7 manieren om een kat te laten poepen bij constipatie


Constipatie kan erg onaangenaam zijn voor onze harige vrienden.

Hoe ziet deze aandoening er zelfs uit bij katachtigen? Om het simpel te zeggen: het betekent dat uw kat minder vaak uitwerpselen passeert, of in veel kleinere hoeveelheden dan ze normaal doet. Sommige katten poepen misschien zelfs een aantal dagen helemaal niet.

Dit kan pijnlijk zijn voor katten, vooral als je het niet meteen merkt. Enkele extra symptomen die kunnen optreden zijn braken, gebrek aan eetlust en zelfs joggen tijdens het poepen.

Elke kat – ongeacht het ras, de leeftijd of de gezondheidstoestand – kan problemen hebben met constipatie.

Het zou dus erg handig voor u zijn om te weten hoe u een kat kunt laten poepen wanneer u geconstipeerd bent.

Laten we eens kijken naar 7 manieren om het te doen.

1. Verhoog de waterinname

Kat drinkt schoon water uit waterdispenser.

Het eerste wat je moet doen is Geef je kat meer vocht.

Omdat veel katachtigen niet vrijwillig water drinken, kunnen we dit oplossen door ze natvoer te geven. Met behulp van automatische kattenvoeders kunt u uw kat zelfs natvoer geven terwijl u niet thuis bent.

Natuurlijk moet u uw kat te allen tijde van vers water voorzien. Veel katten zullen bewegend water aantrekkelijker vinden dan het water in hun kommen.

Daarom is een waterfontein een goed idee! Verhoogde waterinname zal uw geconstipeerde kat helpen poepen en zichzelf verlichten.

2. Probeer natuurlijke remedies

Plantaardige kaviaar van pompoen en courgette.

Ingeblikte pompoen is rijk aan vezels, En veel katten zullen van deze smaak genieten. U kunt een deel hiervan toevoegen aan de standaardmaaltijd van uw kat.

Gemalen lijnzaad is een andere natuurlijke remedie die katten met constipatieproblemen kan helpen.

Deze zaden verhogen de vezels in het dieet van uw kat. Je moet een theelepel gemalen lijnzaad mengen met het natvoer van je kat.

3. Maak je kat oefening

Kattenspelen Veel plezier in de kamer

Hondenbezitters weten hoe belangrijk regelmatige lichaamsbeweging is voor hun huisdieren. Maar veel kattenouders die ik heb gesproken, overwegen hoe beweging niet zo essentieel is voor kittens.

Eigenlijk denken ze dat de meeste katten couch potatoes zijn die liever slapen en de hele dag niets doen.

Dit is echt verkeerd! Zoals Kimberly Burke uitlegt, hebben katten beweging nodig als onderdeel van zowel hun spel als mentale stimulatie.

Maar lichaamsbeweging kan katten ook helpen met gewichtsverlies en met de normale beweging van darmen. Daarom hebben katten die regelmatig sporten minder kans op constipatie.

4. Verlicht de angst van je kat

Een korthaar tabby kat met een brede blik en verwijde pupillen

Katten kunnen angstig en gestrest raken, wat kan leiden tot gedragsveranderingen bij hen, en zelfs in lichaamsreacties – zoals constipatie.

Judi Stella en haar medewerkers [1] Wijs erop hoeveel dingen stress en angst bij katachtigen kunnen veroorzaken, zoals luide of onbekende geluiden, nieuwe plaatsen en objecten, plotselinge beweging of de nadering van vreemden – mensen of dieren – in hun persoonlijke ruimte.

Soms lijkt het erop dat je kat angstig of bang is voor iets dat je niet kunt zien, maar er moet een trigger zijn voor dit gedrag.

Je moet proberen erachter te komen wat je kat zo kan belasten dat ze problemen heeft met haar spijsvertering.

Je kunt ook proberen kalmerende feromonen te gebruiken om de angst van je kat te verlichten.

5. Geef haar laxeermiddelen

Vrouwenhand met een pil voor een zwarte kat

Laxeermiddelen kunnen ook worden gebruikt voor de behandeling van constipatie van een kat.

Maar u moet eerst uw dierenarts raadplegen over dit geneesmiddel voor uw geconstipeerde kat. Dit kan werken als uw kat alleen milde constipatieproblemen heeft.

Het doel van laxeermiddelen is om meer water in de darmen van de kat te trekken, wat haar ontlasting zou moeten verzachten, waardoor het voor haar gemakkelijker wordt om te poepen.

Kingsdale Animal Hospital stelt voor om laxeermiddelen met glijmiddel te gebruiken, die alleen als een kortetermijnoptie mogen worden gebruikt, en in gevallen van milde constipatie.

Een andere optie zijn osmotische laxeermiddelen, die als veiliger worden beschouwd voor langdurig gebruik. In het geval van ernstige constipatie kunt u uw kat stimulerende laxeermiddelen geven, die de samentrekking van haar darmspieren en haar ontlastingsbeweging zullen verhogen.

6. Houd de kattenbak schoon

Vrouw die kattenbak thuis schoonmaakt

We weten allemaal hoe schoon katachtigen zijn. Sommigen weigeren misschien te eten als hun voerbakken niet perfect schoon zijn of als er restjes van de vorige maaltijd in zitten.

Ik bedoel, je weet hoeveel van hun tijd ze besteden aan het verzorgen van zichzelf! Het is duidelijk dat deze dieren graag fris en netjes aanvoelen.

Nou, hetzelfde geldt voor de kattenbak; Als het niet super schoon is, poept een kat er misschien niet in. Ook als je twee katten in je huishouden hebt, zou je kunnen denken dat één kattenbak genoeg voor ze is.

Nee, dat is het niet. Twee katten mogen niet dezelfde kattenbak delen – dit kan leiden tot agressie tussen hen en zelfs ze weigeren te poepen.

Zorg ervoor dat het gedeelte van de kattenbak van uw kat altijd schoon is om problemen met poepen te voorkomen.

7. Bel uw dierenarts

Bijgesneden beeld van mooie vrouwelijke arts dierenarts met stethoscoop onderzoekt schattige grijze kat in dierenkliniek.

Je zou kunnen denken dat je kat gewoon geconstipeerd is, maar er kunnen ook andere gezondheidsproblemen bij betrokken zijn, zoals nierziekte of megacolon, wat volgens VCA Animal Hospitals een aandoening is waarbij een kat een vergrote kleur heeft – met een diameter van drie tot vier keer die van een normale kat.

Als dit de eerste keer is dat u deze symptomen bij uw kat opmerkt, moet u zeker uw dierenarts raadplegen.

Hij zal het lichamelijk onderzoek uitvoeren en enkele tests uitvoeren als hij dat nodig vindt.

Het is essentieel dat u uitlegt wanneer u de tekenen van constipatie bij uw kat begon op te merken en of er extra symptomen zijn.

Als u dit probleem al bij uw kat hebt gezien, kunt u nog steeds uw dierenarts bellen voordat u andere manieren onderneemt om met constipatie om te gaan.

Conclusie

Constipatie is een zeer ongemakkelijke en zelfs pijnlijke aandoening voor katten.

Gelukkig zijn er manieren om een kat te laten poepen als hij geconstipeerd is. Het gebruik van natuurlijke remedies, het verhogen van de waterinname en ervoor zorgen dat uw kat regelmatig traint, kan zeer nuttig zijn, vooral in het geval van milde constipatie.

Toch raad ik je aan om altijd je dierenarts te raadplegen over de beste manier om deze of een andere aandoening bij je kat te behandelen.

De meeste katten zullen vrij snel herstellen van constipatie, maar in sommige gevallen kan dit symptoom verband houden met ernstigere gezondheidsproblemen.

Aarzel nooit om uw twijfels en gedachten met uw dierenarts te delen. Dit is de beste manier om de gezondheid van uw huisdier te behouden!

Verwijzingen:

[1] Stella J, Croney C, Buffington T. Effecten van stressoren op het gedrag en de fysiologie van huiskatten. Appl Anim Behav Sci. 2013 Jan 31;143(2-4):157-163. DOI, Geraadpleegd op 24 mei 2023.