Zal een kattenabces vanzelf genezen? (Dierenarts Antwoord) Wat u moet weten!

Een kattenabces, gedefinieerd als een pijnlijke verzameling pus, is een veel voorkomende aandoening, maar het kan vaak moeilijk te detecteren zijn omdat de meeste katten het niet leuk vinden om onderzocht te worden als ze pijn hebben1. Sommige abcessen zien eruit als knobbels en andere kunnen open en huilend zijn en duidelijk geïnfecteerd lijken. Af en toe lijkt uw kat over het algemeen onwel te zijn en de dierenarts zal het abces niet ontdekken totdat hij het dier nader onderzoekt.

Dus, wat moet je doen als je een abces ontdekt en is het in staat om op zichzelf te genezen? Het advies van uw dierenarts inwinnen is de eerste optie, omdat het laten genezen van een abces op zichzelf toekomstige complicaties kan veroorzaken. Lees verder voor meer informatie over abcessen bij katten en de beste behandelingsopties.

kattenpootverdeler

Wat zijn de oorzaken abcessen bij katten?

De meeste abcessen bij katten worden veroorzaakt door kattengevechten. Katten zijn territoriale wezens; ze houden van hun eigen ruimte en hebben een hekel aan indringers van die ruimte. Overal waar er een populatie katten met een hoge dichtheid in het gebied is, zullen er gevechten zijn. Tanden en klauwen herbergen vervelende bacteriën, en wanneer deze in een open huidzak worden ingebracht, zoals een wond, kan de infectie beginnen, wat resulteert in een abces.

Een beet kan gewoon beginnen als een pijnlijke punctie die geneest. Hierdoor ontstaat een afdichting waarbij de bacteriën zich gedurende ongeveer 2 tot 4 dagen vermenigvuldigen, wat resulteert in een ingekapseld abces.

Doordringende verwondingen van vreemde materialen zoals graszaden, stokken en doornen kunnen ook leiden tot abcessen onder de huid, hoewel dit minder vaak voorkomt bij katten. Ook kunnen abcessen overal in het lichaam voorkomen, niet alleen onder de huid. Katten kunnen een “tandwortelabces” krijgen2, die normaal gesproken wordt veroorzaakt door een tandziekte of trauma aan een tand, en ze kunnen ook een abces hebben in hun interne lichaamssystemen, zoals hun longen, lever en hersenen. Deze worden normaal gesproken veroorzaakt door een infectie, soms geassocieerd met vreemd materiaal. Deze komen echter veel minder vaak voor dan de abcessen die extern, onder de huid, kunnen worden gezien en gevoeld.

kattengevecht
Afbeelding Credit: rihaij, Pixabay

Wat zijn de tekenen dat mijn kat een abces kan hebben?

Tekenen om op te letten zijn onder meer:

  • Gezwollen knobbel
  • Huilende wond
  • Floppy staart
  • Verminderde eetlust
  • Lage energie/ slaperigheid
  • Moeite met lopen
  • Hinkend
  • Grommen, trillen, over-grooming
  • Verbergen en ongezelligheid
vermoeide zieke kat die op bed ligt
Afbeelding Credit: Natata, Shutterstock

Hoe behandel ik een abces?

Abcessen zijn pijnlijk en vereisen meestal medische behandeling om te worden opgelost. Ook, hoe eerder een kat begint met de behandeling voor een abces, hoe sneller het geneest, en u zult veel minder snel complicaties tegenkomen, die tijdrovend en duur kunnen zijn om te behandelen, evenals gevaarlijk voor uw kat. Het is het beste om veterinaire aandacht te zoeken als u denkt dat uw kat een abces heeft, in plaats van te proberen het thuis te behandelen.

Voor niet-ernstige gevallen wordt de behandeling over het algemeen benaderd op een “poliklinische” basis. De getroffen kat krijgt antibiotica en pijnverlichting. Als uw kat het kan verdragen, wordt het abces vervolgens geknipt en schoongemaakt. Als het gezwollen is en nog niet ontlaadt, zal uw dierenarts waarschijnlijk aanbevelen om het abces te verwijderen, wat meestal sedatie inhoudt voor het comfort van uw kat. Terwijl uw kat wordt verdoofd, zal de dierenarts het abces afvoeren en spoelen en ervoor zorgen dat er geen andere prikwonden aandacht nodig hebben.

Als uw kat onwel is (koortsig, niet etend en lusteloos), kan het nodig zijn dat hij in het ziekenhuis wordt opgenomen. Uw dierenarts kan aanbevelen om een infuus toe te dienen en hun pijn te beheersen met sterke medicatie totdat de antibiotica beginnen te werken. Voor ernstige abcessen hebben ze mogelijk een intensievere chirurgische behandeling en mogelijk een drainplaatsing nodig.

Bij de behandeling duurt de typische genezingstijd voor een abces ongeveer 1 tot 2 weken. Het is op dit moment belangrijk voor u om te voorkomen dat uw kat het getroffen gebied likt en voorkomt dat hij nog meer ruzie krijgt. Voortgezette wondverzorging thuis kan routinematig baden en compressies van het gebied omvatten als uw kat er ontvankelijk voor is.

kat onderzocht door Dierenartsen
Afbeelding Credit: Kzenon, Shutterstock

Wat zou er gebeuren als het abces geen behandeling krijgt?

Het ergste scenario voor een onbehandeld abces is dat de infectie de bloedbaan bereikt, waardoor sepsis en orgaandisfunctie ontstaan. Het zal moeilijk zijn voor het immuunsysteem van het lichaam om de infectie te overwinnen zonder de hulp van antibiotica en behandeling.

De grootste zorg ish abcessen afkomstig van bijtwonden is dat ze mogelijk infectieziekten kunnen verspreiden, zoals feline immunodeficiëntievirus (of “feline AIDS”) en feline leukemievirus. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat op de hoogte is van zijn vaccinaties. Als dat niet het geval is, praat dan met uw dierenarts over testprotocollen om ervoor te zorgen dat ze niet zijn geïnfecteerd door de virussen, die verwoestend kunnen zijn voor de gezondheid van uw kat.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat abcessen krijgt?

Je eerste doel is om te voorkomen dat je kat vecht. Intacte mannetjes (d.w.z. hun testikels zijn nog steeds aanwezig) hebben meer kans om te vechten dan gecastreerde mannetjes en vrouwtjes, omdat ze vechten voor meer dan territorium.

Als uw kat een staat van dienst heeft in het krijgen van restjes, zal het zoveel mogelijk binnen houden, vooral ’s nachts, het potentieel voor herhaalde incidenten elimineren. Probeer hun binnenruimte zo comfortabel mogelijk te maken bij het proberen van deze overgang naar het leven binnenshuis. Het hebben van verhoogde kattenplatforms in de kamer, klimrekken, kalmerende feromoonspray, speelgoed en toegang tot een kattenbak en water zal helpen om ze gestimuleerd te houden.

Als ze tijd buiten doorbrengen, controleer ze dan voortdurend op bewijs van letsel. Als u denkt dat uw kat ruzie heeft gehad en u kunt prikwonden voelen of zien, breng uw kat dan naar de dierenarts voordat deze tijd hebben om te sluiten en voor infectie om in te zetten. De juiste antibiotica die snel worden gegeven, helpen een abces te voorkomen en uw kat zal minder snel procedures of ziekenhuisopname nodig hebben.

Grijze kat die uit het raam kijkt
Afbeelding Credit: chen, Unsplash

kattenpootverdeler

Conclusie

Kattenabcessen zijn vervelende maar veel voorkomende kwalen. Wanneer ze vroeg worden gevonden, is de behandeling eenvoudig. Het verlaten van een abces om zelfstandig te genezen, kan echter complicaties veroorzaken die voorkomen hadden kunnen worden door veterinaire zorg te zoeken. Preventie wordt altijd aanbevolen, hetzij door uw kat binnen te houden of ervoor te zorgen dat ze worden gecastreerd om de kans op vechten te verminderen. Op zijn minst, als uw kat de neiging heeft om kattenkwaad uit te halen, zorg er dan voor dat hij op de hoogte is van zijn vaccinaties en controleer hem regelmatig op tekenen van letsel.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Elena11, Shutterstock