Birmaanse katten kleuren: welke kleuren kunnen Birmanen zijn?

De Birmaan is een prachtige, in het oog springende kat. Hun colorpoint vacht en felblauwe ogen zijn direct herkenbaar.

Terwijl de Birmaanse kat ziet er heel duidelijk uit, dat betekent niet dat ze allemaal identiek zijn. Birmanen zijn er in verschillende kleuren. De meeste Birmanen zullen een colorpoint jas vergezeld van een langere vacht, waardoor ze zich onderscheiden van andere rassen.

Hun vachtpatroon en kleuren lijken meestal op een mix tussen een Siamees en Ragdoll kat. Deze look is echter deels waar de gelijkenis stopt. In tegenstelling tot de SiameesBirmaanse katten hebben een middellange tot lange vacht die extreem zijdeachtig en zacht aanvoelt.

Birmaanse katten bezitten hun schoonheid en stralen het vertrouwen uit dat je misschien voor jezelf zou willen hebben. Ja, we laten ons vaak inspireren door onze katten, en dat weten ze!

Birmaanse kat

Waar komt de Birmaanse kat vandaan?

De legende achter de heilige Birmaanse kat geeft hen een mysterieus randje. Eeuwen geleden wordt in het noorden van Birma (het huidige Myanmar) gedacht dat een saffierblauwogige godin genaamd Tsun-Kyan-Kse werd aanbeden door een tempelpriester genaamd Mun-Ha.

Toen Mun-Ha werd vermoord, zette zijn metgezel – een witte kat genaamd Sinh – zijn poten op zijn lichaam en draaide zich om naar de godin. Mun-Ha’s lichaam veranderde van wit in goud, terwijl Sinh’s ogen blauw werden en zijn benen bruin werden net boven waar zijn poten nog steeds op Mun-Ha lagen. Andere tempelkatten hadden dezelfde kleurverandering. Kort na deze gebeurtenissen stierf Sinh aan Mun-Ha’s zijde.

Deze kleuring op katten – witte poten, donkerdere benen en blauwe ogen – werd een symbool van zuiverheid en stond hoog aangeschreven.

Een andere theorie over de geschiedenis van de Birmaan

Als je niet geïnteresseerd bent in legendes en oude verhalen, dan geef je misschien de voorkeur aan deze uitleg: het is zeer waarschijnlijk dat Birmaanse katten zijn ontstaan toen Siamese katten en langharige katten paren. Deze langharige Siamees-achtige katten waren naar Europa gebracht, en het Birmaanse ras was gestold.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het bestaan van de Birmaanse kat bedreigd, maar Birmaanse fokkers waren toegewijd om ze in leven en goed te houden. Ze werkten onvermoeibaar om het ras te behouden. Deze katten vonden uiteindelijk hun weg naar de Verenigde Staten, waar ze met liefdevolle armen werden verwelkomd.

Birmaanse kat

Hoe ziet een Birmaanse kat eruit?

Ondanks dat de Birmaanse kat lijkt op een langharige Siamese kat, zijn ze technisch gezien hun eigen ras. Er zijn een paar dingen die hen onderscheiden.

Birmaanse katten zijn colorpoint katten met donkere gezichten, oren, staarten en poten. De rest van hun lichaam is meestal één effen kleur, maar waar hun donkere punten zijn, kunnen andere patronen verschijnen. Hun vachten zijn erg zacht en raken niet te gemakkelijk in de knoop.

Deze katten zijn ook sterk, stevig en middelgroot tot groot formaat. Ze zijn dikbenig en gespierd, maar toch zeer proportioneel, waardoor ze compact aanvoelen wanneer je ze oppakt.

Hoe zien Birmaanse kittens eruit?

Hoewel ze bekend staan om hun colorpoint-vachten, als je een Birmaans kitten zou zien, zou je ze in eerste instantie misschien niet herkennen. Birmaanse kittens worden meestal effen wit geboren en hun punten worden donkerder naarmate ze ouder worden. De ultieme glow-up, zeg maar.

Hoewel u misschien kunt raden welke kleur uw Birmaanse kitten op een dag zal vertonen, kunt u nooit te zeker zijn.

Birmaanse kat

In welke kleurpunten komen Birmaanse katten voor?

Birmaanse katten zijn er in verschillende kleurpuntvariaties. Er zijn vier hoofdlaagkleuren: seal point, blauw, chocolade en lila. Je Birmaan kan in een van deze vier even mooie kleuren komen.

Sommige kattenverenigingen en -raden accepteren andere kleuren, waaronder rood, crème en tortie, maar geen andere tinten die voorkomen.

Benieuwd hoe de vacht van uw Birmaanse kat kan worden geclassificeerd? Lees dan snel verder.

Afdichtingspunt

Seal point is waarschijnlijk de meest voorkomende en populaire kleuring voor een Birmaanse kat. Het lijkt het meest op de kleuring van een Siamese kat, dus het is gemakkelijk te herkennen. Seal point is ook de donkerste kleur die meestal voorkomt in het Birmaanse ras.

Zodra een Birmaan zijn zeehondenpuntvacht volledig heeft ontwikkeld, is het veel gemakkelijker om de zeer donkerbruine, bijna zwarte kleuring te zien in de punten die prachtig contrasteren met het crèmekleurige lichaam en de felblauwe ogen.

Blauw

Na het afdichtingspunt is de volgende meest voorkomende kleuring voor een Birmaanse kat blauw. Dit komt wat lichter over dan de seal point kleuring. Het lijkt een meer gedempte versie van seal point te zijn, bijna grijs. Maar als je ctegenover de lichte lichaamskleur en blauwe ogen kan de vacht meer blauw dan grijs overkomen.

De blauwe Birmaan is een schattige en prachtig uitziende kat. Hun kleuring wordt beschouwd als een verdunning van de afdichtingspuntkleuring, wat betekent dat deze vachtkleur iets meer vervaagd is.

Chocolade

De chocoladekleurige colorpoint Birmaan lijkt erg op het zegelpunt, alleen veel lichter. Ze zijn niet zo diepbruin als afdichtingspunten, en hoewel het contrast tussen hun punten en lichaam aanzienlijk is, is de vermenging vloeiender dan op het afdichtingspunt.

In plaats van de koele donkere tinten die zowel blauwe als zegelpunt Birmans hebben, vertonen chocolade Birmans veel warmere tonen.

Sering

Lila Birmans worden wit geboren en doen er wat langer over voordat hun kleur zich ontwikkelt. De lila kleur die je ziet is heel licht en blijft licht tot de volwassenheid.

Volwassen Birmanen kunnen hun kleuring zien verdiepen, maar slechts een beetje. Deze rijpe kittens kunnen zelfs een roze-grijze kleur krijgen. Deze roze-grijze tint is zo subtiel dat het moeilijk te onderscheiden is van de rest van de vacht.

Rood

Rode Birmanen verschijnen als een donkeroranje kleur gemengd met een crèmekleurige basis. Een rode Birmaan blijft een tijdje zuiver wit voordat hij een masker en kleur rond zijn punten ontwikkelt. Zelfs dan zal de kleur erg bleek zijn en zal niet veel donkerder worden naarmate ze ouder worden.

Room

Crème en rode Birmanen lijken qua kleur erg op elkaar. Het grote verschil is dat de crème Birmans een stuk lichter zijn dan de rode Birmanen.

Ze hebben allebei oranje tinten gemengd met hun lichte basiskleur, maar het rood is donkerder oranje en de crème is lichter oranje. Je zou kunnen stellen dat een crème Birmaan er langer over doet om in zijn kleur te komen, simpelweg omdat het moeilijk is om te bepalen wanneer de kleur binnenkomt!

Tortie

Tortie Birmanen zijn bijzonder en uniek. Je kunt een Birmaan classificeren als zijnde een Tortie kat wanneer er twee kleuren in hun punten zijn gemengd. Deze kleur wordt alleen gevonden bij vrouwelijke Birmanen (aangezien 99,9% van de tortiekatten vrouwelijk is).

Je kunt zeehonden torties, crème torties, blauwe torties, rode torties, chocolade torties en lila torties hebben. Elke laag zal er heel anders uitzien in vergelijking met de volgende, en geen twee zullen er hetzelfde uitzien.

Birmaanse kat

Zorgen voor een Birmaan

Als je een Birmaan adopteert, is het essentieel om dagelijks met ze te spelen, ze bezig te houden en ze veel liefde te geven. Als hun meest onderscheidende kenmerk, wil je ook hun vacht in topvorm houden.

Hoewel hun jassen niet veel verzorging vereisen, moet je er rekening mee houden dat hun vacht lang is: je wilt niet dat die weelderige vacht rondsleept in vuil zwerfvuil … en je Birmaan ook niet. In feite is een van de meest voorkomende redenen voor onjuiste eliminatie dat een kat ontevreden is over de netheid van zijn kattenbak.

Hun kattenbak moet op zijn om te snuiven en uit hun pluisjes te komen, als je wilt. Het is gemakkelijk om hun badkamer schoon te houden met behulp van een zelfreinigende kattenbak.

Je leven met een Birmaanse kat zal gevuld zijn met plezier, knuffels en gezelschap. Het maakt niet uit hoe je Birmaan eruit ziet, het zal gemakkelijk zijn om onvoorwaardelijk van ze te houden!