Beste graanvrij kattenvoer kopen en reviews

Katten zijn van nature carnivoren, vleeseters dus. Leeuwen, tijgers en ook wilde katten leven van de jacht en het consumeren van hun prooien. Er zijn ook herbivoren die alleen planten eten en als mensen behoren we tot de omnivoren. Ons gebit en darmstelsel is geschikt voor zowel de consumptie van vlees als planten en fruit. Als mensen kunnen we bijna alles goed verwerken maar niet optimaal, een herbivoor of carnivoor is juist heel goed met een specifiek type voeding. Wat betreft huisdieren behoren de katten tot de dieren die het meest in een hokje zitten, een kat is namelijk echt een carnivoor. Veel katten presteren daarom beter met graanvrij kattenvoer, hier zijn onze favorieten voor 2021.

Top vijf graanvrij kattenvoer in 2021

Er zijn zoveel producten verkrijgbaar dat je het overzicht kunt verliezen. Deze selectie is zeker de moeite waard om te bekijken:

1. Populair: Edgard & Cooper Verse scharrelkip Brok voor Volwassen Katten – 1,75 kilo

Bekijk de dagprijs

Dit is niet de goedkoopste optie per kilo, laten we daarmee beginnen. Dit komt omdat bij Edgard & Cooper Verse scharrelkip Brok voor Volwassen Katten alleen de beste ingrediënten gebruikt worden in een uitgekiende samenstelling. Zo worden er scharrelkippen verwerkt wat ook nog beter is voor het dierenwelzijn. Naast kip zit er ook kattenkruid, valeriaan en lijnzaad in verwerkt wat de meeste katten heerlijk vinden. Het is echter geen koolhydraat arm product, het percentage vet ligt wel vrij laag omdat er mager vlees in verwerkt wordt.

Kenmerken:

 • Verpakking: 1 zak
 • Inhoud: 1,75 kilo
 • Biologisch: Nee
 • Graanvrij: Ja
 • Leeftijd: Adult / Volwassen 2-8 jaar

2. Best getest: Acana Grasslands Cat & Kitten Regionals – 2,2 kilo

Bekijk de dagprijs

Dit is een hoogwaardig type kattenvoer dat gemaakt wordt van verse ingrediënten. De samenstelling is koolhydraat arm en graanvrij. Er worden verschillende soorten vlees verwerkt in het Acana Grasslands Cat & Kitten Regionals voer zoals baars, eend, haring, lam en zalm. Ook zijn er ingrediënten toegevoegd waaronder kamille, kelp, kurkuma en wortel wat de brokken een heerlijke geur geeft. Naast de 2,2 kilo zak is er ook een grotere verpakking van 5,4 kilo leverbaar.

Kenmerken:

 • Verpakking: 1 zak
 • Inhoud: 2,2 kilo
 • Biologisch: Nee
 • Graanvrij: Ja
 • Leeftijd: Alle leeftijden

3. Aanrader: Smolke Cat Adult Graanvrij – 4 kilo

Bekijk de dagprijs

In de afgelopen jaren is Smolke kattenvoer een bekende verschijning geworden in de dierenspeciaalzaken. Naast de standaard producten is het nu ook mogelijk ook graanvrij kattenvoer te kopen van dit merk. De prijs is ook gunstig wat zeker genoemd mag worden. Smolke Cat Adult Graanvrij bevat aanzienlijk minder koolhydraten dan conventionele soorten kattenvoer, daarnaast worden er geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen verwerkt in dit product. Het is een complete voeding dat alles biedt wat jouw huisdier nodig heeft!

Kenmerken:

 • Verpakking: 1 zak
 • Inhoud: 4 kilo
 • Biologisch: Nee
 • Graanvrij: Ja
 • Leeftijd: Adult / Volwassen 3-8 jaar

4. Biofood Cat Sensitive Coat & Stomach – 1,5 kilo

Bekijk de dagprijs

Als je een kat hebt met een gevoelig maag dan kan dit de ideale voeding zijn. Ook katten die problemen hebben met hun vacht profiteren van de uitgekiende samenstelling die Biofood Cat Sensitive Coat & Stomach brokken bezitten. De voornaamste ingrediënten zijn kip en zalm, ook wordt er zalmolie toegevoegd. Het betreft geen koolhydraatarme voeding omdat er in plaats van granen wel zoete aardappel verwerkt is.

Kenmerken:

 • Verpakking: 1 zak
 • Inhoud: 1,5 kilo
 • Biologisch: Nee
 • Graanvrij:Ja
 • Leeftijd: Adult / Volwassen 3-8 jaar

5. Brit Care Cat Lilly “I’ve Sensitive Digestion” – 7 kilo

Bekijk de dagprijs

Standaard kattenvoer is niet voor alle katten even goed te verwerken. Brit Care Cat Lilly “I’ve Sensitive Digestion” is dé oplossing voor katten met maag- en darm problemen en zorgt ervoor dat jouw kat weer vitaal wordt zonder klachten. Het betreft een graanvrij kattenvoer met een combinatie van vlees en vis. In plaats van granen zijn er licht verteerbare koolhydraten in de vorm van fruitsuikers toegevoegd. Het is daarmee geen koolhydraatarm product.

Kenmerken:

 • Verpakking: 1 zak
 • Inhoud: 7 kilo
 • Biologisch: Nee
 • Graanvrij: Ja
 • Leeftijd: Adult / Volwassen 2-8 jaar

Je kunt bovenstaande producten direct online bestellen met levering bij jou thuis. Bekijk ook de klantwaardering en lees reviews zodat je weet dat het een goed product betreft.

Dit moet je weten over graanvrij kattenvoer

Je kunt voor een hond plantaardig dierenvoer kopen zonder vlees. Dat klinkt vreemd omdat honden net als katten carnivoren zijn. Toch is het mogelijk om voer te ontwikkelen met alle bouwstoffen die een hond nodig heeft zonder ingrediënten van dierlijke aard te gebruiken. In basis gaat het namelijk om een combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten en ondersteunde bouwstoffen zoals vitaminen en mineralen. Bij een kat is het (nog) niet mogelijk om een puur plantaardig dieet samen te stellen dat voldoet aan alle voorwaarden om gezond te leven. Daarom zal kattenvoer altijd vlees als hoofdingrediënt hebben. Dit kan vlees van een varken, rund, kip, haas of ander dier zijn, zolang het maar dierlijke producten betreft.

Dit neemt niet weg dat veel huiskatten behoefte hebben aan extra ingrediënten, ook dit heeft een oorsprong in de natuur. Katachtigen eten dieren, die dieren zijn vaak zelf planteneters. Dit betekent dat katten in het wild wel degelijk ook andere stoffen binnenkrijgen via de dieren die ze eten. In modern diervoeder voor katten ontbreken deze ingrediënten vaak, daarnaast zijn huiskatten gedomesticeerd wat betekent dat hun fysiologie anders is dan katachtigen in het wild. De behoefte is anders geworden door de eeuwen heen.

Waarom graan wordt toegevoegd aan kattenvoer

Graan is een bron van koolhydraten, katten hebben weinig koolhydraten nodig in hun voeding. Toch worden granen vaak toegevoegd aan kattenvoer. Dit is niet alleen omdat een kat deze stoffen nodig heeft maar vooral uit economische redenen. Vlees is duurder dan granen en koolhydraten zorgen voor veel goedkope calorieën. Fabrikanten verwerken granen in het voer omdat het een goedkope manier is om een verzadigende maaltijd te presenteren aan de kat.

Het probleem hierbij is dat deze koolhydraten niet verbrand worden maar worden opgeslagen in de vetcellen, een kat kan snel dik worden bij consumptie van kattenvoer met graan. De verhouding past niet bij het standaard eetpatroon. Het drukken van kosten heeft als gevolg dat het voer minder gezond is voor je kat. Zelfs als het dier deze stoffen kan verdragen kan het zijn dat jouw huisdier niet optimaal presteert door een type voeding dat niet afgestemd is op de behoefte.

Voor veel katten is het niet erg om wat granen binnen te krijgen maar overdaad schaadt. Daarnaast is het mogelijk dat jouw kat overgevoelig is voor granen en daardoor ziek of misselijk wordt. Om die reden kiezen steeds meer katteneigenaren voor graanvrij kattenvoer dat beter aansluit bij de behoefte van de kat.

Voordelen graanvrij kattenvoer

Granen leveren vooral koolhydraten en als het hoge kwaliteit producten betreft ook vezels. In praktijk zijn het vooral goedkope suikers die in kattenvoer met granen voorkomen om de kosten te drukken. Wat zijn de voordelen van graanvrij kattenvoer ten opzichte van andere producten?

 • Graanvrij kattenvoer heeft minder koolhydraten. Dit zijn suikers die in het lichaam worden omgezet tot vet wat de kat snel te dik kan maken.
 • Als je een kat hebt met diabetes dan is er extra aandacht voor voeding met weinig suikers, graanvrij kattenvoer is dan de logische keuze.
 • Meer vlees en vet zorgt voor een glanzende en gezonde vacht.
 • Als jouw kat last heeft van een gluten allergie dan kan graanvrij of glutenvrij uitkomst bieden. Eigenlijk zijn granen voor alle katten overbodig maar sommige katten zijn hier extra gevoelig voor.
 • Er wordt vaak meer aandacht besteed aan hoogwaardige ingrediënten in graanvrij kattenvoer. Niet alleen zit er meer vlees in maar de samenstelling is over de gehele lijn beter.

Het nadeel van graanvrij kattenvoer is vrij duidelijk; de prijs. Omdat fabrikanten van graanvrij kattenvoer vaak meer aandacht besteden aan hoogwaardige ingrediënten zal de prijs ook hoger liggen. De markt is momenteel ook nog kleiner dan voor de traditionele producten waardoor het niet mogelijk is om de productie op te schalen. Als meer mensen overstappen op graanvrij kattenvoer dan bestaat de kans dat de prijzen wat zullen dalen. Maar omdat je bewust kiest voor hoogwaardige producten zullen kattenvoer producenten zonder graan eigenlijk altijd duurder blijven in aanschaf. Je zorgt er wel voor dat jouw kat precies binnenkrijgt wat nodig is. Zo blijft je kat langer gezond wat beter is voor het welzijn van je huisdier en de kans dat je naar de dierenarts moet gaan ligt ook aanzienlijk lager.

Tips bij graanvrij kattenvoer kopen

We hopen dat je nu begrijpt waarom het van belang is dat jouw kat gebalanceerde voeding krijgt dat afgestemd is op de behoefte. Je zult wellicht denken dat fabrikanten precies weten wat een kat nodig heeft en daar de beste ingrediënten bij zoeken. In praktijk ligt het helaas anders. Bedrijven willen graag geld verdienen en dat doen ze door waar mogelijk op kosten te besparen. Granen zijn goedkoper dan vlees, door zoveel mogelijk goedkope ingrediënten toe te voegen aan het product wordt de kostprijs voor de producent lager. Met graanvrij kattenvoer weet je op voorhand dat er is nagedacht over de samenstelling. Hier zijn nog enkele tips bij het kopen van graanvrij kattenvoer:

 • Let niet alleen op granen, er wordt ook vaak rijst toegevoegd wat eveneens een bron van koolhydraten is. Lees de informatie op het etiket voordat je een product koopt.
 • Per levensfase zal de behoefte afwijken. Ook voor kittens is er speciaal graanvrij kattenvoer te koop dat wel de juiste bouwstoffen levert voor je kitten.
 • Katten die alleen binnen verblijven hebben andere behoeften dan katten die vaak buiten vertoeven. Stem het voer af op de situatie.
 • Het is mogelijk dat jouw dierenarts bij een aandoening een specifiek type diervoeder aanbeveelt. Als dit een product is met granen dan kun je beter toch het advies van de arts volgen.
 • Oudere katten hebben een stofwisseling die langzamer verloopt, ze bewegen doorgaans ook minder. Voeding met veel granen of rijst kunnen de kat snel dik maken.
 • Poezen die gesteriliseerd zijn of katers die gecastreerd zijn komen sneller aan. Als je merkt dat je kat snel te dik wordt dan kan het tijd worden om over te stappen op een graanvrij kattenvoer.

Koolhydraten zijn niet voor alle katten direct ongezond. Een kitten in de groei of een kat met ondergewicht kan juist behoefte hebben aan voeding met toegevoegde granen, rijst, groente en fruit. Daarnaast zitten er ook zeker belangrijke vitaminen en mineralen in plantaardige producten die goed kunnen zijn voor je huisdier. Uiteindelijk kun je aan de energie, de huid en vacht van een kat vaak al aflezen of jouw huisdier voldoende bouwstoffen binnenkrijgt. Sommige katten zul je altijd graanvrij kattenvoer moeten geven, bij andere katten is afwisseling bevorderlijk voor de gezondheid. Let dus niet alleen op het etiket maar kijk vooral ook naar je eigen kat.

Is graanvrij kattenvoer altijd duurder?

Met name bij graanvrij natvoer voor katten zal de prijs hoger liggen. Dit komt heel eenvoudig door het feit dat granen goedkoper zijn dan vlees als ingrediënt. Natvoer is sowieso al wat duurder dan brokken en bij graanvrij kattenvoer zul je dit verschil nog sterker zien. Bij droogvoer is het een ander verhaal. Granen worden namelijk regelmatig vervangen met vruchten en groenten. Die bieden soortgelijke bouwstoffen en kunnen zelfs goedkoper zijn om te produceren. Zo is het mogelijk dat voer met weinig of geen granen goedkoper uitvalt dan de standaard variant. Het betreft in dat geval niet automatisch koolhydraat arme voeding en ook geen glutenvrije voeding. Volledig graanvrije brokken met hoogwaardige ingrediënten kunnen wel duurder uitvallen.

Welk graanvrij kattenvoer voor jouw kat?

Op deze pagina geven we alvast vijf suggesties voor graanvrij kattenvoer, er zijn nog meer opties. Volg de links, lees de productinformatie en bekijk ook zeker de klantervaringen. Zo kom je er snel achter wat de beste keuze is voor jouw huisdier. Bestel eventueel eerst een wat kleinere zak voordat je kiest voor een voordeelverpakking. Let bij overstappen naar een ander type voer ook altijd op veranderingen in uiterlijk, energie en de ontlasting om ervoor te zorgen dat jouw kat vitaal en gezond blijft.

Lees ook: Beste biologische kattenvoer voor 2021 kopen