Hoe lang leven Bombay katten? Levensduur, Feiten & FAQ

De middelgrote en kortharige Bombay-kat heeft een intrigerende persoonlijkheid en een opvallend uiterlijk, waardoor het een uitstekende metgezel is voor elke huisdierouder. Voor zo’n naar aandacht hunkerende kat die naar mensen hunkert, wil je je harige vriend alle liefdevolle zorg geven, zodat ze voor altijd of in ieder geval voor een lange tijd aan je zijde blijven.

Factoren zoals dieet, algehele gezondheid en genetica bepalen de levensduur van uw Bombay-kat, maar Gemiddeld is de levensverwachting van 12-16 jaar. Blijf lezen om te leren wat u kunt doen om de kwaliteit van de levensduur te verbeteren.

3 kat face divider

Wat is de gemiddelde levensduur van een Bombay Cat?

De volledig zwarte Bombay-kat heeft een totale levensverwachting van 12 tot 16 jaar, maar er zijn gevallen waarin deze katachtige tot 20 jaar leeft. Katten leven tegenwoordig over het algemeen langer, dankzij de vooruitgang in de diergeneeskunde en kattengeïnformeerde of door de gemeenschap opgeleide eigenaren.

Levensverrijking, activiteits- en lichaamsbewegingsniveaus, toegang tot preventieve medische zorg en voeding spelen een rol bij het verlengen van de levensduur van een Bombay.

Bombay Cat loungen buiten
Afbeelding credit: Lolame, Pixabay

kat face divider 2

Waarom leven sommige Bombay-katten langer dan andere?

Op het eerste gezicht lijkt de Bombay-kat misschien op elke andere zwarte kat, maar je zult snel het verschil in uiterlijk en temperament zien. De extraverte kat geniet van een matig lange levensduur, maar sommigen leven langer dan anderen.

Verschillende factoren zullen de levensduur van uw Bombay-kat beïnvloeden, waaronder:

1. Voeding

Bombays zijn voedselliefhebbers, dus je moet hun inname controleren, omdat ze overgewicht en obesitas kunnen krijgen, waardoor ze het risico lopen op kattendiabetes. Om uw Bombay-kat gezond te houden, geeft u hem een dieet dat veel dierlijke eiwitten bevat, maar weinig koolhydraten bevat.

thematische pauze

2. Omgeving en omstandigheden

Zoals alle katten heeft je Bombay een veilige omgeving nodig om in te gedijen. De beste manier om een kat veilig te houden, is door hem binnen te laten blijven. Als u echter wilt dat uw kat de buitenkant verkent, zorg er dan voor dat hij is gevaccineerd, gesteriliseerd / gecastreerd en in de buurt is. Als u in de buurt van een weg of andere gevaarlijke gebieden woont, kan uw Bombay gevaar lopen.

Ook verbeter je de omstandigheden van je Bombay door de kattenbak goed schoon te houden en om de paar weken zijn nagels te knippen.

Bombay Kat
Afbeelding credit: Kenneth Norris, Flickr
thematische pauze

3. Woonvertrekken

Door ervoor te zorgen dat uw huis katbestendig en comfortabel is, voelt uw Bombay zich een deel van het gezin. De Bombay-kat is een behendige klimmer en springer, een van nature actieve katachtige die speels maar ingetogen is. Het zal het goed doen in het leven in de buurt vanwege zijn menslievende, gezellige en extraverte aard.

Bombays gedijen ook in huishoudens met meerdere katten waar ze snel een pikorde zullen bepalen, maar ze doen het niet goed als ze lange tijd alleen worden gelaten.

thematische pauze

4. Geslacht

Er zijn geen variaties bekend tussen hoe lang mannelijke en vrouwelijke Bombay-katten zullen leven, maar je kunt hun levensduur en algemeen welzijn verbeteren met castratie of sterilisatie. Zorg ervoor dat uw kat regelmatig een dierenkliniek bezoekt en blijf op de hoogte van inentingen en zorg voor geschikte voeding.

thematische pauze

5. Genen

Er zijn geen belangrijke genetische disposities voor het Bombay-kattenras, hoewel ademhalingsproblemen kunnen voortvloeien uit de erfelijke schedelstructuur met ronde gezichten.

Bombays hebben de neiging om winterhard te zijn dankzij hun Birmese afkomst, en hoewel de gemiddelde levensduur 15 jaar is, kunnen ze tot 20 jaar leven als ze goed worden onderhouden. Hun tandheelkundige uitlijning is echter gecomprimeerd, waardoor ze het risico lopen op gingivitis, parodontitis en andere tandaandoeningen.

Bombay kat die buiten op gras zit
Image Credit: Viktor Sergejevitsj, Shutterstock
thematische pauze

6. Fokgeschiedenis

Het kennen van de rasgeschiedenis van uw Bombay-kat helpt om levensbedreigende problemen te voorzien en u kunt ze vroeg vangen met preventieve medische zorg. Door uw kittens te betrekken bij een gerenommeerde fokker of informatie te zoeken over afstamming als uw kat wordt geadopteerd, kunt u anticiperen op aangeboren aandoeningen.

Er zijn ook tests beschikbaar van dierenartsen die erfelijke aandoeningen bij broedparen en juvenielen detecteren. Uw Bombay zou een betere kans hebben op een lang leven als de fokker de ouders had vrijgesproken voor gewrichtsproblemen, schedel deformibanden, ademhalingsproblemen of levergezondheid, en kattendiabetes.

thematische pauze

7. Gezondheidszorg

Als een nakomeling van het brachycefale of platte Birmese ras, is de Bombay-kat vatbaar voor craniofaciale problemen, ademhalingsproblemen, tandziekten, oogafscheiding, hypokaliëmie en diabetes, samen met hypertrofische cardiomyopathie, die hartwandzwakte veroorzaakt.

Amerikaanse kortharen, die de andere helft van het genetische erfgoed van een Bombay-kat vormen, zijn ook vatbaar voor heupdysplasie, die operatief kan worden gecorrigeerd.

Ondanks deze genetische risico’s voor Bombay-katten, zullen constante dierenartscontroles ervoor zorgen dat uw kat een lang gezond leven leidt zonder ziekte en aandoeningen. Met een huisdierenverzekering kunt u elk aspect van het welzijn van uw Bombay-kat volgen met preventieve gezondheidszorg, vaccinaties, ideale voeding en lichaamsbeweging.

Bombay
Afbeelding Credit: Se Re, Flickr

cat + lijnverdeler

De 6 levensfasen van een Bombay kat

Embryonaal stadium (copulatie tot geboorte)

De prenatale ontwikkeling van een Bombay-kat wordt gekenmerkt door embryonale baarmoederimplantatie ongeveer 12 tot 14 dagen na copulatie of geassisteerd voortplantingsproces. Tegen de 37e dag van de zwangerschap is de placenta volledig ontwikkeld en houdt elk embryo, dat ongeveer 0,98 inch is, in zijn vruchtzak.

De draagtijd van een Bombay is ongeveer 65 dagen na de paring en zodra de foetus volledig is ontwikkeld, zult u tekenen van naderende arbeid opmerken.

thematische pauze

Kittens (geboorte tot 6 maanden)

Bombay-kittens zijn klein en broos. Ze zijn blind in de eerste paar dagen na de geboorte, maar worden al snel helderziend en hebben een hoge drive waardoor ze het risico lopen op ongelukken.

De kittenfase van een Bombay-kat is de beste tijd om ze zindelijk te maken en kennismakingen te maken met familieleden en andere huisdieren. Het is ook essentieel om uw kat te laten wennen aan verzorgingstechnieken en sessies met een dierenarts.

bombay kittens spelen speelgoed
Afbeelding credit: Sorokin Nikita, Shutterstock
thematische pauze

Juveniel (7 maanden tot 2 jaar)

Juveniele Bombay-katten zijn extreem speels, nieuwsgierig en gaan grenzen niet uit de weg. In dit stadium is het aan te raden om je Bombay junior zoveel mogelijk binnen te houden om ongelukken te voorkomen.

Zorg voor training en versterking van goed gedrag gedurende deze fase, want het is wanneer uw kat zeer trainbaar is en een band met u, zijn eigenaar, heeft gevormd.

thematische pauze

Jongvolwassene (3 tot 7 jaar)

Zelfs als jongvolwassene zal uw Bombay-kat kittenachtig gedrag behouden met veel activiteit, waaronder springen, spelen en verkennen. Als uw kat rond de leeftijd van 5 jaar geslachtsrijp wordt, kunt u verhoogde nieuwsgierigheid en willekeurige uitbarstingen van speelse energie verwachten.

Bombay Kat
Afbeelding Credit: Pickpik
thematische pauze

Volwassen volwassenen (8 tot 11 jaar)

Er zal veel zijn veranderd met uw Bombay-kat naarmate hij volwassen wordt, inclusief zijn lengte, gewicht en gedrag. Het is niet langer speels en is milder geworden in termen van verhoogde activiteit, maar het is nog steeds mild nieuwsgierig en houdt ervan om op hoge plaatsen te nestelen.

In deze fase van het leven zal elke gezondheidstoestand waar uw kat aanleg voor heeft, zich hebben gematerialiseerd en het is essentieel om regelmatig medische controles bij te houden met behoud van een gezond dieet.

thematische pauze

Senior (12 tot 16 jaar)

Oudere katten zijn gelijk aan 70-jarige mensen met minder activiteit, minder speeldrift en een gebrek aan interesse in activiteiten waar ze vroeger van hielden.

Zorg ervoor dat u uw oudere Bombay-kat minstens twee keer per jaar naar de dierenarts brengt en meer als deze lijdt aan gezondheidsproblemen.

Bombay kat die op een bruine achtergrond zit
Afbeelding credit: Ton van de Blaak, Pixabay

3 kat face divider

Hoe u de leeftijd van uw Bombay-kat kunt vertellen

Het bestuderen van aspecten van het gedrag van uw kat en fysieke eigenschappen zoals het gewicht, de conditie van het gebit en de speelsheid, zal u de leeftijd van uw Bombay-kat vertellen. U kunt een dierenarts raadplegen, die een nauwkeurigere schatting zal maken met behulp van markers zoals de ooggezondheid van de kat en de staat van zijn vacht.

Een Bombay-kitten heeft bladverliezende tanden, die worden vervangen wanneer de kat minstens 6 tot 7 maanden oud is. Het is gebruikelijk dat oudere Bombays verkleurde tanden hebben, hoewel een ijverig tandheelkundig verzorgingsregime kan helpen om dergelijke leeftijdsmarkeringen te verbergen.

Gedurende de topjaren zal een Bombay tot op middelbare leeftijd een optimaal gewicht behouden vanwege hun kittenachtige gedragskenmerken. Als ze overvoed zijn, zijn volwassen en volwassen katten vatbaar voor obesitas terwijl ze vertragen naar beneden en rustiger worden. Een oudere kat kan geen vet metaboliseren, dus het zal er zeker magerder uitzien.

Hoe ouder een kat is, hoe minder vaak hij zichzelf verzorgt, dus de vacht van een oudere Bombay zal een grovere en dikkere vacht hebben en zijn ogen kunnen scheuren en troebel lijken. Als u tekenen van troebelheid in de ogen van uw kat opmerkt, is de kans groot dat deze 9 tot 10 jaar of ouder is.

kattenpootverdeler

Conclusie

Bombay-katten zijn een van de langstlevende katachtigen, een eigenschap die is geërfd van zijn Birmese afkomst. Hoewel factoren zoals leeftijd, voeding en gezondheidszorg de levensduur bepalen, zal de charmante, attente en menslievende persoonlijkheid van uw kat u minstens 16 jaar gezelschap houden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Steven Reynolds, Flickr