspraak met uw dierenarts. Er zijn veel manieren om constipatie bij katten te behandelen, waaronder veranderingen in het dieet en veilige laxeermiddelen. Geef echter nooit een vrij verkrijgbaar klysma aan uw kat zonder uw dierenarts te raadplegen.

Constipatie kan vooral gevaarlijk zijn voor zeer jonge kittens. Als u merkt dat uw kitten al 3 dagen niet heeft gepoept, ga dan naar een dierenarts om te controleren op blokkades en andere problemen.

Hoe ziet normale kattenpoep eruit?

Gezonde kattenpoep ziet er diepbruin van kleur uit en niet te hard of te zacht.

Abnormale kattenpoep kan eruit zien als:

  • Klein, keihard en te droog
  • Veel haar gemengd
  • Dun, lintachtig
  • Zwart, teerachtig of vloeibaar
  • Zacht, schuimig of slijmerig

Wat als mijn kat diarree heeft?

Kattendiarree is niet ongewoon, maar het is ook niet iets om te negeren. Diarree bij kittens en oudere katten is vooral een zorg, omdat ze sneller bezwijken aan uitdroging. Diarree die langer dan 48 uur duurt bij elke kat, rechtvaardigt een dierenartsbezoek. Enkele oorzaken van diarree bij katten zijn:

Wat als er bloed in kattenpoep zit?

Raak niet in paniek als je een beetje bloed in kattenpoep opmerkt. Terwijl het dat niet is normaal, kan het gewoon een geval zijn van uw kat die te hard spant om te poepen. Als u echter veel bloed opmerkt, of als bloed regelmatig in de kattenbak verschijnt, maak direct een afspraak met uw dierenarts. Bloed in kattenpoep kan worden veroorzaakt door dezelfde onderliggende problemen die diarree veroorzaken, zoals IBD, wormen, voedselallergieën, kanker of zelfs een levensbedreigende darmobstructie.

Hoe stinkend is te stinken?

Tot slot nog een laatste factor als het gaat om kattenpoep: hoe stinkend is ook onwelriekend? Natuurlijk zal er een zekere mate van geur zijn bij het omgaan met uitwerpselen, maar alles wat ronduit vies is of een veranderen in geur (inclusief niveau van stank) moet onder de aandacht van uw dierenarts worden gebracht. Extreem stinkende kattenpoep kan een teken zijn dat het dieet van uw kat moet veranderen of dat uw kat een soort ziekte of infectie heeft.

Als je te maken hebt met een “normale” mate van kattenbakgeuren, maar nog steeds niet tegen de geur kunt, overweeg dan een kattenbak die is gemaakt met geurbeheersing in gedachten, zoals de Litter-Robot!

Dus nu heb je een brede unhet ontbreken van wat “normaal” is als het gaat om kattenpoep. Hoe onaangenaam het ook kan zijn, je moet aandacht besteden aan de kattenbakgewoonten van je kat, inclusief hoe zijn poep eruit ziet en hoe vaak hij gaat. Vraag bij twijfel aan uw dierenarts wat in het geval van uw kat als normaal moet worden beschouwd. Elke poes is immers anders!