Beste graanvrij kattenvoer kopen en reviews

Katten zijn van nature carnivoren, vleeseters dus. Leeuwen, tijgers en ook wilde katten leven van de jacht en het consumeren van hun prooien. Er zijn ook herbivoren die alleen planten eten en als mensen behoren we tot de omnivoren. Ons gebit en darmstelsel is geschikt voor zowel de consumptie van vlees als planten en fruit. Als mensen kunnen we bijna alles goed verwerken maar niet optimaal, een herbivoor of carnivoor is juist heel goed met een specifiek type voeding. Wat betreft huisdieren behoren de katten tot de dieren die het meest in een hokje zitten, een kat is namelijk echt een carnivoor. Veel katten presteren daarom beter met graanvrij kattenvoer, hier zijn onze favorieten voor 2021.

Top vijf graanvrij kattenvoer in 2021

Er zijn zoveel producten verkrijgbaar dat je het overzicht kunt verliezen. Deze selectie is zeker de moeite waard om te bekijken:

1. Populair: Edgard & Cooper Verse scharrelkip Brok voor Volwassen Katten – 1,75 kilo

Edgard & Cooper Verse scharrelkip Brok - Voor volwassen katten - Kattenvoer - 300g

Bekijk de dagprijs

Dit is niet de goedkoopste optie per kilo, laten we daarmee beginnen. Dit komt omdat bij Edgard & Cooper Verse scharrelkip Brok voor Volwassen Katten alleen de beste ingrediënten gebruikt worden in een uitgekiende samenstelling. Zo worden er scharrelkippen verwerkt wat ook nog beter is voor het dierenwelzijn. Naast kip zit er ook kattenkruid, valeriaan en lijnzaad in verwerkt wat de meeste katten heerlijk vinden. Het is echter geen koolhydraat arm product, het percentage vet ligt wel vrij laag omdat er mager vlees in verwerkt wordt.

Kenmerken:

 • Verpakking: 1 zak
 • Inhoud: 1,75 kilo
 • Biologisch: Nee
 • Graanvrij: Ja
 • Leeftijd: Adult / Volwassen 2-8 jaar

2. Best getest: Acana Grasslands Cat & Kitten Regionals – 2,2 kilo

Acana cat grasslands

Bekijk de dagprijs

Dit is een hoogwaardig type kattenvoer dat gemaakt wordt van verse ingrediënten. De samenstelling is koolhydraat arm en graanvrij. Er worden verschillende soorten vlees verwerkt in het Acana Grasslands Cat & Kitten Regionals voer zoals baars, eend, haring, lam en zalm. Ook zijn er ingrediënten toegevoegd waaronder kamille, kelp, kurkuma en wortel wat de brokken een heerlijke geur geeft. Naast de 2,2 kilo zak is er ook een grotere verpakking van 5,4 kilo leverbaar.

Kenmerken:

 • Verpakking: 1 zak
 • Inhoud: 2,2 kilo
 • Biologisch: Nee
 • Graanvrij: Ja
 • Leeftijd: Alle leeftijden

3. Aanrader: Smolke Cat Adult Graanvrij – 4 kilo

Smolke kat adult graanvrij kattenvoer 2 kg

Bekijk de dagprijs

In de afgelopen jaren is Smolke kattenvoer een bekende verschijning geworden in de dierenspeciaalzaken. Naast de standaard producten is het nu ook mogelijk ook graanvrij kattenvoer te kopen van dit merk. De prijs is ook gunstig wat zeker genoemd mag worden. Smolke Cat Adult Graanvrij bevat aanzienlijk minder koolhydraten dan conventionele soorten kattenvoer, daarnaast worden er geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen verwerkt in dit product. Het is een complete voeding dat alles biedt wat jouw huisdier nodig heeft!

Kenmerken:

 • Verpakking: 1 zak
 • Inhoud: 4 kilo
 • Biologisch: Nee
 • Graanvrij: Ja
 • Leeftijd: Adult / Volwassen 3-8 jaar

4. Biofood Cat Sensitive Coat & Stomach – 1,5 kilo

Biofood cat sensitive coat & stomach kattenvoer 1,5 kg

Bekijk de dagprijs

Als je een kat hebt met een gevoelig maag dan kan dit de ideale voeding zijn. Ook katten die problemen hebben met hun vacht profiteren van de uitgekiende samenstelling die Biofood Cat Sensitive Coat & Stomach brokken bezitten. De voornaamste ingrediënten zijn kip en zalm, ook wordt er zalmolie toegevoegd. Het betreft geen koolhydraatarme voeding omdat er in plaats van granen wel zoete aardappel verwerkt is.

Kenmerken:

 • Verpakking: 1 zak
 • Inhoud: 1,5 kilo
 • Biologisch: Nee
 • Graanvrij:Ja
 • Leeftijd: Adult / Volwassen 3-8 jaar

5. Brit Care Cat Lilly “I’ve Sensitive Digestion” – 7 kilo

Brit Care Cat Lilly Ive sensitive digestion 7 kg

Bekijk de dagprijs

Standaard kattenvoer is niet voor alle katten even goed te verwerken. Brit Care Cat Lilly “I’ve Sensitive Digestion” is dé oplossing voor katten met maag- en darm problemen en zorgt ervoor dat jouw kat weer vitaal wordt zonder klachten. Het betreft een graanvrij kattenvoer met een combinatie van vlees en vis. In plaats van granen zijn er licht verteerbare koolhydraten in de vorm van fruitsuikers toegevoegd. Het is daarmee geen koolhydraatarm product.

Kenmerken:

 • Verpakking: 1 zak
 • Inhoud: 7 kilo
 • Biologisch: Nee
 • Graanvrij: Ja
 • Leeftijd: Adult / Volwassen 2-8 jaar

Je kunt bovenstaande producten direct online bestellen met levering bij jou thuis. Bekijk ook de klantwaardering en lees reviews zodat je weet dat het een goed product betreft.

Hoe kies je graanvrij kattenvoer

Om uw kat een geschikte voeding te geven, moet u snel nagaan aan welke criteria u moet voldoen bij de keuze van uw graanvrije kattenvoeding.

Criterium 1: Leeftijd van de kat

Om uw kat de juiste voeding te geven, is het in de eerste plaats belangrijk om uw keuze te baseren op zijn leeftijd. Tijdens de eerste weken is het duidelijk dat het diertje zich hoofdzakelijk voedt met melk, moedermelk of flesvoeding. Vanaf een maand kan het kitten gevarieerder gaan eten: u kunt al spelen met de textuur, terwijl u de voorkeur geeft aan een goede voeding voor zijn groei.

Zodra uw kat een jaar oud is, moet u niet langer bang zijn om hem volwassen kattenvoer te geven. Aan de andere kant zal uw kat ook een smakelijke prooi voor zichzelf kunnen vinden. In dit stadium wordt graanvrij kattenvoer sterk aanbevolen. Dat zal minder het geval zijn wanneer de kat de anciënniteit heeft bereikt.

Criterium 2: Het gewicht van de kat

De caloriebehoeften zijn voor katten vrijwel dezelfde, maar in verschillende hoeveelheden. Het dagrantsoen van de kat is afhankelijk van twee belangrijke factoren: leeftijd en gewicht. In het algemeen moet een kat vanaf volwassen leeftijd (d.w.z. een jaar oud) tussen 40 en 50 g voer per kilo opnemen.

Deze regel zal dienen als richtlijn om de dosis in evenwicht te brengen, afhankelijk van het feit of uw kat nog jong of ouder is. U kunt dan uw verdeling van graanvrij kattenvoer volgens deze regel aanpassen.

Criterium 3: De gezondheidstoestand van de kat

Er zijn veel situaties die de algemene gezondheid van uw kat kunnen beïnvloeden: graanvrije kattenvoeding zou op de een of andere manier een impact kunnen hebben. Daarom is het belangrijk om, voordat u het aan uw kat geeft, de conditie ervan goed te bekijken.

Erkend wordt dat de formule zonder granen, d.w.z. zonder koolhydraten, uw kat een betere conditie garandeert. Het versterkt ook het immuunsysteem en beschermt het tegen de ontwikkeling van ziekten. Het bevordert bijvoorbeeld de gezondheid van het hart, de spijsvertering en een glanzende, zijdezachte vacht.

Criterium 4: Samenstelling

Ondanks zijn zachtaardig karakter is de kat een lid van de grote katachtige familie. Het zijn dus in wezen carnivoren. Zijn voeding moet dus veel eiwitten bevatten, zoals vis of vlees van gevogelte (meer dan 35% van de samenstelling). Bovendien moeten koolhydraten altijd lager zijn dan eiwitten en moet u voldoende mineralen en vitaminen binnenkrijgen.

Graanvrij kattenvoer voorziet in deze behoefte en levert ondanks de koolhydraten een royaal aandeel eiwitten. U kunt de kwaliteit van de brokken vaststellen door goed naar het samenstellingsetiket te kijken: er moet kwaliteitsvlees op staan en het eiwit mag slechts van maximaal twee bronnen afkomstig zijn.

Ten slotte moet u oppassen voor overmatige inname van aardappelen, pompoen, enz.

Criterium 5: Omvang

Voor uw kat, moet u uw behoeften overwegen. Op de markt vindt u brokjes in verschillende formaten: 1 of 2 kg bijvoorbeeld. Dit voldoet aan uw wekelijkse of maandelijkse behoeften. Het kopen van grote hoeveelheden of verpakkingen kan geld besparen als u meer dan één kat in huis heeft. Het zal u ook in staat stellen de behoeften van uw katachtigen beter te plannen.

Slechte effecten van granen op katten

Veel kattenvoer bevat tegenwoordig granen. Het is echter belangrijk te onthouden dat granen niet worden aanbevolen voor de gezondheid van een kat.

Technisch gezien leveren de granen in kattenvoer geen bijdrage van betekenis aan de voedingswaarde. Zij dienen alleen als conserveermiddel waardoor het voedsel lang kan worden bewaard. Het zetmeel zorgt ook voor een knapperige textuur. Granen bevatten mycotoxinen die bij katten gezondheidscomplicaties kunnen veroorzaken.

Sommige daarvan (maïsgluten of tarwe) kunnen zelfs allergieën veroorzaken bij tere katachtigen. Anderzijds kunnen zich in het organisme van de kat ten gevolge van granen allerlei ziekten voordoen die de nieren, het spijsverteringsstelsel of de longen aantasten.

U mag niet vergeten dat de voornaamste energiebron van de kat dierlijke eiwitten zijn, vandaar de samenstelling van het graanvrije kattenvoer, dat bijzonder rijk is aan vers vlees. Dit dieet zal passen bij de aard van de kat.

Kattenvoer zonder granen of op basis van granen?

Graanvrij kattenvoer

Meer en meer fabrikanten van kattenvoer zijn geïnteresseerd in de graanvrije formule. Inderdaad, graanvrije kattenvoeding bederft de vleesetende kant van deze zachtaardige katachtige. Ze bevatten een grote hoeveelheid vers vlees in hun samenstelling, wat een uitstekende garantie is voor de eiwitopname, net zoals wanneer de volwassen kat zich voedt met levende prooi.

Graanvrije kattenvoeding is licht verteerbaar en perfect aangepast aan de anatomische structuur van het spijsverteringsstelsel van de kat. Het is niet waarschijnlijk dat zij intoleranties veroorzaken die de kat ongemakkelijk zouden maken.

Kattenvoer met granen

Aan de andere kant is er altijd het kattenvoer met granen. Deze zijn vooral voordelig uit het oogpunt van houdbaarheid. Dit voedsel is echter wat moeilijk te verteren voor onze kleine katachtige door de aanwezigheid van zetmeel of suiker. Bovendien zou het bij sommige gevoelige katten de oorzaak zijn van diverse aandoeningen.

Maar in kleine hoeveelheden gegeten, is graanvrij kattenvoer een genot. Voor degenen wier katten delicate gezondheidsproblemen hebben, lees altijd zorgvuldig het etiket van de samenstelling om onaangename verrassingen te voorkomen.

Conclusie

De keuze tussen kattenvoer met of zonder granen lijkt voor de hand te liggen: kattenvoer zonder granen is een betere garantie voor een goede gezondheid van de katachtige. Als hij echter een sterke kat van middelbare leeftijd is, zal hij misschien een paar proeverijen van kattenvoer met granen niet willen missen.

Waarom graanvrij kattenvoer kopen?

Voor een beter dieet

Van nature hebben katten een carnivoor dieet nodig, rijk aan onder andere dierlijke eiwitten. Bovendien hebben ze ook vitaminen nodig, maar minder koolhydraten. Graanvrij kattenvoer heeft de juiste samenstelling om aan zijn behoeften te voldoen. Ze moeten echter worden gecombineerd met natvoer om ervoor te zorgen dat uw kat goed gehydrateerd is.

Voor een goede gezondheid

Graanvrij kattenvoer zorgt ervoor dat uw kat er beter uitziet, met een zijdezachte, glanzende vacht, goed gevormde ontlasting (geen vloeibare zoals bij diarree) en een energiekere levensstijl. Bovendien zal zijn immuunsysteem gunstig worden beschermd tegen diverse ziekten. Koolhydraten worden verondersteld de oorzaak van diabetes te zijn. Vooral zetmeel is bijzonder moeilijk te assimileren.

Voor een goede spijsvertering

Aangezien het lichaam van de kat van nature een carnivoor dieet beter verteert, is graanvrije kattenvoeding een uiterst geschikte voeding. Aangezien het spijsverteringsstelsel van het dier ook korter is, zou een overmaat aan granen de voedselopname verhogen.

Voor een volledige intake

Graanvrij kattenvoer heeft een zeer rijke samenstelling die aan de behoeften van de kat voldoet. Het bevat in hoofdzaak een hoog gehalte aan dierlijke eiwitten (vlees, gevogelte, orgaanvlees of vis), fragmenten van groenten en fruit, alsmede vet en enkele mineralen.

Voor een gemakkelijke inname

Door hun harde, knapperige consistentie maakt graanvrij kattenvoer het gemakkelijker voor uw kat om het voer op te nemen, aangezien het met tussenpozen geleidelijk wordt gegeten. Het enige wat u hoeft te doen is het voer in de kom te gieten en uw kat zal de rest van de dag tevreden zijn. Hij zal zelf weten hoe vaak hij zijn portie zal opeten. U kunt ook een paar stukjes op de plaatsen leggen waar de kat het meest waarschijnlijk zal eten.

Wat is de prijs van graanvrij kattenvoer?

Onderstaand schema zal u helpen een idee te krijgen van de gebruikelijke prijzen voor elke prijsklasse (instapniveau, middenklasse en topniveau).

Duurder betekent echter niet noodzakelijkerwijs beter.

Wij raden u daarom aan altijd onze ranglijst te raadplegen alvorens te beslissen, in plaats van blindelings af te gaan op prijsklassen.

 • Instapniveau: € 10 tot € 20
 • Middenklasse: € 20 tot € 50
 • Topklasse: meer dan € 50

Tips

De juiste gewoonte.

Het voeren van een kat kan lastig zijn, dus de taak zal afhangen van hoe u hem er vanaf het begin aan laat wennen. Jaag hem niet op, geef hem de tijd, en introduceer dan geleidelijk nieuw voedsel als hij daar zin in heeft om zijn nieuwsgierigheid en eetlust te stimuleren. Kies een rustige plek, zodat hij rustig kan zijn tijdens zijn maaltijden.

De container.

Sommige eigenaren maken de fout om hun kat eten in een bakje te geven. Onthoud dat katten het haten om hun snorharen te besmeuren! Geef daarom de voorkeur aan platte kommen met opstaande randen, zodat het voer er niet gemakkelijk uitloopt: in deze omstandigheden kan uw kat goed eten.

Knapperige brokjes.

Over het algemeen zijn katten niet erg dol op tussenconsistenties: voor hen moet kattenvoer zonder granen een knapperige textuur hebben. Dus probeer de brokjes niet te bevochtigen om hem niet terughoudend te maken. Blijf bij het gebruikelijke dieet: soms droogvoer, soms natvoer.

Vergeet het water niet.

Door uw kat graanvrije brokjes te geven, krijgt hij een knapperige, rijk gearomatiseerde en bijna volledige carnivore voeding. Maar vergeet tegelijkertijd niet uw kat regelmatig water te geven, aangezien dit een droogvoer is. Om dit evenwicht te bereiken, kunt u hem van tijd tot tijd ook natvoer geven.

Wat als de kat weigert?

Plotseling wil uw kat zijn gebruikelijke graanvrije brokjes niet meer. Vergeet niet dat een kat een zeer opmerkzame neus en smaakpapillen heeft. Dus als u per ongeluk het merk van graanvrije brokjes verandert, zal uw kat dat op het eerste gezicht weten. U moet ook op de hoogte zijn van zijn gezondheidstoestand, want die beïnvloedt zijn eetlust.

Faq

Bevatten graanvrije kattenvoeders koolhydraten?

Dit is een moeilijke theorie: graanvrij betekent niet altijd dat er geen koolhydraten zijn. Tapioca, aardappelen, erwten, aardappelen, linzen: als op de verpakking van graanvrije kattenvoeding deze bestanddelen worden vermeld, komt dat omdat de voeding een kleine hoeveelheid koolhydraten bevat. De koolhydraten worden hoofdzakelijk gebruikt als bindmiddel in de brokken. Lees de lijst van ingrediënten zorgvuldig om te bepalen of uw huisdier dit voer verdraagt.

Waarom worden granen niet aanbevolen voor katten?

De koolhydraten in granen zoals tarwe, haver, rogge, gerst, gierst, maïs en rijst zijn relatief zwaar voor katten om te verteren. Om eventuele stoornissen of intoleranties bij het dier te voorkomen, wordt aanbevolen deze ingrediënten niet in de voeding op te nemen. Er zijn veel zogenaamde “graanvrije” formules op de markt.

Zijn graanvrije kattenvoerproducten geschikt voor alle soorten katten?

Merken concurreren met elkaar bij het ontwikkelen van veelzijdige formules om zo goed mogelijk aan de voedingsbehoeften van katten te voldoen. Bovendien, of uw kat nu volwassen of senior, gecastreerd of zwanger is, er zijn graanvrije kattenvoedingsproducten die specifiek zijn voor elke aandoening. Maar er zijn er ook die “all-purpose” zijn. In alle gevallen staan de productgegevens op de verpakking vermeld, dus lees aandachtig voordat u een keuze maakt.

Hoe begeleid je graanvrij kattenvoer?

Aangezien dit een droogvoer is, is het belangrijk eraan te denken het te combineren met een natvoer en het regelmatig water te geven. Graanvrij kattenvoer stimuleert het kauwen en versterkt zo het mondmechanisme van de kat. Een goed uitgebalanceerde voeding zorgt voor een goede gezondheid van uw kat.

Waarom graan wordt toegevoegd aan kattenvoer

Graan is een bron van koolhydraten, katten hebben weinig koolhydraten nodig in hun voeding. Toch worden granen vaak toegevoegd aan kattenvoer. Dit is niet alleen omdat een kat deze stoffen nodig heeft maar vooral uit economische redenen. Vlees is duurder dan granen en koolhydraten zorgen voor veel goedkope calorieën. Fabrikanten verwerken granen in het voer omdat het een goedkope manier is om een verzadigende maaltijd te presenteren aan de kat.

Het probleem hierbij is dat deze koolhydraten niet verbrand worden maar worden opgeslagen in de vetcellen, een kat kan snel dik worden bij consumptie van kattenvoer met graan. De verhouding past niet bij het standaard eetpatroon. Het drukken van kosten heeft als gevolg dat het voer minder gezond is voor je kat. Zelfs als het dier deze stoffen kan verdragen kan het zijn dat jouw huisdier niet optimaal presteert door een type voeding dat niet afgestemd is op de behoefte.

Voor veel katten is het niet erg om wat granen binnen te krijgen maar overdaad schaadt. Daarnaast is het mogelijk dat jouw kat overgevoelig is voor granen en daardoor ziek of misselijk wordt. Om die reden kiezen steeds meer katteneigenaren voor graanvrij kattenvoer dat beter aansluit bij de behoefte van de kat.

Voordelen graanvrij kattenvoer

Granen leveren vooral koolhydraten en als het hoge kwaliteit producten betreft ook vezels. In praktijk zijn het vooral goedkope suikers die in kattenvoer met granen voorkomen om de kosten te drukken. Wat zijn de voordelen van graanvrij kattenvoer ten opzichte van andere producten?

 • Graanvrij kattenvoer heeft minder koolhydraten. Dit zijn suikers die in het lichaam worden omgezet tot vet wat de kat snel te dik kan maken.
 • Als je een kat hebt met diabetes dan is er extra aandacht voor voeding met weinig suikers, graanvrij kattenvoer is dan de logische keuze.
 • Meer vlees en vet zorgt voor een glanzende en gezonde vacht.
 • Als jouw kat last heeft van een gluten allergie dan kan graanvrij of glutenvrij uitkomst bieden. Eigenlijk zijn granen voor alle katten overbodig maar sommige katten zijn hier extra gevoelig voor.
 • Er wordt vaak meer aandacht besteed aan hoogwaardige ingrediënten in graanvrij kattenvoer. Niet alleen zit er meer vlees in maar de samenstelling is over de gehele lijn beter.

Het nadeel van graanvrij kattenvoer is vrij duidelijk; de prijs. Omdat fabrikanten van graanvrij kattenvoer vaak meer aandacht besteden aan hoogwaardige ingrediënten zal de prijs ook hoger liggen. De markt is momenteel ook nog kleiner dan voor de traditionele producten waardoor het niet mogelijk is om de productie op te schalen. Als meer mensen overstappen op graanvrij kattenvoer dan bestaat de kans dat de prijzen wat zullen dalen. Maar omdat je bewust kiest voor hoogwaardige producten zullen kattenvoer producenten zonder graan eigenlijk altijd duurder blijven in aanschaf. Je zorgt er wel voor dat jouw kat precies binnenkrijgt wat nodig is. Zo blijft je kat langer gezond wat beter is voor het welzijn van je huisdier en de kans dat je naar de dierenarts moet gaan ligt ook aanzienlijk lager.

Lees ook: Beste biologische kattenvoer voor 2022 kopen