Doodt maïzena vlooien op katten? Vet Approved Facts & FAQ

Preventieve vlooien- en tekenmedicijnen zijn zeer effectief in het elimineren van dit ongedierte, maar sommige eigenaren geven de voorkeur aan “natuurlijke” huismiddeltjes om vlooien en teken weg te houden. Maïzena is een populaire methode, samen met andere poeders, maar Maïzena is niet effectief voor het doden van vlooien bij katten.

cat + lijnverdeler

Wat is maïzena?

Maïzena is een veel voorkomend ingrediënt gemaakt van het zetmeelrijke deel van maïskorrels, het endosperm. Het wordt gebruikt bij het koken en bakken om jus, sauzen, marinades en soepen dikker te maken.

Het heeft ook een reputatie opgebouwd als een multifunctioneel ingrediënt dat in het hele huis kan worden gebruikt voor alles, van ontgeuren tot wondverzorging. Helaas ondersteunt zeer weinig wetenschappelijk onderzoek een van de beweringen over maïzena als een natuurlijke remedie, vooral als het gaat om vlooienbehandeling en -preventie.

maïzena in een kom naast een maïs
Afbeelding credit: Halil Ibrahim Mescioglu, Shutterstock

Kan maïzena vlooien doden?

Nee, er is geen bewijs dat maïzena vlooien kan doden. Het is een van de vele vermeende huismiddeltjes voor vlooienpreventie, waaronder diatomeeënaarde en appelciderazijn, maar geen van deze opties is effectief gebleken, laat staan zo effectief als door de dierenarts goedgekeurde methoden.

Hoewel maïzena over het algemeen veilig is, biedt het geen voordelen als een vlooienpreventief middel voor uw kat – niet als een actuele remedie of als een behandeling voor het beddengoed, meubels of in uw huishouden van uw kat. En er is geen bewijs, anekdotisch of anderszins, om te suggereren dat maïzena een remedie is voor teken, wat een ander probleem is voor huiskatten.

Hebben katten vlooien- en tekenpreventie nodig?

Vlooien- en tekenbesmettingen zijn een van de meest voorkomende problemen voor huisdieren, waaronder katten. Hoewel sommige eigenaren van mening zijn dat binnenkatten geen maandelijkse vlooien- en tekenpreventieve medicatie nodig hebben, is dit essentieel voor de gezondheid van uw kat.

Deze parasieten zijn ectoparasieten, wat betekent dat ze aan de buitenkant van het gastheerdier leven. Zowel vlooien als teken overleven op bloed van de gastheer – uw kat – en laten kleine hapjes en speeksel achter. Dit speeksel kan allergieën, infectie, dermatitis, jeuk en in ernstige gevallen bloedarmoede, abcessen, verlamming of de dood veroorzaken.

Bij katten kunnen vlooien en teken potentieel levensbedreigende ziekten overbrengen, waaronder:

  • Ziekte van Lyme
  • Bartonellose
  • Rocky Mountain spotted koorts
  • Anaplasmose
  • Babesiosis
  • Lintwormen

Om het nog erger te maken, zijn sommige van deze ziekten zoönotische ziekten, wat betekent dat ze van katten op mensen kunnen worden overgedragen.

het toepassen van vlooienbehandeling op kat
Afbeelding credit: Csaba Deli, Shutterstock

Welke vlooien- en tekenpreventiemiddelen zijn beschikbaar voor katten?

Medicijnen voor vlooien- en tekenpreventie hebben een lange weg afgelegd. U kunt afweermiddelen, dips, baden, actuele preventieve middelen en orale preventieve middelen krijgen, die allemaal betrekking hebben op specifieke soorten en verschillende stadia van de levenscyclus van de parasiet.

Hoewel preventieve middelen beschikbaar zijn voor zowel katten als honden, zijn ze niet uitwisselbaar. Sommige preventieve middelen zijn alleen geschikt voor honden en kunnen giftig zijn voor katten, dus deel geen medicatie onder uw huisdieren.

Sommige preventieve middelen zijn verkrijgbaar bij dierenwinkels of veewinkels, maar deze zijn geen goede keuze voor uw kat. Het is belangrijk om parasietpreventie met uw dierenarts te bespreken om uw opties te verkennen, eventuele bijwerkingen met verschillende medicijnen te overwegen en het juiste product voor uw kat te kiezen.

kat face divider 2

Conclusie

Maïzena is een van de vele huismiddeltjes die een “natuurlijke” oplossing bieden voor vlooien- en tekenbestrijding. Helaas is het niet effectief op vlooien of teken, waardoor uw kat (en u) vatbaar is voor gezondheidsproblemen die kunnen worden verspreid door deze kleine plagen. In plaats van een risico te nemen met natuurlijke alternatieven, werk je samen met je dierenarts om een vlooien- en tekenpreventief middel te vinden dat geschikt is voor je kat en betrouwbare ongediertebescherming biedt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Michelle Lee Photography, Shutterstock