FeLV (Feline Leukemie Virus) bij Katten — Oorzaken, Tekenen &Care (Vet Antwoord)

Op de tweede plaats na trauma is het kattenleukemievirus (FeLV) wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak bij katten. In 2010 suggereerden statistieken dat het 2-3% van de katten trof1, waardoor het een cruciale ziekte is om rekening mee te houden voor de gezondheid en het welzijn van de kattenpopulatie. Gelukkig hebben test- en vaccinatieprogramma’s de prevalentie van de ziekte verminderd en ons in staat gesteld om meer controle te hebben over de verspreiding van het virus onder onze katachtige vrienden.

3 katten gezichtsverdeler

Wat is FeLV?

FeLV behoort tot een familie van virussen die ‘retrovirussen’ worden genoemd. Het kan tumoren en aanzienlijke bloedarmoede veroorzaken (laag aantal rode bloedcellen in het lichaam), maar het onderdrukt ook het immuunsysteem, wat leidt tot een hele reeks problemen omdat FeLV-positieve katten niet in staat zijn om ziekten op de juiste manier te bestrijden.

vrouw die een kat knuffelt
Afbeelding Credit: Alek_B, Pixabay

Wat zijn de tekenen van FeLV?

De tekenen zijn progressief in de loop van de tijd en vroeg in de infectie zullen katten geen klinische tekenen van de ziekte vertonen. Na weken tot maanden zullen ze echter beginnen te verslechteren en u kunt het volgende opmerken:

 • Gewichtsverlies
 • Slechte eetlust
 • Matte vacht
 • Koorts
 • Gezwollen lymfeklieren
 • Bleek tandvlees
 • Huid-, blaas- en luchtweginfecties
 • Diarree
 • Vangsten
 • Reproductieve kwesties
 • Ontsteking van de mond en het tandvlees

Wat zijn de oorzaken van FeLV?

FeLV-geïnfecteerde katten geven het virus door in hun speeksel, nasale afscheiding, uitwerpselen, urine en melk. Dit betekent dat ze het virus kunnen overdragen door nauw contact te hebben met andere katten, onder meer door bijten, verzorgen / likken en gedeelde voerschalen, waterbakken of kattenbakken. Een geïnfecteerde moeder kan het ook doorgeven aan haar kittens tijdens de zwangerschap en via melk tijdens het geven.

Dat gezegd hebbende, de meeste katten zijn besmet met FeLV door blootstelling aan andere geïnfecteerde katten door langdurig gedeeld contact of vechten. Buitenkatten zonder toezicht die mogen rondlopen, zijn de meest waarschijnlijke kandidaten voor de ziekte, waarbij niet-gecastreerde mannetjes (die de neiging hebben om verder te zwerven, territoriaalder te zijn en contact te zoeken met vrouwtjes) het grootste risico lopen. Katten zijn ook vatbaarder voor infecties wanneer ze erg jong zijn of een onderliggende ziekte hebben.

kat behandeld in dierenkliniek
Afbeelding credit: Raihana Asral, Shutterstock

Wat gebeurt er als mijn kat wordt blootgesteld aan feLV?

Er kunnen twee dingen gebeuren wanneer een kat besmet is met FeLV:

 • Ze ontwikkelen een progressieve FeLV-infectie.
 • Ze ontwikkelen een regressieve of abortieve infectie.

Katten met een progressieve infectie hebben de meeste kans om de ernstige klinische symptomen te ontwikkelen die gepaard gaan met FeLV. Ze zullen een onderdrukt immuunsysteem hebben, waardoor ze vatbaar zijn voor infecties, en ze kunnen ook lymfoom (kanker van het lymfestelsel) of leukemie (kanker van de bloedcellen) ontwikkelen. Helaas hebben deze katten de neiging om het niet goed te doen en zijn ze aanhoudend besmettelijk voor andere katten.

Degenen met een regressieve infectie hebben meer kans op mildere klinische symptomen van infectie. Na blootstelling zal het virus zich verspreiden naar het beenmerg en organen voordat het lichaam het uit de bloedbaan kan verwijderen. De geïnfecteerde kat zal normaal gesproken geen verdere ziekte ontwikkelen, tenzij hun immuunsysteem wordt aangetast en het wordt “gereactiveerd”. Geïnfecteerde katten zijn niet besmettelijk tenzij ze de actieve vorm van FeLV hebben.

Niet alle katten die worden blootgesteld aan het virus zullen een infectie ontwikkelen. Het is een delicaat evenwicht tussen het virus en het immuunsysteem, en ongeveer 1/4 van de katten die worden blootgesteld aan FeLV zal in staat zijn om het te elimineren voordat het zich verspreidt naar de rest van het lichaam. Dit wordt een “abortieve” infectie genoemd.

Hoe zorg ik voor een huisdier met FeLV?

Als uw kat is gediagnosticeerd met FeLV, moet u een goede relatie met uw dierenarts ontwikkelen, omdat zij u zullen adviseren over uw beste behandelingskuur. Elke dierenarts zal een FeLV-positieve kat anders behandelen, afhankelijk van de klinische symptomen waarmee uw kat zich presenteert.

Helaas is er geen remedie voor FeLV, dus de behandeling is gericht op het beheersen van de specifieke problemen die door de ziekte worden veroorzaakt. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op het beheersen van tandvleesontsteking met tandheelkundige behandeling, het verstrekken van antibiotica voor secundaire infecties en het behandelen van de bloedarmoede (indien van toepassing) met bloedtransfusies. De behandeling voor elke kat zal variëren afhankelijk van hun individuele geval, maar is gericht op het verlengen van een goede kwaliteit van leven voor zo lang mogelijk.

Een grijze Schotse kat met rechte oren in een platsik veterinaire halsband
Ikmage Credit: fotoliza, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Hoe wordt feLV gediagnosticeerd?

De eenvoudigste manier om FeLV bij een kat te diagnosticeren, is door middel van een bloedtest. Uw dierenarts kan deze snelle test intern uitvoeren en het gaat om het nemen van een kleine hoeveelheid bloed en het gebruik van een FeLV SNAP-test, die een positief of negatief resultaat zal aantonen.

Katten met een “regressieve” infectie kunnen iets gecompliceerder zijn vanwege de variaties van de virale niveaus in het bloed. Als zieke katten een negatief resultaat hebben, moeten ze mogelijk opnieuw worden getest, of ze moeten mogelijk verdere gespecialiseerde bloedtests ondergaan die naar een laboratorium worden gestuurd om de infectie te bevestigen.

kattenbloedonderzoek
Afbeelding Credit: PRESSLAB, Shutterstock

Hoe kan FeLV worden voorkomen?

Er is een effectieve vaccinatie beschikbaar voor de preventie van FeLV-infectie. Dit is niet noodzakelijkerwijs een “kern” -vaccinatie, maar het wordt aanbevolen voor katten die het potentieel hebben om te worden blootgesteld aan FeLV-positieve katten. Deze omvatten katten in huishoudens met meerdere katten en katten die zonder toezicht toegang hebben tot het buitenleven waar ze het pad van een andere kat kunnen kruisen. Evenzo moeten alle kittens ertegen worden gevaccineerd, omdat hun toekomstige levensstijl vaak onbekend is en ze zeer vatbaar zijn voor infecties.

Als u een nieuwe kat in uw huishouden introduceert, vooral een kat die mogelijk is blootgesteld aan FeLV, moet u ze laten testen voordat u ze aan uw andere katten introduceert. In grote kolonies katten kan FeLV worden gecontroleerd door middel van routinetests, quarantaine en vaccinatieschema’s.

Uw kat zal veel minder kwetsbaar zijn voor infecties als ze binnen worden gehouden en niet mogen rondlopen.

Hoe lang kan een kat leven met FeLV?

Helaas zullen veel katten uiteindelijk sterven aan de ziekte of zullen ze euthanasie nodig hebben vanwege een slechte kwaliteit van leven en lijden. De gemiddelde verwachte levensduur voor FeLV-positieve katten is ongeveer 2 tot 3 jaar, maar met een adequate behandeling van uw dierenarts kunnen deze jaren een goede kwaliteit van leven bieden.

Bengaalse kat die op de voeten van een persoon slaapt
Afbeelding Credit: Svetlana Rey, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Hoewel het kattenleukemievirus een verwoestende diagnose is voor katten, kunnen ze met adequate behandeling nog steeds enkele jaren een goede kwaliteit van leven hebben. Vroege ondersteunende behandeling is de sleutel tot de levensduur van FeLV-positieve katten en monitoring op tekenen van kattenziekte is van vitaal belang.

De 10 veel voorkomende tekenen van ziekte waar alle katteneigenaren alert op moeten zijn:

 • Ongepast urineren en poepen
 • Veranderingen in sociaal gedrag/ verbergen
 • Veranderingen in activiteitsniveaus
 • Veranderde slaapgewoonten
 • Veranderde eetlust en dorst
 • Onverklaard door gewichtsverlies of gewichtstoename
 • Slechte adem
 • Vocalisatie
 • Niet verzorgen/slechte vacht
 • Tekenen van stress

Het is cruciaal om op de hoogte te blijven van de vaccinaties van uw kat en altijd in gesprek te zijn met uw dierenarts over preventieve maatregelen voor FeLV en andere ziekten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Pressmaster, Shutterstock