Een gedetailleerde gids voor de Maine Coon-kleurenkaart


De Maine Coon-kat is aanhankelijk, loyaal, lief en intelligent. Ze is een geweldige metgezel voor mensen van alle leeftijden en past zich goed aan verschillende levenssituaties aan.

Samen met een geweldige persoonlijkheid heeft een Maine Coon een opmerkelijk uiterlijk, voornamelijk te herkennen aan zijn grote lichaam en een zijdeachtige, zware vacht die te zien is in meer dan 75 verschillende kleuren en patronen.

Als u de vachtkleur van een bepaalde Maine Coon opzoekt, ziet u misschien een EMS-code meekomen. Terwijl de letter in deze combinatie de kleur aangeeft, dient het nummer om het patroon te identificeren.

De volgende Maine Coon-kleurenkaart kan nuttig zijn voor alle potentiële eigenaren die momenteel de vachtkleur overwegen die ze in hun toekomstige huisdieren willen zien.

Omdat er zoveel keuzes beschikbaar zijn, zullen we enkele van de meest populaire doornemen.

Maine Coon Kleurenkaart Overzicht

Vachtkleur Kleurcode
Zwart MCO n
Zwart-wit MCO n 09
Zwarte klassieke tabby MCO n 22
Blauw MCO a
Room MCO e
Rood MCO d
Tortie MCO f

Zwarte Maine Coon (MCO n)

Er is iets heel speciaals aan zwarte katten, en nog meer aan het populaire Maine Coon-ras met deze kleuring.

Zwarte Maine Coons komen relatief vaak voor en zijn niet al te uitdagend om te vinden. Een effen zwartgekleurde Maine Coon moet een volledig zwarte vacht hebben van wortel tot punt, een zwarte neus en zwarte of bruine poten.

Er is ook een zwarte rook Maine Coon, die op het eerste gezicht bijna lijkt op de effen zwartgekleurde, maar ze zijn niet helemaal hetzelfde.

De zwarte rook Maine Coon heeft meestal zilveren hals kraag en oor tufsteen, en de ondervacht is wit of bleek.

Zwart-wit Maine Coon (MCO n 09)

Zwart-wit Maine Coon

Als je een fan bent van tweekleurige vachtpatronen bij katachtigen, dan zul je dol zijn op de zwart-witte Maine Coon!
Een kat met deze vachtkleuring heeft een zwarte basis en witte vlekken over haar lichaam. Elke witte en zwarte Maine Coon heeft een specifieke vlek op zijn lichaam, maar witte vlekken zijn meestal te zien op de borst, poten en magen van deze katten.

Dit is geen super zeldzaam vachtpatroon, maar behoort ook niet tot de meest voorkomende.

Zwarte Tabby Maine Coon (MCO n 22)

Volgens de Cat Fanciers Association kan tabby Maine Coon de volgende patronen hebben:

Klassiek tabby-patroon: De markeringen van deze kat zijn duidelijk gedefinieerd, breed en dicht. Het heeft verticale lijnen die zich uitstrekken van de achterkant van het hoofd tot de schouders en vormen vlindervormige schoudermarkeringen.

Makreel tabby patroon: Een Maine Coon met dit vachtpatroon heeft een hoofd met een “M” op haar voorhoofd. Ruggengraatlijnen lopen samen door de vacht van de kat en vormen een smal zadel.

Aangevinkt tabby-patroon: Dit patroon wordt gekenmerkt door uitgesproken tikken op het lichaam van een kat en vertoont geen zichtbare vlekken, vlekken of strepen.

Je ziet een prachtige tabby zwarte Maine Coon in de video hieronder.

Blauwe Maine Coon (MCO a)

Veel mensen verwarren de blauwe vachtkleur met de grijze, omdat deze katten een diepblauw in hun vacht hebben dat niet altijd gemakkelijk zichtbaar is.

Naast effen blauw kunnen Maine Coons ook enkele andere blauwe kleurvarianten hebben, zoals blauwe tabby en blauwe rook.

Je zou tot de conclusie kunnen komen dat deze vachtkleuring vrij zeldzaam is in het ras, maar eigenlijk zijn blauwe Maine Coons niet zo ongewoon.

Crème Maine Coon (MCO e)

Crème Maine Coon

Crème is een andere prachtige kleur die te zien is in de jassen van Maine Coons.

Volgens de US Davis Veterinary Medicine, Crèmejassen bij katachtigen zijn eigenlijk een verdunde rode vachtkleur.

Omdat het verdunde gen recessief is, moet een Maine Coon twee kopieën van dit gen ontvangen om een crèmelaag te krijgen.

Vaste crème is niet de enige optie bij het Maine Coon-ras. Deze grote katten kunnen ook crème tabby, crème zilveren tabby en crème rookpatroon hebben. Verder kunnen ze tweekleurig zijn, zoals blauw en crème in hun vacht.

Bovendien kunnen crème Maine Coons zelfs driekleurig zijn, bijvoorbeeld, naast crème, kunnen ze blauwe en witte vlekken op hun vacht hebben.

Bekijk de video below toont een schattige crème Maine Coon.

Rode Maine Coon (MCO d)

Voor iedereen die op zoek is naar een opvallende, levendige en onderscheidende vachtkleur in hun Maine Coon, is de rode kleur een heerlijke keuze!

Naast effen rood kunnen deze katten ook een rood tabbypatroon hebben, of tweekleurig zijn, gecombineerd met wit.

Bovendien, als een Maine Coon een witte ondervacht heeft, is dit geen effen rode vachtkleuring, maar rookrood.

Net als alle andere Maine Coons hebben deze rode schoonheden, naast hun geweldige uiterlijk, ook een geweldig temperament dat ze een van de beste keuzes voor huisdieren maakt.

Tortie Maine Coon (MCO v)

Tortie Maine Coon

Schildpadkatten hebben tweekleurige katten die eruit zien als de schaal van een schildpad en een gevolg zijn van genetische mutatie, zoals uitgelegd door de Spruce Pets.

Dit is geen specifiek ras, maar eerder een beschrijving van de vacht van een kat, wat betekent dat, samen met Maine Coons, andere rassen ook het tortie-vachtpatroon kunnen hebben.

Tortie Maine Coons hebben meestal een mix van zwarte, bruine, rode en oranje kleuren in hun jassen.

Schildpadkatten zijn bijna altijd vrouwtjes. De Arkansas Democrat-Gazette wijst erop dat dit komt omdat, om een kat zowel zwarte als oranje vacht te laten hebben, hij twee X-chromosomen moet bezitten.

Vrouwtjes hebben twee X-chromosomen en daarom kunnen ze zowel oranje als zwarte kleuren op hun vacht hebben. Aan de andere kant hebben mannen één X- en één Y-chromosoom, wat betekent dat ze deze twee kleuren alleen kunnen hebben als ze een chromosomale afwijking hebben.

Dit is zeer zeldzaam om te zien – ongeveer 1 op de 3.000 tortiekatten zal mannelijk zijn, en mannelijke torties zijn steriel en kunnen ook wat extra gezondheidsproblemen hebben.

Samenvatting

Maine Coon-katten kunnen in zoveel verschillende vachtkleuren, patronen en combinaties komen dat het bijna onmogelijk voelt om ze allemaal te herkennen en te onthouden!

Als je van klassieke kleuren houdt, wil je misschien een prachtige zwarte Maine Coon in je huis verwelkomen. Kattenliefhebbers die de voorkeur geven aan ongewone vachtkleuren, kunnen ervoor kiezen om rood of tortie Maine Coons te kiezen.

Het lijkt misschien een moeilijke taak om te kiezen uit meer dan 75 mogelijke vachtkleuren, omdat we slechts een klein deel ervan hebben genoemd.

Maar het belangrijkste is tenslotte dat elk van deze katten verbazingwekkende persoonlijkheidskenmerken deelt – ze verschillen alleen in de kleur van hun vacht.