Doodt chloor veilig vlooien op katten? Door dierenartsen goedgekeurde gids en advies

Vlooien zijn een groot probleem en als je erachter komt dat je kat ze heeft, kun je je wenden tot internet en kasten voor een snelle oplossing. Chloor is helaas geen optie als u denkt aan snelle, effectieve, veilige manieren om vlooien op uw kat te doden. Laten we dus eens kijken waarom chloor geen optie is en wat uw alternatieven zijn als het gaat om het bevrijden van uw huisdier van dit ongedierte.

cat + lijnverdeler

Waarom zou je geen chloor gebruiken op je kat?

Het grootste risico met betrekking tot chloor is als je kat het in zijn geconcentreerde vorm inneemt, omdat het ongelooflijk giftig is. Maar als ze het op hun huid of ogen krijgen, kan het ook schade aan beide veroorzaken. Als uw kat ooit in chloorwater heeft gezwommen, heeft u misschien gemerkt dat ze tekenen van gevoeligheid vertonen, zoals een jeukende huid of rode ogen.

Hoewel chloor succesvol kan zijn in het doden van vlooien, is het niet iets dat je direct op of rond je kat wilt gebruiken. Om deze reden kunnen mensen het in zijn verdunde vorm in hun wasmachine gebruiken om vlooien en eieren van geïnfecteerde kleding en beddengoed te doden. Dit zou alleen een goed idee zijn voor stoffen die met bleekmiddel kunnen omgaan zonder te worden verpest.

chlooroplossing
Image Credit: chemische industrie, Shutterstock

kattenpootverdelerWat te doen als uw kat vlooien heeft

Als u vermoedt dat uw kat vlooien heeft, heeft u misschien tekenen opgemerkt zoals rusteloosheid en kauwen of krabben aan hun huid. Een goede manier om dit te controleren is om te zoeken naar tekenen van beweging in de vacht van uw kat, en u kunt ook zwarte vlekken opmerken die van hun vacht stuiteren. Een vlooienkam kan ook helpen bij het detecteren van de vlooien.

Het allereerste wat u moet doen is contact opnemen met uw dierenarts om een behandeling te krijgen. Er zijn natuurlijk dingen die je thuis kunt doen, maar je dierenarts moet altijd je eerste stop zijn.

Manieren om uw kat van vlooien te ontdoen

Een zachte manier om van vlooien af te komen is met een fijntandige metalen vlooienkam; Borstel je kat meerdere keren per dag van kop tot staart met deze kam. Dit zal hun jeuk verlichten en ook hun vacht ontdoen van volwassen vlooien en eieren. Dompel de kam vervolgens in vloeibare afwasmiddel en warm water om de vlooien te doden die je op de kam hebt gevangen. Deze methode is echter niet zo effectief als vele andere, met name actuele en orale medicijnen die afkomstig zijn van de dierenarts van uw kat.

Preventieve methoden zijn ongelooflijk belangrijk voor vlooien – het is altijd gemakkelijker voor u en uw kat om vlooien te voorkomen dan ze te behandelen. Uw dierenarts zal waarschijnlijk met u praten over uw opties. Spot-on behandelingen zijn een uitstekende optie omdat ze veilig, effectief en handig zijn. U kunt ze bij uw dierenarts krijgen en uw dierenarts kan u helpen door u te laten zien hoe u het product moet aanbrengen en hoe vaak u dit moet doen als dit uw eerste keer is.

Er zijn ook sprays, shampoos en tabletten beschikbaar. Vlooien kunnen uw huisdier lintwormen en ziekten geven, dus bespreek behandelingen met uw dierenarts als uw kat of andere huisdieren in huis nog niet beschermd zijn.

vlooien kammen een tabby kat, op zoek naar vlooien
Afbeelding credit: Simone Hogan, Shutterstock

Hoe zich te ontdoen van vlooien uit uw huis

Het volledig wegwerken van vlooien kan lastig zijn, vooral als je andere huisdieren hebt. U moet uw huisdieren individueel behandelen, met iets dat wordt aanbevolen door uw dierenarts. Vergeet niet dat producten die geschikt zijn voor de ene soort onveilig zijn om te gebruiken op een andere.

Bij het verwijderen van de vlooien uit je huis, heb je je werk voor je uitgesneden. Zorg ervoor dat u items die uw kat gebruikt, zoals beddengoed en kattenbomen, stofzuigt of wast en stofzuig de vloeren, meubels, tapijten en plinten. Vlooien leggen eieren in hoeken en gaten, dus let goed op plaatsen zoals langs de zijkant van de bankkussens. Dit zorgt ervoor dat u de vlooien in elke fase van hun levenscyclus doodt.

Zorg ervoor dat u de zak uit uw stofzuiger gooit of maak de bus schoon met warm zeepsop elke keer dat u hem gebruikt om te voorkomen dat vlooieneieren en larven zich ontwikkelen. Je moet dit proces herhalen om ervoor te zorgen dat je alle vlooien en eieren hebt verwijderd. Stofzuigen en schoonmaken zal de vlooienpopulatie verminderen, maar een ernstige plaag vereist de diensten van een ongediertebestrijdingstechnicus.

3 kat face dividerProblemen die vlooien kunnen veroorzaken

Vlooien zijn niet alleen ongemakkelijk, maar ze kunnen ook verschillende andere problemen met zich meebrengen:

  • Allergische reacties: Als uw huisdier gevoelig is voor vlooienspeeksel, kan het ook last hebben van een allergische reactie.
  • Bloedverlies: Omdat vlooien zich voeden met bloed, kunnen zeer jonge of kwetsbare huisdieren zwak worden met het verlies van bloed en zelfs sterven.
  • Ziekten: Vlooien kunnen ziekten doorgeven aan yonze huisdieren, zoals myxomatose, die ook konijnen treft.
  • Lintworm: Als uw huisdier vlooienlarven eet die zijn geïnfecteerd met lintwormeieren, kunnen ze geïnfecteerd raken en een gastheer voor deze parasiet worden.
Schotse vouwkat gecontroleerd door dierenarts
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Chloor zou zeker vlooien op uw kat doden, maar het wordt niet aanbevolen om een giftige chemische stof te gebruiken, omdat het schade aan hun huid kan veroorzaken. Chloor kan worden gebruikt om beddengoed te wassen als het geschikt is voor bleekmiddel. Wanneer u zich ontdoet van vlooien op uw kat, moet u eerst contact opnemen met uw dierenarts om de behandelingsopties te bespreken. Als je die hebt, moet dit worden gedaan voor andere huisdieren in huis, omdat behandelingen soortspecifiek zijn en iets veiligs voor het ene dier niet geschikt is voor het andere.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Maja Marjanovic, shutterstock