Doodt knoflook vlooien op katten? Door dierenartsen goedgekeurde gids

Naast het afweren van vampiers, heeft knoflook meerdere voedings- en medicinale deugden. Deze bolgewas kan de smaak van bijna elk gerecht opfleuren terwijl het zorgt voor uw cardiovasculaire gezondheid, uw lever beschermt en infectieziekten bestrijdt. Ondanks al zijn verbazingwekkende voordelen is er echter één ding dat knoflook niet kan doen, namelijk vlooien doden op je katachtige metgezel!

Er is gesuggereerd dat het voeren van uw kat knoflook uw huisdier minder “smakelijk” kan maken voor vlooien, maar katten zijn zeer gevoelig voor de toxische effecten van knoflook. Daarom je moet NOOIT knoflook aan katten geven.

Laten we eens kijken wat onderzoekers, dierenartsen en andere kattenexperts zeggen over het gebruik van knoflook om vlooien op katten af te weren.

cat + lijnverdeler

Waarom je knoflook niet moet gebruiken als vlooienafweermiddel op je kat

‘S Werelds belangrijkste huiskattenplaag heeft een naam: Ctenocephalides felis felis, ook wel bekend als de vlo.

In de loop der jaren is er interesse geweest in het gebruik van milieuvriendelijke benaderingen om deze kleine ongewenste stoffen te bestrijden. Er zijn echter geen biologische, natuurlijke of culturele middelen ontdekt om vlooienbesmettingen te verlichten. En hoewel knoflook vaak wordt aangeprezen als een natuurlijke remedie om vlooien op katten af te weren, is er geen wetenschappelijk bewijs om deze bewering te ondersteunen.

Aan de ene kant suggereren sommige vlooienhuismiddeltjes dat knoflook, vooral gemengd met biergist, vlooien afstoot. De theorie is dat na het eten van dit onsmakelijke mengsel, de knoflookachtige geur die uit het lichaam van de kat (of hond) komt, het een onaantrekkelijke traktatie voor vlooien maakt. Maar dierenartsen waarschuwen vaak tegen deze potentieel toxische behandelingsmethode en vermelden dat Knoflook is geen effectief vlooien- of tekenafweermiddel voor honden of katten omdat ze niet zweten zoals mensen.

Erger nog, knoflook kan giftig zijn voor katten, vooral in grote hoeveelheden.

dierenarts die birma kat vasthoudt
Afbeelding credit: Elpisterra, Shutterstock

Hoe giftig is knoflook voor katten?

Knoflook, uien, bieslook en prei maken allemaal deel uit van het geslacht Allium spp. Volgens Merck Veterinary Manual is knoflook drie tot vijf keer giftiger dan ui, en katten zijn de soort die het meest vatbaar is voor het ontwikkelen van toxicose door het innemen van grote hoeveelheden.

Toxicose is echter gemeld bij katten na inname van minder dan een theelepel gekookte uien. Dus, wetende dat knoflook drie tot vijf keer giftiger is dan uien, waarom zou je het risico nemen om het aan je kat te geven? Totdat er solide wetenschappelijk bewijs is dat knoflook kan helpen bij het doden van vlooien terwijl Omdat het veilig is voor katten, houd je katachtige metgezel er uit de buurt.

Tekenen van knoflooktoxicose bij katten

Toxische doses knoflook beschadigen rode bloedcellen, waardoor ze meer kans hebben om te scheuren. Als u zich zorgen maakt dat uw kat knoflook heeft ingenomen, let dan op de volgende tekenen:

  • Lethargie
  • Bleek tandvlees
  • verhoogde hartslag
  • Kwijlen
  • Buikpijn
  • Braken
  • Diarree
Vermoeide zieke kat liggend op bed
Afbeelding credit: Natata, Shutterstock

Hoe u uw kat tegen vlooien kunt beschermen

Simpel gezegd, er zijn veiligere en effectievere vlooienoplossingen dan het geven van je kleine katachtige knoflook! Dus, als u vermoedt dat uw kat vlooien heeft, raadpleeg dan uw dierenarts voor advies over de meest geschikte en veiligste vlooienbestrijdingsopties voor uw harige vriend.

kat face divider 2

Waar het op neer komt

Knoflook is een krachtige plant met veel therapeutische voordelen voor de mens. Er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs dat bewijst dat het veilig en effectief vlooien bij uw katten kan doden. Bovendien is het toxische effect op huisdieren veel groter dan het beperkte afschrikwekkende effect op vlooien dat deze plant kan hebben. Kortom, voel je vrij om zoveel knoflook te gebruiken als je wilt om vampiers af te weren, maar houd het buiten het bereik van je katachtige vrienden!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: congerdesign, Pixabay