Calico British Shorthair Cat: Feiten, Oorsprong &Geschiedenis (Met Foto’s)

Als je nieuw bent bij calico katten, zijn dit katten met driekleurige vachten. Calico-katten zijn over het algemeen oranje, wit en zwart, maar er zijn meerdere kleurvariaties mogelijk. Dit betekent dat je calico katten kunt krijgen met bruine, crème, blauwzwarte en rode kleuren. In plaats van een kattenras te zijn, is calico een soort vachtkleuring die verschillende kattenrassen – waaronder de Perzische, Maine Coon, Siberische en Britse korthaar – kunnen hebben.

De Britse korthaar wordt over het algemeen beschouwd als een lieve, gelijkmatige metgezel, dit, in combinatie met hun uilachtige ogen, zware bouw en pluche jassen zorgt voor een zeer geliefde katachtige. Ze zijn ook een vrij oud ras, dus laten we eens in de geschiedenis van deze prachtige katten duiken.

divider-catclaw1De vroegste records van Calico British Shorthairs in de geschiedenis

Sommigen denken dat de voorouders van de Britse korthaar waarschijnlijk oude Romeinse en Egyptische huiskatten waren. Katten die overeenkomen met de beschrijving van de Britse korthaar zijn in historische verslagen in verband gebracht met het oude Rome.

Anderen zijn van mening dat de voorouders van de Britse korthaar eigenlijk uit Frankrijk kwamen, waar ze in de 16e eeuw door monniken zouden zijn opgevoed. Daar werden ze gebruikt als rattenvangers in de kloosterkelders. Als deze theorie klopt, werden Britse kortharen vanuit Frankrijk op schepen naar Groot-Brittannië geëxporteerd. Op deze schepen werden ze ook als rattenvangers aan het werk gezet.

Calico Brits Korthaar
Afbeelding Credit: Nynke Van Holten, Shutterstock

Hoe Calico British Shorthairs populair werd

Toen de voorouders van de Britse korthaar Groot-Brittannië bereikten, maakte hun schoonheid in combinatie met hun waardige houding deze katten erg populair. In de 19e eeuw brachten Britse fokprogramma’s de Britse korthaar zoals we die vandaag de dag kennen tot leven. Deze programma’s probeerden een kat te ontwikkelen met een air van waardigheid, zowel in houding als uiterlijk.

De late 19e eeuw markeerde ook het begin van Britse kortharen die in kattenshows verschenen, wat hen ongetwijfeld meer in de schijnwerpers bracht. Een Britse korthaar won zelfs “Best in Show” op de Crystal Palace kattenshow in Londen in 1871. De ontvanger van de titel was op dat moment 14 jaar oud.

Britse Shorthairs vonden voor het eerst hun weg naar de VS in het begin van de 20e eeuw. Hun populariteit kreeg een klap tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar de fokprogramma’s werden na de oorlog hervat en de ontwikkeling van de Britse korthaar nam opnieuw een vlucht.

Naoorlogse fokprogramma’s werden bemoeilijkt door het ontbreken van echte Britse kortharen die overbleven, maar deze katten werden gepaard met verschillende andere rassen, zodat de ontwikkeling van de Britse korthaar kon doorgaan.

Formele erkenning van de Calico British Shorthair

De Britse korthaar werd voor het eerst erkend door de Cat Fanciers ‘ Association in mei 1980. Volgens de rasstandaard wordt een breed scala aan vachtkleurtypen geaccepteerd, waaronder calico, tabby en tortie (schildpad). Britse kortharen met calico-kleuring kunnen reguliere calico, verdunde calico, van calico of van verdunde calico zijn.

De CFA beschrijft ook de “standaard” Britse korthaar als een kat met een “ronde en massieve” kop, “rond gezicht”, een “medium” en “brede” neus, “medium tot groot” lichaam dat “goed gebreid en krachtig” is. De vacht wordt beschreven als “zeer dicht” en “kort”, terwijl de ogen worden beschreven als “groot”, “rond” en “goed geopend”.

Kattenkogelverdeler 1Top 3 unieke feiten over de Calico Britse korthaar

1. Veel rassen werden gebruikt om de Britse korthaar te ontwikkelen

Niet alleen zijn Britse kortharen erg divers in termen van vachtkleuren en patronen, maar verschillende kattenrassen werden ook gebruikt in hun ontwikkeling na de Eerste Wereldoorlog. Deze omvatten de Perzische, Blauwe Rus, Karthauser en Chartreux.

thematische pauze

2. Mannelijke Calico-katten zijn ongelooflijk zeldzaam

Hoewel veel kattenrassen calico-kleuren kunnen hebben, is het vinden van een mannelijke calico als het vinden van een speld in een hooiberg. Dit komt omdat driekleurige katten twee X-chromosomen nodig hebben – iets wat vrouwelijke katten hebben. Het genetische patroon van de kater is XY. Uitzonderlijk kan een kater geboren worden met XXY chromosomen en daardoor calico zijn, maar dit gebeurt niet vaak.

Calico Brits Korthaar
Afbeelding Credit: Ashley McCauliff, Shutterstock
thematische pauze

3. Britse kortharen hebben een tijdje nodig om volgroeid te worden

Hoewel de meeste kittens klaar zijn met groeien op ongeveer 1 jaar oud, kunnen Britse kortharen minstens 3 jaar nodig hebben om volgroeid te zijn – 5 jaar in sommige gevallen.

Kattenkogelverdeler 1Doet een Calico British Korthaar Maak een goed huisdier?

Welke kleur of vachtpatroon je Britse korthaar ook heeft, ze zijn hoogstwaarschijnlijk een fantastische metgezel voor het hele gezin. Hoewel alle katten verschillen in termen van temperament, staan Britse kortharen erom bekend dat ze genieten van het leven in de langzame rijstrook en volgzaam, grappig en waardig zijn, maar toch erg liefdevol. Dit maakt ze de perfecte appartementskatten zolang ze alles hebben wat ze nodig hebben om actief en tevreden te blijven.

Bovendien wordt de Britse korthaar beschouwd als een over het algemeen gezond kattenras dat geen rasspecifieke aandoeningen heeft. Deze katten zijn lage tot matige ververs en wekelijks borstelen is in de regel prima, maar maak je klaar om de verzorgingshulpmiddelen wat vaker uit te kraken tijdens het verharingsseizoen.

divider-catclaw1Conclusie

Hoewel er meer dan één theorie is over hoe Britse kortharen zijn ontstaan, is één ding zeker: deze katten zijn al eeuwenlang liefdevolle metgezellen. Hun voorouders waren geliefd om hun milde temperamenten en unieke uiterlijk, en hoewel de Britse korthaar bijna uitstierf tijdens de Eerste Wereldoorlog, slaagden toegewijde fokkers erin om dit zeer speciale kattenras nieuw leven in te blazen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Filtrovany_Fotographer, Pixabay