Beste kattenbakvulling voor geurbestrijding 2023: alles over katten

De meesten van hen zullen het niet aan je toegeven.

Wanneer de geursituatie van de kattenbak uit de hand loopt, weten gasten dat je een kat hebt zodra ze door de deur lopen. Het is niet omdat je slim bent of zelfs omdat je kleding bedekt is met kattenhaar.

Het komt door die geur.

Wees niet “die kattenmens” die niet weet dat hij in een onzichtbare wolk van stank leeft. Als je eenmaal gewend bent aan de geur, ben je in wezen een verloren zaak. Je kunt je kat niet de schone, vrijwel geurloze kattenbak geven die ze verdienen totdat je de geur beu bent en er iets aan doet.

Wilt u snel de producten bekijken die in dit artikel worden besproken? In de onderstaande vergelijkingstabel hebben we enkele van de belangrijkste kenmerken van elk product gemarkeerd. Meer gedetailleerde informatie over elk product vindt u verderop in het artikel.

Wilt u snel de producten bekijken die in dit artikel worden besproken? In de onderstaande vergelijkingstabel hebben we enkele van de belangrijkste kenmerken van elk product gemarkeerd. Meer gedetailleerde informatie over elk product vindt u verderop in het artikel.

Wilt u snel de producten bekijken die in dit artikel worden besproken? In de onderstaande vergelijkingstabel hebben we enkele van de belangrijkste kenmerken van elk product gemarkeerd. Meer gedetailleerde informatie over elk product vindt u verderop in het artikel.

Over het algemeen beste

Klik hier om onze review van de beste kattenbakvulling te lezen

De kattenbak van uw kat hoeft niet vreselijk te ruiken

Ja, een geur is onvermijdelijk. Je kunt geen kat in huis houden zonder wat geuren – stinkend afval is een deel van het leven, en in kleine doses is het iets om dankbaar voor te zijn. Het is een herinnering dat je vredig je huis deelt met een prachtig levend wezen.

Ondanks de inherente geur die gepaard gaat met dierlijk afval, is het niet nodig dat de kattenbak van uw kat constant reek. Zelfs een huis met meerdere katten kan vrijwel geurvrij zijn als u weet hoe u de kattenbak goed moet beheren.

Katten zijn van nature schone dieren. Je hebt je kat de hele dag zien verzorgen, zijn of haar vacht en huid zorgvuldig gladstrijken en reinigen.

Naast het haten van vies zijn, hebben katten minstens twee keer zoveel reukreceptoren als mensen, waardoor ze een superieur reukvermogen hebben. Als de kattenbak van je kat slecht voor je ruikt, is het waarschijnlijk erger voor je kat.

Wanneer je gevoelige kat beledigd is door de geur van zijn kattenbak, kan hij besluiten om een nieuwere, schonere plek te vinden om te elimineren, zoals je bed, een bank of in de hoek van de kamer.

Ongepast urineren is een ernstig probleem dat snel uit de hand kan lopen als uw kat gehecht raakt aan de nieuwe locatie, de schoonmaakkosten zich opstapelen en u moeite heeft om uw kat aan te moedigen de kattenbak opnieuw te gebruiken. Het is een van de meest frustrerende dingen waar een kattenbeschermer mee om kan gaan.

Erger nog, sommige katten hebben een meer zelfdestructieve reactie op een onaangename, stinkende kattenbak. In plaats van ervoor te kiezen om een alternatieve locatie te gebruiken, zullen ze eliminatie helemaal vermijden. Dit kan leiden tot constipatie en urinewegaandoeningen.

Dus laten we een einde maken aan de geur

Je kent de kattenbak van je kat en je bent het beu.

U wilt het juiste doen voor uw kat, uw gezin en iedereen die door uw huis loopt. Je hebt waarschijnlijk al een paar dingen geprobeerd – misschien een paar keer van nestje gewisseld of de schepfrequentie opgepikt. Misschien heb je alles geprobeerd wat je maar kunt bedenken, en toch blijft de geur bestaan.

Hier zijn elf eenvoudige maar langdurige veranderingen die u vandaag in actie kunt brengen die u zullen helpen afscheid te nemen van aanstootgevende kattenbakgeuren.

Doe deze 11 dingen vandaag en verwijder de kattenbakgeur voorgoed:

1. Maak de kattenbak schoon – en doe het op de juiste manier

Je weet al dat je de kattenbak minstens één keer per dag moet uitscheppen.

Afhankelijk van het type afval dat u gebruikt, moet u de doos ook één keer per dag en één keer per maand legen en grondig reinigen.

Vergeet niet dat het vanwege het risico op toxoplasmose geen goed idee is voor zwangere vrouwen om vuil zwerfvuil te hanteren. Als je zwanger bent, kunnen de toxoplasma gondii-parasieten die katten vaak in hun ontlasting uitscheiden, de placenta en je ongeboren kind infecteren. Congenitale toxoplasmose is een ernstige en soms fatale aandoening.

Hier zijn enkele tips om u te helpen de kattenbak van uw kat effectief op te scheppen:

  • Nogmaals, schep minstens één keer per dag. Sommige mensen scheppen twee keer per dag of zelfs elke keer dat hun kat de kattenbak gebruikt. Als je dit soort toewijding en een voldoende flexibel schema hebt, is frequent scheppen een van de beste manieren om terug te vechten tegen kattenbakgeur.
  • In plaats van de doos plat op de grond te laten liggen, kantel de kattenbak zodat u afval kunt zien dat aan de onderkant en zijkanten is geplakt. Schraap het eruit en gooi het weg.
  • Wees niet lui– Ga een paar keer over het nest om er zeker van te zijn dat alle vuile brokken eruit zijn.

Was de kattenbak onder normale omstandigheden minstens één keer per maand. Wanneer u te maken heeft met een geurcrisis, wilt u misschien de frequentie verhogen tot buiten de aanbevelingen van de fabrikant. Als je een klonterend of kristalstrooisel gebruikt, heb je iets meer flexibiliteit.

Beoordeel welke frequentie comfortabel is voor u en uw kat.

Zo maak je de kattenbak van je kat goed schoon:

  • Leeg al het zwerfvuil. Als er resten aan de binnenranden van de doos zijn aangekoekt, schraap het dan uit.
  • Gebruik warm water samen met zachte afwasmiddel, een milde 1:32 oplossing van bleekmiddel en water (een kopje bleekmiddel tot een liter water) of azijn, schrob de kattenbak uit. Zodra je eventuele resten hebt verwijderd, spoel je het grondig uit. Als u wilt, kunt u de doos naar buiten brengen en met een slang besproeien.
  • Laat de doos indien mogelijk een paar uur buiten drogen in de zon. De ultraviolette straling kan helpen de doos te desinfecteren.

Doe dit vandaag nog:

Tenzij je zwanger bent of immuungecompromitteerd, geef de kattenbak van je kat een extra schep. Het maakt niet uit of je vandaag al hebt geschept. Zet wat muziek aan en doe het gewoon opnieuw. Je kat zal je er dankbaar voor zijn.

2. Gebruik het juiste nest

Er is een wereld van kattenbakvulling en niet elk type biedt een goede geurbeheersing. Sommige producten proberen geuren te maskeren met synthetische geuren, terwijl anderen gewoon niets doen.

Laten we eens kijken naar de verschillende soorten kattenbakvulling op de markt en bepalen welke de beste geurbestrijding voor uw kat biedt.

– Klonterend kleistrooisel

Dit is het meest populaire type kattenbakvulling. Een klonterende formule is meestal goed in het beheersen van geuren en maakt het schoonmaken van de kattenbak gemakkelijk door harde, strakke klonten rond afval te vormen. Sommige klonterende kleiafvalproducten zijn gemaakt met natuurlijke deodoranten zoals actieve kool en zuiveringszout, die kunnen helpen om geuren onder controle te houden.

Geparfumeerd strooisel kan ook helpen de geur onder controle te houden, maar veel katten zijn gevoelig voor synthetische geur, dus denk goed na voordat je een geparfumeerde strooiselformule kiest.

Als uw kat nog een jong kitten is, wordt klonterende klei niet aanbevolen voor hen. Vanwege het risico dat natriumbentonietklei leidt tot darmverstopping, mogen kittens geen klonterende kattenbakvulling gebruiken totdat ze 3-4 maanden oud zijn.

– Niet-klonterend kleistrooisel

Dit nest is berucht om het falen in geurbeheersing. In tegenstelling tot klonterende klei, die is gemaakt van natriumbentonietklei, is dit type strooisel gemaakt met klei die absorbeert maar niet klontert. Dit betekent dat je geen urine kunt uitscheppen. Ammoniakgeuren zullen zich snel opbouwen. Je moet om de paar dagen alle inhoud van de kattenbak weggooien.

– Silica Gel Crystal Nest

Dit type strooisel is gemaakt van sterk absorberende silicagelkristallen. Deze kristallen zijn niet giftig en ongelooflijk goed in het opnemen van vloeistof. In plaats van te klonteren, absorbeert dit type strooisel urine en droogt uitwerpselen uit. Omdat het zo absorberend is, biedt dit type zwerfvuil een goede geurbeheersing. Het is ook gemakkelijk te gebruiken.

Als je niet van het scheppen van zwerfvuil houdt, zul je dol zijn op het gemak van kristallen strooisel. Schep gewoon vast afval eruit, roer het resterende strooisel en dump het eruit wanneer het strooisel geel of bruin wordt. Je kunt kristalstrooisel veilig zo zelden als eens per maand vervangen.

– Natuurlijk/biologisch afbreekbaar kattenbakvulling

Deze producten zijn er in verschillende formaten en zijn gemaakt van een reeks materialen, meestal plantaardig en vrij van schadelijke additieven.

Een van hun belangrijkste verkoopargumenten is hun biologische afbreekbaarheid, waardoor ze zich onderscheiden van kleistrooisels, die niet afbreken in het milieu. Populaire soorten biologisch afbreekbaar zwerfvuil zijn maïs, tarwe, walnoot, hout, gras en papier.

Als extra bonus zijn veel biologisch afbreekbare kattenbakvullingen stofvrij en doorspoelbaar.

Een paar soorten staan bekend om hun uitstekende geurbeheersingsvermogen.

  • Houtstrooisel is extreem absorberend en doet meestal goed werk om geuren te stoppen. Hoewel de effectiviteit van product tot product varieert, helpt het natuurlijke capillaire systeem van houtvezels om vocht en geuren voor lange tijd vast te houden. Klonterend houtstrooisel en niet-klonterende pellets zijn beide beschikbaar. Zoals altijd werkt het klonterende type het beste, maar niet-klonterende houtstrooisel heeft ook een goede reputatie voor geurbestrijding.
  • Gras litter heeft een goed geurbeheersingsvermogen, klontert goed en is een van de meest effectieve soorten biologisch afbreekbaar zwerfvuil op de markt.
  • Maïs kattenbakvulling is een andere populaire keuze onder diegenen die op zoek zijn naar een goed nest voor geurbestrijding. Het is ook zeer absorberend, klontert goed en vangt geuren effectief op. Maïs kattenbakvulling is gevoelig voor aflatoxine schimmelgroei, wat kan leiden tot ernstige ziekten.

Doe dit vandaag nog:

Als je in het verleden niet hebt geëxperimenteerd met gevarieerd zwerfvuil, is dit een goed moment om het te proberen. Als u meestal een niet-klonterend strooisel gebruikt, schakel dan over op een veilig klonterproduct.

Als u meestal een product gebruikt dat geen ontgeurders bevat, probeer er dan een die dat wel doet. Als je niet veel succes hebt gehad met een traditioneel kleistrooisel, wil je misschien experimenteren met een klonterend strooisel op houtbasis of eentje gemaakt van silicagelkristallen.

Sommige katten zijn gevoelig voor veranderingen in de kattenbak, dus het is een goed idee om het nieuwe nest geleidelijk in de loop van een week op te nemen.

3. Ruim het dieet van uw kat op

De beste tijd om te stoppen met kattenbakgeuren is voordat ze beginnen.

Hoewel kattenurine van nature krachtig is, hoeven hun uitwerpselen niet te reek. Stinkende uitwerpselen zijn vaak een bijproduct van een dieet van lage kwaliteit. Een dieet vol met onverteerbare, niet-voedzame ingrediënten leidt tot meer afval en een stinkende kattenbak.

Als obligate carnivoren verwerken katten een op vlees gebaseerd dieet efficiënter dan een dieet dat vol zit met voedingsvacuümvullers zoals maïs, soja, tarwe en plantaardige eiwitten.

Een goed verteerbaar, afvalarm dieet kan helpen om de hoeveelheid geur die uw kat produceert te verminderen. Mensen die hun kat overschakelen van een conventioneel commercieel verkocht dieet naar een uitgebalanceerd rauw dieet, merken regelmatig op dat de ontlasting van hun kat verandert.

Doe dit vandaag nog:

Lees de etiketten op het huidige voer van uw kat opnieuw. Als het maïs, soja of tarwe bevat, overweeg dan serieus om over te schakelen naar een beter dieet dat de biologische behoeften van uw vleesetende kat respecteert.

4. Gebruik een kattenbak deodorizer

Je legt de basis door regelmatig scheppen, de juiste kattenbakvulling en een goed dieet. Een ontgeurend product gaat nog een stap verder door eventuele resterende geuren en vocht te absorberen.

Afvalontgeurders zijn er in tal van soorten, waaronder basispoeders, die meestal op basis van zuiveringszout zijn, zwaardere korrels gemaakt van zeoliet en andere absorberende geurneutraliserende mineralen, ontgeurende sprays en deodorantkralen.

Deze geconcentreerde ontgeurende producten kunnen ook worden geparfumeerd. Hoewel katten meestal een hekel hebben aan parfums en gevoelig kunnen zijn voor synthetische geuren, kunnen ze de kamer een aangenaam aroma geven. U kunt ook een luchtreiniger overwegen voor die kwestie

Naast producten die specifiek op de markt worden gebracht als kattenbakvulling ontgeurders, kunt u in plaats daarvan zuiveringszout gebruiken. Dezelfde eigenschappen die zuiveringszout in staat stellen om geuren in de koelkast te elimineren, stellen het in staat om geuren in de kattenbak effectief te absorberen en te elimineren.

Gewone baking soda is zeer effectief en gemaakt zonder kunstmatige geuren die uw kat kunnen irriteren.

Doe dit vandaag nog:

Strooi een beetje zuiveringszout in de bodem van de kattenbak. Als uw kat zich op zijn gemak lijkt te voelen met de verandering, overweeg dan om zuiveringszout een regelmatige toevoeging aan de kattenbak te maken of probeer een in de handel verkrijgbare kattenbakodorizer.

5. Kies de juiste kattenbak

De juiste kattenbak is de basis voor een gezonde, minimaal stinkende zwerfvuilomgeving.

Kies een kattenbak die minstens 1,5 keer zo lang is als je kat (minus de staart) en minstens even breed. Als uw kat 18″ meet van neus tot romp, moet de doos minstens 27″ lang en 18″ breed zijn. Dit maakt het een comfortabel ruim gebied voor uw kat, ontmoedigt ongelukken over de rand en voorkomt dat de kattenbak te snel vol raakt.

Een kattenbak met kap kan helpen om geuren te bevatten. Zolang de doos dagelijks wordt geschept en schoon wordt gehouden, is er niets mis met het gebruik van een afgedekte doos. Katten hebben over het algemeen geen voorkeur voor bedekte of onbedekte dozen, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn en aan uw kat te denken voordat u een beslissing neemt. Als de geur ernstig is of de doos niet goed wordt onderhouden, kan de afgesloten ruimte een stinkende kamer van ongeluk voor uw kat worden.

Sommige kattenbakken hebben antiaanbaklagen die helpen voorkomen dat klonten urine aan de zijkanten van de doos blijven plakken. Idealiter moet de doos toegankelijke hoeken en randen hebben die gemakkelijk te schrapen zijn. Binnenbochten kunnen het bijvoorbeeld moeilijk maken om de kattenbak volledig schoon te maken. Het hele ontwerp moet eenvoudige reiniging en grondige afvalverwijdering vergemakkelijken.

Je kunt ook kiezen voor een automatische kattenbak. Terwijl deze kunnen helpen om je te bevrijden fvan het scheppen van kattenbakvulling zijn automatische kattenbakken duur en kunnen uw kat afschrikken met de geluiden die ze maken.

Doe dit vandaag nog:

Inspecteer de kattenbak van uw kat. Als er veel strooisel aan de binnenmuren is gecementeerd of vastzittende moeilijk toegankelijke hoeken of afgeronde randen, overweeg dan om over te schakelen naar een nieuwe doos. Overweeg in de tussentijd om een kattenbakvoering te gebruiken of de binnenkant van de doos te besproeien met kookspray om plakken te ontmoedigen.

6. Gebruik meer kattenbakken

De kans is groot dat je niet genoeg kattenbakken hebt. De algemene regel is om één kattenbak voor elke kat te voorzien, plus één extra. Als je één kat hebt, gebruik dan twee kattenbakken. Als je acht katten hebt, heb je negen dozen nodig. Dit helpt om het afval over meerdere dozen te verdelen, zodat geen enkele doos te snel opbouwt.

In meerdere kattenhuishoudens ontstaan snel rivaliteiten en spanningen. Het verstrekken van een aparte doos voor elke kat kan helpen om stress te verminderen en ontmoedigt het vermijden van kattenbakken.

Natuurlijk is het verstrekken van meerdere dozen niet altijd praktisch. Meerdere katten die een enkele doos delen, moeten een enkele grote doos delen die het zware verkeer en de verhoogde geur aankan.

Doe dit vandaag nog:

Tel je kattenbakken. Zorg je voor genoeg voor al je katten? Voeg indien mogelijk voldoende nieuwe kattenbakken toe om de vraag te ondersteunen.

7. Denk na over locatie

Locatie is belangrijk.

Zet de kattenbak van je kat niet naast een warmtebron, waar het afval gaat zitten en langzaam kookt.

Kies in plaats daarvan een koele, droge plaats. Bij het kiezen van een kattenbaklocatie moet temperatuur niet de enige overweging zijn: kies een rustige, rustige plek waar uw kat zich op zijn gemak zal voelen. Het bieden van een veilige, stressarme plek voor uw kat om de kattenbak te gebruiken, kan ook helpen bij ongepast urineren – een andere manier om uw huis fris te laten ruiken.

Doe dit vandaag nog:

Evalueer de locatie van de kattenbak van uw kat. Is het in de buurt van een warmtebron? Als het zich in de buurt van een boiler, verwarmingsopening of een houtkachel bevindt, verplaats het dan naar een koele, rustige nieuwe locatie.

8. Gebruik de juiste nestschep

Het gebruik van de juiste tools maakt je een betere scooper.

Een geweldige kattenbakvulling schept vangt elke laatste kruimel vuil strooisel op en graaft gemakkelijk strooisel uit dat op de bodem van de doos zit of in hoeken gevangen zit. Als je je schuldig maakt aan het uitstellen van het schoonmaken van de kattenbak, maakt een goede schep de taak gemakkelijker en moedigt je aan om het vaker te doen.

Doe dit vandaag nog:

De volgende keer dat je het nest van je kat schept, laat je dan dromen. Zou je primeur misschien beter kunnen werken dan hij doet?

Kan de schep soepeler door het strooisel glijden en moeiteloos schoon en vuil strooisel scheiden? Kan het gemaakt worden van sterkere materialen? Zou het een betere rand kunnen hebben voor het schrapen van de bodem van de pan?

Als het antwoord op een van die vragen “ja” is, denk er dan aan om te investeren in een betere nestschep om gemakkelijk scheppen te vergemakkelijken.

9. Gebruik vochtige doekjes om de zijkanten op te ruimen

Niet alles zal in het nest terechtkomen: veel katten, met name vrouwtjes, plassen naar de wanden van de doos in plaats van in de met strooisel gevulde bodem. Omdat dit afval niet altijd voor de hand ligt, kan het zich tussen de volledige reinigingen door ophopen en bijdragen aan de geur van de kattenbak.

Gebruik tijdens het scheppen van de kattenbakvulling van uw kat een niet-giftig doekje om eventuele rommel van de plastic zijkanten van de doos te verwijderen. Dit helpt om geurophoping tussen volledige reinigingen te minimaliseren.

Doe dit vandaag nog:

De volgende keer dat u de kattenbak schoonmaakt, gebruikt u een niet-giftige vochtige doek om eventuele rommel op de muren en rond de randen van de doos op te ruimen. Vergeet niet dat het belangrijk is om een niet-toxisch doekje te gebruiken dat volkomen veilig is voor uw kat.

10. Houd het gebied rond de kattenbak schoon

Kattenbakgeur komt niet alleen uit de kattenbak. Als uw kat de neiging heeft om over de rand van de kattenbak te gaan, kan de omliggende vloer verzadigd raken en permanent stinken. Geuren kunnen ook doordringen in matten of andere objecten in het gebied rond de kattenbak.

Vermijd geurophoping in het gebied rond de kattenbak door regelmatig te vegen, stofzuigen of dweilen. Zorg er ook voor dat de schep schoon is.

Doe dit vandaag nog:

Doe een beetje extra schoonmaak rond de kattenbak. Wanneer de kamer donker is, gebruik dan een zwart licht om het gebied rond de kattenbak te inspecteren. U kunt afzettingen van urine vinden die maanden geleden zijn doordrenkt en nog steeds schadelijke geuren creëren. Hier is een gids voor het gebruik van een zwart licht om urinevlekken van katten te detecteren.

11. Als de geur plotseling begon, sluit dan gezondheidsproblemen uit

Ten slotte kan soms intense kattenbakgeur wijzen op gezondheidsproblemen. Ongewoon geurige urine en uitwerpselen kunnen beide indicatief van iets verkeerds.

Abnormaal stinkende urine kan erop wijzen dat uw kat een urineweginfectie heeft. Als de urine van uw kat plotseling erger ruikt dan normaal en de geur gepaard gaat met andere symptomen zoals overbelasting, miauwen in de kattenbak, overmatig likken en bloed in de urine, is het tijd om uw kat naar de dierenarts te brengen.

Evenzo, als de uitwerpselen van uw kat plotseling erger ruiken dan normaal, kan dit problemen in het spijsverteringskanaal signaleren.

Bacteriële infecties, parasieten en voedselgevoeligheden kunnen de geur van de ontlasting van uw kat veranderen en intensiveren.

Doe dit vandaag nog:

Identificeer wanneer het geurprobleem begon. Als het begin van de kattenbakgeur samenviel met andere symptomen of een dieetverandering, is het tijd om de trigger te elimineren.

Dit kan inhouden dat bepaalde ingrediënten uit het dieet van uw kat worden verwijderd of dat u een afspraak met uw dierenarts plant.

De snuiftest

Uiteindelijk is het onder controle houden van stinkende kattenbakgeur vooral een kwestie van de doos schoonhouden. Als u het juiste gereedschap gebruikt, regelmatig schept, de doos en de omgeving schoonmaakt en een gezonde kat hebt, zouden kattenbakgeuren geen probleem moeten zijn.

Als je al deze ideeën in de praktijk brengt, krijg je bijna gegarandeerd een praktisch geurloos huis. Je kat zal gelukkiger zijn, je zult gemakkelijk ademen en gasten kunnen zelfs opmerken dat ze “niet wisten dat je een kat had!”.

Gerelateerde artikelen: