Bohemian Rex

De Bohemian Rex is een van de echt nieuwe rassen en is daarom nog niet officieel erkend door de FIFé. Hij kan goed alleen zijn, maar voelt zich ook heel prettig in het midden van het gezin. De Bohemien is niet wild of erg actief en geeft de voorkeur aan een liefdevol, rustig bestaan.

  • Oorsprong: Tsjechië
  • Levensverwachting: 13 – 17 jaar
  • Gewicht: 2,5 – 5 kg
  • Vachtkleuren: Meestal lichtbruin / beige, met schaduw.
  • Schouderhoogte: tot 40cm
  • Speciale kenmerken: Gekrulde vacht
  • Rastype: Nog niet volledig opgenomen bij FIFe, BRX

Bohemian Rex

Karakter en temperament van de Boheemse Rex

Aangezien er tot nu toe slechts enkele exemplaren van de Bohemian Rex zijn, is de kennis over temperament en karakter van het ras nog relatief beperkt. Eigenlijk is het noch gedurfd, noch wild. Hun essentiële eigenschappen zijn: gereserveerd, huiselijk en rustig. Het leven samen is zeer aangenaam door hun vriendelijke karakter.

Net als de meeste andere katten, houdt de Bohemian Rex van elke aai die ze kan krijgen. In een huishouden met kleinere kinderen moet ze echter niet te veel belast worden. Door de constante drukte zou ze zich meer kunnen terugtrekken dan ze zou willen. Al met al zijn Bohemians aangename metgezellen voor het leven, geschikt voor mensen van alle leeftijden.

Past een Bohemian Rex bij mij?

Wie een uitzonderlijk mooie kat zoekt, vindt in dit ras een aangename metgezel. De Boheemse Rex is zeer huiselijk en rustig. Het is geen kat die van dagelijkse beweging buitenshuis houdt. Dit is niet in de laatste plaats te danken aan zijn verwantschap met de Perzische kat. Voor mensen die alleen wonen of koppels zijn deze huiskatten ideaal. Ze genieten van hun slaap- en rustplaats, observeren graag en passen zich heel snel aan uw dagelijks leven aan.

Net als andere katten kan van dit ras worden gezegd dat het een zekere speelsheid heeft. Toch wordt de Boheemse eerder omschreven als gereserveerd. Zodra hij met rust gelaten wil worden, trekt hij zich terug naar een rustige plek.

Veehouderij en verzorging

Dankzij hun eenvoudige karakter zijn Bohemians zeer gemakkelijk te verzorgen. Het enige belangrijke is regelmatige verzorging. De halflange, krullende vacht heeft uw dagelijkse aandacht nodig. Zonder deze zorg wordt de vacht snel mat en moet hij worden geknipt. Aangezien hij toch niet graag veel buiten is, is hij ook zeer geschikt als stadskat.

Bouw en uiterlijk van de Bohemian Rex

Van alle Rex katten lijken Bohemians misschien het meest op Perzen. Lichaamstype, grootte en gewicht zijn vrij vergelijkbaar. Alleen de gekrulde vacht is erg opvallend en maakt ze heel anders. Ook het gezicht lijkt meer gedifferentieerd ten opzichte van de Pers. Kenmerken van de huiskat zijn hier te vinden, hoewel men kan zeggen dat het gezicht een geslaagde mengeling is van Perzische en huiskat.

Het hoofd wordt gekenmerkt door een sterke kaak en een goed gevormde kin. De korte, brede neus doet opnieuw denken aan de Perzische, maar de ogen lijken opener en ronder dan die van hun soortgenoten. Dit uiterlijk is gewenst als een van de weinige fokkenmerken tot nu toe: wijd uiteenstaande ogen. Bovendien presenteren Bojaren zich met een goed gebouwd, gespierd lichaam met brede schouders en borstkas. De korte, borstelige staart past perfect bij de verhoudingen.

Beschrijving van de Bohemian Rex

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Algemeen Maat Schouderhoogte tot 40 cm, mannelijke exemplaren iets groter dan vrouwelijke
Hoofd Vorm Rond, kin en kaak sterk, volle wang
Jowls Volledig en afgerond
Muzzle Nauwelijks getekend
Nose Zeer breed
Oren   Licht afgeronde punten, relatief laag op het hoofd geplaatst
Eyes Vorm Wijd uit elkaar, groot en open
Kleur Zonder specifieke kleuren, passende vachtkleur
Lichaam Structuur Goed en gespierd, harmonisch van verhoudingen met brede schouder en borstkas
benen   Korte, sterke benen
Paws Kort, rond met plukjes haar
Staart   Kort, bossig, goed in verhouding tot het lichaam
Bont Structuur Semi-langhaar, krullend, zacht, uitgesproken knotjes op kraag en poten
Kleur Mogelijk in alle kleuren, meestal beige tinten

Geschiedenis en oorsprong

Bohemian Rex kitten
De oorsprong van de Boheemse is niet helemaal duidelijk. Er zouden foto’s zijn uit de jaren 1930 waarop Bohemians te herkennen zijn – maar deze bevindingen zijn niet zeker. Het is echter zeker dat de hele groep Rex-katten is ontstaan uit een toevallige genetische mutatie, met als kenmerk de golvende of gekrulde vacht. Dit kenmerk werd verder ontwikkeld, wat resulteerde in verschillende Rex-katten en dus ook de Boheemse. Aan het begin van de jaren 80 werd in Liberec, Bohemen, de eerste gefokte Boheemse geboren. De naam van het nieuwe ras is dus beïnvloed door zijn oorsprong.

Alles over fokken

Rex-katten behoren tot een groep van specifieke huiskattenrassen. Zoals deze, zijn de individuele soorten helemaal nieuw en nog grotendeels onbekend. Naast de Bohemian zijn er ook de Cornish Rex, de Devon Rex, de German Rex, de La Permian, de Oregon Rex, de Selkirk Rex en de Ural Rex. Landen van herkomst van deze kattenrassen zijn Amerika, Nederland, Rusland, Groot-Brittannië, Duitsland en in het geval van de Boheemse ook Tsjechië.

De afzonderlijke soorten vallen op door hun golvende of gekrulde vacht, die het gevolg is van een genetische afwijking. Dit gebrek of de respectieve spontane mutatie werd verder ontwikkeld voor het nieuwe fokresultaat. Het fokken van de Bohemian Rex is nog heel nieuw, er zijn maar heel weinig fokkers in de wereld en in Europa. De genenpoel is dus nog erg klein en in deze combinatie is het nog steeds mogelijk om andere rassen Bohemian of andere Rex-katten te kruisen. Het fokken heeft tot nu toe geen specifieke ziekten opgeleverd.