Beschermen katten je als je slaapt?

Een kat zal gedurende de nacht aan het voeteneind van het bed liggen of misschien tegen je bovenlichaam. De kat lijkt echter niet diep te slapen. Hij luistert en kijkt af en toe naar de deur.

Beschermen katten je als je slaapt? Dat denken ze graag. Het ligt in de aard van een kat om de familie te bewaken en in het bijzonder het familielid bij wie hij kiest om te slapen. Zo waren ze in het wild toen ze troepen hadden, dus het is niet meer dan normaal dat jouw kat nu een beschermend karakter heeft.

Katten zijn interessante wezens en het onderstaande artikel vertelt je meer over hun beschermende gedrag.

Zijn katten beschermend?

Katten kunnen beschermend zijn voor hun menselijke eigenaren en hoe beschermend hangt af van de kat zelf.. Schichtige katten hebben de neiging om weg te rennen als er een vreemd geluid of een bedreiging is. Sommige rassen zullen echter bij een vermeende bedreiging de kop opsteken of de bedreiging zelfs aanstaren.

Katten begrijpen goed dat zowel u als zij ’s nachts kwetsbaarder zijn als u slaapt. Dit brengt een beetje de meer beschermende kant van hen naar boven.

Het zijn ook nachtdieren, dus ze kunnen ’s nachts licht slapen of geneigd zijn het grootste deel van de nacht wakker te blijven. Dat geeft ze meer plichtsbesef terwijl jij slaapt.

Lees: Bengaalse Kat Kleuren: Every Color & Pattern Combo You Should See

Hoe weet ik dat mijn kat me beschermt?

Er zijn verschillende manieren waarop katten laten zien dat ze je beschermen. Meestal gaat het om fysieke nabijheid, maar soms ook om wat ze ’s nachts in de gaten houden of waar ze naar luisteren.

Een kat die op de een of andere manier op je moet slapen, toont zowel een beschermende aard als wil ook veiligheid. Kitties weten graag dat het goed gaat met hun baasjes, dus op hen slapen is een goede manier om zowel welzijn te meten als te beschermen.

Ook ben je warm, dus dat zorgt voor een goede knuffel.

Uw kat zal waarschijnlijk met zijn rug naar u toe slapen, zodat hij klaar is voor elk soort situatie.

Lees: Is mijn Bengaalse kat depressief?

Head Wrap

Sommige katten willen zich om je hoofd wikkelen terwijl je slaapt. Dit kan vervelend zijn voor jou, maar het is een hoge eer voor een kat. Door hun lichaam om je hoofd te wikkelen proberen ze het belangrijkste kwetsbare deel van je lichaam tijdens de nacht te beschermen.

Bovendien betekent hoofdcontact dat een kat van je houdt, want het is een teken van intimiteit in de kattenwereld.

Lees: Waarom moet je geen Bengaalse kat bezitten?

Slapen aan je voeten

Er zijn verschillende redenen waarom katten graag aan de voet van het bed slapen. De eerste is praktisch. Er is meer ruimte aan de voet van het bed. Tweede, is het een manier voor hen om de deur in de gaten te houden en je te waarschuwen voor geluiden.

Het voeteneind van het bed is een tussenplek tussen jou en de deur. Dat maakt het de perfecte bewakingsplek.

Lees: Zijn Bengaalse Katten Goede Huisdieren? 10 dingen die je moet weten voordat je er een krijgt

Slapen bij de deur

Sommige katten slapen bij de deur of net buiten de deur als die gesloten is. Slapen bij de deur is een bewakingshouding, of het nu binnen of buiten de kamer is. Maar katten die voor de deur slapen kunnen dat ook doen om zo dicht mogelijk bij je te zijn.

Katten in een raam

Een kat die uit een raam zit te staren doet dat om vele redenen. Hij kan vanaf die plek zijn territorium goed bewaken, visueel eventuele indringers zien en ofwel poseren voor de aanval of waarschuwen.

Een kat gebruikt zijn venstertijd echter ook om zijn waak- en moordinstincten te oefenen. Je kunt merken dat hij zijn bek beweegt terwijl hij kijkt en misschien zelfs wat geluiden maakt. Een kat die dat doet, heeft zijn prooi gezien en visualiseert zijn prooi.

Lees: Zijn Bengaalse Katten High Maintenance?

FAQs

Wat denken katten als ze je beschermen?

Katten denken meestal helemaal niets specifieks, volgens dierenexperts. Ze volgen hun instinct om diegenen te beschermen die ze zien als deel van hun familie.

Heeft een kat ooit zijn eigenaar verdedigd?

Veel katten hebben een instinct om te vluchten als er problemen zijn, maar er zijn enkele gevallen waarin katten hun baasje verdedigden tegen agressieve honden of zelfs criminelen. Katten hebben vaker een beschermend instinct voor vrouwen dan voor mannen.

Hebben katten ooit mensen gered?

Ja, er zijn gevallen waar een kat zijn menselijke eigenaar heeft gered. De meeste van die gevallen waren dingen zoals de kat rook brand of koolmonoxide en maakte hun familie wakker. Sommige katten kunnen veranderingen in lichaamsgeur, geur, of temperatuur waarnemen en hen waarschuwen voor lichamelijke nood.

Katten kunnen en handelen in dit soort gevallen als honden.

Waarom vertrouwen katten mensen?

Katten hechten zich met hun baasjes op een vergelijkbare manier als honden en zelfs op dezelfde manier als baby’s zich met hun moeder hechten. Studies tonen aan dat de menselijke eigenaren van een kat een bron van veiligheid en troost zijn, evenals voedsel.

Weten katten wanneer je blij, bang of verdrietig bent?

Katten weten wanneer je bang bent omdat ze de stroom feromonen kunnen ruiken, het hormoon dat mensen afgeven als ze bang, blij of verdrietig zijn. Katten gebruiken dit en interpreteren andere aanwijzingen van mensen, zoals lichaamstaal, om je stemming te bepalen.

Hoe waarschuwen katten mensen voor gevaar?

Net als honden kunnen katten aanvoelen of een persoon een goed of slecht persoon is, dus let op uw kat als er mensen bij u thuis komen.

Katten kunnen ook tekenen van raarheid vertonen voor een natuurramp. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs voor is, kan een moederpoes beginnen met het verplaatsen van haar kittens naar een veiliger gebied voordat een aardbeving of storm toeslaat.

Hun gedrag kan bestaan uit dingen die niet bij uw kat passen, zoals ijsberen, miauwen en zich willen verstoppen.

Wat zijn de meest beschermende kattenrassen?

Verschillende rassen hebben een meer beschermend instinct dan andere. De eerste is de Turkse Angora en op de tweede plaats komt de Maine Coon. Siamese katten staan op de derde plaats in beschermende instincten en de Manx op de vierde.

De populaire Ragdoll kat komt op de vijfde plaats op de lijst van katten met het meest beschermende instinct.