Skip to Content

Feline Hypoglykemie: Oorzaken, Symptomen, &Behandeling

Feline hypoglykemie functie

Dit artikel is bedoeld om de details van hypoglykemie bij katten (ook bekend als een lage bloedsuikerspiegel) uit te leggen, een aandoening die om een aantal redenen bij katten kan voorkomen. Dit artikel is bedoeld om een eenvoudige, duidelijke uitleg te geven van hypoglykemie voor katteneigenaren.

Snel overzicht: Kattenhypotheek

tekstgrootte
Andere namen: Lage bloedsuikerspiegel bij katten
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Lethargie, desoriëntatie, moeite met lopen, braken, epileptische aanvallen, coma.
medische dossiers
Diagnose: Een bloedsuikermeting op een glucometer tijdens een lage bloedsuikerspiegelcrisis is bevestigend. Een lage waarde op routinematig bloedonderzoek kan incidenteel worden gevonden.
kat
Gediagnosticeerd bij katten: Matig vaak bij diabetische katten, zeldzaam bij niet-diabetische katten
pil
Vereist voortdurende medicatie: Ja in het geval van diabetes en medische behandeling van een insulinoom.
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
Behandelingsopties: In de onmiddellijke, een complexe suikervervanger zoals Karo siroop of intraveneuze dextrose. Controle op lange termijn hangt af van de onderliggende oorzaak. Diabetici hebben insulinedoses nodig die zijn aangepast op basis van bloedglucosecurves, insulinomen vereisen vaak een operatie hoewel medisch management in sommige gevallen mogelijk is, sepsis vereist intensieve ziekenhuiszorg en intraveneuze antibiotica, hypoglycemische kittens kunnen verbeteren met de juiste voeding, zorg en aandacht.
thuis
Huismiddeltjes: Het toedienen van Karo-siroop op de tong / in de mond of het aanbrengen op een poot om een kat te dwingen het af te likken, kan helpen een lage bloedsuikerspiegel snel te verhogen voor een korte periode. Het introduceren van een calorierijke maaltijd kan ook helpen om iets langer te stimuleren.

Wat is hypoglykemie?

Normaal gesproken zorgen de interne controlesystemen van een kat ervoor dat de bloedglucose (bloedsuikerspiegel) op het juiste niveau blijft, dat tussen 60 en 150 mg / dl (3,3 – 8,3 mmol / l) ligt.

Hypoglykemie betekent per definitie “lage bloedglucose”, wat minder betekent dan

(Opmerking: de VS en sommige andere landen hebben de neiging om de “mg / dl” -manier van meten te gebruiken, terwijl het VK, Europa en sommige andere landen de “mmol / L” -methode gebruiken.

“Hypo” is afgeleid van het Griekse woord voor “onder” of “onder”. Het heeft de tegenovergestelde betekenis van “Hyper” wat “over” of “boven” betekent.

 • “Gly” betekent “glucose”
 • “Bloedarmoede” betekent “in het bloed”
 • Dus “hypoglykemie” betekent “lage glucosespiegel in het bloed”

Daarentegen betekent “hyperglycemie” “hoge glucosespiegel in het bloed”, zoals meestal wordt gezien bij diabetes mellitus.

Lees meer: Diabetes bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Hoe vaak komt kattenhypolykemie voor?

Hoe vaak komt hypoglykemie voor

Hypoglykemie wordt gezien bij katten die niet in staat zijn om de bloedglucose te reguleren als gevolg van bepaalde aandoeningen of, in het geval van diabetische katten, te veel injecteerbare insuline.

Dit is een ongewoon probleem, alleen gezien in bepaalde, specifieke omstandigheden.

Hoe krijgen katten hypoglykemie?

Lethargische kat die op de grond ligt katachtige AIDS

Katten met kattenaids vertonen symptomen zoals lethargie, inappetentie en koorts.

Bloedglucosespiegels worden normaal gesproken tussen 60 en 150 mg / dl (3,3 – 8,3 mmol / l) in het lichaam gehouden door een complexe interactie van afscheiding van hormonen.

 • Wanneer een kat eet, omdat de koolhydraten uit het voedsel in de bloedbaan worden opgenomen, begint de bloedglucose te stijgen.
 • Naarmate het lichaam dit detecteert, beginnen de bètacellen van de alvleesklier meer van een hormoon genaamd insuline te produceren, waardoor de bloedglucose weer normaal wordt.
 • Als er te veel insuline wordt geproduceerd, waardoor de bloedglucose daalt tot 60 mg / dl (3,3 mmol / l), stopt het lichaam met het produceren van zoveel insuline en begint het hormonen te produceren die de bloedglucose omhoog duwen.
 • Het belangrijkste “opwaartse” hormoon is glucagon, maar andere hormonen zoals adrenaline (ook bekend als epinefrine), cortisol en groeihormoon hebben ook dit effect.
 • Het is door de balans van deze “down” hormonen (insuline) en “up” hormonen (voornamelijk glucagon) dat de bloedglucose binnen normale grenzen wordt gehouden.
 • Wanneer de balans van hormonen verstoord is (bijvoorbeeld te veel insuline of lage niveaus van glucagon, adrenaline / epinefrine, cortisol of groeihormoon), dan kan de bloedglucose te laag worden, wat resulteert in hypoglykemie.
 • Hypoglykemie kan ook optreden als er een eenvoudig tekort aan glucose in het lichaam is, bijvoorbeeld bij jonge kittens die niet getting genoeg voedsel en hebben geen koolhydraat- of vetvoorraden in het lichaam om nieuwe glucose aan te maken.

Oorzaken van hypoglykemie bij katten

De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Overmatige toediening van insuline (bijv. vetsuline) aan een kat met kattendiabetes
 • Een tumor van de alvleesklier (insulinoom)
 • Ernstige intercurrent ziekte zoals sepsis
 • Algemene ziekte, gebrek aan voedsel en gebrek aan omgevingswarmte bij een pasgeboren of zeer jong kitten
 • Zeldzamere oorzaken kunnen de ziekte van Addison, leverziekte, pancreatitis, portosystemische shunts, urineweginfecties en schildklieraandoeningen zijn.

Symptomen van hypoglykemie bij katten

Symptomen van een lage bloedsuikerspiegel

Katten met een lage bloedsuikerspiegel vertonen verschillende symptomen, afhankelijk van de ernst van de hypoglykemie. Katten met matige hypoglykemie kunnen desoriëntatie en zwakte vertonen, terwijl ernstige gevallen kunnen leiden tot instorting en bewustzijnsverlies.

Klinische symptomen geassocieerd met hypoglykemie worden meestal veroorzaakt door het effect van een tekort aan glucose op de hersenen.

 • In milde gevallen kunnen er geen uiterlijke tekenen zijn dat de bloedglucose laag is.
 • Vaker zijn tekenen zwakte, desoriëntatie, ataxie, blindheid, saaiheid of slaperigheid, inappetentie, braken, tachypneu (snelle ademhaling), bradycardie (langzame hartslag).
 • In ernstige gevallen kunnen instorting en bewustzijnsverlies, en zelfs de dood, volgen.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Diagnose van feline hypoglykemie

Als uw DVM-dierenarts vermoedt dat uw kat hypoglykemie heeft, kunnen de volgende stappen worden genomen.

1. Gedetailleerde geschiedenis

Uw dierenarts zal elk aspect van het leven en de gezondheidszorg van uw kat bespreken. Er zijn andere oorzaken van dezelfde soorten tekenen als hypoglykemie, en deze geschiedenis zal helpen om de verschillende mogelijke oorzaken te onderscheiden. Een van de meest voorkomende oorzaken van hypoglykemie is bijvoorbeeld wanneer overmatige insulinedoses door een eigenaar aan een diabetische kat worden gegeven, dus details over hoeveel insuline precies is gegeven, is een cruciaal belangrijk onderdeel van de geschiedenis.

2. Lichamelijk onderzoek

Uw dierenarts zal uw kat zorgvuldig controleren, fysieke tekenen van ziekte opmerken en andere oorzaken van de symptomen die worden vertoond uitsluiten (bijv. Hartaandoeningen, vergiftiging, enz.).

3. Routinematig bloedonderzoek

Een eenvoudige, snelle bloedtest om de bloedglucose te meten is de definitieve manier waarop de diagnose hypoglykemie wordt bevestigd.

Lees ook: Kattenbloedonderzoek (verschillende soorten tests, gezondheidstoestanden en kosten)

Het is waarschijnlijk dat uw dierenarts ook ander bloedonderzoek kan uitvoeren, inclusief het gebruikelijke panel van diagnostische tests, zoals hematologie (bloedbeeld) en biochemische profielen, om te bevestigen dat er geen andere onderliggende oorzaak is die uw kat ziek maakt.

Een bloedglucosecurve kan worden uitgevoerd: dit is gewoon een reeks bloedglucosemetingen gedurende maximaal 12 uur, om een volledige beoordeling te krijgen van wat er met de bloedglucose gebeurt.

Opmerking: nadat een bloedmonster is genomen, daalt de bloedglucose van nature over een periode van tijd, omdat de glucose in het bloed wordt opgebruikt door de bloedcellen. Om deze reden is het belangrijk dat het monster onmiddellijk wordt verwerkt om het niveau nauwkeurig te kunnen meten, of als er een vertraging is, moet het serum onmiddellijk worden gescheiden van bloedcellen nadat het monster is gestolld.

4. Gespecialiseerd bloedonderzoek

 • Een specifieke test voor een stof genaamd fructosamine kan worden uitgevoerd als een manier om de aard van de lage bloedglucose op langere termijn dubbel te controleren. Als het serum fructosaminegehalte lager is dan 62,7 mg/l (350 μmol/l), bevestigt dit hypoglykemie.
 • Extra tests zoals een ACTH-stimulatietest of bloedinsulinemeting kunnen worden uitgevoerd om de gedetailleerde oorzaak van hypoglykemie te onderzoeken.

5. Andere tests:

Radiografie (röntgenfoto’s) en echografie kunnen worden uitgevoerd en biopsieën kunnen worden voorgesteld als abnormaal weefsel wordt gevonden (bijvoorbeeld een insulineproducerende tumor op de alvleesklier die bekend staat als een insulinoom). Urineonderzoek kan ook worden uitgevoerd. Uw dierenarts zal u adviseren of dergelijke gedetailleerde onderzoeken al dan niet geïndiceerd zijn.

Hoeveel kost het om een kat met hypoglykemie te behandelen?

herinneren katten zich dat ze in de steek zijn gelaten?

Het is onmogelijk om deze kosten in te schatten, omdat er zoveel mogelijke factoren zijn die zich afspelen op de achtergrond van individuele gevallen. U moet uw dierenarts om een gedetailleerde schatting vragen voordat u akkoord gaat met de behandeling.

Behandeling voor kattenhypolykemie

Behandeling van hypoglykemie

Intraveneuze glucose is meestal de beste behandeling voor hypoglycemie.

Intraveneuze glucose-oplossing (dextrose) is de meest effectieve behandeling. Dit is vaak beschikbaar in hoge concentraties (bijv. Tot 50%), maar het moet worden verdund tot minder dan 10% als het intraveneus wordt toegediend, omdat hogere concentraties irritatie van de weefsels rond de ader kunnen veroorzaken, evenals schadelijke rode bloedcellen in de bloedsomloop.

Het gebruikelijke protocol is om te geven 5 ml/kg lichaamsgewicht als een initiële intraveneuze bolus van 10% glucose of dextrose. Hierna kan een infusie met continue snelheid (CRI) worden toegediend met behulp van 2.5-5% dextrose totdat de precieze oorzaak van hypoglykemie is geïdentificeerd en behandeld.

In de meeste gevallen beginnen de tekenen van hypoglykemie bijna onmiddellijk na het geven van de intraveneuze injectie te verdwijnen.

Als een eigenaar thuis is en de tekenen van hypoglykemie in combinatie met de geschiedenis (bijv. Overdosis insuline of een pasgeboren kitten dat gekoeld is geworden), dan kan glucosestroop of honing rechtstreeks op het slijmvlies van de mond worden aangebracht terwijl het dier naar de dierenarts wordt gebracht. Dit is niet zo effectief als intraveneuze glucose, maar het kan in sommige gevallen levensreddend zijn.

Voor katten met complexere oorzaken van hypoglykemie (zoals insulinomen) kunnen complexere behandelingen nodig zijn, waaronder het hormoon glucagon. Hypoglycemische episodes hebben meer kans om terugkerend te zijn en vereisen een andere benadering van andere eenmalige situaties.

Zodra de initiële hypoglycemische crisis is opgelost, moet een nauwkeurige diagnose van de oorzaak worden bevestigd en wordt vervolgens een passende behandeling gegeven om dit primaire probleem te verhelpen.

Monitoring en prognose

Het niveau van de bloedglucose zal nauwlettend worden gecontroleerd terwijl intraveneuze glucose wordt gegeven, zodat meer of minder kan worden gegeven als dat nodig is.

De prognose is goed voor personen die snel reageren op noodtherapie, zolang het onderliggende probleem snel wordt geïdentificeerd en behandeld. Als er echter een vertraging in de behandeling is, is permanente hersenschade mogelijk als de periode van hypoglykemie wordt verlengd.

Voor gevallen met complexere onderliggende aandoeningen (zoals insulinoom) is de prognose minder zeker en is een gedetailleerde bespreking met uw dierenarts nodig.

Conclusie

Hypoglykemie is een medisch noodgeval dat wordt gezien wanneer de bloedglucose van een kat onder het normale niveau daalt, waardoor de kat slaperig, saai en wankel wordt, evenals andere tekenen. Een spoedbehandeling is nodig om hiermee om te gaan, dus het is belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met uw dierenarts als uw kat deze tekenen vertoont.

Veelgestelde vragen

Wat kan hypoglykemie bij katten veroorzaken?

De meest voorkomende oorzaak is overmatige toediening van insuline-injectie door eigenaren van diabetische katten, en neonatale hypoglykemie (bij jonge kittens) is de volgende meest voorkomende.

Hypoglykemie wordt ook gezien als een secundair probleem bij een reeks ziekten, waaronder sepsis en insulinoom.

Wat zijn de symptomen van te veel insuline bij katten?

Het belangrijkste teken van te veel insuline bij katten is hypoglykemie, waarbij de waargenomen tekenen hierboven worden vermeld, waaronder slaperigheid, saaiheid, zwakte, wankelen, inappetentie en braken.

Hoe kan ik de bloedsuikerspiegel van mijn kat verhogen?

U moet uw kat zo snel mogelijk naar een dierenarts brengen, maar in de tussentijd kan toediening van glucosestroop of honing aan de tong en het tandvlees op korte termijn helpen.

Hoeveel honing moet een hypoglycemische kat hebben?

U moet ongeveer één tot twee theelepels geven, aangebracht op het tandvlees en de tong, maar u moet uw kat ook zo snel mogelijk naar uw plaatselijke dierenarts brengen.