7 ongelooflijke Lykoi-kattenfeiten die u moet weten

Lykoi-katten zijn absoluut onvergetelijk – ze lijken op lieve kleine weerwolven dankzij hun schaarse jassen en opvallende bontloze gezichtsmaskers. Lykoi betekent “wolf” in het Grieks, en ze zijn ook bekend als wolfkatten en weerwolfkatten. De eerste Lykoi-katten werden rond 2010 geïdentificeerd, dus het ras is niet erg oud.

Het werd erkend door de International Cat Association (TICA) in 2017. Lykoi-katten wegen vaak tussen de 7 en 13 pond en ze zijn er in verschillende tinten, maar zwart is het populairst. Sommige hebben wijzen en schaduwen, en katten met stukjes wit in hun vacht lijken vaak zilver. De meeste hebben stukjes haar, maar sommige zijn haarloos. Lykoi-katten leven vaak 12 tot 15 jaar. Ze zijn aanhankelijk en charmant en kunnen over het algemeen goed overweg met andere huisdieren en kinderen. Blijf lezen voor zeven ongelooflijke Lykoi-kattenfeiten.

3 kat face divider

De 7 Lykoi Cat Feiten

1. Ze zijn niet hypoallergeen

Hoewel er technisch gezien niet zoiets bestaat als een hypoallergene kat, produceren sommige rassen minder van de eiwitten die het vaakst verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van allergische reacties bij mensen. Vanwege hun gebrek aan vacht lijken Lykoi-katten op Sphynx-katten, maar ze produceren veel van het triggerende eiwit en werpen iets meer af dan de meeste katten. Het zijn geen geweldige keuzes voor mensen met een allergie. Devon Rex en Siberische katten zijn goede opties voor mensen met een allergie.

Lykoi kitten
Afbeelding credit: Eric Isselee, Shutterstock
thematische pauze

2. Een genetische mutatie veroorzaakt de look

Een genetische mutatie is verantwoordelijk voor het geven van Lykoi-katten hun onderscheidende uiterlijk. Het is een recessief gen, wat betekent dat twee katten met een normale vacht een weerwolfkitten kunnen hebben als beide ouders een kopie van de recessieve eigenschap dragen. De eerste Lykoi-kat werd in 2010 ontdekt in een verwilderde kattenkolonie. Twee verwilderde Lykoi-katten werden gedekt om het ras te creëren, en de eigenschap verschijnt nog steeds in wilde kolonies over de hele wereld.

thematische pauze

3. Ze doen het het beste binnenshuis

Omdat de meeste Lykoi-katten een schaarse of geen vacht hebben, moeten ze binnen worden gehouden. De zon kan Lykoi-katten snel verbranden tijdens de lente en de zomer, en de meeste hebben niet genoeg haar om zichzelf warm te houden wanneer de temperaturen dalen tijdens de herfst en winter. Ze kunnen zelfs koud worden als ze binnen rondhangen, en binnen genieten Lykois vaak van gezelligheid in verwarmde kattenbedden. Sommige Lykoi-eigenaren kleden hun huisdieren in truien en shirts om ze warm te houden.

thematische pauze

4. Ze zijn niet gerelateerd aan Sphynx-katten

Hoewel Lykoi-katten vaak haarloos zijn, zijn ze niet gerelateerd aan Sphynx-katten. De haarloze eigenschap bij Sphynx-katten komt voort uit een genetische mutatie die in de jaren 1960 werd ontdekt. Ze hebben verbluffend grote ogen en oren. Sphynx-katten worden vaak beschouwd als goede keuzes voor mensen met allergieën, maar ze produceren nog steeds het eiwit dat verantwoordelijk is voor het veroorzaken van de meeste allergieën voor katten. Het ras werd in 2002 erkend door de CFA. Sphynx-katten waren het 9e meest populaire stamboomras in de VS in 2022.

Lykoi kat
Afbeelding credit: Nynke van Holten, Shutterstock
thematische pauze

5. Ze hebben enkele verwilderde kenmerken

Omdat deze katten zijn gefokt uit verwilderde katten, hebben ze vaak een paar kenmerkende persoonlijkheidskenmerken. De meeste hebben hoge prooidriften, wat betekent dat ze graag spelen, achtervolgen, vleermuizen en springen! Ze zijn gefokt om te genieten van menselijk gezelschap en zijn blij om in de buurt van mensen te zijn. Velen zijn traag om op te warmen voor vreemden, maar worden over het algemeen relatief snel geaccepteerd door nieuwe mensen.

thematische pauze

6. Ze werpen en laten haar teruggroeien

Lykoi-katten doorlopen vaak cycli als het gaat om hun vacht. De meesten gaan een paar keer per jaar door regelmatige verharingsperioden , net als honden. Sommigen verliezen hun vacht volledig en anderen houden hier en daar een paar stukjes vacht, wat leidt tot een ruig uiterlijk. Ze laten dan hun haar opnieuw groeien en de cyclus gaat verder. Vachtverlies bij katten wordt vaak geassocieerd met huidaandoeningen, maar het is een normaal proces bij Lykoi-katten. Kittens worden vaak geboren met volle vachten.

thematische pauze

7. Ze hebben ernstige verzorgingsbehoeften

Lykioi-katten hebben iets meer nodig op de verzorgingsafdeling dan de gemiddelde kortharige huiskat omdat ze twee keer per jaar hun hele vacht afwerpen. De meesten missen ondervachten, wat bijdraagt aan het fragmentarische uiterlijk van hun vacht.  Ze vereisen ook regelmatig borstelen en kammen om klitten te voorkomen. Regelmatig baden voorkomt dat hun huid overbelast raakt met vuil en olie, en ze zijn vatbaar voor het ontwikkelen van kattenacne en mee-eters. Hun oren en ogen hebben soms extra aandacht nodig.

Lykoi Kat
Afbeelding credit: Eric Isselee, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Lykoi-katten zijn uitstekende huisdieren. Ze zijn intelligent, aanhankelijk, zachtaardig en meestal heel speels. Ze zien eruit als kleine weerwolfkatten, dankzij hun vachtloze gezichten en vlekkerige jassen. Ze bestaan nog niet zo lang, dus fokkers en dierenartsen leren nog steeds of ze vatbaar zijn voor het ontwikkelen van rasspecifieke gezondheidsproblemen. De eerste Lykoi-kat werd in 2010 gevonden en TICA erkende het ras in 2017. Vanwege hun relatief hoge prooidriften zijn Lykoi-katten het beste voor gezinnen die geen kleine huisdieren hebben, zoals gerbils en cavia’s.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Jaroslaw Kurek, Shutterstock