Leverkanker bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Longkanker bij katten Functie

Een diagnose van leverkanker, of zelfs het vermoeden van leverkanker, is een eng moment voor elke eigenaar van een huisdier. Zelfs terwijl uw dierenarts informatie verzamelt, racet uw geest waarschijnlijk al vooruit naar “wat is de volgende stap?” en “hoe lang zal mijn kat nog overleven?”

Gelukkig, hoewel leverkanker bij katten een ernstige aandoening is, is het niet altijd een doodvonnis. In feite zijn sommige levertumoren goedaardige massa’s waarvoor chirurgie curatief is. Een grondige diagnostische work-up stelt uw dierenarts in staat om de oorzaak van de leverkanker van uw kat en aanbevolen behandelingen te bepalen.

Snel overzicht: Leverkanker bij katten

Wat is leverkanker bij katten?

Cat Leverkanker CT-scan

Leverkanker bij katten verwijst naar elke tumor die zich in de lever vormt, of deze nu voorkomt in het leverweefsel, de galblaas of de galwegen.

De term “leverkanker” (of leverneoplasie) verwijst naar elke tumor in de lever. Deze massa’s kunnen voorkomen in het leverweefsel zelf, in de galblaas of in het galkanaal. Ongeacht hun locatie kunnen alle levertumoren de normale functie van de lever verstoren, wat leidt tot klinische tekenen van leverfalen.

Leverkanker wordt gecategoriseerd op basis van twee criteria: de verspreiding en de oorsprong ervan.

Een alleen levermassa is een enkele, discrete tumor, die mogelijk operatief kan worden verwijderd. Nodulair leverkanker bestaat uit meerdere kleine knobbeltjes, verdeeld over de lever.

Diffuus leverkanker tast het leverweefsel diffuus aan, in plaats van beperkt te zijn tot discrete knobbeltjes of massa’s. Solitaire massa’s kunnen soms operatief worden verwijderd, terwijl nodulaire of diffuse leverkanker moeilijker te behandelen zijn.

Leverkanker kan op twee manieren ontstaan. Sommige levertumoren, bekend als primaire levertumoren, rechtstreeks uit de leverweefsels komen. Andere levertumoren, bekend als gemetastaseerde lever tumoren, zijn uitgezaaid door een kwaadaardige tumor die elders in het lichaam is ontstaan. Primaire levertumoren zijn over het algemeen gemakkelijker te beheren en te behandelen dan gemetastaseerde levertumoren.

Oorzaken van leverkanker

Oorzaken van leverkanker

Kanker kan ontstaan uit verschillende delen van de lever, waarbij tumoren op verschillende manieren worden geclassificeerd.

Primaire levertumoren ontstaan rechtstreeks uit het leverweefsel. De meest voorkomende primaire levertumor bij katten is een galwegadenoom (ook bekend als een galcystadenoom). Deze goedaardige groei komt voort uit het galkanaal.

Gelukkig kunnen deze galwegadenomen meestal volledig worden genezen door chirurgische verwijdering. Andere, minder vaak voorkomende, primaire levertumoren bij katten zijn galwegcarcinoom, hepatocellulair carcinoom, myelolipoom, fibrosarcoom, hemangiosarcoom en carcinoïde tumoren. Deze tumoren kunnen meestal niet worden genezen met een operatie en worden geassocieerd met een slechtere prognose dan een galwegadenoom.

Vaker zijn katachtige levertumoren gemetastaseerde levertumoren. Deze tumoren zijn uitgezaaid of uitgezaaid vanuit een ander deel van het lichaam.

Bij katten zijn veel voorkomende plaatsen van metastase de darmen, milt en pancreas; kwaadaardige tumoren die zich op deze locaties ontwikkelen, verspreiden zich vaak naar de lever als ze niet vroeg worden gediagnosticeerd en behandeld. Gemetastaseerde tumoren die de lever kunnen beïnvloeden, zijn onder meer De lever is ook vaak betrokken bij kattenlymfoom, wat wijdverspreide gemetastaseerde kanker is die organen in het hele lichaam kan aantasten.

Symptomen van leverkanker

Symptomen van leverkanker bij katten

Terwijl sommige katten met leverkanker helemaal geen symptomen vertonen, vertonen anderen symptomen van ziekte. Omdat niet alle katten ziekteverschijnselen vertonen, wordt de kanker vaak ontdekt tijdens de work-up van een andere aandoening.

Katten met leverkanker kunnen een breed scala aan klinische ziekteverschijnselen vertonen. Sommige katten zijn volledig asymptomatisch en hun leverkanker wordt gedetecteerd als een incidentele bevinding tijdens de work-up van een andere aandoening.

Een ogenschijnlijk gezonde kat kan zich bijvoorbeeld presenteren voor een routinematige gebitsreiniging en de dierenarts kan ernstige verhogingen van leverenzymen opmerken op pre-anesthetisch bloedwerk.

Deze leverenzymverhogingen kunnen wijzen op de aanwezigheid van leverziekte en verder onderzoek kan leiden tot een diagnose van leverkanker, zelfs bij een kat zonder tekenen van ziekte.

Sommige katten met leverkanker vertonen duidelijke klinische tekenen van leverdisfunctie, die kunnen variëren van mild tot ernstig.

Tekenen van leverziekte bij katten zijn verminderde eetlust, gewichtsverlies en braken. Getroffen katten kunnen ook verhoogde dorst hebben en urineren. In ernstige gevallen kunnen katten geelverkleuring van de huid, ogen en tandvlees ontwikkelen (bekend als geelzucht of icterus).

Neurologische symptomen, zoals struikelen, desoriëntatie en epileptische aanvallen, kunnen ook worden waargenomen. Als een levertumor scheurt en bloedt in de buik, kan de kat acuut zwak worden of instorten, met bleek tandvlees als gevolg van bloedverlies.

Diagnose van leverkanker bij katten

Leverkanker bij katten diagnose

Omdat de symptomen van leverkanker lijken op die van andere aandoeningen, moet uw dierenarts een volledige diagnostische work-up uitvoeren om de oorzaak van leverdisfunctie te identificeren.

De klinische symptomen van leverkanker zijn meestal niet te onderscheiden van andere leverziekten, zoals leverinfectie, inflammatoire hepatitis en galblaasaandoeningen. Daarom moet uw dierenarts een grondige diagnostische work-up uitvoeren om de oorzaak van de leverdisfunctie van uw kat te bepalen.

De eerste stap in het aanpakken van potentiële leverziekte is een grondig lichamelijk onderzoek.

Uw dierenarts zal een volledig kop-tot-staartonderzoek van uw kat uitvoeren, inclusief palpatie van de buik. Als uw kat een grote, solitaire levertumor heeft, kan uw dierenarts deze massa in de buik voelen. Uw dierenarts zal uw kat ook zorgvuldig onderzoeken op tekenen van geelzucht, evenals andere tekenen van leverziekte of andere ziekten.

Bloedonderzoek, inclusief een volledig aantal bloedcellen en serumbiochemie, zal ook worden uitgevoerd.

Verhogingen in de leverenzymen van uw kat, waaronder alkalische fosfatase (ALP), alaninetransferase (ALT), aspartaamaminotransferase (ASAT) en gammaglutamyltransferase (GGT), zijn vaak de eerste indicaties van leverziekte. Andere bloedonderzoeksafwijkingen kunnen ook worden waargenomen, afhankelijk van de onderliggende ziekte.

Als laboratoriumtests suggereren dat uw kat een leveraandoening heeft, is beeldvorming vaak de volgende stap.

Abdominale röntgenfoto’s (röntgenfoto’s) worden vaak gebruikt als een eerste stap om de lever van een kat te beoordelen. Röntgenfoto’s stellen uw dierenarts in staat om de grootte van de lever van uw kat te zien en om te zoeken naar grote of voor de hand liggende tumoren.

Abdominale echografie kan ook worden gebruikt om verdere beeldvorming van de lever te bieden, omdat het een driedimensionaal beeld geeft van de interne structuur van de lever. Echografie kan ook worden gebruikt om kleine massa’s te lokaliseren en om te zoeken naar stenen in de galblaas en galwegen.

Wanneer verdachte levertumoren op echografie worden gezien, is vaak meer specifieke diagnostiek nodig.

Afhankelijk van de massa en hoe toegankelijk het is, kan uw dierenarts een fijn naaldaspiraat aanbevelen (waarbij een klein aantal levercellen wordt verwijderd met behulp van een dunne naald), een naaldbiopsie (waarbij een kleine prop weefsel wordt verwijderd met behulp van een naald met grote boring) of een chirurgische biopsie (waarbij een groter deel van het leverweefsel operatief wordt verwijderd) van de lever of de aangrenzende lymfeklieren.

Elk van deze tests is ontworpen om een klein monster van cellen of weefsels uit de vermoedelijke levermassa te verwijderen. Deze cellen worden onderzocht door een patholoog, met behulp van een microscoop, om tot een definitieve diagnose te komen.

Een nauwkeurige diagnose is vereist om de prognose van uw kat (verwachte uitkomst) te begrijpen en de beste behandelingskuur te bepalen.

Leverkanker bij katten behandeling

Behandeling van leverkanker bij katten

De behandeling van leverkanker omvat meestal een operatie of, af en toe, chemotherapie. Het type behandeling in het geval van uw kat hangt af van het type tumor dat ze hebben.

De behandeling van leverkanker hangt grotendeels af van het type tumor dat aanwezig is.

In het geval van een solitaire primaire levertumor is de beste behandeling een operatie. De dierenarts zal een incisie maken in de buik (buik) van uw huisdier om toegang te krijgen tot de lever.

De massa wordt dan weggesneden van gezond leverweefsel. Het defect in de lever van uw kat wordt gesloten met hechtingen of chirurgische nietjes. De incisie in de lichaamswand van uw kat wordt ook gesloten met hechtingen of nietjes.

Als de verwijderde tumor van een type is dat gevoelig is voor chemotherapie, kan uw dierenarts chemotherapiebehandelingen aanbevelen.

Als de leverkanker van uw kat van elders is uitgezaaid, hangt de behandeling af van het specifieke type gemetastaseerde tumor.

Chirurgie wordt meestal niet aanbevolen voor tumoren die al zijn uitgezaaid, maar chemotherapie en / of bestralingstherapie kunnen gunstig zijn. Een veterinaire oncoloog zal u helpen bij het bepalen van de beste behandeling voor uw kat.

Conclusie

Leverkanker is een ernstige ziekte bij katten. Er zijn veel mogelijke oorzaken van leverkanker bij katten, waardoor het verkrijgen van een nauwkeurige diagnose essentieel is om te ondertastenen de prognose van uw kat en stel een geschikt behandelplan op.

Werk samen met uw dierenarts om te bepalen welke tests en procedures nodig zijn om de oorzaak van de leverkanker van uw kat te diagnosticeren, om een zo effectief mogelijk behandelplan samen te stellen.

Veelgestelde vragen

Hoe lang kan een kat leven met leverkanker?

De prognose voor leverkanker bij katten hangt af van het type kanker. Sommige uitgezaaide leverkankers kunnen de levensduur van uw huisdier dramatisch verkorten, terwijl primaire levertumoren zoals galcystadianomen vaak goedaardig zijn en chirurgisch kunnen worden genezen.

Komt leverkanker vaak voor bij katten?

Primaire leverkanker komt niet vaak voor bij katten, goed voor minder dan 5% van alle kattenkankers. Tumoren van elders in het lichaam kunnen uitzaaien naar de lever; hoewel deze tumoren vaker voorkomen dan primaire levertumoren, komen ze nog steeds relatief vaak voor.

Hebben katten pijn met leverfalen?

Katten met leverkanker kunnen verschillende klinische symptomen vertonen. Terwijl sommige katten met leverkanker volledig asymptomatisch zijn, vertonen anderen ernstige tekenen van ziekte. Van leverkanker is bekend dat het pijnlijk is bij mensen, dus het is redelijk om aan te nemen dat het pijnlijk kan zijn bij katten.

Wat geef je een kat met leverfalen te eten?

Katten met leverfalen hebben vaak baat bij een receptdieet dat speciaal is samengesteld voor patiënten met een verminderde leverfunctie. Deze voedingsmiddelen bevatten vaak antioxidanten (om leverontsteking te verminderen), hoogwaardige eiwitten, vetten van hoge kwaliteit en goed verteerbare koolhydraten.