Hoe de aandacht van een kat te krijgen in 7 eenvoudige stappen

We willen allemaal dat onze katten ons leuk vinden, maar katten zijn niet altijd zo uiterlijk aanhankelijk als honden. Het is een voorrecht als ze naar ons toe komen voor een beroerte of knuffel, dus hoe laten we dit vaker gebeuren? En hoe kun je de aandacht van je kat trekken zonder hem af te schrikken? Lees verder om een paar manieren te leren om de aandacht van uw kat te trekken en hem aan te moedigen vaker met u om te gaan.

Snel overzicht

01

Katten hebben meer kans om te communiceren met mensen die ontspannen zijn en rustig met hen praten.

02

Lekkere traktaties en leuke speeltjes zijn een geweldige manier om de aandacht van je kat te trekken.

03

Houd de aandacht van uw kat door ervoor te zorgen dat ze genieten van uw interactie. Aai ze alleen waar ze graag worden aangeraakt en weet wanneer ze moeten stoppen als ze hun limiet hebben bereikt.

#1 Wees kalm en ontspannen

Veel katten geven er de voorkeur aan om te communiceren met mensen die hen niet overweldigen met te veel fysieke aanraking of luid praten.

Is het je ooit opgevallen hoe katten zich aangetrokken voelen tot mensen die ze niet leuk vinden? Welnu, dit is deels te wijten aan het feit dat katten de voorkeur geven aan mensen die kalm en ontspannen zijn. Als een persoon een kat negeert, is de kans groter dat de kat zichzelf opoffert voor aandacht omdat ze het gedrag van de mens interpreteren als een kalm en veilig persoon om mee om te gaan.

Katten hebben sterk ontwikkelde zintuigen en al deze zintuigen helpen hen om je subtiele lichaamstaal op te pikken en ze kunnen snel beslissen in wat voor soort stemming je bent. Met andere woorden, je kat kan je lezen als een boek! Je kat zal veel eerder naar je toe komen als je kalm, ontspannen en in een goed humeur bent dan wanneer je slechte vibes afgeeft.

Lees ook: Kunnen katten voelen of je ze niet leuk vindt?

#2 Aanbieding Traktaties

Katten voelen zich vaak aangetrokken tot de persoon die iets goeds te eten geeft.

Je kunt proberen de aandacht van je kat te trekken door smakelijke traktaties aan te bieden. Dit werkt het beste bij katten die bijzonder gemotiveerd zijn door voedsel, maar als je iets van hoge kwaliteit aanbiedt dat je kat meestal niet krijgt, is de kans groot dat ze komen rennen!

Je kunt dingen proberen zoals een klein stukje kaas of vers gekookte vis of kip. Je kunt ook commerciële kattentraktaties kopen waar veel katten dol op zijn. Misschien moet je een paar verschillende dingen aanbieden om de favoriet van je kat te vinden.

Vergeet niet dat je je kat alleen menselijk voedsel geeft waarvan je weet dat het veilig is. Sommige menselijke voedingsmiddelen zijn giftig voor katten. Vraag bij twijfel uw dierenarts om advies. Vergeet niet dat, zoals bij elke traktatie, matiging de sleutel is, dus voer alleen kleine hoeveelheden om te voorkomen dat uw kat een overstuur buik krijgt of de kilo’s opstapelt!

Lees ook: De 7 beste kalmerende kattentraktaties

#3 Praat met je kat

Wanneer je met je kat praat, doen de woorden er niet zoveel toe als je toon.

Katten leren het geluid van de stem van hun baasje te herkennen en te vertrouwen. Praten met je kat kalmerende en geruststellende stem zal uw kat waarschijnlijk aanmoedigen om met u om te gaan. Je kat zal het comfort van je stem oppikken en hoe je met hem praat, dus het maakt niet uit wat je zegt, zolang je je stem maar op niveau en kalm houdt.

Je kunt proberen met je kat te praten over je dag, je favoriete zeep of zelfs het weer! Wie weet praat je kat zelfs terug met zijn eigen set miauwen en spinnen!

Lees ook: Hoe katten hun favoriete persoon kiezen?

#4 Bied je hand aan

Hoewel een neus duwtje of wrijven welkom is, sta niet toe dat je kat de slechte gewoonte krijgt om in je handen te bijten.

Sommige nieuwsgierige katten zullen een uitgestrekte hand benaderen in de hoop op een kinwrijven of krabben achter de oren. Sommige katten leren dit onbedoeld van jongs af aan door hun baasjes en zullen je vanzelf benaderen als je je hand uitsteekt als ze zin hebben in wat aandacht. Soms kan het helpen om tegelijkertijd kleine zoengeluiden te maken om de interesse van je kat te wekken.

Lees ook: Kattenliefde bijten: 5 redenen waarom ze het doen &hoe te reageren

#5 Een afspeelsessie starten

Spelen met je kat is een uitstekende hechtingsmogelijkheid en zorgt ook voor beweging en mentale stimulatie.

Bijna alle katten houden van spelen, het stelt hen in staat om hun natuurlijke jachtinstinct te tonen en een hechtingsmogelijkheid met hun eigenaren te bieden. Spelen is vooral belangrijk als je kat een binnenkat is. Veel katten zullen zich van nature aangetrokken voelen tot een veren teaser speelgoed of opwindmuis, zelfs een kleine bal die ze kunnen slaan. Houd er rekening mee dat uw kat misschien niet altijd in de stemming is voor een speelsessie, maar als ze dat wel zijn, Inleiding spelen met een speeltje is een trefzekere manier om hun aandacht te trekken!

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

#6 Leer je kat een woord voor voedertijd

Het combineren van een speciaal woord of zin met maaltijden is bijna altijd gegarandeerd om de aandacht van uw kat te trekken.

Je kunt proberen je kat een woord te leren dat hij associeert met gevoed worden. Het roepen van een zin als “etenstijd!” elke keer dat je je kat voedt, zal hem snel leren dat dat woord betekent dat er voedsel onderweg is. Dit werkt het beste voor katten die routinematige maaltijdtijden hebben in plaats van katten die de hele dag grazen, maar je zou hetzelfde kunnen doen als je een smakelijke traktatie aanbiedt.

Deze positieve associatie staat bekend als klassieke conditionering en kan een nuttige manier zijn om uw kat naar u toe te roepen, vooral als u ze niet kunt vinden. Binnenkort komt je kat aanrennen als hij dat speciale woord hoort!

Lees ook: Hebben katten tijdsbesef?

#7 Zorg voor kattenkruid

Niet alle katten reageren op kattenkruid, maar degenen die dat wel doen, ervaren een plezierige euforische ‘high’.

Veel katten worden gek van dit onschuldige kruid. Houd er rekening mee dat niet alle katten gevoelig zijn voor de effecten ervan, maar degenen die dat wel zijn, zullen een euforische “high” ervaren en kunnen overdreven speels worden, of super kalm en ontspannen. Hoe dan ook, als uw kat kattenkleep kan detecteren, is de kans groot dat het een geweldige manier is om hun aandacht te trekken.

Lees ook: De 5 beste kattenkruidproducten voor katten (spray en speelgoed en meer verrassingen)

Hoe de aandacht van een kat te houden als je het eenmaal hebt

1. Aai je kat op de juiste manier

Als u uw kat op de verkeerde manier aait, zal hij waarschijnlijk niet terugkeren voor meer.

De meeste katten geven er de voorkeur aan om rond hun hoofd en wangen te worden geaaid en houden er niet van dat hun maag wordt aangeraakt. Leer de favoriete plekken van je kat kennen om geaaid te worden en ze zullen waarschijnlijk veel langer van je aandacht genieten.

2. Verzorg ze

Net als spelen, is het verzorgen van je kat een geweldige manier om je band op te bouwen.

Katten zijn zorgvuldig schone dieren en brengen een groot deel van hun leven door met het verzorgen van zichzelf, maar dat wil niet zeggen dat uw kat ook niet van een verzorgingssessie van u zal genieten. Veel katten vinden het leuk om geborsteld te worden en het helpt niet alleen om hun vacht in topconditie te houden, maar het is ook een kans voor jou en je kat om een band op te bouwen.

Lees ook: Beste kattenverzorgings- en desheddinghandschoenen

3. Maak speeltijd leuk

Probeer verschillende soorten speelgoed om de speelgoedsoorten te vinden die uw kat het leukst vindt.

Houd de speeltijd interessant en leuk voor je kat. Varieer de soorten speelgoed die je gebruikt om met je kat te spelen en ontdek wat ze het leukst vinden. Katten spelen graag met speelgoed dat beweegt en biedt hen de mogelijkheid om te “jagen” zoals ze zouden doen met prooien. Als uw kat geniet van uw speelsessies, is de kans groter dat hij vaker met u speelt.

Lees ook: De 12 beste kattenspeeltjes: houd je kat fit en blij met deze onweerstaanbare speeltjes

4. Probeer haar een trucje te leren

Geloof het of niet, de meeste katten kunnen gemakkelijk worden getraind om eenvoudige trucs uit te voeren.

Katten zijn slim en kunnen net als honden getraind worden. Je kunt een lekkere traktatie gebruiken als beloning. Uw kat zal het leuk vinden om op deze manier met u om te gaan en zijn slimme hersenen te gebruiken. Houd sessies kort en vertel het je kat nooit of gebruik straf voor je kat omdat hij het verkeerd heeft gedaan. Als je kat het leuk vindt om te leren, wil hij misschien meer tijd met je doorbrengen terwijl je hem lesgeeft.

Lees ook: 5 eenvoudige trucs om je kat te leren volgens een kattengedragsdeskundige

5. Weet wanneer je moet stoppen

Zorg ervoor dat je stopt met aaien en knuffelen wanneer je kat er genoeg van lijkt te hebben.

De belangrijkste manier om de aandacht van uw kat vast te houden, is door te weten wanneer u moet stoppen met aaien. De meeste katten hebben een “drempel” voor aaien en als ze te veel of te lang worden geaaid, kunnen ze overprikkeld en gefrustreerd raken. Dit kan soms leiden tot agressie of je kat die je ontwijkt.

Leer de lichaamstaal van je kat te lezen, want ze zullen je vertellen wanneer ze hun drempel naderen en je kunt stoppen voordat deze is bereikt. Je kat zal je er meer om vertrouwen en zal je in de toekomst eerder opzoeken voor aandacht.

Lees ook: Kun je een kat disciplineren?

In het kort

Het leren lezen van de gemoedstoestand van uw kat kan helpen uw verbinding te maximaliseren.

Soms zal je kat je opzoeken voor aandacht zonder enige aanwijzing van jou, maar als je de aandacht van je kat wilt krijgen en houden, dan zijn er een paar dingen die je kunt proberen. Praat rustig met ze, bied traktaties aan en beloon hun aandacht door ze alleen te aaien op plaatsen waar ze graag worden aangeraakt.

Nooit forceren uw kat om met u te communiceren en hem altijd de kans te geven om te ontsnappen als hij dat wil. Besteed aandacht aan het gedrag van je kat en hij zal je laten weten wanneer hij zin heeft in wat aandacht. Katten bieden misschien niet zo gemakkelijk aandacht als honden, maar dit feit maakt het alleen maar lonender en specialer als ze dat doen.

Lees ook: Denkt mijn kat dat ik zijn moeder ben? Het antwoord zal je misschien verbazen…

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of een kat blij of boos is?

Het is meestal gemakkelijk om een boze kat van een gelukkige te onderscheiden. Een gelukkige kat zal een ontspannen lichaamshouding hebben met zijn oren in een neutrale positie. Ze kunnen ook spinnen of hun hoofd over je wrijven. Een boze kat zal meestal gespannen zijn en kan zijn oren plat tegen zijn hoofd hebben. Ze kunnen ook grommen of sissen.

Hoe kalmeer je een boze kat?

Het beste wat je kunt doen als je kat boos is, is hem helemaal alleen laten totdat hij gekalmeerd is. Het forceren van een interactie zal uw kat alleen maar bozer maken en het risico lopen dat u wordt gekrabd of gebeten. Soms kan het helpen om met een rustige stem tegen je kat te praten.

Hoe reageren katten als ze boos zijn?

Een boze kat zal vaak op zijn staart bonken, grommen of sissen en kan proberen te vegen als iemand te dichtbij komt. Als ze dat kunnen, kunnen ze ervoor kiezen om weg te rennen en zich te verstoppen totdat ze zich rustiger voelen.