4 katten met krullende vacht waar je verliefd op zult worden


De katten die we het vaakst zien, hebben een perfect rechte vacht. Velen van jullie hebben waarschijnlijk nog nooit een kat met krullende vacht gezien! Bestaan ze eigenlijk wel?

Katten met een krullende vacht komen niet vaak voor, maar ja, ze zijn echt! Hun unieke uiterlijk maakt ze populair en wenselijk onder kattenliefhebbers.

Er is vier verschillende rassen die een krullende vacht kan hebben: Cornish Rex, Devon Rex, LaPerm en Selkirk Rex.

Laten we wat meer leren over deze schoonheden en hun unieke jassen.

1. Cornish Rex

Cornish rex kitten in de zomer

Hoewel het superzacht en zijdeachtig is, lijkt de vacht van deze kat op golven en lijkt het een beetje op maïsrijen, volgens Hill’s Pet.

Dit ras dateert uit 1950, zoals Cat Fanciers Association uitlegt. Het werd ontdekt toen Nina Ennismore een ongewoon kitten opmerkte tussen haar nieuwe nest in Cornwall, Engeland.

De kat was bedekt met kleine krullen en zag er een beetje uit als een klein lammetje. Zijn moeder was een Britse binnenlandse korthaar, maar toen het kitten opgroeide, toonde het uiteindelijk geen rond hoofd en stevig lichaam, maar eerder een slank lichaam, lange benen en een smal hoofd.

Een geneticus adviseert Nina om het ongewone kitten niet te castreren, maar hem eerder met zijn moeder te fokken om zijn unieke uiterlijk te bestendigen. Toen deze twee hun nest hadden, hadden twee van hun drie kittens een krullende vacht.

Al snel worden veel mensen wereldwijd gek van dit ras met zijn unieke uiterlijk.

Terwijl de vacht van de normale katten drie haartypes heeft – de lange waakharen, fijnere awn-haren en een donzige ondervacht – het Cornish-ras heeft helemaal geen waakharen.

Dit is de reden waarom de vacht van deze kat zo zijdezacht en zacht is als je hem aanraakt. Dit is ook de reden waarom deze katten altijd op zoek zijn naar een warmtebron om ze warm te houden.

De vacht van de Cornish Rex is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals zwart, bruin, fawn, chocolade, blauw, wit, etc. Het kan ook in verschillende patronen voorkomen – het kan effen gekleurd zijn of het schildpad-, tabby-, punt- of calico-patroon hebben.

Als het gaat om het leven met het ras, houdt deze atletische kat ervan om urenlang te rennen, rond te springen en te spelen. Ze houdt ervan om in de buurt van haar mensen te zijn en je kunt verwachten dat deze kat het grootste deel van de dag van je gezelschap wil genieten.

2. Devon Rex

Devon Rex Kat Zittend en Poserend

De Devon Rex is een andere kat met een krullende vacht die geen waakharen heeft.

Dit ras verscheen in 1960 – 10 jaar nadat de wereld de Cornish Rex-kat had ontdekt. Het werd ontwikkeld als gevolg van een natuurlijke mutatie die optrad bij niet-raskatten in Devon, volgens Devon Rex Owners Club.

De eerste Devon Rex, Kirlee, werd geboren in 1959, als het enige kitten met een krullende vacht in zijn nest. Zijn moeder was een niet-raskoningin, terwijl zijn vader onbekend was.

Fokkers en genetica dachten eerst dat dit dezelfde mutatie was als bij het ras Cornish, maar het bleek een compleet aparte en andere te zijn.

Dankzij deze mutatie heeft de Devon Rex niet alleen een ongewone vacht, maar ook een lang, gespierder lichaam, grote oren, hoge jukbeenderen en een platte schedel.

Deze katten hebben een dichte, korte en vachtrijke textuur. Golven die hun lichaam bedekken, zijn het kenmerk dat het Devon Rex-ras echt onderscheidt van alle anderen.

Om de vacht van de Devon Rex in goede conditie te houden, is het meestal voldoende om hem met de hand te verzorgen. In sommige gevallen zal het ook nodig zijn om een zachte borstel en een tandenkam te gebruiken om deze mooie golven in perfecte vorm te houden.

De vacht van deze kat kan in bijna elke beschikbare kleur komen, zoals blauw, chocolade, kaneel, wit, enz.

Naast hun charmante uiterlijk zijn deze katten ook nieuwsgierig, intelligent en speels. Ze hebben de neiging om diepe banden te vormen met hun eigenaren.

Als je deze beschrijving leuk vindt, bekijk dan onze lijst met Devon Rex-fokkers om te zien of er beschikbare kittens zijn!

3. LaPerm

LaPerm kat

De LaPerm is een zeldzaam kattenras dat vooral bekend staat om zijn krullende vacht.

Deze krullende schoonheid werd ontdekt in 1982, toen Linda en Richard Koehl uit Oregon een kaal kitten opmerkten in het nest van hun tabby schuurkat. Alle andere kittens waren bruin en groter dan deze.

Ongeveer 8 weken oud – het kale kitten begon ook haar over het hele lichaam te laten groeien, Maar het was niet hetzelfde als het haar in hun broers en zussen. Het was krullend! Toen dit kitten groot werd enough om haar eigen kittens te hebben, fokten de Koehls haar.

Al haar vijf kittens werden ook kaal geboren en ontwikkelden uiteindelijk een krullende vacht. In 1992 schreef Linda haar krullende katten in bij een Cat Fanciers Association-show in Portland en noemde dit nieuwe ras LaPerm.

Sindsdien is dit ras erkend en geliefd door veel kattenmensen over de hele wereld. Zijn krullende vacht werpt niet veel, waardoor deze kat een goede keuze is, zelfs voor mensen met een allergie.

Niet alleen dit, maar de LaPerm is ook een zachte en aanhankelijke kat die houdt van het gezelschap van volwassenen, kinderen en zelfs andere huisdieren! Best een opmerkelijk ras, vind je niet?

4. Selkirk Rex

Selkirk Rex

De Selkirk Rex is het jongste gekrulde kattenras dat voortkomt uit een spontane mutatie die in 1987 in de Verenigde Staten werd ontdekt, als Serina Filler en haar medewerkers [1] uitleggen.

De vacht van deze kat is zo krullend en pluche dat hij ook bekend staat onder de naam “de kat in de schaapskleren”.

Jeri Newman, een Perzische fokker uit Montana, is de man die dit ras eind jaren 80 ontdekte. Hij merkte op dat slechts één kitten in een nest van een gemengde wilde kat krullende snorharen en een golvende vacht had.

Later fokte Jeri deze kat met een zwarte Perzische kater, wat resulteerde in drie kittens met golvende vachten.

Deze kat verhaart niet veel, dus het is ook een goede optie voor mensen met allergieën. Toch lijken de losse haren van deze kat op haar vacht te blijven, waardoor deze mat wordt.

Daarom is het noodzakelijk om een Selkirk Rex te verzorgen met een kam met brede tanden om matten te voorkomen. Je moet geen borstel gebruiken als je de zijdezachte golven van deze kat in de beste vorm wilt houden!

Haar vacht kan ook in veel verschillende kleuren komen, zoals zwart, blauw, grijs, bruin, sabel, crème, fawn, etc.

Zoals zijn temperament gaat, is de Selkirk Rex vriendelijk, aanhankelijk en zelfs behoeftig met hun mensen.

Ze zijn ook zeer intelligent en actief en vereisen een behoorlijke hoeveelheid mentale stimulatie.

Laatste gedachten

Alle liefhebbers van unieke katachtigen zullen zeker blij zijn met het uiterlijk van deze katten met een krullende vacht.

Ze zijn vrij zeldzaam, wat ze nog interessanter en wenselijker maakt. Bovendien heeft elk van deze vier krullende katten een mooi temperament en zal elk gezin dat op zoek is naar een leuke harige metgezel echt gelukkig maken.

Ik denk dat deze beschrijvingen voldoende zijn om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een van deze unieke rassen.

Welke is jouw favoriet onder deze krullende schatjes? Deel uw mening met ons!

Verwijzingen:

[1] Filler S, Alhaddad H, Gandolfi B, Kurushima JD, Cortes A, Veit C, Lyons LA, Brem G. Selkirk Rex: morfologische en genetische karakterisering van een nieuw kattenras. J Hered. 2012 sep-okt;103(5):727-33. DOI, Geraadpleegd op 09 juni 2023.