Nierfalen bij katten: symptomen, diagnose, & behandeling

Met ouderdom bij katten komen leeftijdsgerelateerde gezondheidsproblemen. Een van deze problemen is nierfalen, een progressieve ziekte die wordt gedefinieerd door een aanzienlijk verlies van nierfunctie.

Nierfalen bij katten is een groot onderwerp, dus we gaan in dit artikel veel materiaal behandelen. We beginnen met wat achtergrondinformatie over de nieren en nemen vervolgens een diepe duik in de moeren en bouten van nierfalen.

Snel overzicht: Nierfalen bij katten

tekstgrootte
Andere namen: Chronisch nierfalen, chronische nierziekte, CKD
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Verhoogde dorst en urineren, uitdroging, gewichtsverlies, verminderde eetlust, braken, zweren in de mond, vieze adem, slechte kwaliteit haarvacht.
medische dossiers
Diagnose: Bloedonderzoek en urineonderzoek, bloeddruk, röntgenfoto’s, echografie.
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Vaak
pil
Vereist voortdurende medicatie:Ja
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
Behandelingsopties: Dieettherapie met lage niveaus van fosfor, natrium en hoogwaardige eiwitten. Medicijnen, waaronder bloeddrukmedicatie, eetlustopwekkende middelen en anti-misselijkheidsmedicatie. Fosfaatbinders helpen de fosforinname via de voeding te verminderen. Vloeistoffen kunnen thuis onder de huid worden gegeven (onderhuidse vloeistoffen) indien nodig om de hydratatie te behouden en afvalproducten in de bloedbaan lager te houden. Ziekenhuisopname voor intraveneuze vloeistoffen kan in sommige gevallen nodig zijn. Sommige supplementen kunnen ook helpen.
thuis
Huismiddeltjes:Geen

Basisbeginselen van de nieren

Basisprincipes van kattennieren

De nieren zijn boonvormige organen die verantwoordelijk zijn voor verschillende vitale functies, waaronder het filteren van gifstoffen en afval uit de bloedbaan van uw kat, het produceren van urine, het reguleren van de niveaus van voedingsstoffen in het bloed en het besparen van water.

De nieren zijn boonvormige organen in de buik van een kat. Ze zijn niet erg groot, maar ze hebben een krachtige stoot in het behoud van de gezondheid van een kat. Hier zijn hun belangrijkste functies: (1) filter toxines en afvalproducten uit het bloed; (2) urine produceren om zich van die gifstoffen en afvalproducten te ontdoen; (3) reguleren van de bloedspiegels van essentiële voedingsstoffen, zoals calcium en fosfor; en (4) water besparen.

Verschillende delen van de anatomie van de nier voeren deze functies uit. Nefronen (niercellen) zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de filtratie. De urineleiders vervoeren urine van de nieren naar de blaas.

Gezien deze essentiële functies, kunt u zich voorstellen dat nierfalen een ernstige klap kan zijn voor de algehele gezondheid van een kat.

Gelukkig falen nieren niet gemakkelijk. Ze hebben veel reservecapaciteit, wat betekent dat ze relatief goed kunnen blijven functioneren ondanks het lijden van enige schade.

Hoe ontstaat nierfalen?

Overgevoeligheidsreacties kunnen optreden bij elk medicijn, maar zijn meestal zeer zeldzaam voor Albon-gebruik bij katten.

Nierfalen treedt op wanneer ten minste tweederde van elke nier is beschadigd. Met zoveel schade kunnen de nieren hun essentiële functies niet uitvoeren.

Nierfalen kan acuut of chronisch zijn.

Acuut nierfalen treedt op wanneer de nieren plotseling stoppen met werken. Enkele van de vele oorzaken van acuut nierfalen zijn toxine-inname (bijv. Antivries) en shock.

Chronisch nierfalen, ook wel chronische nierziekte genoemd, ontwikkelt zich gedurende vele jaren. Het begint meestal wanneer katten ongeveer zes jaar oud zijn en wordt steeds erger naarmate de nefronen langzaam sterven. Wanneer er meer nefronen sterven dan kan worden vervangen, wordt nierfalen duidelijk.

Chronisch nierfalen komt veel vaker voor dan acuut nierfalen bij katten, dus we zullen ons richten op chronisch nierfalen.

Wat zijn de oorzaken chronisch nierfalen?

De exacte oorzaak van chronisch nierfalen blijft onbekend. Veel gezondheidsproblemen, zoals die hieronder worden vermeld, kunnen de nieren na verloop van tijd echter aanzienlijk beschadigen.

Wat zijn de klinische symptomen van nierfalen?

Nierfalen bij katten Symptomen Kat in kattenbak

Overmatige dorst en urineren behoren tot de meest herkenbare symptomen van nierfalen bij katten.

Zelfs wanneer de nieren voldoende falen om klinische symptomen te veroorzaken, is nierfalen mogelijk niet de voor de hand liggende diagnose. De klinische symptomen van nierfalen zijn niet-specifiek, wat betekent dat ze niet wijzen op een bepaalde ziekte.

De klinische symptomen verergeren geleidelijk naarmate de nier failure vordert.

Hieronder staan tekenen van vroeg nierfalen, ook wel gecompenseerd nierfalen genoemd:

In dit stadium compenseren de nieren hun onvermogen om afvalproducten eruit te filteren door meer urine te produceren.

 • Verhoogd urineren
 • Verhoogde dorst

Lees ook: Waarom drinkt mijn kat veel water?

Hieronder staan tekenen van gevorderd nierfalen, bekend als niet-gecompenseerd nierfalen:

Op dit moment kunnen de nieren hun functieverlies niet compenseren. Uremie, de levensbedreigende opeenhoping van toxines en afval in het bloed, ontwikkelt en veroorzaakt ernstige klinische symptomen.

 • Verminderde eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Slechte vacht
 • Slechte adem
 • Braken
 • Zwakheid
 • Lethargie
 • Depressie
 • Bleek tandvlees
 • Zweren in de mond

Hoe wordt nierfalen gediagnosticeerd?

Nierfalen bij katten diagnose kat bij dierenarts

Uw dierenarts kan uw kat met nierfalen diagnosticeren door middel van bloedonderzoek en urineonderzoek.

Omdat nierfalen oudere katten treft, kunnen de hierboven genoemde klinische symptomen worden aangezien voor normale veranderingen op oudere leeftijd.

Diagnostisch onderzoek naar nierfalen omvat voornamelijk bloedonderzoek en een urineonderzoek.

Verschillende veranderingen in het bloedonderzoek suggereren nierfalen:

 • Verhoogde bloedureumstikstof (BUN) en creatininespiegels: BUN en creatinine zijn afvalproducten die normaal functionerende nieren gemakkelijk elimineren.
 • Verlaagd kaliumgehalte
 • Verhoogde fosfor
 • Bloedarmoede (laag aantal rode bloedcellen)

Een relatief nieuwe bloedtest die een stof meet die SDMA wordt genoemd, helpt om nierfalen nog eerder te diagnosticeren dan kan worden gedaan met routinematig bloedonderzoek.

Bij een urineonderzoek zou verdunde urine nierfalen suggereren, vooral als het bloedonderzoek verhoogde BUN en creatinine vertoont. Eiwit kan ook aanwezig zijn in de urine.

Omdat hypertensie nierfalen kan veroorzaken, kan een dierenarts ook de bloeddruk van een kat nemen om een diagnose van nierfalen te bevestigen.

Wat zijn de stadia van nierfalen?

Een officieel stadiëringssysteem, ontwikkeld door de International Renal Interest Society (IRIS), wijst een fase toe aan chronisch nierfalen volgens nuchtere bloedcreatininespiegels. Er zijn ook substadia, die rekening houden met bloeddruk en eiwit in de urine.

De belangrijkste stadia zijn 1 (minst ernstig) tot 4 (meest ernstig). Het stadium van nierfalen van uw kat zal de behandeling begeleiden.

U vindt de meest recente IRIS staging richtlijnen hier.

Hoe wordt nierfalen behandeld?

kat die onderhuidse vloeistoffen ontvangt

Hoewel niet te genezen, wordt nierfalen bij katten behandeld met behulp van een reeks therapieën, waarvan de meeste gericht zijn op het verminderen van de werklast van de nieren, het minimaliseren van afvalproducten in het bloed, het vervangen van verloren voedingsstoffen en het beheren van klinische symptomen.  Onderhuidse vloeistoffen worden vaak toegediend aan katten die uitgedroogd zijn geraakt.

Chronisch nierfalen is niet te genezen. Behandelingsdoelen omvatten het verminderen van de werklast van de nieren, het minimaliseren van afvalproducten uit het bloed, het vervangen van verloren voedingsstoffen en het beheren van klinische symptomen.

Behandelingen kunnen over het algemeen worden gegroepeerd in dieetveranderingen en medicijnen. Houd er rekening mee dat niet elke kat met nierfalen elke beschikbare behandeling nodig heeft.

Veranderingen in het dieet

Het ideale nierdieet is laag in eiwitten, fosfor en natrium. Een eiwitarm dieet is nodig om de werklast van de nieren te verminderen, maar het eiwit moet van hoge kwaliteit zijn. Fosfor moet laag worden gehouden omdat het zich in het bloed kan ophopen wanneer de nieren falen. Laag natriumgehalte is noodzakelijk omdat hypertensie de nierfunctie kan verslechteren.

Lees ook: Wat is het beste voedsel voor katten met een nierziekte?

Water

Katten met nierfalen hebben gemakkelijke toegang tot veel zoet water nodig om uitdroging te voorkomen. Nierfalen kan er echter voor zorgen dat een kat zich belabberd voelt en niet in de stemming is om water te drinken. Het toevoegen van wat smaak aan het water, zoals wat natriumarme bouillon, kan een kat verleiden om te drinken.

Voor katten met ernstig chronisch nierfalen kunnen dagelijkse onderhuidse vloeistoffen nodig zijn om voldoende hydratatie te behouden. Maak je geen zorgen – het geven van onderhuids vocht aan je kat is gemakkelijk te doen en is comfortabel voor je kat.

Lees ook: Hoeveel water moet een kat drinken?

Supplementen

Bij nierfalen gaan voedingsstoffen zoals kalium en vitamine B en C verloren via de urine en moeten ze weer in het dieet worden aangevuld. Ze kunnen worden gegeven als dagelijkse supplementen of opgenomen in het nierdieet.

Andere supplementen zijn antioxidanten en vetzurens om verdere nierschade te verminderen.

Uw dierenarts zal bepalen welke supplementen uw kat nodig heeft en u instrueren hoe u deze aan het dieet van uw kat kunt toevoegen.

Medicijnen

Een scala aan medicijnen helpt bij het beheersen van nierfalen bij katten. Anti-braakmiddelen kunnen bijvoorbeeld nodig zijn om het braken van een kat onder controle te houden.

Fosfaatbinders hechten zich aan fosfaat in de darm en voorkomen dat het in de bloedbaan wordt opgenomen.

Erytropoëtine, dat de productie van rode bloedcellen stimuleert, verbetert bloedarmoede.

Bloeddrukmedicijnen verlagen de bloeddruk en verbeteren de bloedstroom door de nieren.

Net als bij het dieet van uw kat, zal uw dierenarts bepalen welke aanvullende medicijnen uw kat nodig heeft.

Wat is de prognose voor nierfalen?

Persoon die een zieke kat aait

Als je je kat hebt zien braken, moet je de oorzaak identificeren en vervolgens dienovereenkomstig voor hem zorgen.

De prognose hangt af van de ernst van nierfalen. Nierfalen zal geleidelijk verergeren, maar de hierboven genoemde behandelingen kunnen de progressie vertragen en uw kat een goede kwaliteit van leven geven, zelfs als hun nieren niet zo goed werken.

Samenbrengen

Nierfalen is een gecompliceerde maar beheersbare ziekte bij oudere katten. Als uw kat nierfalen heeft, werk dan samen met uw dierenarts en doe uw best om voor uw kat te zorgen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de symptomen van nierfalen in het eindstadium bij katten?

De symptomen van nierfalen in het eindstadium weerspiegelen het onvermogen van de nieren om aanzienlijke schade en functieverlies te compenseren. Deze symptomen omvatten braken, zwakte, depressie, gewichtsverlies en slechte adem.

Hoe lang leeft een kat met nierfalen?

Dit hangt af van het stadium van nierfalen. Een kat kan enkele jaren leven met nierfalen in een vroeg stadium, maar minder dan dat als het nierfalen vergevorderd is.

Is nierfalen pijnlijk bij katten?

Dat kan afhangen van de onderliggende oorzaak van nierfalen. Antivriestoxiciteit kan bijvoorbeeld leiden tot een pijnlijke zwelling van de nieren.

Is nierfalen omkeerbaar?

De nieren kunnen veel schade aan voordat ze beginnen te falen. Zodra nierfalen echter optreedt, is er weinig kans voor de nieren om te herstellen. Daarom is nierfalen niet omkeerbaar.