5 Meest voorkomende kankers bij katten: tekenen, oorzaken en behandelingen (antwoord op dierenarts)

Het is een ongelukkige realiteit dat katten vatbaar zijn voor kanker, net als mensen. Vooruitgang in de diergeneeskunde en huisdierverzorging maakt het echter gemakkelijker om kanker te detecteren, en met de daaropvolgende toename van de levensduur nemen de tarieven van diagnoses toe.

De diagnose kan echter nog steeds moeilijk zijn, vooral omdat oudere dieren vaak aan andere ziekten lijden. In veel gevallen vormt het onderscheiden van kanker van deze onderliggende ziekten een medische uitdaging en vereist het meestal een diagnostisch proces van bloedonderzoek, echografieën, röntgenfoto’s en biopsieën. Dus, wat zijn de vijf meest voorkomende kankers gevonden bij katten, en hoe ernstig zijn ze?

3 katten gezichtsverdeler

De 5 meest voorkomende soorten kanker bij katten

1. Lymfoom

Lymfoom is kanker van het “lymfestelsel”, een systeem van lymfeklieren, kanalen en verbindingsvaten die door het hele lichaam lopen. Het is een essentieel onderdeel van het immuunsysteem bij het bestrijden van ziekten. Omdat het lymfestelsel verspreid is over vele organen, kan lymfoom worden gevonden in veel verschillende delen van het lichaam, zoals de borst, lymfeklieren en buik.

Hoewel katten op elke leeftijd kunnen worden beïnvloed door lymfoom, hebben de meeste dieren de neiging om te worden gediagnosticeerd in hun midden van hun leven, tussen 10 en 12 jaar oud. Vanwege de associatie met feline leukemievirus (FeLV) en feline immunodeficiëntievirus (FIV), komt het het meest voor bij niet-gevaccineerde en niet-gecastreerde mannelijke buitenkatten. Controle van deze virussen met verhoogde tests en vaccinatie helpt echter de incidentie van bepaalde soorten lymfoom veroorzaakt door de verspreiding van deze virussen.

Bepaalde vormen van lymfoom kunnen worden behandeld en de behandeling kan redelijk goede overlevingstijden bieden, tussen 2 en 4 jaar. Het gaat normaal gesproken om chemotherapie via een veterinaire gespecialiseerde oncoloog. Afhankelijk van het type lymfoom dat aanwezig is, zal chemotherapie wekelijkse infusies of dagelijkse tabletten zijn die u thuis aan uw kat geeft. Dit kan een goed remissiepercentage van tussen de 50% en 80% bereiken. Ervoor zorgen dat uw kat is gevaccineerd tegen FeLV en ervoor zorgen dat ze geen contact hebben met FeLV- en FIV-geïnfecteerde katten, zal helpen bij het voorkomen van lymfoom, hoewel het het risico niet in zijn geheel uitroeit.

Zieke kat in dierenziekenhuis
Afbeelding Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock
thematische pauze

2. Plaveiselcelcarcinoom

Plaveiselcelcarcinoom (SCC) is de tweede na lymfoom als de meest voorkomende tumor bij katten. Tijdens controles kunt u merken dat uw dierenarts in de mond van uw kat kijkt en zijn handen over zijn hoofd en oren wrijft. Hoewel dit op een hoofdmassage kan lijken, controleren ze op tekenen van kleine korstjes die typerend zijn voor SCC. Katten die bijzonder licht zijn in pigment zijn gevoelig voor SCC-groei op hun oren, slapen en neus, veroorzaakt door blootstelling aan ultraviolet licht (d.w.z. de zon). De behandeling omvat vaak amputatie van de oren, dus het is nuttig om dit type kanker te voorkomen door katvriendelijke zonnebrandcrème en zink aan te brengen, vooral in warme landen waar de UV-blootstelling hoog is.

SCC-tumoren komen ook vaak voor in de mondholte. Ze zijn bijzonder invasief en agressief en verspreiden zich snel naar andere delen van het lichaam, zoals de lymfeklieren en de borst. Ze worden ook niet vaak vroeg gevangen vanwege hun locatie; het is vaak pas als de kat slecht eet of een slechte adem heeft dat zijn eigenaar merkt dat er iets mis is, wat bijdraagt aan een slechtere prognose. De behandeling is moeilijk omdat kaakchirurgie ingewikkeld is en het vaak onmogelijk kan zijn om een massa uit de mond te verwijderen zonder toevlucht te nemen tot zaken als kaakamputatie. Bovendien reageert SCC meestal niet zo goed op chemotherapie.

thematische pauze

3. Borstkanker

Borstkanker komt vaak voor bij katten en helaas is 80-96% van de tumoren kwaadaardig. In tegenstelling tot mensen hebben katten acht borstklieren die bestaan in twee “ketens” van elk vier klieren, die parallel aan elkaar lopen. Dit betekent dat een tumor kan beginnen als een kleine knobbel en zich kan verspreiden door de klier, vervolgens de keten en door het hele lichaam.

Om de kans op borstkanker te verkleinen, moet u uw kat laten steriliseren vóór de eerste loopsheidscyclus, ongeveer 6 maanden oud. Gesteriliseerde katten hebben 91% minder kans op het ontwikkelen van borstkanker, dus het is een uitstekende preventieve maatregel. Bij vrouwelijke katten ouder dan 10 jaar is borstkanker het meest voorkomende type dat momenteel wordt gediagnosticeerd. Als uw kat het toelaat, onderzoek dan routinematig de buik van uw kat om te controleren op knobbels en bulten (behandel het als een mooie massage). Vanwege de agressieve aard van deze kanker is vroege interventie de sleutel. De behandeling omvat normaal gesproken een operatie (het verwijderen van de tumor of doing een volledige “borststrook” en het verwijderen van de gehele keten van borstweefsel) of een combinatie van chirurgie en chemotherapie als de ziekte zich in een vergevorderd stadium bevindt.

een rode langharige tabbykat wordt gecontroleerd door een dierenarts
Afbeelding Credit: Ermolaev Alexander, Shutterstock
thematische pauze

4. Fibrosarcoom

Fibrosarcomen zijn agressieve tumoren bij katten die zich meestal presenteren als knobbels onder de huid. Hoewel ze op elke locatie in het lichaam kunnen ontstaan, hebben ze de neiging zich tussen de schouderbladen te ontwikkelen en kan er een verband zijn tussen vaccinaties en de ontwikkeling van fibrosarcoom op de injectieplaats. Daarom vaccineren dierenartsen katten vaak aan afwisselende zijden van het lichaam, soms in de ledematen, in plaats van ze elke keer in het nekvel van de schouders te injecteren. De behandeling omvat normaal gesproken een combinatie van chirurgie, bestraling en chemotherapie. Chirurgie kan curatief zijn als de tumor klein is en wordt gevonden voordat deze zich heeft verspreid.

Het is normaal dat een kat een knobbeltje op de injectieplaats heeft gedurende maximaal 6 weken nadat ze hun vaccinaties hebben gehad. Dit is gewoon ontstekingsbevorderend en lost normaal gesproken vanzelf op. Als het echter niet verdwijnt of groter wordt, laat het dan controleren door uw dierenarts.

thematische pauze

5. Mestceltumoren

Mestceltumoren kunnen worden gevonden in de milt, de huid of de darmen. Op de huid zal deze tumor zich presenteren met een knobbel die vaak klein, verhoogd en jeukend is. Het goede nieuws is dat, in tegenstelling tot bij honden, mestceltumoren van de huid bij katten vaak goedaardig zijn, wat betekent dat ze zich niet verspreiden naar andere delen van het lichaam en curatief zijn met chirurgische verwijdering.

Mestceltumoren die intern worden aangetroffen, zijn echter agressiever en verspreiden zich vaak naar andere organen in het lichaam. Katten zullen tekenen van onwel zijn vertonen, waaronder gewichtsverlies, braken, diarree, bloed in de ontlasting en verlies van eetlust. De behandeling is ingewikkelder en in vergelijking met katten met de cutane vorm van de tumor, hebben ze de neiging om een slechtere prognose te hebben.

Zieke kattengeneesmiddelen
Image Credit: één foto, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Kanker is nooit een leuk woord om te horen in welke context dan ook, maar hoe meer informatie je ermee gewapend bent, hoe beter je jezelf kunt voorbereiden op de beslissingen die je misschien over je kat moet nemen. Als u zich zorgen maakt over uw huisdier, is het altijd het beste om ze door uw dierenarts te laten controleren. Vroege detectie en interventie zijn essentieel voor het verbeteren van de behandelingsresultaten, daarom bevorderen dierenartsen jaarlijkse gezondheidscontroles tijdens vaccinatietijd.

Katten zijn goed in het verbergen van tekenen van ziekte voor hun eigenaren totdat hun lichaam het niet langer aankan, dus je moet optreden als de advocaat van je kat als ze tekenen vertonen van onwel zijn of een bepaalde knobbel of bult hebben waar je je zorgen over maakt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Flickr