Waarom sissen sommige katten als ze spelen?

kat spelen

Als je een kat hoort sissen, is dit meestal bedoeld als een waarschuwing, vaak gezien als een van de lage treden op de ladder van agressie voor katten. Het is een intimiderend geluid en kan van groot belang zijn voor eigenaren als hun kat een gesis geeft tijdens het spelen.

Snel overzicht

01

Sissen is een negatieve vocalisatie voor katten, geassocieerd met waarschuwing en met escalerende agressie.

02

Sissen tijdens het spelen komt vaak voor als gevolg van overprikkeling of ruw spel.

03

Sissen kan ook optreden als gevolg van confrontatie, pijn of ergernis.

Het is belangrijk om te onthouden dat kattengedrag en communicatie heel anders zijn dan de onze, en het kunnen interpreteren van de lichaamstaal, vocalisatie en andere signalen van uw kat is belangrijk voor een harmonieuze relatie.

Sissen betekent niet dat je kat agressief is – het is slechts een vorm van communicatie dat er iets niet klopt. Als uw kat tijdens de speeltijd een sissend geluid maakt, is dit hoogstwaarschijnlijk te wijten aan overstimulatie tijdens het spel.

Andere redenen voor sissen zijn pijn of ergernis, of het kan zijn dat je katten echt vechten in plaats van spelen! Lees verder voor meer informatie over hoe u kunt zien waarom uw kat sist tijdens het spelen en tips over wat u moet doen.

Lees ook: Waarom sist mijn kat naar mijn partner?

Wat is dat sissende geluid?

kat sissen

Katten sissen als waarschuwingssignaal voordat ze overgaan tot agressiever gedrag zoals bijten of krabben.

Een plotselinge uitdrijving van lucht uit de mond creëert het sissende geluid van een kat. Bij het sissen houdt de kat meestal zijn mond wijd open, met tanden en tong weggestopt. Sissen kan gepaard gaan met andere negatieve lichaamshoudingen, zoals een gebogen rug, verwijde pupillen, afgeplatte oren en opgepeuzende vacht (piloerection).

Sissen is een natuurlijk en normaal geluid voor een kat om te maken, hoewel het wordt geassocieerd met negatieve gemoedstoestanden zoals angst, angst en agressie. Het wordt vaak gebruikt als een waarschuwing – een voorloper van fysiek agressiever gedrag, zoals bijten en krabben.

Lees ook: Waarom steekt mijn kat soms zijn tong uit?

Hoe spelen katten?

kat spelen krabpaal

Spelen helpt katten aangeboren gedrag te oefenen en dient als sociale en bindingstijd.

Spelen is enorm belangrijk voor katten. Het functioneert zowel als een aangeboren behoefte om vitale overlevingsvaardigheden te oefenen en te ontwikkelen als ook als een sociale interactie om grenzen te leren en communicatie te ontwikkelen.

Speelsessies vinden meestal plaats tussen katten van dezelfde sociale groep, in plaats van vreemden. Katten die in hetzelfde huishouden leven, bevinden zich niet noodzakelijkerwijs altijd in dezelfde sociale groep. U kunt zien of uw katten gebonden zijn, omdat ze positief fysiek contact met elkaar zullen initiëren, zoals verzorging, neuzen aanraken of gezichten wrijven en samen slapen.

Nestgenoten zijn vaak nauw verbonden, maar niet-verwante katten kunnen sterke banden vormen, vooral als ze samen zijn sinds ze kittens of jonge katten waren. Het is echter perfect mogelijk om meerdere katten in hetzelfde huis te hebben wonen die niet gebonden zijn, maar elkaar alleen tolereren.

Spelen tussen gebonden katten is meestal stil en gaat gepaard met veel worstelen, springen en achtervolgen. Wederzijds, vreugdevol en leuk spelen omvat meestal ontspannen lichaamstaal, rechtopstaande oren en meerdere korte pauzes. Beide katten nemen gelijke beurten om degene te zijn die op de ander springt of springt.

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

Waarom sissen sommige katten als ze spelen?

kitten sissen

Een kat kan sissen als waarschuwing als het spel te ruw of eng wordt.

Een gesis van een kat is een waarschuwingsgeluid, een teken dat het niet goed gaat. Als uw kat meestal goed speelt met een andere kat, andere huisdieren of een menselijk familielid en af en toe een gesis geeft, betekent dit niet dat ze een agressieve kat zijn, dat ze een hekel hebben aan spelen of dat er iets mis is. Het betekent waarschijnlijk gewoon dat de speelsessie een beetje te veel werd of dat sommige grenzen werden overschreden, en ze laten het de andere deelnemer weten.

Veel sissen en grommen tijdens speelsessies is echter niet normaal en zou van belang moeten zijn. Hier zijn enkele dingen om te overwegen als sissen een prominenter onderdeel wordt van de vocalisaties van uw kat.

1. Agressief spelen

kat sissen

Als het ene kitten ruwer speelt dan het andere, kan er wat gesis of zelfs gegrom optreden.

Een veel voorkomende reden voor het sissen tijdens het spelen is dat een lid van de partij het niet naar zijn zin heeft omdat de speelsessie overdreven is geworden.iting, overstimulerend en een beetje te ruw. Vooral kittens kunnen snel overprikkeld raken en hebben nog geen goede sociale grenzen geleerd.

Sommige huisdieren spelen agressiever dan andere, en als er te veel ruw spel is, probeert je kat misschien aan te geven dat hij er genoeg van heeft. Het sissen kan gepaard gaan met defensieve lichaamstaal, zoals afgeplatte oren, vastgepinde snorharen, een stijve of trillende staart en een pluizige vacht.

Als je denkt dat de speelsessie van je katten meer een confrontatie wordt, is het misschien een goed idee om de sessie te verbreken en de katten af te laten koelen. Grijp niet fysiek in – je kunt gewond raken. Probeer in plaats daarvan de katten af te leiden met traktaties of speelgoed.

Lees ook: Hoe leer je je kat “Nee”

2. Ergernis

Kat sissend op een beige achtergrond

Sissen communiceert dat de kat niet in de stemming is om te spelen, zelfs als een ander huisdier een spel probeert te starten.

Katten kunnen sissen als ze zich gewoon oud voelen. Misschien probeert een nieuw kitten met je oudere kat te spelen en willen ze dat niet, of misschien pest je hond een moederkat die voor kittens probeert te zorgen.

Sissen kan een teken zijn dat het ene huisdier wil spelen en het andere niet. Een gesis is een duidelijk signaal van een kat en zal er meestal toe leiden dat de andere kat zich terugtrekt. Als ze dat niet doen, kunnen ze een swat krijgen!

Als je een huisdier in je huishouden hebt dat niet veel deelneemt aan het spel, zorg dan voor voldoende schuilplaatsen voor hen en andere middelen voor hen om zich mee bezig te houden, zoals kattenbomen of speelgoed.

Lees ook: Beste Kattenstoel bij het raam & Zitstokken

3. Confrontatie

kat sissen

Spelgevechten kunnen soms veranderen in echte gevechten, vooral als katten zich gestrest voelen.

Kattenspel gaat vaak gepaard met veel spelgevechten, zoals achtervolgen en springen, dus het kan moeilijk zijn om spel te onderscheiden van daadwerkelijke confrontatie. Lichaamstaal is de sleutel. Defensieve of agressieve tekenen bij katten zijn gespannen houdingen, afgeplatte oren, vastgepinde snorharen en opgepeuzende vacht. Grommen en sissen zijn een zeker teken van een echt gevecht.

Agressie in huishoudens met meerdere katten is vaak te wijten aan een gebrek aan middelen en territoriumcontrole. Zorg ervoor dat alle katten hun veilige gebieden hebben, met hun eigen middelen, zoals kattenbakken, voedsel, waterbakken, speelgoed en bedden.

Als de ene kat de andere actief verergert, overweeg dan om ze te scheiden door middel van een barrière of zelfs een babyhekje. Een feromoonverspreider kan helpen het huishouden kalm te houden en angstige katten wat comfort te bieden.

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

4. Pijn

kat met pijn

Plotseling sissen zonder aanwijsbare trigger kan een teken zijn dat uw kat pijn ervaart.

Als uw kat is begonnen met sissen tijdens het spelen, fysiek contact of verzorging, kan hij zich ongemakkelijk voelen. Elke gedragsverandering bij katten kan significant zijn en een verandering in speelgedrag of interacties met andere katten kan een teken zijn van een medisch probleem.

Als uw kat zijn reactie op u of andere huisdieren heeft veranderd, is het raadzaam om advies in te winnen bij een dierenarts. Een controle bij een dierenarts kan pijn en andere gezondheidsproblemen uitsluiten.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

Katten sissen in het spel: samengevat

kat sissen

Af en toe sissen tijdens het spelen is normaal, maar onderzoek regelmatig sissen om erachter te komen wat je kat dwars zit.

Een sissende kat geeft een duidelijke waarschuwing dat alles niet klopt. Het vreemde gesis tijdens een ruwe en tuimelende speelsessie is niets ongewoons – het is gewoon je kat die communiceert met het andere huisdier. Als het sissen echter frequent of escalerend is, kan enige interventie nodig zijn. Het is belangrijk om het ruwe spel te onderscheiden van daadwerkelijk vechten, pijn of ergernis en een veilig alternatief te bieden voor alle huisdieren.

Lees ook: Hoe de aandacht van een kat te krijgen in 7 eenvoudige stappen

Veelgestelde vragen

Waarom sist mijn kat als hij met mij speelt?

Een gesis van een kat is een waarschuwingsgeluid, een signaal dat er iets niet klopt. Sissen tijdens het spelen betekent meestal dat de speeltijd te ruw of te stimulerend is geworden en dat er een pauze nodig is. Pijn, vechten en ergernis kunnen ook leiden tot sissen bij katten.

Sissen katten als ze gelukkig zijn?

Nee, een gesis is een negatieve vocalisatie voor een kat, meestal gegeven als een waarschuwingssignaal. Sissen en grommen kunnen voorlopers zijn van fysieke agressie als de waarschuwing niet wordt opgevolgd.