Kattenkleurenblindheid uitgelegd

Kat op het balkon

Het zicht van katten is heel anders dan het zicht van mensen, en wat ouders van huisdieren als kleurenblindheid beschouwen, kan in feite volkomen normaal zijn voor katten. Maar er zijn verschillende soorten kleurenblindheid, zelfs tussen mensen, honden en katten.

Snel overzicht

01

Het zicht van katten is heel anders dan het menselijk zicht, inclusief variatie in hoe ze kleuren waarnemen.

02

Katten hebben verschillende verhoudingen van de fotoreceptoren staaf- en kegelcellen in vergelijking met mensen, wat leidt tot beter nachtzicht en perifeer zicht, maar slechtere gezichtsscherpte en kleurperceptie.

03

Het is onzeker welke kleuren katten precies kunnen zien, of dat ze alle kleuren zien die wij zien, maar alleen met minder intensiteit.

In dit artikel leer je wat uniek is aan katten waardoor ze kleur anders zien dan wij, eventuele overwegingen die je thuis moet nemen en enkele veelgestelde vragen.

Lees ook: Kattenvisie versus menselijk zicht: wie heeft beter zicht?

Hoe het oog werkt

Om kleurenblindheid van katten te begrijpen, is het eerst noodzakelijk om de verschillende delen van het kattenoog te kennen en wat ze doen.

Beelden worden door het oog verwerkt door eerst licht binnen te laten, dat vervolgens wordt vertaald in een beeld. Licht komt eerst binnen via de buitenste beschermende laag van het hoornvlies. De iris, het gekleurde deel van het oog, is een spier die de pupilgrootte kan veranderen om te filteren hoeveel licht er doorheen gaat.

Licht gaat dan door de lens die helpt om het beeld scherp te stellen en gaat verder naar de achterkant van het oog naar het netvlies. Het netvlies bevindt zich helemaal aan de achterkant van het oog en heeft zichtreceptoren en is verantwoordelijk voor het verwerken van licht tot een zichtbaar beeld.

Het netvlies bevat structuren die fotoreceptoren worden genoemd. Er zijn twee soorten die staven en kegels worden genoemd. Staafjes worden meestal gebruikt voor zicht in het donker en ’s nachts, omdat ze worden geactiveerd door een minimale hoeveelheid licht.

Kegelcellen hebben veel meer licht nodig om geactiveerd te worden en zijn betrokken bij hoeveel kleur we zien. Mensen hebben drie soorten kegeltjes, waardoor we blauw, groen en rood kunnen zien. Verschillen in de soorten kegels die een dier heeft, evenals de verhouding van staafjes versus kegels, spelen beide in op hoe goed kleur wordt waargenomen.

Lees ook: Waarom verwijden kattenogen?

Welke kleuren kunnen katten zien?

Kat die op straat zit

Het zicht van katten verschilt van het onze, maar ze zien waarschijnlijk nog steeds een reeks kleuren.

In tegenstelling tot wat sommigen denken, kunnen katten zeker kleur zien. In feite zien de meeste dieren een aantal verschillende kleuren als een algemene regel, in plaats van alleen in zwart-wit te zien. Maar er zijn grote verschillen in hoeveel kleur verschillende dieren zien.

Laten we eerst naar de mens kijken als een plek om te beginnen. Mensen hebben drie soorten kegeltjes, waardoor we blauw, groen en rood kunnen zien. Hoewel het lijkt alsof we waarschijnlijk het beste van elk dier zien, doen we dat eigenlijk niet. Vissen en sommige vogels hebben een vierde fotopigment waarmee ze ook licht in het ultraviolette spectrum kunnen zien. Dus als je een vogel of vis in huis hebt, kunnen ze een veel rijker kleurenspectrum zien dan jij!

Aan de andere kant van het spectrum hebben strikt nachtdieren, zoals wasberen, slechts één fotopigment. Dit betekent dat ze eigenlijk alleen variaties van één kleur kunnen zien, meestal rood of groen.

Honden, paarden en runderen hebben twee fotopigmentpopulaties. Deze dieren kunnen blauwviolet zien, maar hebben moeite om onderscheid te maken tussen rood, groen en geel. Op deze manier kan het zicht van honden het dichtst bij mensen liggen die worden beschreven als rood-groen kleurenblind.

Katten staan eigenlijk het dichtst bij mensen, met drie populaties kegelfotopigmenten, net als wij. Het belangrijkste verschil in kleurperceptie tussen mensen en katten zit in het aantal kegeltjes dat ze hebben in vergelijking met ons.

Mensen hebben naar verluidt 10 keer zoveel kegels als katten, en we hebben er een veel grotere concentratie van. Maar aan de andere kant hebben katten ongeveer 6 tot 8 keer meer staafcellen dan wij, waardoor ze veel beter kunnen zien in het donker en het perifere zicht toenemen.

Hoewel katten drie populaties kegels hebben, heeft het veel kleinere aantal van hen in vergelijking met mensen geleid tot een debat over hoe rijk een spectrum van kleuren katten eigenlijk kan zien. Sommige wetenschappers geloven dat katten meer zien in tinten blauw of grijs, terwijl anderen geloven dat katten meer een rood-groene kleurenblindheid kunnen hebben, vergelijkbaar met honden.

Hoewel het debat over details kan doorgaan, kun je op zijn minst weten dat je kat een reeks kleuren ziet – alleen niet zo’n rijk kleurenspectrum als we zien. Maar de afweging? Onze katachtige vrienden kunnen ’s nachts met precisie rondsluipen in plaats van struikelen en stuntelen zoals wij mensen.

Lees ook: Wanneer openen kittens hun ogen?

Oorzaken van kattenkleurenblindheid

Zoals je hebt geleerd, hebben katten in de regel een zekere mate van kleurenblindheid, althans in vergelijking met mensen, vissen en sommige vogels. Maar vanwaar die verschillen?

Er wordt gedacht dat katten in de loop van een zeer lange tijd zijn geëvolueerd om ’s nachts beter zicht te hebben, omdat dit voordelig kan zijn voor jagen en aaseten. Om dit te laten gebeuren, moest het aantal en de concentratie of staven toenemen, maar ten koste van steeds minder geconcentreerde kegels.

Aan de andere kant is er veel meer voordeel voor ons om te kunnen zien in goed verlichte omstandigheden en complexe kleurencombinaties en details te kunnen verwerken.

Lees ook: Heterochromie bij katten: katten met verschillend gekleurde ogen

Kan ik zien dat mijn kat kleurenblind is?

Kat reikt uit met zijn poot om voedsel te krijgen

Het kan erg moeilijk zijn om te zien of uw kat kleurenblind is, zolang hun gezichtsvermogen hun dagelijks leven niet schaadt.

Hoewel katten de wereld van kleur een beetje anders zien dan wij, moet dit niet als een beperking worden beschouwd en is er niets tijdens de normale dag tot dag waar je op moet letten.

Hoewel sommige kleuren die we zien misschien niet te onderscheiden zijn voor een kat, kunnen ze nog steeds objecten en obstakels zien en hun kleurperceptie verandert niet hoe ze omgaan met hun omgeving, althans voor de benodigdheden.

Als je je kat net een felrood en groen muisspeeltje hebt gegeven, ziet het er misschien niet zo levendig en interessant uit voor je kat, maar een muisspeeltje is een muisspeeltje en het is nog steeds een heel spannend ding om mee te spelen.

Zijn er andere manieren waarop het zicht van mijn kat anders is dan het mijne?

kat 's nachts

Katten zijn geëvolueerd om goed te zien bij weinig licht, perfect om te jagen op hun meest actieve tijden van zonsopgang en zonsondergang.

Kleur is niet het enige verschil tussen hoe katten hun wereld waarnemen in vergelijking met ons. Er zijn ook een paar andere verschillen om rekening mee te houden.

1. Nachtzicht

Er zijn andere redenen waarom katten ’s nachts zo goed kunnen zien, naast alleen het hoge aantal en de concentratie van hengels die ze hebben. Katten hebben, net als veel carnivoren, waaronder honden, een reflecterende laag aan de achterkant van hun ogen, het tapetum lucidum.

Als je ooit de ogen van een kat of hond in het donker hebt gevangen met een zaklamp, is het uiterlijk van hun “gloeiende” ogen wat je ziet. Het tapetum reflecteert verder licht naar het netvlies, waardoor beter zicht mogelijk is bij weinig licht.

Katten hebben hoornvliezen en pupillen die 50% groter zijn dan die van mensen, waardoor er meer licht in het oog kan komen. De combinatie van deze geweldige aanpassingen is de reden dat katten naar verluidt kunnen zien in licht dat 6 keer zwakker is dan het laagste lichtniveau dat wij mensen kunnen detecteren.

Lees ook: Waarom gloeien kattenogen in het donker? Het antwoord zal je misschien verbazen…

2. Gezichtsscherpte

Het uitstekende nachtzicht van katten heeft echter andere afwegingen. Het tapetum lucidum en de concentratie van staven zorgen voor een geweldige detectie van snelle bewegingen bij weinig licht – geweldig voor de jacht.

Maar overdag hebben katten enkele nadelen. Naast dat ze niet zo’n rijk kleurenspectrum hebben om te zien, zijn katten ook een beetje bijziend. Als een mens een object op ongeveer 100-150 voet afstand kan zien, zou een kat die hetzelfde object probeert te zien, het pas op ongeveer 20 voet afstand kunnen zien.

Katten hebben ook wat moeite om zich te concentreren op objecten in vergelijking met mensen. Om scherp te stellen op objecten, een proces dat accommodatie wordt genoemd, kan de lens in het menselijk oog eigenlijk smaller en breder worden met behulp van kleine spieren. Katten missen dit vermogen. Om scherp te stellen, verschuift de lens eigenlijk naar voren en naar achteren in het oog, wat niet zo succesvol is in het finetunen van de scherpstelling.

3. Televisie

Heb je je ooit afgevraagd waarom je kat weinig interesse heeft om samen met jou televisie te kijken? Het kan zeker de show zijn die je bekijkt, maar het kan ook te maken hebben met hoe ze het beeld waarnemen. De fotoreceptoren in het netvlies hebben een bepaalde hoeveelheid tijd nodig om op te laden voordat ze een nieuw signaal kunnen ontvangen.

Een flikkerend beeld, wanneer het snel genoeg flikkert, zal opgaan in een continu beeld voor het oog van de kijker. Denk aan een flipboek, met op elke pagina een afbeelding waar je doorheen kunt bladeren. Wanneer u er langzaam doorheen bladert, ziet elke pagina eruit als een enkele afbeelding. Maar blader er snel genoeg doorheen, en nu lopen de beelden samen en lijken ze continu in beweging te zijn.

Bij mensen is de oplaadsnelheid van kegeltjes in het oog, waardoor beelden kunnen “fuseren” 40 Hz. Tv-schermen flikkeren rond de 60 Hz, waardoor wat je ziet in continue beweging lijkt te zijn. Maar in veel andere diersoorten waaronder katten, de kegeltjes van het oog laden op met een veel hogere frequentie, rond 70-80 Hz.

Dit betekent dat wanneer uw kat tv kijkt, hij geen continu bewegend beeld ziet, maar in plaats daarvan flikkerende, onderbroken beelden.

Lees ook: Is katten-tv echt goed voor katten?

Tips voor kattenzichtverzorging

Waakzame witte kat in raam

Als het gedrag van uw kat verandert, of als zijn ogen er anders uitzien dan normaal, vraag dan advies aan een DVM.

Zelfs als de ogen van je kat anders zijn dan die van jou, is er niets dat je normaal hoeft te doen om ze tegemoet te komen. Ze zien misschien niet in hetzelfde kleurenschema, kunnen een speeltje zien dat je vanaf 200 voet afstand aan hen bungelt, of hebben interesse in tv-kijken, maar ze zijn goed aangepast aan hun behoeften.

Het is belangrijk, vooral als uw kat ouder wordt, om op zoek te zijn naar echte tekenen van problemen met het gezichtsvermogen. Hier zijn een paar controlepunten om te zien of uw kat mogelijk een medisch probleem heeft met het gezichtsvermogen:

  • Je kat loopt tegen dingen aan in huis, vooral als de “normale” indeling onlangs is veranderd.
  • Je kat dwaalt door het huis en lijkt “verloren” te zijn.
  • Je kat lijkt aarzelend om naar eerder bekende gebieden te springen.

Als u zich zorgen maakt over de ogen van uw kat of zijn gezichtsvermogen, neem dan contact op met uw dierenarts.

Lees ook: Waarom knipperen katten?

Veelgestelde vragen

Welke kleuren kunnen katten zien?

Er is enige discussie in termen van welke kleuren katten eigenlijk kunnen zien. Katten hebben dezelfde drie kegelfotopigmenten die mensen doen om kleur waar te nemen: rood, blauw en groen. Ze hebben er echter veel minder. Sommige wetenschappers geloven dat ze meer tinten blauw en grijs zien, terwijl anderen denken dat katten moeite hebben met het zien van tinten rood en groen, meer overgaan in geel.

Waarom hebben katten een slecht kleurenzicht?

Katten hebben een slecht kleurenzicht in vergelijking met mensen omdat ze veel minder kegelfotoreceptoren hebben in vergelijking met staafjes. Kegels zijn verantwoordelijk voor het zien van combinaties van kleuren in helderdere lichtomstandigheden, terwijl staafjes helpen bij het waarnemen van grijstinten in omstandigheden met weinig licht.

Hoe ziet Cat Color Vision eruit?

Er is enige discussie over welke soorten kleuren katten eigenlijk kunnen zien. Omdat ze alle drie rode, blauwe en groene populaties van kegelfotopigmenten hebben, maar niet zoveel als wij, hebben sommigen het gevoel dat katten misschien gewoon een minder robuuste intensiteit van sommige kleuren zien. Anderen zijn van mening dat katten mogelijk een veranderd vermogen hebben om de kleuren te zien die wij doen.

Werkt een kleurenblinde bril bij katten?

Er is nog steeds discussie over welke arrays en intensiteit van kleuren katten kunnen zien. Kleurenblindheidsbrillen werken door mineralen te gebruiken om bepaalde golflengten van groen en rood uit te filteren, waardoor die kleuren duidelijker worden. Omdat we het kleurenzicht van katten nog niet volledig begrijpen, is het moeilijk te zeggen welk effect deze bril zou hebben.