Hartziekte bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Een diagnose van hartaandoeningen bij uw kat kan zorgwekkend zijn. Dit artikel is bedoeld om u duidelijke feiten te geven over wat deze diagnose betekent, evenals de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van uw kat.

Snel overzicht: hartziekten bij katten

tekstgrootte
Andere namen: HCM, Restrictieve cardiomyopathie, RCM
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Verlies van eetlust, lethargie, ademhalingsmoeilijkheden (overdreven ademhalingen of snelle korte ademhalingen), open mondademhaling, inspanningsintolerantie, instorting, achtervelverlamming.
medische dossiers
Diagnose: ECG (ECG), bloeddruk, thoraxfoto, echocardiogram (echografie van het hart), feline pro B-type natriuretisch peptide (proBNP) bloedtest.
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Zelden
pil
Vereist voortdurende medicatie:Ja
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
BehandelingsoptiesAfhankelijk van het stadium of de ernst van de ziekte, kunnen medicijnen worden gestart om de bloeddruk aan te passen, bloedstolsels tegen te gaan, vochtophoping te verwijderen en de hartslag en het ritme aan te passen. Vloeistof kan actieve verwijdering uit de borst of buik vereisen. Ziekenhuisopname is nodig voor katten die congestief hartfalen ervaren en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken.
thuis
Huismiddeltjes:Geen

Wat is hart-en vaatziekten?

Het hart, gelegen in de borst, is een van de meest essentiële organen in het lichaam. Het hart begint te kloppen voordat een kitten wordt geboren en blijft kloppen tot het moment van overlijden.

De taak van het hart is om bloed door het lichaam te pompen, zuurstof en voedingsstoffen naar de verschillende organen en spieren te transporteren en koolstofdioxide en afvalproducten te verwijderen, zodat ze uit het lichaam kunnen worden verwijderd.

Hartziekte treedt op wanneer het hart niet meer normaal werkt en niet in staat is om zijn normale functies uit te voeren. Dit leidt tot complicaties rond het lichaam en voortdurende ziekte, en kan uiteindelijk leiden tot de dood van een kat.

Lees ook: Hartaanvallen bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Wat zijn de oorzaken hart-en vaatziekten?

Er zijn veel verschillende oorzaken van kattenhartaandoeningen, maar ze kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen.

Aangeboren hartziekte. Dit betekent dat de kat wordt geboren met defecten van het hart, zoals lekkende kleppen, gaten in het hart en andere anatomische afwijkingen.

Verworven hartziekte. Dit betekent dat hartaandoeningen zich ontwikkelen bij een voorheen gezonde kat, met problemen zoals cardiomyopathie (hartspierziekte) en kleppen die degenereren en beginnen te lekken. Soms is er een onderliggende oorzaak, zoals hyperthyreoïdie. Zeldzamere oorzaken zijn neoplasie (kanker van het hart).

Wat zijn de tekenen van hart-en vaatziekten?

Er zijn twee situaties waarin een eigenaar zich bewust kan worden van hartaandoeningen.

1. Een incidentele bevinding. Vaak kan een dierenarts de diagnose hartaandoeningen stellen na het luisteren naar de borst van de kat met een stethoscoop tijdens een routinematige gezondheidscheck. In dergelijke gevallen wordt het probleem in een eerder stadium geïdentificeerd, voordat de hartaandoening geavanceerd genoeg is geworden voor de kat om tekenen van ziekte te vertonen.

2. Tekenen van ziekte. Een kat kan een reeks tekenen ontwikkelen, waaronder saaiheid, inappetentie, verminderde activiteit, ademhalingsmoeilijkheden, hoesten, gezwollen buik en anderen. Er zijn veel mogelijke oorzaken van deze symptomen, dus getroffen katten moeten naar een dierenarts worden gebracht, die de diagnose hartaandoeningen zal stellen na een onderzoek en onderzoek.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Hoe stelt een dierenarts een diagnose van hartaandoeningen?

Hoe stelt een dierenarts een diagnose van hartaandoeningen

Hartziekten worden meestal gediagnosticeerd door een dierenarts die naar het hart van uw kat luistert met een stethoscoop, vaak tijdens een routinematige gezondheidscheck.

Er zijn twee situaties waarin een eigenaar zich bewust kan worden van hartaandoeningen.

Lichamelijk onderzoek

Elk onderzoek naar een probleem bij een kat begint met een zorgvuldig, grondig lichamelijk onderzoek van uw huisdier. Een kat met een hartaandoening kan andere tekenen van slechte gezondheid hebben, zoals verhoogde longgeluiden, snelle ademhalingsfrequentie, ascites (vochtophoping in de buik), zwakte van de achterpoten, veranderingen in de ogen als gevolg van veranderde bloeddruk en andere afwijkingen.

Stethoscoop

kat en dierenarts-gecomprimeerd

Hartziekte wordt meestal gediagnosticeerd door een dierenarts die luistert naar het hart van uw kat met een stethoscope, vaak tijdens een routine health check.

Naast het stellen van de diagnose, zal uw dierenarts ook details noteren over vele aspecten van het hart van uw kat, waaronder de hartslag, het hartritme, de hartslag en de regelmaat, en de aanwezigheid van een hartgeruis (een sissend geluid, dat wijst op turbulentie van de bloedstroom in het hart of lekkende hartkleppen).

Zodra hartaandoeningen zijn geïdentificeerd, zal uw dierenarts normaal gesproken verdere diagnostische tests aanbevelen om de onderliggende oorzaak van het abnormale hart van uw kat te achterhalen.

Echografisch onderzoek

Gedetailleerde analyse van hartaandoeningen wordt meestal uitgevoerd met een echocardiogram (zogenaamde echocardiografie) of een echografisch onderzoek van het hart.

Echografie van het hart maakt een gedetailleerde evaluatie van de hartspier, de hartkamers, de kleppen van het hart en andere structuren rond het hart mogelijk. Subtiele details, zoals een pleurale effusie (vocht dat zich rond de longen verzamelt), kunnen worden geïdentificeerd.

Röntgenfoto’s

Uw dierenarts kan röntgenfoto’s van de borst aanbevelen om de grootte en vorm van het hart van uw kat te visualiseren, evenals andere structuren in de thorax (borstkas) van uw kat. Katten met hartproblemen hebben vaak vergroting van de hartkamers (de rechter of linker ventrikel en de boezems), evenals bloedvaten (bijv. Aortavergroting), evenals patronen van infiltratie van de longen.

Lees ook: Hoeveel kost een kattenfoto?

Geavanceerde beeldvorming

Zelden kunnen andere soorten beeldvorming zoals CT- of MRI-scans worden uitgevoerd om een zeer gedetailleerde visualisatie van het hart en de bijbehorende structuren te verkrijgen.

Elektrocardiogram

Een elektrocardiogram (ECG) is een registratie van de elektrische activiteit in het hart van uw kat. Dit kan een handige manier zijn om extra informatie te krijgen over de hartfunctie van uw kat, als onderdeel van een gouden standaardbenadering van een onderzoek. Het is vooral handig als uw kat een aritmie (onregelmatig hartritme) heeft.

Bloeddrukmeting

Hoge bloeddruk (hypertensie) komt vaak voor bij oudere katten en maakt vaak deel uit van de complicaties van hartaandoeningen, dus het kan belangrijk zijn om dit te controleren.

Bloedonderzoek

Als een extra-cardiale oorzaak van hartaandoeningen wordt vermoed (zoals bloedarmoede of hyperthyreoïdie), kan een bloedmonster worden genomen voor laboratoriumanalyse om routinematige biochemische activiteiten te meten, evenals specifieke tests, zoals schildklierhormoonspiegels.

Lees ook: Kattenbloedonderzoek (verschillende soorten tests, gezondheidstoestanden en kosten)

Verwijzing naar een specialist

schattige kat

Uw lokale dierenarts kan verwijzing naar een veterinaire cardioloog aanbevelen, die een speciale interesse heeft in cardiologie (aandoeningen van het hart).

Wat zijn de symptomen van hartaandoeningen bij katten?

Wat zijn de symptomen van hartaandoeningen bij katten

In de vroege stadia is hartaandoening asymptomatisch, maar als de hartaandoening geavanceerder is, ontwikkelen zich tekenen zoals tekenen van congestief hartfalen, waaronder saaiheid, inappetentie en verminderde activiteit.

In de vroege stadia is hartziekte asymptomatisch (geen externe klinische symptomen). Als hartziekten verder gevorderd zijn, ontwikkelen zich tekenen zoals tekenen van congestief hartfalen, waaronder saaiheid, inappetentie, verminderde activiteit, ademhalingsmoeilijkheden (kortademigheid), snelle ademhaling (tachypneu), hoesten, gezwollen buik (ascites) of zelfs instorten.

Lees ook: Zwaar ademende kat – de 3 soorten zware ademhaling en wat ze betekenen

Andere tekenen veroorzaakt door complicaties van hart-en vaatziekten zijn:

Bloedstolsels, inclusief een bijzonder probleem dat trombo-embolie wordt genoemd, wanneer zich een bloedstolsel vormt in het linkeratrium (een van de kleine kamers van het hart) en een fragment zich nestelt in een groot bloedvat (meestal de aorta, lager in het lichaam, dicht bij de bloedtoevoer naar de achterpoten). Dit veroorzaakt zwakte of verlamming in beide achterpoten, en kan een zeer pijnlijk probleem zijn, dat een dringende veterinaire behandeling vereist.

Hypertensie of hoge bloeddruk, wat kan leiden tot plotseling optredende blindheid als gevolg van bloeding aan de achterkant van het oog.

Lees ook: Kattenruggen instorten: oorzaken, symptomen, behandeling

Wat zijn de verschillende soorten hartspierziekte (cardiomyopathie)?

Hartspierziekte heeft drie hoofdvormen:

1. Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is de meest voorkomende vorm van kattenhartziekte, goed voor ongeveer 60% van de gevallen. Vaak is de oorzaak onbekend, maar het komt vaker voor bij sommige raskatrassen, waaronder Maine Coon-katten en Ragdolls, wat in sommige gevallen een genetische oorzaak suggereert.

2. Restrictieve cardiomyopathie (RCM) is de tweede most veel voorkomende vorm van hartspierziekte bij katten. Naast hartvergroting leidt ventriculaire wandstijfheid tot een slechte vulling van het hart en verminderde functionaliteit. Het komt vaker voor bij bepaalde rassen, waaronder de Perzische, Balinese, Birmaanse, Birmese, Noorse boskat en Siamees, evenals gemengde raskatten met een korte vacht, wat wijst op een zekere mate van genetische oorzaak.

3. Gedilateerde cardiomyopathie (DCM) is zeldzamer en wordt meestal veroorzaakt door een voedingstekort, met name een aminozuur dat taurine wordt genoemd. Dit kan worden gezien wanneer katten een hondendieet of onevenwichtig zelfbereid voedsel krijgen, maar commercieel kattenvoer wordt voldoende aangevuld met taurine, dus dit wordt nu zelden gezien.

Behandelingsopties voor hartaandoeningen bij katten

Behandelingsopties voor hartaandoeningen bij katten

Het is belangrijk om te onthouden dat de oorzaak van de hartaandoening nauwkeurig moet worden geïdentificeerd, omdat onschuldig hartgeruis geen enkele behandeling nodig heeft.

Hartziekten bij katten hebben niet noodzakelijkerwijs behandeling nodig. Het belangrijke feit om te onthouden is dat de oorzaak van de hartaandoening nauwkeurig moet worden geïdentificeerd.

Onschuldig hartgeruis heeft geen behandeling nodig, omdat het onschadelijke incidentele bevindingen zijn die uw dierenarts na een onderzoek aan u kan melden.

  • Aanzienlijk hartgeruis veroorzaakt door structurele hartafwijkingen kan leiden tot de noodzaak van behandeling van hartfalen te zijner tijd, afhankelijk van de ernst van het probleem.
  • Cardiomyopathie (hartspierziekte) vereist een zorgvuldig geplande behandeling, afhankelijk van de precieze aard van het type en de ernst van de aandoening.
  • Trombo-embolie is een complexe ziekte dat is een uitdaging om te behandelen, maar er zijn verschillende opties die u met uw dierenarts moet bespreken.

Behandelingsopties voor kattenhartaandoeningen omvatten een breed scala aan medicijnen, waaronder:

Zuurstoftherapie is nuttig voor elke kat in ademnood, wat vaak voorkomt bij katten wanneer ze zich presenteren met hartaandoeningen

Diuretica (zoals furosemide) werken om vocht uit het systeem te verwijderen, wat nuttig is bij veel soorten hartaandoeningen wanneer de tekenen van ziekte worden veroorzaakt door vochtophoping in de longen of buik.

Bètablokkers (zoals atenolol ) worden vooral gebruikt bij gevallen van hypertensie

Ace-remmers de bloedvaten beïnvloeden, waardoor verwijding ontstaat, waardoor het gemakkelijker wordt om bloed door de bloedsomloop te pompen, waardoor de stress op het hart wordt verminderd.

Wat is de levensverwachting van een kat met hartaandoeningen?

De levensverwachting hangt af van de oorzaak van de hartaandoening. Katten met goedaardig of onschuldig hartgeruis zullen een normale levensduur hebben. Katten met hartgeruis veroorzaakt door levensbedreigende structurele defecten van het hart en katten met cardiomyopathie (hartspierziekte) kunnen slechts maanden of een paar jaar leven.

In sommige gevallen kan zelfs een plotselinge dood van getroffen katten optreden. Daarom is het zo belangrijk om een nauwkeurige diagnose van de oorzaak te krijgen.

Praat met uw dierenarts

Als uw dierenarts u vertelt dat uw kat een hartaandoening heeft, bespreek de diagnose dan in detail met uw dierenarts, zodat de aandoening volledig kan worden onderzocht en een gedetailleerd behandelplan kan worden opgesteld.

Veelgestelde vragen

Hoe lang kunnen katten leven met hartaandoeningen?

Dit hangt af van het type hartaandoening: sommige katten kunnen een normale levensduur leiden, terwijl anderen slechts weken of maanden leven.

Wat zijn de tekenen van hartaandoeningen bij katten?

Tekenen van hartaandoeningen zijn saaiheid, inappetentie, verminderde activiteit, ademhalingsmoeilijkheden, hoesten, gezwollen buik en anderen, afhankelijk van het precieze type ziekte.

Is hartziekte bij katten behandelbaar?

Ja, er zijn veel mogelijke behandelingsopties voor de meeste soorten kattenhartaandoeningen.

Hebben katten met een hartaandoening pijn?

Hartziekten zijn over het algemeen niet pijnlijk, maar een bepaalde aandoening, trombo-embolie van de aorta, heeft de neiging om zeer pijnlijk te zijn en pijnverlichting van goede kwaliteit is een belangrijk onderdeel van de therapie.