9 kattengedrag om je zorgen over te maken

Katten kunnen zich op vreemde en raadselachtige manieren gedragen, maar hun eigenzinnige persoonlijkheden maken deel uit van wat hen zo lief maakt. Dus hoe weten we of de bizarre daden van onze katten normaal kattengedrag zijn of iets om ons zorgen over te maken?

Snel overzicht

01

Medische aandoeningen, pijn, stress en angst kunnen allemaal gedragsveranderingen bij katten veroorzaken.

02

Veel voorkomende gedragsveranderingen die wijzen op een probleem zijn onder meer wegstoppen, meer slapen, minder spelen, minder interactie, ongewoon vocaal worden, agressie en intolerantie voor het hanteren, terughoudendheid om te springen of trappen te beklimmen.

03

Plan een dierenartsbezoek als u veranderingen in het typische gedrag van uw kat opmerkt.

In dit artikel bespreken we negen kattengedragingen die je nooit moet negeren, omdat ze kunnen wijzen op een ernstig medisch, emotioneel of fysiek probleem. Het is erg belangrijk om uw kat door zijn dierenarts te laten controleren als u deze (of andere) veranderingen in zijn gedrag opmerkt.

#1 Veranderde slaappatronen

Het is belangrijk om veranderingen in de slaap van uw kat op te merken, inclusief waar ze slapen, wanneer ze slapen en of ze meer slapen dan normaal.

Katten slapen veel. In feite zijn veel katten slaap tot 18 uur per dag, dus als de jouwe altijd lijkt te snoozen, is het niet per se iets om je zorgen over te maken. Een verandering in de hoeveelheid, timing of locatie van de dutjes van uw kat kan echter wijzen op een probleem en moet door uw dierenarts worden gecontroleerd. Veel ziekten, vooral die welke koorts veroorzaken, kunnen ervoor zorgen dat uw kat zich lustelozer en slaperiger voelt dan normaal.

Je merkt misschien dat je kat niet meer opkrult voor dutjes op zijn favoriete hoge plek. Katten die lijden aan pijn, vooral gewrichtspijn veroorzaakt door artritis, worstelen om te springen en te klimmen en kunnen kiezen voor gemakkelijker toegankelijke locaties om in te slapen.

Feline cognitief disfunctie syndroom (FCDS), ook bekend als dementie, kan verschillende gedragsveranderingen bij katten veroorzaken naarmate ze ouder worden, waaronder veranderde slaappatronen. Getroffen katten zijn vaak op ongebruikelijke tijden wakker, wat er helaas ook toe leidt dat hun eigenaren midden in de nacht worden gewekt. Stress en angst kan ook het slaappatroon veranderen.

Lees ook: Waarom slapen katten met hun hoofd omhoog?

#2 Verandering in toiletgewoonten

Het niet gebruiken van de kattenbak heeft altijd veterinaire interventie nodig, omdat veel medische en gedragsproblemen ongepaste eliminatie veroorzaken.

Huisvuil is een veel voorkomend gedragsprobleem bij katten en is een van de belangrijkste redenen waarom ze worden afgestaan aan dierenasielen. Als uw kat stopt met het gebruik van de kattenbak, of begint te plassen en poepen op ongewenste plaatsen in huis, is dit een teken dat niet aan zijn fysieke, sociale en / of medische behoeften wordt voldaan, dus neem eerder dan later contact op met uw dierenarts.

Het kan zijn dat uw kattenbakbeheer niet op orde is, of dat uw kat gestrest is of angstig over zijn territorium. Huisvuil kan ook worden veroorzaakt door medische aandoeningen zoals urinewegaandoeningen en katachtige dementie. Katten die pijn ervaren tijdens het gebruik van hun kattenbak als gevolg van urineweginfecties, constipatie, diarree of gewrichtspijn, kunnen het gebruik van de kattenbak vermijden, omdat ze deze associëren met ongemak.

Als uw kat helemaal stopt met urineren, kan dit een teken zijn van een urineblokkade (urethrale obstructie), wat een levensbedreigende noodsituatie is die dringende medische aandacht vereist.

Lees ook: 11 beste kattenbakken in 2022 – we hebben ze allemaal geprobeerd

#3 Verhoogde vocalisatie

Een plotselinge toename van vocalisatie kan een teken zijn van pijn, stress of een ander medisch of gedragsprobleem.

Sommige katten zijn van nature “chattier” dan andere. Oosterse rassen zoals de Siamese kat staan bekend als zeer vocaal, en het is aangetoond dat raskatten zijn vocaal communicatiever dan gemengde rassen. Dus het hebben van een vocale kat is op zich niets om je zorgen over te maken, maar als je kat plotseling meer begint te miauwen, of voor altijd naar je lijkt te joggen, plan ze dan in voor een gezondheidscheck, omdat dit een teken kan zijn dat ze lijden aan een van de volgende:

Lees ook: Overmatig miauwen bij katten uitgelegd (oorzaken en oplossingen)

#4 Toename van eetlust of dorst

Katten met veranderingen in eetlust en / of dorst moeten een dierenarts raadplegen, die bloed- en urinetests kan aanbevelen.

Is uw kat je constant pesten voor voedsel of water? Een vraatzuchtige eetlust kan ervoor zorgen dat uw kat zich erg buitenaards gedraagt en kan vele oorzaken hebben, waaronder onderliggende medische aandoeningen zoals hyperthyreoïdie, inflammatoire darmaandoeningen, diabetes en darmwormen. U kunt ook merken dat uw kat aankomt of gewicht verliest, samen met een gedragsverandering.

Polydipsie is de term die wordt gebruikt wanneer katten overmatig dorst hebben en te veel water beginnen te drinken. Het kan verschillende onderliggende oorzaken hebben, waaronder diabetes, hyperthyreoïdie en lever- en nieraandoeningen. Getroffen katten kunnen veel tijd doorbrengen in hun waterbakken met drinken en kunnen ook worden gezien terwijl ze drinken van ongewone plaatsen zoals gootstenen, baden of zelfs toiletten.

Katten met veranderingen in eetlust en / of dorst vereisen een bezoek aan hun dierenarts, die meestal wat bloed- en urinetests wil uitvoeren om te diagnosticeren wat er mis is.

Lees ook: Wat kunnen katten drinken naast water?

#5 Een verandering in verzorgingsgewoonten

Sommige katten over-verzorgen tot het punt dat ze hun haar op sommige plaatsen verliezen.

Grooming zelf meer (over-grooming) is een ander gedrag bij katten dat niet mag worden genegeerd. Je merkt misschien dat je kat zichzelf overmatig likt, bijt of krabt, maar sommige katten kozen ervoor om zichzelf privé te verzorgen, dus je zou gewoon haaruitval kunnen zien, of laesies zoals zweren en korstjes.

Overbezorgdheid kan worden veroorzaakt door huidziekten zoals allergieën, vlooien, stress en angst. Likken gericht over een specifiek gebied kan wijzen op pijn, katten met blaasongemakken kunnen bijvoorbeeld hun buik likken.

Pijn of ziekte kan er ook toe leiden dat katten zichzelf minder verzorgen dan normaal, wat resulteert in een gematteerde, smerige, onverzorgde vacht (vooral als ze lijden aan orale pijn, zoals die veroorzaakt door een tandheelkundige aandoening). Hoe dan ook, als u een verandering in het verzorgingsgedrag van uw kat ziet, moet u ze laten controleren door een dierenarts.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

#6 Staren naar de muur

Staren naar muren of hun hoofd tegen de muur drukken kan een teken zijn van een medisch probleem zoals dementie, epilepsie en zelfs een hersentumor.

Hoewel katten soms lijken te staren naar muren zonder reden, tenzij je gelooft dat ze geesten kunnen zien, is de gebruikelijke verklaring dat ze hun superieure zintuigen gebruiken om iets te zien, horen of ruiken waarvan we ons niet bewust zijn. Staren naar muren kan echter soms een teken zijn van iets ernstigers zoals FCDS of epilepsie. Als uw kat zijn kop tegen de muur begint te drukken, kan dit een teken zijn van een van de volgende ernstige medische aandoeningen:

Lees ook: Schimmelinfecties bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

#7 Agressief of prikkelbaar worden

Een voorheen vriendelijke kat die agressief wordt, kan ziek zijn of pijn hebben.

Een duidelijke verandering in de persoonlijkheid van uw kat is zeker reden tot bezorgdheid en zou een controle bij hun dierenarts moeten veroorzaken om te proberen het probleem tot op de bodem uit te zoeken. Er zijn een breed scala aan oorzaken voor katten die geagiteerd raken of vertonen agressie ten aanzien van andere dieren of personen:

 • Pijn
 • Verslechtering van het gezichtsvermogen of gehoor, waardoor ze zich kwetsbaar voelen
 • Hyperthyreoïdie
 • Hypertensie (hoge bloeddruk)
 • Hersentumoren
 • Hondsdolheid (op bepaalde geografische locaties)

#8 Wegstoppen en minder interactief zijn

Katten vermijden vaak interactie en verstoppen zich als ze zich onwel voelen.

Zieke of pijnlijke katten hebben de neiging om zich terug te trekken en zich te verstoppen, en eten en drinken vaak minder dan normaal. Pijnlijke katten kunnen minder met speelgoed spelen en minder met hun eigenaren omgaan. Katten die lijden aan angst en stress kunnen ook een rustige plek vinden, weg van de drukte van het huishouden (vooral als de bron van stress een ander dier in huis is, een nieuwe baby, kleine kinderen of bezoekers).

Er zijn tal van strategieën die uw dierenarts kan voorstellen om katten te helpen die lijden aan stress als wordt gedacht dat dat de oorzaak is van hun abnormale gedrag, soms in combinatie met een katachtige behaviorist.

Een opmerking over stress

Veel mensen zijn sceptisch wanneer wordt gesuggereerd dat de gedragsveranderingen van hun kat kunnen worden veroorzaakt door stress – de meeste katten lijken immers een gecharmeerd leven te leiden, met al hun schijnbare behoeften vervuld door dottende eigenaren. De volgende lijst is slechts enkele van de vele dingen die stress kunnen veroorzaken bij katten:

 • Een nieuw huisdier, kind of volwassene in het huishouden
 • Onbekende bezoekers
 • Verandering van routine, zoals bouwwerkzaamheden of verzorgd worden door een huisoppas
 • Verhuizen
 • Conflict met andere katten, zowel in het huishouden als daarbuiten
 • Ongeschikte positionering van hulpbronnen zoals voedsel, water en kattenbakken

Lees ook: Kunnen katten gevaar voelen?

#9 Niet opspringen zoals gewoonlijk

Een van de eerste tekenen van artritis bij oudere katten is een terughoudendheid om te springen en te klimmen zoals ze vroeger deden.

Onderneem actie als je merkt dat je kat stopt met het beklimmen van de trap, moeite heeft om over het hek te klimmen of stopt met springen naar zijn favoriete verhoogde bed of voedingsstation. In extreme gevallen, waar dit gedrag heel snel is opgekomen, kunnen ze een verwonding hebben zoals een gebroken bot of verstuiking.

Veel oudere katten met artritis veranderen hun gedrag omdat ze te pijnlijk zijn om te springen en te klimmen zoals ze vroeger deden. Of hun verandering in mobiliteit nu subtiel of dramatisch is, laat uw kat altijd onderzoeken door een dierenarts om ervoor te zorgen dat ze de behandeling krijgen die ze nodig hebben.

Lees ook: Hoe voorkom je dat je kat springt na een operatie

Gedragsveranderingen: laatste gedachten

Katten in een verkennende omgeving

Medische aandoeningen, pijn, stress en angst kunnen allemaal gedragsveranderingen bij katten veroorzaken.

Alle katten hebben individuele eigenaardigheden en eigenaren vragen zich vaak af of het vreemde gedrag van hun huisdier normaal is. Medische aandoeningen kunnen vaak gedragsveranderingen veroorzaken, net als pijn, stress en angst. Het is belangrijk om altijd kennis te nemen van eventuele veranderingen in het normale gedrag van uw kat en ze te laten controleren door een dierenarts om te zien of er iets is om je zorgen over te maken.

Lees ook: Waarom snuffelt mijn kat ineens aan alles?

Veelgestelde vragen

Waarom is mijn kat ineens bang voor mij?

Denk terug aan de afgelopen dagen om te zien of je je een specifieke gebeurtenis kunt herinneren die je kat misschien pijn heeft gedaan of bang heeft gemaakt om de gedragsverandering te verklaren. Het is nooit acceptabel om je kat te straffen, en het zal er natuurlijk toe leiden dat ze bang voor je zijn. Als er geen duidelijke oorzaak is, moet u hulp en advies inwinnen bij uw dierenarts.

Het kan zijn dat uw kat gestrest en angstig is over iets anders en ervoor kiest om zich te verstoppen en sociale interactie te vermijden. Katten met pijn verbergen zich vaak voor hun eigenaren en kunnen bang zijn dat het pijn zal doen als ze worden opgepakt of geaaid (ze kunnen zelfs agressief worden als je het probeert).

Welk gedrag kan aantonen dat een kat pijn heeft?

Katten zijn goed in het verbergen van pijn en het enige teken kan een verandering in hun gedrag zijn, zoals zich verstoppen, meer slapen of minder spelen en communiceren. Pijnlijke katten kunnen ook onkarakteristiek vocaal, agressief en intolerant worden voor mensen die ermee omgaan.

Katten die lijden aan gewrichtspijn zijn vaak stijf na rust en kunnen hun normale gedrag veranderen door te stoppen met trappen op en af te gaan en minder enthousiast te zijn om van hoogte op en neer te springen (vaak een verandering in hun favoriete snoozinglocatie noodzakelijk).

Waarom gedraagt mijn kat zich raar en joelt hij naar mij?

Als uw kat aan het joggen is vanwege duidelijke pijn en ongemak, moeten ze zo snel mogelijk door een dierenarts worden gecontroleerd. Katten met urineblokkades joggen vaak als gevolg van pijn en kunnen sterven zonder snelle medische behandeling.

Sommige kattenrassen zoals de Siamees zijn van nature vocaal, maar als je kat meer dan normaal vocaliseert, kan dit een teken zijn dat er iets mis is. Katten met gehoorverlies, dementie, hyperthyreoïdie, stress en verlatingsangst joggen vaak meer naar hun eigenaren.

Bronnen weergeven

Kaleta T., Borkowska N., Goral-Radziszewska K. De studie van de persoonlijkheid van de huiskat (Felis catus) op basis van onderzoek in Polen. Anim. Sci 2016; 55(1):33-46.

Sordo Sordo, L., Breheny, C., et al (2020). Prevalentie van ziekte en leeftijdsgebonden gedragsveranderingen bij katten: verleden en heden. Diergeneeskunde, 7(3).