Doodt UV-licht vlooien op katten? Dierenarts beoordeelde behandelingsopties

Vlooien zijn verderfelijke kleine parasieten en het kan moeilijk zijn om ze op uw kat kwijt te raken. Dit gaf aanleiding tot geruchten over zaken als UV-licht dat vlooien doodt, maar is het waar? Soort van, maar het zou zo lang duren dat je de vlooien van je kat beter kunt genezen via meer traditionele methoden, zoals die voorgeschreven door je dierenarts.

UV-licht zoals dat in blacklights bevat een kleine hoeveelheid straling. Dit is niet schadelijk voor mensen of huisdieren, maar het is bekend dat het DNA in ziektekiemen muteert. Daarom worden UV-lampen soms gebruikt om chirurgische omgevingen op medisch gebied te steriliseren.

Droevig UV-licht kan niet goed doordringen in het taaie chitineuze exoskelet van een vlo. In theorie zou het vlooien kunnen doden, hoewel. Sommige ongefundeerde bronnen online beweren dat UV-toverstokken vlooien kunnen genezen, maar er is niets om het daadwerkelijk te ondersteunen.

UV-lampen zijn misschien niet het antwoord op het oplossen van het vlooienprobleem van uw kat, maar maak u geen zorgen, we hebben alle informatie die u nodig hebt om uw kat en huis te behandelen om vlooien in de toekomst te doden en af te schrikken. Duik in de details hieronder.

cat + lijnverdeler

Hoe wordt mijn kat beïnvloed door vlooien?

Vlooien zijn parasitaire wezens die zich tegoed doen aan warmbloedige beestjes zoals je kat, en ze leven bijna overal waar dieren dat doen. Alleen al een wandeling buiten kan vlooien aantrekken, die opspringen en een ritje terug naar je huis maken. Als er niet voor ze worden gezorgd, zullen ze zich tegoed doen en zich vermenigvuldigen met je kat, waardoor ze gek worden van jeuk.

Katten kunnen verschillende veel voorkomende symptomen ervaren wanneer ze last hebben van vlooien, en sommige komen minder vaak voor, maar ernstiger. Om een beter idee te krijgen, laten we eens kijken hoe je een geval van vlooien op je kat kunt herkennen.

Symptomen van vlooien:

  • Huidirritatie: Katten zijn kieskeurige dieren die overgevoelig kunnen worden voor de intense jeuk van vlooien, wat leidt tot huiduitslag en zelfs bloedende wonden.
  • Vachtverlies: Soms veroorzaakt wanneer ernstige gevallen van vlooien de kat gek genoeg maken om herhaaldelijk aan zijn eigen vacht te krabben.
  • Bloedarmoede: Kittens en immuungecompromitteerde katten zijn meer vatbaar voor bloedarmoede door vlooienbeten en kunnen levensbedreigend zijn als ze niet worden behandeld.
  • Parasieten: Als uw kat een vlo eet die besmet is met lintwormlarven, kunnen ze zelf besmet raken met de parasiet.
Kat met vlooien
Afbeelding credit: Maja Marjanovic, Shutterstock

kattenpootverdelerAndere vlooienbestrijdingsmethoden

UV-licht is niet erg effectief in het bestrijden van vlooien, maar het kan geen kwaad als aanvullende maatregel. Als primaire maatregelen zijn uw beste hulpmiddelen een goede vlooienkam en actuele vlooienmedicatie. Uw dierenarts kan u ook advies geven over hoe u vlooien moet behandelen, hoewel producten zoals Frontline en Advantage geen recept vereisen.

Vlooienkam

Een hoogwaardige fijne vlooienkam kan volwassen vlooien en hun eieren uit de vacht van uw kat verwijderen, maar het kan veel werk kosten. Dit maakt vlooienkammen het beste voor wanneer uw kat de vreemde vlo op hen krijgt door naar buiten te gaan, maar minder effectief in het bestrijden van zware vlooienplagen. Katten zijn goed in het verzorgen van zichzelf, maar een goede dagelijkse sessie met je vlooienkam kan helpen het aantal vlooien in je huis in een mum van tijd te verminderen.

Vlooienmedicatie

Topische vlooienmedicijnen aanbevolen of voorgeschreven door de dierenarts van uw kat zijn de meest effectieve hulpmiddelen voor zowel het doden van vlooien als het voorkomen dat ze terugkomen. Ze hebben een eenvoudig te gebruiken formule die binnen 24 uur begint te werken, en u kunt merken dat vlooien gedurende deze tijd van uw kat wegspringen.

Topische vlooien- en tekenproducten gaan meestal een maand of langer mee, maar lees de verpakking van het product om op de hoogte te blijven van wanneer u het geneesmiddel opnieuw moet aanbrengen. Fouten bij het toepassen van actuele vlooienmedicijnen kunnen vlooien de tijd geven om een comeback te maken, dus markeer je agenda.

het toepassen van vlooienbehandeling op kat
Afbeelding credit: Csaba Deli, Shutterstock

kattenpootverdelerUw huis behandelen voor vlooien

Vlooien zitten niet alleen op je kat of andere huisdieren, ze kunnen ook op je tapijt en andere vloeren leven. Vlooien houden van tapijten omdat dikke tapijtvezels huidcellen, haar en andere materie vasthouden waar vlooien van kunnen smullen. Ze vormen ook een ideale omgeving voor vlooieneieren, die uw kat opnieuw kunnen infecteren. Laten we de beste manieren bespreken om uw huis te behandelen voor vlooien om ervoor te zorgen dat ze nooit meer terugkomen.

Manieren om uw huis voor vlooien te behandelen:

  • Stofzuig regelmatig alle tapijten, vloeren en bekleding in uw hele huis waar vlooien kunnen leven en eieren kunnen leggen. Leeg de bus of vacuümzak onmiddellijk in een externe prullenbak om ze te stoppenom terug te keren.
  • Was beddengoed, kleding of andere stoffen waarmee uw kat in contact komt, indien mogelijk met heet water. Een cyclus door de was en droger moet zorgen voor eventuele vlooien en eieren.
  • Verwaarloos ook hardhouten vloeren niet. Vlooien houden er niet zo van als tapijt, maar ze kunnen er leven totdat er een gastheer langskomt.
  • Overweeg het gebruik van schoonmaakmiddelen zoals azijn, zuiveringszout en zout om vlooien en andere kleine insecten in huis af te schrikken.

3 kattenverdelers

Conclusie

UV-licht kan een prima secundaire maatregel zijn om vlooien rond je huis af te schrikken, maar het is niet aangetoond dat het erg effectief is. Je beste opties om die kleine bloedzuigers op afstand te houden, zijn een vlooienkam, actuele medicijnen en een goede huishouding.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Khamklhai Thanet, Shutterstock